7 Ιουλίου 1865: Εκτελέστηκαν οι τέσσερις συνωμότες της δολοφονίας του Αβραάμ Λίνκολν
Ήταν τρεις άνδρες και μία γυναίκα: ο Λιούις Πάουελ, ο Ντέιβιντ Χέρολντ, ο Τζορτζ Άντζεροντ και η Μαίρη Σάρατ. Θανατώθηκαν δια απαγχονισμού στην Ουάσινγκτον, έχοντας επίσης καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας του Υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χένρι Σούαρντ και η Σάρατ έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ.
Ο δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου, Τζον Γουίλκς Μπουθ εντοπίστηκε, στις 26 Απριλίου 1865, σε έναν αχυρώνα και τον πυροβόλησαν, δώδεκα ημέρες μετά το έγκλημά του.
7 Ιουλίου 1890: Πέθανε ο Ανρί Νεστλέ
Ναι, πρόκειται για τον Γερμανοελβετό επιχειρηματία, από τον οποίο πήρε το όνομά της η πασίγνωστη βιομηχανία τροφίμων Nestlé.
Εργαζόταν ως φαρμακοποιός, όταν δημιούργησε το “Φαρίν Λακτέ Νεστλέ”,το πρώτο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, με βασικά συστατικά το αγελαδινό γάλα και τα δημητριακά.
Μέχρι τότε, δεν υπήρχε εναλλακτική για τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να θηλάσουν και η ιδέα του Νεστλέ έσωσε εκατομμύρια ζωές βρεφών. Είχε χάσει τα μισά του αδέλφια πριν ενηλικιωθούν.
Σήμερα η Nestlé εξακολουθεί να εδρεύει στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας, διαθέτοντας εγκαταστάσεις σε περίπου 200 χώρες και σημειώνοντας ετησίως υψηλά κέρδη.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ανρί Νεστλέ στο παρακάτω άρθρο:
7 Ιουλίου 1893: Γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας που αναδείχθηκε κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού. Στα χρόνια πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, φυλακίστηκε για αντιτσαρική δράση και άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα στο κελί της απομόνωσης.
Στα τέλη του 1920, επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε παράφορα την Τατιάνα Γιακόβλεβα. Εκείνη αρνιόταν να τον παντρευτεί και ο έρωτας του Μαγιακόφσκι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Η αγάπη του Ρώσου ποιητή για τη Γιακόβλεβα ήταν τόσο μεγάλη που το ανθοπωλείο τής έστελνε λουλούδια πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Δύο φορές την εβδομάδα, η Γιακόβλεβα έπαιρνε άνθη με την γνωστή ατάκα: “Από τον Μαγιακόφσκι“.
Αυτοπυροβολήθηκε στις 14 Απριλίου 1930. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν του Στάλιν δεν αποδείχθηκαν ποτέ.
Διαβάστε στο ακόλουθο κείμενο για το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του Μαγιακόφσκι και του ζεύγους Μπρικ:
7 Ιουλίου 1930: Πέθανε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Ο “πατέρας” του Σέρλοκ Χολμς
Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος και γιατρός που πίστευε στα μέντιουμ και τις νεράιδες και ήταν φίλος του μάγου Χουντίνι. Έπαιζε ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας και ήταν λάτρης του γκολφ και του κρίκετ. Ενώ ήταν παντρεμένος, είχε πλατωνική σχέση επί μία δεκαετία.
Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έχασε επτά συγγενείς του πριν και μετά τον Α’ Π.Π., ανάμεσά τους τη γυναίκα του, το γιο του και τον αδερφό του. Έπεσε σε κατάθλιψη, στράφηκε στον πνευματισμό και άρχισε να πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή.
Οι ιστορίες του πιο διάσημου ντεντέκτιβ και του έμπιστου συνεργάτη του, Δρ. Γουάτσον θεωρούνται ορόσημο στην ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος.
Διαβάστε περισσότερα για τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο ακόλουθο κείμενο:
7 Ιουλίου 1936: Γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης
Έβαλε ο Θεός σημάδι παλικάρι στα Σφακιά
Οι γονείς της αγαπημένης του Ουρανίας δεν τον ήθελαν αρχικά για γαμπρό και αναγκάστηκε να την κλέψει. Ο πατέρας του, Γιώργος Ξυλούρης πολέμησε στη Μικρά Ασία και πιάστηκε αιχμάλωτος.
Ο Ξυλούρης βρισκόταν μέσα στο Πολυτεχνείο την ημέρα που μπήκαν τα τανκς και εμψύχωνε τους φοιτητές με το τραγούδι “Πότε θα κάνει ξαστεριά”. Συμμετείχε επίσης στην αντιχουντική θεατρική παράσταση του θιάσου Καρέζη-Καζάκου, “Το μεγάλο μας τσίρκο”.
Αρχικά απορρίφθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia και ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε μετά από παρέμβαση του Παύλου Βαρδινογιάννη.
Ο “Αρχάγγελος της Κρήτης” έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 43 ετών, αλλά η φωνή του και η παρακαταθήκη του παραμένουν “ζωντανές”.
Δείτε περισσότερα για τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη στο ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής “ΠΡΟΣΩΠΑ” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο:
7 Ιουλίου 1940: Γεννήθηκε ο Ρίνγκο Σταρ
Κατά κόσμον Ρίτσαρντ Στάρκι
Άγγλος μουσικός που υπήρξε ντράμερ των Beatles από το 1962, όταν αντικατέστησε τον Πιτ Μπεστ, έως το 1970, όταν διαλύθηκε το συγκρότημα από το Λίβερπουλ. Έχει κάνει επίσης καριέρα στον κινηματογράφο και είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μπάρμπαρα Μπαχ, ένα από τα “κορίτσια του Τζέιμς Μποντ“.
Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο για τον ντράμερ που αντικατέστησε για 13 ημέρες τον Ρίνγκο Σταρ, όταν μπήκε στο νοσοκομείο με λοίμωξη στις αμυγδαλές:
7 Ιουλίου 1974: Ο τελικός του Μουντιάλ
Αναμετρήθηκαν η διοργανώτρια Δυτική Γερμανία του Φραντς Μπεκενμπάουερ και η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου υπό το βλέμμα 75.000 θεατών.
Οι πρώτοι κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο επικρατώντας με σκορ 2-1 των “Οράνιε“. Οι Ολλανδοί προηγήθηκαν με πέναλτι του Γιόχαν Νέεσκενς στο 2ο λεπτό, αλλά οι Γερμανοί έκαναν την ανατροπή πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με γκολ των Πάουλ Μπράιτνερ (25′) και Γκερντ Μίλερ (43′).
Ήταν το δεύτερο τρόπαιο για τη Δυτική Γερμανία μετά από εκείνο του 1954. Η μοναδική “παρηγοριά” για τον Κρόιφ ήταν ότι κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης.
Δείτε παρακάτω τα highlights του μεγάλου τελικού:
7 Ιουλίου 1983: Η επίσκεψη μίας 10χρονης Αμερικανίδας στη Σοβιετική Ένωση
Ο λόγος για τη Σαμάνθα Σμιθ, η οποία, το Νοέμβριο του 1982, έστειλε επιστολή τον Σοβιετικό ηγέτη, Γιούρι Αντρόποφ, γράφοντάς του μεταξύ άλλων:
“Ανησυχώ ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πυρηνικό πόλεμο. Θα ψηφίσετε υπέρ του πολέμου ή όχι; Δεν χρειάζεται να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, αλλά θα ήθελα να μάθω γιατί προσπαθείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ή τουλάχιστον τη χώρα μας. Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο για να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά και όχι για να πολεμάμε“.
Η 10χρονη είχε δει τον Αντρόποφ σε εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Time και ρώτησε τη μητέρα της: “Αν οι άνθρωποι τον φοβούνται τόσο πολύ, γιατί δεν του γράφει κάποιος ένα γράμμα ρωτώντας τον αν θέλει να γίνει πόλεμος ή όχι;” Η μητέρα της απάντησε: “Γιατί δεν το κάνεις;” και η μικρή δεν έχασε χρόνο.
Ο Αντρόποφ την προσκάλεσε να έρθει για δύο εβδομάδες στη Ρωσία, η οικογένεια της μικρής ανταποκρίθηκε και έγινε η μικρότερη πρέσβειρα των ΗΠΑ. Δύο χρόνια μετά, στις 25 Αυγούστου 1985, η Σμιθ και ο πατέρας της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα.
Διαβάστε αναλυτικά για την επίσκεψή της Σαμάνθα Σμιθ στη Σοβιετική Ένωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:
7 Ιουλίου 1990: Το 9ο Γουίμπλεντον της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα
Τσεχοαμερικανίδα τενίστρια, μία από τις μεγαλύτερες που πέρασαν από το άθλημα. Κατέκτησε δύο φορές το Ρολάν Γκαρός, τρεις φορές το Αυστραλιανό Όπεν, τέσσερις φορές το Αμερικανικό Όπεν και εννέα φορές το Γουίμπλεντον, έξι από τις οποίες συνεχόμενα (1982-1987).
Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2006, σε ηλικία 50 ετών. Είναι παντρεμένη από το 2014 με τη Ρωσίδα πρώην Μις ΕΣΣΔ, Γιούλια Λεμίγκοβα και αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των ζώων.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα καλύτερα στιγμιότυπα του τελικού της 7ης Ιουλίου 1990 ανάμεσα στη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και την Ζίνα Γκάρισον:
7 Ιουλίου 2005: Οι βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Λονδίνο
7/7 bombings
Τρεις βόμβες εξερράγησαν με διαφορά 50 δευτερολέπτων, σε τρεις σταθμούς του Μετρό του Λονδίνου. Περίπου μία ώρα μετά, μία τέταρτη βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ.
56 νεκροί και περισσότεροι από 750 τραυματίες ήταν ο απολογισμός μίας από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της Αγγλίας.
Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονταν τέσσερις μουσουλμάνοι βομβιστές αυτοκτονίας. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, τοποθέτησαν τις βόμβες σε σακίδια και προέβησαν στις εκρήξεις, για να διαμαρτυρηθούν για την ανάμιξη της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr