Σήμερα γιορτάζουν οι Παρθένιος, Παρθενία, Λουκάς και Λουκία
7 Φεβρουαρίου 1812: Γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς
Ήταν συγγραφέας των κλασσικών βιβλίων «Όλιβερ Τουίστ», «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» και «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ».
Είχε μανία με την καθαριότητα και την τάξη. Κάθε πρωί έπαιρνε έναν καθρέφτη και χτένιζε τα μαλλιά του πάνω από 100 φορές. Στη συνέχεια, πήγαινε στα δωμάτια των παιδιών του και επιθεωρούσε αν ήταν καθαρά. Σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν ήταν στρωμένο σωστά ή κάποιο παιχνίδι δεν ήταν στη θέση του, τους άφηνε σημείωμα με οδηγίες!
Πάντα στα ταξίδια του, περνούσε ώρες με το να τοποθετεί “σωστά” τα έπιπλα σε δωμάτια ξενοδοχείου στα οποία διανυκτέρευσε.
Αυτό όμως που τον καθιέρωσε στην πνευματική ελίτ της παγκόσμιας λογοτεχνίας ήταν η χαρισματική πένα του.
Διαβάστε παρακάτω πώς κατέγραψε τις τεράστιες κοινωνικές αδικίες της Αγγλίας.
7 Φεβρουαρίου 1885: Πέθανε ο Γιατάρο Ιβαζάκι
Ο ιδρυτής της Μιτσουμπίσι
Η οικογένειά του ήταν μέλος της αριστοκρατίας των σαμουράι. Τον Μάρτιο του 1870, έγινε πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας «Tsukumo Trading Company». Τρία χρόνια αργότερα, άλλαξε την επωνυμία της σε Μιτσουμπίσι (Mitsubishi).
Η ονομασία προέκυψε από δύο λέξεις: «mitsu», που σημαίνει «τρία» και «hishi» που σημαίνει «νεροκάστανο» αλλά χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το σχήμα του ρόμβου ή διαμαντιού.
7 Φεβρουαρίου 1885: Γεννήθηκε ο Σινκλέρ Λιούις
Ήταν ο πρώτος Αμερικανός λογοτέχνης που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1930.
Σε ηλικία 13 ετών, νιώθοντας καταπίεση από το περιβάλλον του χωριού του, προσπάθησε να ενταχθεί στο στρατό ως τυμπανιστής στον Ισπανο-Αμερικανικό Πόλεμο. Όμως, τα σχέδια του χάλασαν, καθώς ο πατέρας του ήταν αντίθετος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκει «καταφύγιο» στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, διαβάζοντας ποιήματα και ρομαντικές ιστορίες.
Μερικά από τα έργα του ήταν «Μάρτιν Άροουσμιθ», «Κεντρικός Δρόμος» και «Κοσμοπόλιταν».
7 Φεβρουαρίου 1894: Πέθανε ο Αντόλφ Σαξ
Ο Βέλγος μουσικός «πατένταρε» το νέο μουσικό όργανο που κατασκεύασε, δίνοντάς του το όνομά του: Σαξόφωνο. Αν και τις πρώτες δεκαετίες πέρασε αδιάφορο στην μουσική κοινότητα, το σαξόφωνο τελικά απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από χορευτικές ορχήστρες και πρωταγωνίστησε ως σολιστικό όργανο στην ανάπτυξη του σουίνγκ και της τζαζ.
Εκτός από το σαξόφωνο, ο Σαξ δημιούργησε κι άλλα όργανα, που δεν είχαν απήχηση, όπως το σαξοκέρας (πρόδρομος του ευφώνιου), η σαξοτούμπα και η σαξοτρόμπα.
7 Φεβρουάριος 1934: Γεννήθηκε ο Ανέστης Βλάχος
Ο Έλληνας ηθοποιός ζούσε στη Δράμα και το 1946 με την οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, έκανε διάφορες δουλειές. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου του Λυκούργου Σταυράκου δούλευε ως οικοδόμος, για να συγκεντρώσει χρήματα για τα δίδακτρα.
Ενώ βρισκόταν στην οικοδομή, ένα καρφί μπήκε στο μάτι του. Έχασε την όρασή του, επειδή οι γιατροί καθυστέρησαν να τον περιθάλψουν. Τα νοσήλια πλήρωσαν η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν.
Παρόλα αυτά, ο τραυματισμός δεν του στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του. Πήρε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Στο Δρόμο του Λαμόρε», «Κιέριον» και «Με τη λάμψη στα μάτια».
7 Φεβρουαρίου 1942: Πέθανε ο Ντοράντο Πιέτρι
Στις 24 Ιουλίου 1908, πραγματοποιήθηκε ο τελικός του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Οι 56 αθλητές που συμμετείχαν έπρεπε να τρέξουν απόσταση 42.195 μέτρων. Από αυτούς μόνο 27 τερμάτισαν, εξαιτίας της έντονης ζέστης και της υψηλής υγρασίας, που είχαν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Ο Ντοράντο Πιέτρι, καθώς πλησίαζε στην είσοδο του White City Stadium, άρχισε να καταρρέει. Έπεσε κάτω τέσσερις φορές, αλλά οι γιατροί τον βοήθησαν να σηκωθεί. Με ένα γρήγορο σπριντ, κατάφερε να κόψει το νήμα, σε χρόνο 2:54:46. Αμέσως μετά τον τερματισμό, ο Ιταλός μαραθωνοδρόμος κατέρρευσε και πάλι. Μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου με φορείο. Αν και πολλοί φοβήθηκαν ότι θα πέθαινε, επέζησε.
7 Φεβρουαρίου 1964: Πέθανε ο Σοφοκλής Βενιζέλος
Ήταν γιος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το 1911 εντάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Παραιτηθείς του στρατεύματος, εκλέχθηκε βουλευτής Χανίων την 1η Νοεμβρίου 1920.
Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποχώρησε από την Ελλάδα στη Νίκαια της Γαλλίας, ο Σοφοκλής ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. Το 1922 εντάχθηκε και πάλι στο στρατό ως στρατιωτικός ακόλουθος στο Παρίσι για 8 χρόνια. Διετέλεσε πρωθυπουργός δύο φορές.
7 Φεβρουαρίου 1989: Γεννήθηκε ο Νικ Καλάθης
Είναι Ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο NBA, στο Πρωτάθλημα Ισπανίας και στη VTB Λίγκα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, έχει παίξει με τις φανέλες της εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού.
7 Φεβρουαρίου 2007: Πέθανε ο Αλέκος Ζαρταλούδης
Ήταν ηθοποιός, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον θίασο Αλίκης Βουγιουκλάκη – Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν: «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Καπετάν φάντη μπαστούνι» και «Γίγας της Κυψέλης».
7 Φεβρουαρίου 2017: Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ήταν τραγουδιστής που ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970.
Στις 25 Ιουλίου 1983, διοργάνωσε ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό πάρτι στη Βουλιαγμένη. Κόπηκαν πάνω από 25.000 εισιτήρια, αλλά ο κόσμος που προσήλθε υπολογίζεται ότι έφτασε τα 100.000 άτομα. Συμμετείχαν και άλλοι καλλιτέχνες, όπως οι Βαγγέλης Γερμανός, Διονύσης Σαββόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Νταλάρας, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μαντώ.
Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς είχε πάει στα γραφεία του ΕΟΤ και του ζήτησε να του παραχωρήσουν την πλαζ της Βουλιαγμένης για να κάνει ένα αξέχαστο -όπως έλεγε- πάρτι. Και μάλιστα ζήτησε τη βραδιά που θα του δώσουν την πλαζ να έχει πανσέληνο. Είχε ψάξει στο ημερολόγιο και είχε δει ότι εκείνο το βράδυ ήταν της 25ης Ιουλίου.
Ένα ιστορικό βράδυ για το ελληνικό τραγούδι και την αισθητική προσέγγιση μιας συναυλίας, που εξελίχθηκε σε πολιτιστική παρακαταθήκη.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ