6 Σεπτεμβρίου 1522: Ο πρώτος περίπλους της Γης έγινε πραγματικότητα
Το “Victoria“, το μόνο πλοίο που απέμεινε από την αποστολή του Πορτογάλου θαλασσοπόρου, Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην πόλη Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα της Ισπανίας και έγινε το πρώτο πλοίο που έκανε τον περίπλου της Γης.
Το “Victoria” έφτασε στην Ισπανία με πλήρωμα 18 άνδρες αντί 250 που είχε, όταν ξεκίνησε η αποστολή. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας Έλληνας, ο ναυπλιώτης Νικόλαος, του οποίου το επώνυμο δεν έχει διασωθεί.
Ο ίδιος ο Μαγγελάνος δεν βίωσε ποτέ την ιστορική αυτή στιγμή, καθώς ενάμιση χρόνο νωρίτερα, στις 27 Απριλίου 1521, δολοφονήθηκε από ιθαγενείς του νησιού Μακτάν στις Φιλιππίνες.
Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας κλικ στο ακόλουθο κείμενο:
6 Σεπτεμβρίου 1860: Γεννήθηκε ο Λορέντζος Μαβίλης
“Δεν είχα φανταστεί ότι θα είχα την τιμή να πεθάνω για την πατρίδα”
Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του ποιητή που έπεσε μαχόμενος για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, κατά τη μάχη του Δρίσκου, το Νοέμβριο του 1912.
Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, συντόνισε 70 εθελοντές με δικά του έξοδα, για να κατέβουν στην πρώτη γραμμή. Επειδή δεν τον στρατολογούσαν λόγω ηλικίας, στους Βαλκανικούς Πολέμους τάχθηκε στο πλευρό των Ιταλών Γαριβαλδινών που είχαν έρθει να ενισχύσουν τους Έλληνες.
Στο γλωσσικό ζήτημα πήρε θέση υπέρ της δημοτικής και ιστορική έμεινε η φράση του στη Βουλή: “Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι”. Η μητέρα του, Ιωάννα Σούφη ήταν ανιψιά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και ο πατέρας του είχε ισπανικές ρίζες.
Διαβάστε περισσότερα για τον πατριώτη Λορέντζο Μαβίλη στο παρακάτω άρθρο:
6 Σεπτεμβρίου 1861: Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον της βασίλισσας Αμαλίας
To βράδυ της 6 Σεπτεμβρίου 1861 η βασίλισσα Αμαλία βγήκε με τη συνοδεία της για τον καθιερωμένο της περίπατο, στην πλατεία Συντάγματος. Καθώς επέστρεφε στα Ανάκτορα, ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος, που είχε ξεκινήσει οπλισμένος από τα Εξάρχεια, την πλησίασε και πυροβόλησε.
Η βασίλισσα Αμαλία πρόλαβε να αντιδράσει, γυρίζοντας το άλογο της εναντίον του. Ο νεαρός αστόχησε και συνελήφθη από τη Χωροφυλακή. Τον οδήγησαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε συνεδρίαση και ομολόγησε την πράξη του στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Μιαούλη, λέγοντας ότι ήθελε να απαλλάξει τη χώρα από την τυραννία.
Τον οδήγησαν στις φυλακές στον Μεντρεσέ της Πλάκας, απέναντι από τους Αέρηδες. Ο Δόσιος βασανίστηκε προκειμένου να αποκαλύψει τους συνεργούς του, καθώς υπήρχαν πολλοί που ξεσήκωναν τον λαό εναντίον του Όθωνα, αλλά δεν κατονόμασε άλλους συνεργούς.
Μετά την έξωση του Όθωνα, του χορηγήθηκε αμνηστία και έφυγε για το εξωτερικό. Ο πατέρας του Αριστείδη Δόσιου, Κωνσταντίνος υπήρξε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και διετέλεσε βουλευτής και υπουργός.
Διαβάστε αναλυτικότερα για την απόπειρα δολοφονίας της συζύγου του βασιλιά Όθωνα στον παρακάτω σύνδεσμο:
6 Σεπτεμβρίου 1955: Τα Σεπτεμβριανά
Υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, οργανωμένες ομάδες χιλιάδων Τούρκων επιτέθηκαν στις ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
Σκότωσαν ιερείς, βίασαν εκατοντάδες γυναίκες, κατέστρεψαν ελληνικά σπίτια, μαγαζιά και χριστιανικούς ναούς και βεβήλωσαν τάφους. Ο φωτογράφος του Πατριαρχείου, Δημήτρης Καλούμενος ήταν ο άνθρωπος που φανέρωσε τις θηριωδίες των Τούρκων και η δασκάλα Αλκμήνη Σταυρίδου είπε στη “ΜτΧ” ότι “ο δρόμος μύριζε βενζίνη” μετά το πογκρόμ.
Αφορμή ήταν η έκρηξη βόμβας στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, στο σπίτι όπου είχε γεννηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ωστόσο, μέσα από τις σελίδες της ανάκρισης, τις καταθέσεις αυτοπτών, αλλά και του βασικού κατηγορούμενου αποκαλύφθηκε ότι η έκρηξη δεν ήταν παρά μία καλοστημένη προβοκάτσια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, η διαστρέβλωση του γεγονότος από τον τουρκικό τύπο, έδωσε το σύνθημα στους εξαγριωμένους Τούρκους να καταστρέψουν τα πάντα στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για το χρονικό που οδήγησε στο διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το Σεπτέμβριο του 1955:
Δείτε επίσης το τρέιλερ του επεισοδίου με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες Κωνσταντινοπουλιτών που έζησαν το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
6 Σεπτεμβρίου 1966: Το έγκλημα του Δημήτρη Τσαφέντα
Ελληνομοζαμβικιανής καταγωγής δημόσιος υπάλληλος που έμεινε γνωστός ως ο δολοφόνος του πρωθυπουργού της Νότιας Αφρικής και “αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ”, Χέντρικ Φέρβερντ. Τον έπληξε θανάσιμα με τέσσερις μαχαιριές μέσα στη Βουλή, την ώρα που κατέβαινε από το βήμα.
Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν είπε ότι σκότωσε τον Φέρβερντ, επειδή “ήταν αηδιασμένος με τις ρατσιστικές πολιτικές του”. Κλείστηκε αρχικά σε ψυχιατρείο και αργότερα δίπλα σε πτέρυγα θανατοποινιτών. Πέθανε στη φυλακή από πνευμονία, το 1999.
Το καθεστώς του απαρτχάιντ επέλεξε να παρουσιάσει τον Τσαφέντα ως σχιζοφρενή και να αποκρύψει όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το έγκλημά του είχε πολιτικό κίνητρο. Επειδή ο Τσαφέντας ήταν λευκός, δεν μπορούσε σύμφωνα με τους φυλετικούς νόμους να παντρευτεί γυναίκα μη λευκή. Επίσης οι αρχές είχαν απορρίψει το αίτημά του να μεταταχθεί στην κατηγορία των “έγχρωμων”.
Διαβάστε περισσότερα για τη δολοφονία του “αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ” στο ακόλουθο άρθρο:
6 Σεπτεμβρίου 1971: Γεννήθηκε η Ντολόρες Ο’ Ρίορνταν
Ιρλανδή τραγουδίστρια, των Cranberries. Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου 2018 και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αργότερα, πνίγηκε στην μπανιέρα ξενοδοχείου στο Λονδίνο ενώ είχε υπερκαταναλώσει αλκοόλ.
Για 20 χρόνια (1994- 2014), η Ο’ Ρίορνταν ήταν παντρεμένη με τον μάνατζερ των Duran Duran, Ντον Μπάρτον, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Το δημοφιλέστερο τραγούδι των Cranberries, οι οποίοι δεν υπάρχουν πλέον, είναι το “Zombie“, με περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο προβολές στο Youtube.
Διαβάστε για το πώς “γεννήθηκε” το δημοφιλέστερο τραγούδι των Cranberries στον παρακάτω σύνδεσμο:
6 Σεπτεμβρίου 1979: Σκοτώθηκαν σε τροχαίο διεθνείς ποδοσφαιριστές της Λάρισας
Ο λόγος για τους 19χρονους Δημήτρη Μουσιάρη και Δημήτρη Κουκουλίτσιο. Ταξίδευαν μαζί με τον 21χρονο Γιάννη Βαλαώρα, ταξίδευαν από τη Λάρισα στην Αθήνα. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η εθνική Ελπίδων θα αντιμετώπιζε την εθνική της Σοβιετικής Ένωσης στην Οδησσό.
Όταν βρέθηκαν στο 111ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Λαμίας, το αυτοκίνητό τους βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα, εξαιτίας του άσχημου καιρού και της ολισθηρότητας του δρόμου και συγκρούστηκε με υπεραστικό λεωφορείο.
Ο Μουσιάρης που ήταν ο οδηγός και ο Κουκουλίτσιος που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα, σκοτώθηκαν ακαριαία. Ο συνοδηγός, Γιάννης Βαλαώρας τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε.
Το τροχαίο σόκαρε τον φίλαθλο κοινό, κυρίως στη Λάρισα που έχασε τα δικά της παιδιά. Διαβάστε περισσότερα για το τραγικό περιστατικό στο ακόλουθο άρθρο:
6 Σεπτεμβρίου 1985: Ιδρύθηκε η ΔΗ.ΑΝΑ.
Κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα με αρχηγό τον μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Προέκυψε μετά από διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας και διαλύθηκε το 1996.
Οι διαφορές ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κωστή Στεφανόπουλο, πρεσβευτή της παράδοσης του Καραμανλισμού, ήταν αγεφύρωτες.
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε σχολιάσει την αποχώρηση του Στεφανόπουλου από τη ΝΔ με την εξής παροιμιώδη φράση: “Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί, το τρώει ο λύκος“. Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
6 Σεπτεμβρίου 1998: Πέθανε ο Ακίρα Κουροσάβα
Ένας πρόγονός του από την πλευρά του πατέρα του, υπήρξε πολεμιστής Σογκούν. Δεχόταν bullying όταν ήταν παιδί, γιατί ήταν ασθενικός και φορούσε παράξενα ρούχα.
Η εικόνα με τα χιλιάδες πτώματα του φονικού σεισμού στο Τόκιο το 1923, στοίχειωσε τον ανήλικο τότε Κουροσάβα. Όπως είχε γράψει, “είδα πτώματα εντελώς καμένα, πτώματα σε χαντάκια και άλλα να επιπλέουν στο ποτάμι, πτώματα πάνω στη γέφυρα και άλλα να έχουν φράξει διασταυρώσεις δρόμων”.
Το Δεκέμβριο του 1971, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες και το λαιμό του με ξυράφι. Αρχικά ήθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά στράφηκε στην “έβδομη τέχνη” και έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Πέθανε από εγκεφαλικό, σε ηλικία 88 ετών.
Διαβάστε παρακάτω πώς ο Κουροσάβα κατέστρεψε τη χολιγουντιανή του καριέρα, όταν τον προσέλαβε η 20th Century Fox, προκειμένου να γυρίσει το ιαπωνικό τμήμα της πολεμικής ταινίας “Tora! Tora! Tora!”:
6 Σεπτεμβρίου 2002: Πέθανε η Ίλυα Λιβυκού
Ελληνίδα ηθοποιός και σύντροφος του Βασίλη Λογοθετίδη. Σπούδασε νομική και παρά την απαγόρευση των δικών της, γράφτηκε κρυφά στη Δραματική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
Στη “μεγάλη οθόνη” πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην ταινία του Αλέκου Σακελάριου “Οι Γερμανοί ξανάρχονται“. Ακολούθησαν συμμετοχές σε διάφορες ταινίες που είχαν εμπορική επιτυχία, όπως “Σάντα Τσικίτα“, “Η κάλπικη λίρα” και “Ούτε γάτα ούτε ζημιά“.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, εγκατέλειψε το θέατρο, λόγω της ξαφνικής απώλειας της κόρης της, Εύας από καρκίνο. Η θλίψη και ο χρόνος κλόνισαν την υγεία της και πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαβάστε περισσότερα για την Ελληνίδα ηθοποιό στο παρακάτω κείμενο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο
- Διάρρηξη με λεία Rolex και κοσμήματα στη Βάρη. Ένοπλη εισέβαλλαν σε μονοκατοικία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ