6 Οκτωβρίου 1849: Γεννήθηκε ο μεγαλύτερος Έλληνας έμπορος όπλων
Ο Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους των αρχών του 20ού αιώνα. Επονομάστηκε “ο μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης” και διαδραμάτισε καθοριστικό παρασκηνιακό ρόλο στον Α’ Π.Π..
Γεννήθηκε στη Μούγλα της Μικράς Ασίας από Έλληνες γονείς, το επώνυμο των οποίων ήταν Ζαχαρίου. Μόλις ξέσπασαν διωγμοί σε βάρος των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, η οικογένεια του κατέφυγε στη Ρωσία.
Ο Ζαχάρωφ σύναπτε σχέσεις με πρωθυπουργούς όπως ο Λόιντ Τζορτζ και ο Κλεμανσό, δωροδοκούσε και κατασκόπευε, έλεγχε τον Τύπο και πουλούσε όπλα σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Ενίσχυσε τον ελληνικό στρατό, υποστήριξε τον Βενιζέλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά μετά την ήττα του στις εκλογές του 1920 υποστήριξε τον βασιλιά.
Ο ίδιος κυνικός κερδοσκόπος ήταν αυτός που χρηματοδότησε το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ που έσωσε χιλιάδες ζωές και συντηρούσε ως υποτρόφους Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι. Όταν αντιλήφθηκε ότι ο πόλεμος δεν του προσπόριζε πλέον κέρδη, στράφηκε στα πετρέλαια και τον τζόγο.
Διαβάστε περισσότερα για τον Μπαζίλ Ζαχάρωφ κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
6 Οκτωβρίου 1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός
Μετά το κίνημα στο Γουδί, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος τον υπέδειξε ως κατάλληλο για την πρωθυπουργία.
Μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα από την Κρήτη και ανέλαβε το αξίωμα από τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, ως αρχηγός του νεοσύστατου Κόμματος των Φιλελευθέρων, αναδείχθηκε νικητής χωρίς αντίπαλο.
Επί των ημερών του αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε έκταση μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και βρέθηκε στην πλευρά των νικητών του Α’ Π.Π.. Ήταν επίσης ο “αρχιτέκτονας” της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε την Ελλάδα “των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών”, αλλά τελικά δεν εφαρμόστηκε.
Έκανε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, τη γεωργία και την οικονομία. Άφησε το στίγμα του σχεδόν σε όλους τους τομείς και υπήρξε ευφυής διπλωμάτης, υψηλού κύρους και αναγνωρισμένος από όλους τους παγκόσμιους ηγέτες.
Μάθετε άγνωστες πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια του Ελευθέριου Βενιζέλου κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
6 Οκτωβρίου 1914: Γεννήθηκε ο Θορ Χέιερνταλ
Νορβηγός εθνογράφος και εξερευνητής που ταξίδευε στους ωκεανούς με πρωτόγονες σχεδίες, για να αποδείξει ότι οι αρχαίοι λαοί διέσχιζαν μεγάλες αποστάσεις δια μέσου των ωκεανών και επικοινωνούσαν μεταξύ τους.
Το 1947, με μία σχεδία φτιαγμένη από τροπικά ξύλα, πιστό αντίγραφο ινδιάνικου μοντέλου, πραγματοποίησε μέσα σε 100 ημέρες τη διαδρομή από το Περού στη Γαλλική Πολυνησία. Για τις έρευνες του τιμήθηκε από πολλές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Περισσότερα για τον Θορ Χέιερνταλ μπορείτε να μάθετε στο παρακάτω άρθρο:
6 Οκτωβρίου 1950: Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Μπριν
Πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, γνωστός για το μυθιστόρημά του “Ο Ταχυδρόμος“. Κυκλοφόρησε το 1985 και δώδεκα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με βασικό πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Κέβιν Κόστνερ.
6 Οκτωβρίου 1973: Ξέσπασε ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ
Έτσι έμεινε γνωστός ο Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος. Ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής και αργίας για τους Εβραίους, Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχθηκε ταυτόχρονη επίθεση από την Αίγυπτο και τη Συρία. Στην επίθεση συνέδραμαν κι άλλες αραβικές χώρες και στόχος τους ήταν η ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο αραβικός συνασπισμός σημείωσε επιτυχίες και τα αραβικά ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες αιχμάλωτων Ισραηλινών και κατεστραμμένων τεθωρακισμένων που δημιούργησαν αισθήματα ευφορίας στην κοινή γνώμη.
Ωστόσο, το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ την άμεση αποστολή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών και κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του. Με τη σειρά της, η ΕΣΣΔ εφοδίασε με πρόσθετο πολεμικό υλικό την Αίγυπτο και ο πόλεμος απέκτησε “άρωμα” Ψυχρού Πολέμου.
Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν με παρέμβαση του ΟΗΕ στις 26 Οκτωβρίου 1973, με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ και την Αίγυπτο εδαφικά κερδισμένη.
Διαβάστε παρακάτω για το ελληνικό πλοίο “Τσιμένταρχος” που βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά και θρήνησε δυο νεκρούς ναυτικούς:
6 Οκτωβρίου 1979: Πέθανε ο Αναστάσιος Ορλάνδος
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκούς. Συνεισέφερε στην προστασία των αρχαίων μνημείων, διετέλεσε διευθυντής αναστηλώσεων για περισσότερα από 25 χρόνια και υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της βυζαντινής τέχνης στην Ελλάδα.
Ο Αναστάσιος Ορλάνδος προερχόταν από οικογένεια πλοιοκτητών των Σπετσών που πρωτοστάτησε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και δίδαξε ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξέδιδε επίσης το περιοδικό “Αρχείον βυζαντινών μνημείων της Ελλάδας“.
6 Οκτωβρίου 1981: Δολοφονήθηκε ο Ανουάρ Σαντάτ
Ήταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου μετά τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Δολοφονήθηκε από φανατικούς ισλαμιστές, ενώ παρακολουθούσε την παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων.
Τρεις Αιγύπτιοι στρατιωτικοί εξήλθαν από όχημα που παρέλαυνε και άνοιξαν πυρ εναντίον της εξέδρας, στοχεύοντας πρωτίστως τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Συνολικά δολοφονήθηκαν εννέα άτομα και τραυματίστηκαν 38, ανάμεσά τους και ο διάδοχος του Σαντάτ, Χόσνι Μουμπάρακ.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ρόλο στη δολοφονία του Σαντάτ έπαιξαν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά την περίοδο 1974-1978 και του χάρισαν το Νόμπελ Ειρήνης, όπως η έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, η διάρρηξη των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση και η προσέγγιση με τη Δύση.
6 Οκτωβρίου 1989: Πέθανε η Μπέτι Ντέιβις
“Έχω μάτια σαν βατράχου, λαιμό σαν στρουθοκαμήλου και αραιά μαλλιά. Πρέπει, λοιπόν, να είσαι πολύ καλή ηθοποιός, για να επιβιώσεις στο Χόλιγουντ με τέτοιο εξοπλισμό“, είχε δηλώσει με εμφανή και ακαταμάχητη ειρωνεία.
Στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Jezebel” ερωτεύτηκε και έκανε σχέση με τον σκηνοθέτη, Γουίλιαμ Γουάιλερ. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε τρία παιδιά.
Παρότι απείχε από το στερεότυπο της ομορφιάς των σταρ, η Μπέτι Ντέιβις άφησε το στίγμα της στην ιστορία του κινηματογράφου. Κέρδισε δύο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και ήταν υποψήφια άλλες εννέα φορές.
Διαβάστε παρακάτω για την έχθρα μεταξύ της Μπέτι Ντέιβις και της Τζόαν Κρόφορντ:
6 Οκτωβρίου 2001: Το επεισοδιακό φιλικό Γαλλίας και Αλγερίας
Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των δύο χωρών μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας, τον Ιούλιο του 1962. Διεξήχθη στο Stade de France του Παρισιού και διακόπηκε οριστικά στο 76ο λεπτό, διότι στο τερέν εισήλθαν, με ειρηνικές διαθέσεις, δεκάδες Αλγερινοί οπαδοί.
Οι εφημερίδες των δύο χωρών χαρακτήρισαν “φιάσκο” το λεγόμενο “φιλικό της προσέγγισης”, στο οποίο οι Γάλλοι προηγούνταν των Αλγερινών με σκορ 4-1. Η ατμόσφαιρα στις εξέδρες ήταν τεταμένη και στο επίκεντρο των αποδοκιμασιών βρέθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, λόγω της αλγερινής καταγωγής του.
6 Οκτωβρίου 2003: Η μαγνητική τομογραφία
Δύο επιστήμονες πήραν Νόμπελ για τη συνεισφορά τους στην ιατρική. Ο λόγος για τον Αμερικανό χημικό, Πολ Λότερμπουρ και τον Βρετανό φυσικό, Σερ Πίτερ Μάνσφιλντ.
Μοιράστηκαν το βραβείο για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της μαγνητικής τομογραφίας. Ο Λότερμπουρ έφυγε από τη ζωή τέσσερα χρόνια μετά τη βράβευση (σε ηλικία 77 ετών) και ο Μάνσφιλντ δεκατέσσερα έτη αργότερα (83 ετών).
Σήμερα, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται ευρύτατα ως διαγνωστική μέθοδος. Αντικατέστησε διάφορες επεμβατικές μεθόδους εξέτασης που ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς και επέτρεψε την απεικόνιση εσωτερικών οργάνων με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr