6 Ιουνίου 1944: Η Απόβαση στη Νορμανδία (D–Day)
Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα από τα γεγονότα που έκριναν καθοριστικά την έκβασή του.
Η απόβαση στη βόρεια Γαλλία από την Αγγλία προγραμματίστηκε για τις 5 Ιουνίου 1944, αλλά αναβλήθηκε για ένα εικοσιτετράωρο, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο στενό της Μάγχης.
Η Νορμανδία επιλέχθηκε, διότι οι Γερμανοί θεωρούσαν λιγότερο πιθανή μια συμμαχική απόβαση εκεί. Οι Σύμμαχοι έστειλαν το μήνυμα στους Γάλλους ότι δεν ήταν μόνοι τους απέναντι στον Άξονα
Επικεφαλής ορίστηκε ο Αμερικανός στρατηγός, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και για την εκτέλεση της επιχείρησης συγκεντρώθηκε η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της ιστορίας: 1.200 πολεμικά πλοία, 4.100 αποβατικά σκάφη, 10.000 αεροπλάνα και 156.000 στρατιώτες.
Αμερικανικές, καναδικές και βρετανικές δυνάμεις έφτασαν σε πέντε περιοχές των ακτών της Νορμανδίας, οι οποίες έφεραν τις κωδικές ονομασίες Γιούτα, Ομάχα, Χρυσός, Ήρα και Σπαθί.
Όλες οι ακτές καταλήφθηκαν εύκολα και γρήγορα, με εξαίρεση την Ομάχα, όπου οι απώλειες των Συμμάχων ήταν μεγάλες. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ είχε καταληφθεί και αυτή η ακτή και ξεκίνησε η προέλαση στην ενδοχώρα.
Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο για τους τρεις Ελληνοαμερικανούς στρατιώτες που πήραν μέρος στην Απόβαση στη Νορμανδία:
6 Ιουνίου 1933: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου
Οι 66 σφαίρες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο
Ήταν η δεύτερη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδύνεψε να δολοφονηθεί, καθώς η πρώτη απόπειρα πραγματοποιήθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών, στις 30 Ιουλίου 1920.
Στις 11 το βράδυ, ο Βενιζέλος και η σύζυγός του, Έλενα Βενιζέλου-Σκυλίτση έφευγαν από το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, όπου είχαν πάει για να δειπνήσουν. Επέβαιναν σε αυτοκίνητο τύπου “Πακάρ”, ενώ ακολουθούσε ένα “Φορντ” με τους άνδρες ασφαλείας.
Με μία “Κάντιλακ” οι επίδοξοι δολοφόνοι είχαν στήσει ενέδρα στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Αφού έκλεισαν το δρόμο στο αυτοκίνητο ασφαλείας, έριξαν τις πρώτες φονικές ριπές.
Το μένος τους ήταν τόσο μεγάλο που γάζωσαν το αυτοκίνητο με συνολικά 66 σφαίρες.
Ο σωματοφύλακας του Βενιζέλου, Ιωάννης Μαρκάκης, που επέβαινε στο συνοδευτικό όχημα, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι και, τρεις ημέρες αργότερα, πέθανε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός“.
Η Έλενα Βενιζέλου διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένη. Τραυματίας υπήρξε και ο Ιωάννης Νικολάου, οδηγός του “Πακάρ”.
Ο Βενιζέλος μεταφέρθηκε στον “Ευαγγελισμό” χωρίς κάποιο τραύμα. Η παρ’ ολίγον δολοφονία του σόκαρε την κοινή γνώμη και έγινε πρώτη είδηση στον Τύπο της εποχής.
Το Φεβρουάριο του 1935, ξεκίνησε η δίκη των πρωταιτίων. Στο εδώλιο έκατσαν 18 άτομα και αποκαλύφθηκε ότι διατέθηκαν 2.000.000 δραχμές για την επίτευξη του σχεδίου της δολοφονίας. Η δίκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν.
Διαβάστε περισσότερα για τη δίκη των επίδοξων δολοφόνων του Βενιζέλου στο παρακάτω άρθρο:
6 Ιουνίου 1931: Γεννήθηκε η ποιήτρια, Κική Δημουλά
Ο έρωτας,
όνομα ουσιαστικόν,
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,
γένους ανυπεράσπιστου
Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Βασιλική Ράδου και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος για 25 χρόνια (1949-1974).
Η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα”, την οποία αποκήρυξε μετά από λίγο και απέσυρε από την κυκλοφορία.
Ποιήματά της Δημουλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου και τιμήθηκε με πολλά βραβεία για την προσφορά της στον πολιτισμό. Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 2020.
Ακολουθούν μερικά λόγια της:
“Δεν μου ήταν ποτέ εύκολο να συνεννοηθώ με άνθρωπο. Ούτε μπορούσα να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι ήταν τόσο διαφορετικοί από εμένα.
Αυτό βέβαια ήταν πολύ αφελές από τη μεριά μου, αλλά και πολύ χρήσιμο. Γιατί με είχε σε μια μόνιμη ταραχή, σε μια διαρκή διαμαρτυρία και σ’ ένα πολύ γόνιμο παράπονο…
Από την άλλη, είχα μια ευγένεια η οποία με κατέστρεψε απολύτως! Εμπόδισε δηλαδή τη ζωή μου να πάρει το δρόμο της.
Υπέμεινα πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να υπομείνω, με το αιτιολογικό μιας ευγένειας ότι θα πίκραινα, ότι θα πείραζα, ότι θ’ αναστάτωνα των άλλων τη ζωή.
Αυτό ήταν μία ήττα. Καθαρή ήττα…”.
6 Ιουνίου 1984: “Γεννήθηκε” το Tetris
Το σοβιετικό παιχνίδι με την “ελληνική καταγωγή”
Βιντεοπαιχνίδι παζλ αντιστοιχίσεως πλακιδίων που έκανε θραύση αμέσως μετά την κυκλοφορία του και παραμένει μέχρι σήμερα δημοφιλές και εθιστικό.
Το Tetris πήρε το όνομά του από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα “τέτρα” που σημαίνει τέσσερα και το “τένις” που ήταν το αγαπημένο άθλημα του σχεδιαστή.
Ήταν ο Ρώσος μηχανικός υπολογιστών, Αλεξέι Παζίτνοφ και, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, “κόλλησε” από την πρώτη στιγμή:
“Δεν μπορούσα να σταματήσω να παίζω αυτή την πρωτότυπη έκδοση, επειδή ήταν πολύ εθιστικό να βάζω τα σχήματα μαζί”.
On June 6, 1984, Alexey Pajitnov invented Tetris while working at the Soviet Academy of Sciences in Russia. It would go on to become one of the most popular video games of all time.
Happy #InventorsDay, Alexey Pajitnov! pic.twitter.com/MeAgez9Jvf
— Tetris (@Tetris_Official) February 11, 2020
Ήταν το πρώτο βιντεοπαιχνίδι της Σοβιετικής Ένωσης που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, όταν κυκλοφόρησαν οι φορητές κονσόλες της Nintendo, Game Boy.
Διαβάστε περισσότερα για το Tetris στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
6 Ιουνίου 1916: Πέθανε ο Μιχαήλ Μητσάκης
Έλληνας δημοσιογράφος και πεζογράφος που νοσηλεύτηκε πολλές φορές στο Δρομοκαΐτειο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του χωρίς ερωτική σύντροφο, τηρούσε μία πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή ρουτίνα και είχε αναπτύξει ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές
Πολλοί περιέγραφαν τον Μητσάκη ως έναν άνθρωπο ιδιαίτερα φιλόδοξο και δυναμικό, αλλά συνάμα εγωιστή και αλαζόνα. Όσο τα χρόνια περνούσαν και η αξία του ως λογοτέχνης δεν αναγνωριζόταν, βυθιζόταν στη μελαγχολία, το θυμό και την απόγνωση.
Τα λογοτεχνικά κείμενά του τα υπέγραφε με το όνομά του, ενώ τα άρθρα, τα χρονογραφήματα και τις κριτικές με τα αρχικά “μμ.” και “Μ.Μ.”, ή τα ψευδώνυμα “Μ. Τσακ”, “Michelet”, “Ιξίων”, “Κρακ”, “Κόθορνος”, “Πλανόδιος”, “Καιροσκόπος” και “Στρεψιάδης”.
Διαβάστε αναλυτικότερα για τον Μιχαήλ Μητσάκη στο παρακάτω αφιέρωμα:
6 Ιουνίου 1956: Γεννήθηκε ο Σουηδός τενίστας, Μπιον Μποργκ
Θρύλος του αθλήματος που, όμως, αποσύρθηκε στα 26 του χρόνια, διότι, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, δεν διέθετε πλέον τον ίδιο ενθουσιασμό και το κίνητρο να συνεχίσει.
Από το 1974 έως και το 1981, ο Μποργκ κατέκτησε 11 Grand Slam τίτλους και, μέχρι την αποχώρησή του το 1983, συνολικά 64 τίτλους.
Συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του μοντέρνου στυλ παιχνιδιού στο τένις και του αποδόθηκε το προσωνύμιο “παγόβουνο“, επειδή δεν εκδήλωνε τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ήταν πάντα ήρεμος και ψυχρός.
Όταν αποσύρθηκε, επένδυσε μεγάλα χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο, ασχολήθηκε ανεπιτυχώς με τις επιχειρήσεις και ενεπλάκη σε ερωτικά σκάνδαλα.
Διαβάστε περισσότερα για τον Σουηδό αθλητή του τένις στο παρακάτω άρθρο:
6 Ιουνίου 1960: Πέθανε ο Χρήστος Μάντικας
Έλληνας αθλητής του στίβου, από τους καλύτερους εμποδιστές προπολεμικά. Έγινε 36 φορές φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 7 αργυρός και μία φορά χάλκινος, ενώ αναδείχθηκε και .
Κατέκτησε την τρίτη θέση στα 400 μ. μετ’ εμποδίων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορίνο το 1934 (επίδοση 54,9”), έκανε 21 πανελλήνια ρεκόρ και ισοφάρισε άλλα 16.
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες, όπου ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, και στην Ολυμπιάδα του 1936 στο Βερολίνο, όπου τερμάτισε 6ος στον τελικό των 400 μ. μετ’ εμποδίων.
Το 1940, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και, εννέα χρόνια μετά, υπέστη μόλυνση ενώ νοσηλευόταν και του έκαναν μερικό ακρωτηριασμό στο δεξί του πόδι. Πέθανε από καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.
6 Ιουνίου 1967: Ο Θεοδωράκης στον “γύψο” από τη Χούντα
Η δικτατορία των Συνταγματαρχών απαγόρεψε την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.
6 Ιουνίου 1968: Δολοφονήθηκε ο Ρόμπερτ Κένεντι
Αδελφός του επίσης δολοφονηθέντος προέδρου, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας κι ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο “Ambassador” του Λος Άντζελες, δέχθηκε τις σφαίρες του 24χρονου Παλαιστίνιου, Σιρχάν Σιρχάν. Ήταν μόλις 42 ετών.
Ο Σιρχάν Σιρχάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1969 και, τρία χρόνια αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Μέχρι σήμερα παραμένει φυλακισμένος, μετά από 16 απορρίψεις αιτήσεων για αναστολή της ποινής του.
Ο Κένεντι είχε προαισθανθεί την εναντίον του δολοφονική απόπειρα. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, είχε δηλώσει προφητικά:
“Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας ενός υποψήφιου προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρέπει να βασίζεται κανείς στην τύχη, μόνο στην τύχη.
Γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και εναντίον μου δολοφονική απόπειρα. Όχι τόσο για πολιτικούς λόγους όσο για λόγους μεταδοτικότητας. Ζούμε σε μια εποχή επιδημίας της πολιτικής βίας“.
Το 1961 έγινε υπουργός Δικαιοσύνης και, παράλληλα, ήταν σύμβουλος του προέδρου αδελφού του. Η θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η διαμάχη του με τον ρατσιστή κυβερνήτη της Αλαμπάμα, Τζορτζ Ουάλας, τον ανέδειξαν σε μαχητικό υπέρμαχο των δικαιωμάτων των μαύρων και των φτωχών.
Η αντιπολεμική στάση του στο ζήτημα του Πολέμου στο Βιετνάμ τον κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητό στους κόλπους των φοιτητών και της φιλελεύθερης διανόησης.
Το 1964 εξελέγη γερουσιαστής Νέας Υόρκης και, το Μάρτιο του 1968, εκδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.
6 Ιουνίου 2005: Πέθανε η Αν Μπάνκροφτ
Αμερικανίδα ηθοποιός που έμεινε γνωστή για το ρόλο της ως “κυρία Ρόμπινσον” στην ταινία “Ο Πρωτάρης“ (1967), σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς και με συμπρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν.
Η Μπάνκροφτ απέσπασε το σεβασμό των συναδέλφων της για τις υποκριτικές της δυνατότητες και το εύρος που έδινε στις ερμηνείες της. Για το ρόλο της στην ταινία “Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν” (1962) κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Ωστόσο, κανένας ρόλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιτυχία της “κυρίας Ρόμπινσον” και η ηθοποιός ταυτίστηκε για πάντα με το χαρακτήρα της σέξι νοικοκυράς.
Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Ήταν 73 ετών και έπασχε από καρκίνο της μήτρας.
Δείτε περισσότερα για την Αν Μπάνκροφτ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
- Μαρινέλλα. Παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 113 ημέρες νοσηλείας
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ