10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου. Τα επεισοδιακά Θεοφάνια του ΄66, Νουρέγιεφ και Σλήμαν

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου. Τα επεισοδιακά Θεοφάνια του ΄66, Νουρέγιεφ και Σλήμαν

Σήμερα γιορτάζουν οι Φώτιος, Φωτεινός, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φαίη, Φωφώ, Θεοφάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Ουρανία, Περιστέρα και Θεοπούλα.

6 Ιανουαρίου 1412: Γεννήθηκε η Ιωάννα της Λωραίνης

Η 18χρονη χωριατοπούλα έμεινε στην ιστορία όταν οδήγησε τον γαλλικό στρατό σε συντριπτική νίκη ενάντια των Άγγλων στην Ορλεάνη το 1428. Από την ηλικία των 13 ετών, υποστήριζε ότι άκουγε φωνές που της έλεγαν ότι ο Θεός θέλει από εκείνην να βοηθήσει τον δελφίνο Κάρολο (διάδοχο του γαλλικού θρόνου) να νικήσει τους Άγγλους και να στεφθεί βασιλιάς.

Πρώτα έπεισε ορισμένους ιερείς, ότι ο Θεός της μιλούσε και ότι έπρεπε να της επιτραπεί να συναντήσει τον δελφίνο. Σε λιγότερα από πέντε λεπτά κατάφερε να πείσει τον Κάρολο να της εμπιστευθεί ολόκληρο στρατό αν και δεν είχε καμία πολεμική εμπειρία!

Έπειτα, έπεισε τους βετεράνους ότι έπρεπε να παίρνουν διαταγές από μια 18χρονη απόλεμη κοπέλα. Επιπρόσθετα, τους έπεισε να σταματήσουν  το σεξ όσο υπηρετούσαν υπό τις διαταγές της.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος σήμαινε μάχη  σώμα με σώμα, η Ιωάννα επέζησε σε αρκετές μάχες χωρίς ποτέ να φέρει όπλα. Όχι μόνο οδήγησε νικηφόρα τον στρατό της στην Ορλεάνη αλλά ελευθέρωσε δεκάδες γαλλικές πόλεις και νίκησε τον στρατό των Άγγλων στο Παταί.

Ωστόσο, όταν συνελήφθη από αντίπαλες γαλλικές δυνάμεις και παραδόθηκε στους Βρετανούς, η Ιωάννα δικάστηκε ως αιρετική. Η δίκη ήταν στημένη και η καταδίκη σίγουρη, αν και οι κατήγοροι δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ούτε έναν μάρτυρα εναντίον της. Κάηκε στην πυρά στις 30 Μαΐου του 1431 στο Ρουέν της Γαλλίας.

Η 17χρονη χωριατοπούλα, που ηγήθηκε ενός στρατού, πήρε μέρος σε μάχες χωρίς να τραυματισθεί και έπεισε ιερείς ότι της μιλούσε ο Θεός

6 Ιανουαρίου 1706: Γεννήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος

«Σ’ αυτήν τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους»

Εφευρέτης, δημοσιογράφος, τυπογράφος, διπλωμάτης, συγγραφέας και ένας από αυτούς που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Οι πιο γνωστές εφευρέσεις του είναι το αλεξικέραυνο και οι διεστιακοί φακοί, ενώ εισήγαγε όρους, όπως το αρνητικό και το θετικό φορτίο. Με τα πειράματα του, ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι τα ηλεκτρικά φαινόμενα δεν είναι αποτελέσματα ανθρώπινων τεχνασμάτων στο εργαστήριο, αλλά μέρος των δραστηριοτήτων της φύσης.

Πώς ο Βενιαμίν Φραγκλίνος απέδειξε με έναν χαρταετό ότι ο κεραυνός δεν είναι τίποτα άλλο από στατικός ηλεκτρισμός. Εφηύρε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε την ηλεκτρική φύση του κεραυνού

6 Ιανουαρίου 1792: Γεννήθηκε ο Απόστολος Αρσάκης

Ήταν από τους σπουδαιότερους ευεργέτες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Διετέλεσε και πρωθυπουργός στη Ρουμανία. Έκανε μεγάλες δωρεές στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία από τις οποίες ιδρύθηκε το Μέγαρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας επί της οδού Πανεπιστημίου, το οποίο ονομάστηκε Αρσάκειο προς τιμήν του. Ο Αρσάκης διέθεσε και μεγάλα ποσά για τη συντήρησή του. Επίσης δώρισε χρήματα για την ανέγερση σχολείων και ναών. Έτσι στήριξε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια την πεποίθησή του ότι ο λαός χρειαζόταν μόρφωση για να προκόψει.

6 Ιανουαρίου 1822: Γεννήθηκε ο Ερρίκος Σλήμαν

Ήταν ο επιχειρηματίας που χρηματοδότησε και έκανε σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή της Τροίας και τις Μυκήνες, αν και ήταν ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Με βάση την Ιλιάδα, πήγε στο Κουμ Καλέ, όπου βρίσκονταν τα πλοία των Αχαιών.

Στις 30 Μαΐου 1873, εντόπισε χιλιάδες ορειχάλκινα, αργυρά και χρυσά αντικείμενα, κοσμήματα και αγγεία. Αρχαία αντικείμενα που μπορεί να έφθαναν και τις 9.000! Η επιμονή του όντως τον οδήγησε στα ερείπια της Τροίας.

Τότε στήθηκε η πιο ευφάνταστη σκηνοθεσία. Επειδή δεν γνώριζε στρωματογραφία, ό,τι ευρήματα εντόπισε από διαφορετικές τοποθεσίες, θεώρησε ότι είναι της ίδιας περιόδου. Τα τοποθέτησε μαζί και δημιούργησε απίστευτο σκηνικό.

Όσο κι αν κατηγορήθηκε από ιστορικούς και αρχαιολόγους ότι κατέστρεψε πολύτιμα στοιχεία με την έλλειψη μεθοδολογίας, καθώς δεν ήταν αρχαιολόγος, αναμφισβήτητα είχε πάθος, όραμα και αποφασιστικότητα, που τον οδήγησαν σε σημαντικές ανασκαφές.

Ερρίκος Σλήμαν, ο άνθρωπος που ανέσκαψε την Τροία και τις Μυκήνες. Μιλούσε 22 γλώσσες, ήταν ερασιτέχνης αρχαιολόγος και δύσκολος άνθρωπος

6 Ιανουαρίου 1884: Πέθανε ο Γκρέγκορ Μέντελ

Αυστριακός μοναχός και επιστήμονας, θεμελιωτής της γενετικής επιστήμης. Μέσα από τα πειράματά του με τις γονιμοποιήσεις μπιζελιών, ανακάλυψε τους βασικούς νόμους της κληρονομικότητας, που αργότερα ονομάστηκαν «Νόμοι του Μέντελ». Κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι ανακαλύψεις του δεν έλαβαν τη σημασία που τους άρμοζε. Η αναγνώριση του επιστημονικού του έργου ήρθε δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

Πηγή: Wikipedia

6 Ιανουαρίου 1918: Πέθανε ο Γκέοργκ Κάντορ

Γερμανός μαθηματικός, γνωστός για τη θεμελίωση της θεωρίας των άπειρων συνόλων. Ανέπτυξε τη θεωρία της «καρδινικότητας», με την οποία απέδειξε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άπειρου.

Πηγή: Wikipedia

6 Ιανουαρίου 1939: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Διακεκριμένος φιλόλογος, γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και λεξικογράφος. Έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι ευρύτερα γνωστός για το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (1998).

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης εξηγεί πως οι λέξεις butter, paper, church, sketch, bomb, είναι ελληνικές

6 Ιανουαρίου 1993: Πέθανε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές του 20ού αιώνα. Στα 16 του, εγκατέλειψε το σχολείο για να αφιερωθεί στον χορό, και σύντομα έγινε πρωταγωνιστής στα μπαλέτα Κίροφ.

Το 1961, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο στο Παρίσι, δύο πράκτορες της KGB του ζήτησαν να επιστρέψει στη Μόσχα, για να συμμετάσχει σε γκαλά. Εκείνος απευθύνθηκε στους γάλλους αστυνομικούς και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στη Σοβιετική Ένωση και δεν επέστρεψε ποτέ. Μόνο όταν η μητέρα του πέθανε, ο Γκορμπατσόφ του επέτρεψε να παραστεί στην κηδεία της.

Η συνεργασία του με μεγάλα μπαλέτα και με τη Μαργκότ Φοντέιν τον καθιέρωσαν ως παγκόσμιο θρύλο. Αποσύρθηκε το 1991 λόγω της ασθένειάς του, και πέθανε το 1993 από AIDS σε ηλικία 54 ετών.

Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε σε τρένο και παράτησε το σχολείο για να ασχοληθεί με τον χορό. Ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία γιατί τον κυνηγούσε η KGB. Το άδοξο τέλος

6 Ιανουαρίου 1966: Τα επεισοδιακά Θεοφάνια

Ο Παπανδρέου, αφού ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τον εξανάγκασε να παραιτηθεί, αποφάσισε να παρευρεθεί στον καθαγιασμό των υδάτων του Πειραιά. Η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση της βασιλικής οικογένειας κι έτσι η εκδήλωση  μεταφέρθηκε στο Τουρκολίμανο. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της Ένωσης Κέντρου και της αστυνομίας.

Εκεί ο Μίκης Θεοδωράκης τραυματίστηκε, ενώ τα γεγονότα επηρεάσαν το καλλιτεχνικό του έργο, καθώς μελοποίησε τα ποιήματα της «Ρωμιοσύνης» του Γιάννη Ρίτσου.

Τα επεισοδιακά Θεοφάνια του 1966 που “γέννησαν” τα τραγούδια της “Ρωμιοσύνης”. Οι καταγγελίες Γ. Παπανδρέου και ο τραυματισμός Θεοδωράκη

6 Ιανουαρίου 2010: Εορτάστηκαν επισήμως τα Θεοφάνια για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

94 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εορτάστηκαν επισήμως τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην ιστορική προκυμαία Κε, με χοροστατούντα τον πατέρα Κύριλλο, πρώτο ορθόδοξο ιερέα της πόλης.

Είχε προηγηθεί η θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, την έδρα της ορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης, με την παρουσία ομογενών και χριστιανών από άλλες χώρες. Ανεπίσημος εορτασμός είχε τελεστεί μερικά χρονιά νωρίτερα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.