Σήμερα γιορτάζουν οι Αρχέλαος, Ευλόγιος, Ευλογία, Κόνων
5 Μαρτίου 1827: Πέθανε ο Αλεσάντρο Βόλτα
Ήταν φυσικός από την Ιταλία, ο οποίος «έδωσε» το όνομά του στη μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπήρξε ο εφευρέτης της μπαταρίας, την οποία παρουσίασε το 1801 στο Μέγα Ναπολέοντα στο Παρίσι.
5 Μαρτίου 1827: Πέθανε ο Πιερ Σιμόν Λαπλάς
Ήταν μαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος από τη Γαλλία. Η έρευνά του σχετικά με το αστρονομικό σύστημα συνέβαλαν στη μελέτη του διαστήματος.
5 Μαρτίου 1857: Γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης
Ιδρυτής του οίκου BVLGARI
Γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και είχε 10 αδέρφια. Ήταν το μόνο παιδί της οικογένειας που μπόρεσε να επιβιώσει. Η επαφή με τα κοσμήματα ήρθε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος τα πουλούσε στα χωριά της Ηπείρου. Έτσι, ο νέος αποφάσισε να ασχοληθεί με την αργυροχοΐα.
Μαζί με τον πατέρα του άνοιξε κατάστημα κοσμημάτων στην Παραμυθιά. Το 1880, ο Σωτήρης Βούλγαρης και ο συνεργάτης του Κωνσταντίνος Κρέμος μετανάστευσαν στην Ιταλία και άνοιξαν κατάστημα με χρυσαφικά στη Νάπολη. Λόγω εγκληματικότητας, εγκαταστάθηκαν στη Ρώμη και άρχισαν να πουλούν κοσμήματα έξω από το Βατικανό.
Στην οδό Βία Σιστίνα άνοιξαν μαγαζί και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop». Οι δύο άνδρες διέλυσαν τη συνεργασία τους. Ο Βούλγαρης άνοιξε το δικό του κατάστημα στην οδό Βία Κοντότι. Από τότε, ο οίκος BVLGARI άρχισε να κατακτά την αγορά κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο.
5 Μαρτίου 1922: Έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο ο «Νουσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου»
Ο σκηνοθέτης της ταινίας εμπνεύστηκε από το βιβλίο του Μπραμ Στόκερ «Ο Δράκουλας». Το μυθιστόρημα βασίστηκε στον Βλαντ Τσέπες, έναν κόμη που βασίλεψε στη Βλαχία, κυρίως την περίοδο 1456-1462.
Ο Βλάχος ηγεμόνας ήταν πολύ σκληρός στις αποφάσεις του. Για να καταπολεμήσει τη ληστεία, όσοι συλλαμβάνονταν για κλοπή σε καραβάνια με εμπορεύματα, τιμωρούνταν με ανασκολοπισμό. Κάποτε είχε απειλήσει μια ολόκληρη πόλη ότι αν δεν του παρέδιδαν έναν κάτοικο που είχε κλέψει, θα τους έβραζε ομαδικά.
Διαβάστε περισσότερα για τον κόμη της Βλαχίας στον παρακάτω σύνδεσμο:
5 Μαρτίου 1922: Γεννήθηκε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι
Ιταλός σκηνοθέτης, συγγραφέας και διανοούμενος που βρέθηκε άγρια δολοφονημένος σε ερημική περιοχή της Ρώμης, σε ηλικία 53 ετών. Μισό αιώνα μετά, η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.
Ο 17χρονος Πίνο Πελόζι υποστήριξε ότι διέπραξε το έγκλημα, επειδή ο Παζολίνι αρνήθηκε να υποκύψει στις σεξουαλικές επιθυμίες του.
Ωστόσο, το 2005 απέσυρε την ομολογία ενοχής του. Για πολλούς, η δολοφονία Παζολίνι είχε πολιτικά κίνητρα, ενώ αρκετοί έκαναν λόγο για ανάμιξη της μαφίας. “Κάποιος ή κάποιοι ήθελαν να τον σωπάσουν για πάντα”, είχε πει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.
5 Μαρτίου 1942: Γεννήθηκε ο Φελίπε Γκονθάλεθ
Ισπανός πολιτικός που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας από το 1982 έως το 1996. Αποτελεί τον πρωθυπουργό με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ισπανία.
5 Μαρτίου 1953: Πέθανε ο Ιωσήφ Στάλιν
Σταθεροποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς στη Σοβιετική Ένωση και συνέβαλε στην παγκόσμια εξάπλωσή του. Ο Γεωργιανός κομμουνιστής ηγέτης κυβερνούσε τη Σοβιετική Ένωση από το 1924 έως το 1953. Εκβιομηχάνισε την ΕΣΣΔ και βοήθησε στην κατατρόπωση της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ επέκτεινε τον σοβιετικό έλεγχο και σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Κατηγορήθηκε για άσκηση πρωτοφανούς τρομοκρατίας και κατάργηση κάθε ατομικού δικαιώματος.
Άσκησε διώξεις εναντίον αντιπάλων και μη, του καθεστώτος. Η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα, είχε καταγγείλει ότι οδήγησε τη μητέρα τους στην αυτοκτονία. Αν και δεν ήταν Ρώσος, πολλοί τον αποκαλούν «Ιβάν ο Τρομερός του 20ου αιώνα».
Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 74 ετών.
5 Μαρτίου 1956: Έκανε πρεμιέρα η ταινία «Δράκος»
Από πολλούς θεωρείται ως η κορυφαία ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτης ήταν ο Νίκος Κούνδουρος και σεναριογράφος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Θανάσης Βέγγος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης και Ανέστης Βλάχος.
Η υπόθεση αφορά έναν τραπεζικό υπάλληλο, τον Θωμά (Ντίνος Ηλιόπουλος), ο οποίος προσπαθούσε να ξεφύγει από την μίζερη καθημερινότητά του. Συνειδητοποίησε ότι έμοιαζε με έναν καταζητούμενο εγκληματία, τον Δράκο κι έτσι έβρισκε καταφύγιο σε περιθωριακά νυχτερινά κέντρα. Εκεί, συνάντησε μια συμμορία, η οποία νόμιζε ότι ήταν ο πραγματικός Δράκος και τον έκανε αρχηγό σε επιχείρηση αρχαιοκαπηλίας.
5 Μαρτίου 2011: Πέθανε ο Μανώλης Ρασούλης
“Βρε δεν είναι εδώ το Σούλι, εδώ είναι του Ρασούλη”
Ο διάσημος στιχουργός από μικρός ήθελε να ταξιδέψει στην Ινδία. Το 1979, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και η σύντροφός του Βάσω Αλαγιάννη το μύησε στη διδασκαλία του γκουρού Ραζνίς. Έγινε μαθητής του και μερικά χρόνια αργότερα εξέδωσε τις ομιλίες του σε βιβλία.
Για το τραγούδι «Αχ Ελλάδα, σ’ αγαπώ», η Αλαγιάννη είχε πει: «Το γράψαμε στην Κρήτη, περπατώντας στο δρόμο, φράση φράση, κατεβαίνοντας για τον Πλακιά με τα πόδια, έχοντας χάσει πριν από λίγο το λεωφορείο. Ήταν ένας διάλογος. Μια μελωδική φράση εγώ, ένα στίχο εκείνος. «Μήπως φταις κι εσύ καημένη», ο Μανώλης, «Οδυσσέα γύρνα κοντά μου», εγώ».
Ο Ρασούλης είχε αποκαλύψει ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας, όταν άκουσε στο ραδιόφωνο το «Πότε Βούδας πότε Κούδας» είχε τρομάξει. Για το πώς του ήρθε η έμπνευση να ταιριάξει αυτά τα δύο ονόματα σε ένα τραγούδι είχε πει: «Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι. Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο».
Πέθανε σε ηλικία 66 ετών.
5 Μαρτίου 2016: Πέθανε ο Ρέι Τόμλινσον
Ήταν προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και θεωρείται «πατέρας» των e-mail. Αρχικά, ηλεκτρική αλληλογραφία μπορούσαν να στείλουν μόνο όσοι είχαν ίδιο υπολογιστή. Ο Τόμλινσον με το «@», διαχώρισε το όνομα του χρήστη από το όνομα του υπολογιστή, κάνοντας εφικτή την αποστολή e-mail από και σε οποιοδήποτε ηλεκτρονική διεύθυνση.
Πέθανε σε ηλικία 74 ετών.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr