10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Ιουνίου. Προύσαλης, Ανδρούτσος, Λόρκα και τρίποντο

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Ιουνίου. Προύσαλης, Ανδρούτσος, Λόρκα και τρίποντο

Σήμερα γιορτάζουν οι Δωροθέα, Δωρόθεος, Πλούταρχος, Κύνθια, Απόλλωνας, Νικανδρία, Νίκη, Νίκανδρος, Σελήνιος και Σεληνία.

5 Ιουνίου 1646: Γεννήθηκε η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια

Η πρώτη γυναίκα διδάκτωρ

Στα 19 της, έλαβε τον τίτλο της πιο μορφωμένης και καλλιεργημένης γυναίκας στη Βενετία. Από την ηλικία των 7 ετών, άρχισε να μαθαίνει λατινικά και αρχαία ελληνικά. Επιπλέον, ο πάστορας της οικογένειάς της της δίδασκε γραμματική και μουσική.

Όταν έμαθε άπταιστε τις δύο γλώσσες, ξεκίνησε Εβραϊκά, Ισπανικά, Γαλλικά, Αραβικά και Χαλδαίικα. Έτσι, πήρε το ψευδώνυμο «επτάγλωσσο θαύμα». Σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, φιλοσοφία και θεολογία.

Στις 25 Ιουνίου του 1678, η Κορνάρο κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που έλαβε διδακτορικό τίτλο. Έλαβε, ακόμη, το δαχτυλίδι του Δόκτορος, την κάπα από ερμίνα του διδάκτορος της Φιλοσοφίας και το δάφνινο στέμμα των Ποιητών. Πόσες ακόμη γυναίκες της εποχής θα μπορούσαν αν την μιμηθούν αν είχαν την ευκαιρία;

Δρ Κορνάρο. Η πρώτη γυναίκα που απέκτησε διδακτορικό παρά τις αντιρρήσεις της καθολικής εκκλησίας. Ο κρυφός όρκος αγνότητας και ο πρόωρος θάνατος

5 Ιουνίου 1825: Δολοφονήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος

Μεγάλωσε στην αυλή του Αλή Πασά και εντάχθηκε στον Επαναστατικό Αγώνα και να πολεμήσει κατά των Τούρκων.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τους εχθρούς με τα περίφημα καπάκια. Η κυβέρνηση έστειλε τον Γιάννη Γκούρα για να τον πείσει να παραδοθεί. Παλαιότερα, ο Γκούρας ήταν πρωτοπαλίκαρό του αλλά στην πορεία δημιουργήθηκε έχθρα μεταξύ τους.

Τελικά, παραδόθηκε με τον όρο ότι θα δικαζόταν στην Πελοπόννησο. Όμως, φυλακίστηκε στην Αθήνα. Το γεγονός προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Τον δολοφόνησε ο άλλοτε αδελφικός του φίλος, Γκούρας και πέταξαν τον πτώμα του από το Ναό της Απτέρου Νίκης. Υποστήριξαν ότι προσπάθησε να αποδράσει. Ένας από τους φρουρούς αποκάλυψε την αλήθεια πριν πεθάνει και η θέση του στην ιστορία αποκαταστάθηκε. Διαφορετικά, θα θεωρούνταν πάντα προδότης και φυγόδικος.

Το Χάνι της Γραβιάς. Πώς ο Ανδρούτσος και οι 120 άνδρες του μετέτρεψαν ένα καλυβάκι σε οχυρό και σταμάτησαν την στρατιά του Ομέρ Βρυώνη. Η σημασία της μάχης (drone)

5 Ιουνίου 1898: Γεννήθηκε ο Φ.Γ. Λόρκα

«Πράσινο, εγώ εσένα αγαπώ, πράσινο,

πράσινο του ανέμου και πράσινο των κλαδιών.

Το άλογο στο βουνό και η βάρκα στη θάλασσα»

Ο ισπανός ποιητής και δραματουργός έγραψε το πρώτο του ποίημα στα 17 του, σε μια όχθη ενός ποταμού στην Ανδαλουσία. Ο Λόρκα είχε αριστερά φρονήματα και ήταν ομοφυλόφιλος. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου θεωρήθηκε κίνδυνος για τους εθνικιστές.

Με το ξέσπασμα του εμφυλίου, συνελήφθη μαζί με τον κουνιάδο του, που ήταν σοσιαλιστής. Στις 19 Αυγούστου 1936, παραστρατιωτικοί της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Αυτόνομων Ακροδεξιών Ομάδων πυροβόλησαν τον Λόρκα και τον πέταξαν σε άγνωστη μέχρι και σήμερα περιοχή.

Ο «Ματωμένος γάμος», η «Γέρμα» και «το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» αποτελούν τα σημαντικότερα έργα του.

Η πραγματική ιστορία πίσω από τον “Ματωμένο Γάμο” του Λόρκα, μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Η αντίδραση της νύφης, που προσπάθησε να τη δολοφονήσει η αδελφή της την ημέρα του γάμου της

5 Ιουνίου 1921: Γεννήθηκε η Γιάννα Περσάκη

Ζωγράφος και σύντροφος του Μίλτου Σαχτούρη. Τον γνώρισε το 1982 κι έγιναν ζευγάρι 9 χρόνια αργότερα. Δεν παντρεύτηκαν, ούτε συγκατοίκησαν ποτέ.

Ήταν μία από τις πρώτες ζωγράφους αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα. Δυο έργα της στολίζουν κτίρια της Αθήνας στις οδούς Μαυρομματαίων 5 και Αμερικής 11.

5 Ιουνίου 1942: Εκτελέστηκαν στην Καισαριανή οι υποπλοίαρχοι Γεώργιος Κωτούλας και Ηλίας Καζάκος  που οργάνωναν φυγαδεύσεις στη Μέση Ανατολή

Στην Κατοχή, οι υποπλοίαρχοι Γεώργιος Κωτούλας και ο Ηλίας Καζάκος σχεδίαζαν φυγαδεύσεις προς τη Μέση Ανατολή. Η Γκεστάπο έμαθε για τη δράση τους και ξεκίνησε να τους παρακολουθεί. Ο Κωτούλας και ο Καζάκος επειδή φοβήθηκαν ότι θα τους σκότωναν, επιχείρησαν να φύγουν στο εξωτερικό. Τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στις φυλακές Αβέρωφ.

Αν και υπέστησαν τρομερά βασανιστήρια, δεν ομολόγησαν τους συνεργάτες τους. Στις 4 Ιουνίου, έγινε σαμποτάζ στα Λιόσια. Την επόμενη μέρα, οι δύο υποπλοίαρχοι μαζί με άλλα 6 άτομα οδηγήθηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αρνήθηκαν να καλύψουν τα μάτια τους ενώ πριν θυσιαστούν φώναξαν συνθήματα υπέρ της πατρίδας και της λευτεριάς.

Το προδομένο καΐκι. Πως οι Γερμανοί έστησαν στο απόσπασμα αξιωματικούς του Λιμενικού που οργάνωναν μυστικά ταξίδια διαφυγής στην κατοχή. Το τελευταίο γράμμα

5 Ιουνίου 1961: Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το τρίποντο στο μπάσκετ

Η American Basketball League (ABL) υιοθέτησε τον κανονισμό, ορίζοντας ως τρίποντο το «καλάθι» σε απόσταση τουλάχιστον 7,62 μέτρων. Η ABA επεδίωξε έτσι να ξεπεράσει το NBA, το οποίο υιοθέτησε κι αυτό το τρίποντο. Το 1984, εφαρμόστηκε και στην Ευρώπη, αλλά ίσχυε από απόσταση 6,25 μέτρων.

5 Ιουνίου 1967: Ξεκίνησε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών

Γνωστός και ως Τρίτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος. Ξέσπασε ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές χώρες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας και διήρκησε έξι μέρες.

Τον Μάιο του 1967, η Αίγυπτος απομάκρυνε τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που είχαν εγκατασταθεί στη χερσόνησο του Σινά από το 1957, για να επιβάλουν την ουδετερότητα. Το Ισραήλ απειλούσε τη Συρία. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος με 1.000 τεθωρακισμένα και 100.000 στρατιώτες έκλεισε τα στενά του Τιράν για τα πλοία που έφεραν ισραηλινή σημαία.

Στις 5 Ιουνίου, το Ισραήλ για να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού επιτέθηκε στην Αίγυπτο με τον ισχυρισμό ότι φοβόταν εισβολή, κάτι που ήταν κοντά στην πραγματικότητα. Η επίθεσή του ήταν άριστα οργανωμένη και εξουδετέρωσε αμέσως την αιγυπτιακή αεροπορία. Οι υπόλοιπες αραβικές χώρες δεν προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια. Η Ιορδανία επιτέθηκε αλλά ηττήθηκε. Η Συρία αποδείχθηκε αδύναμη. Στο τέλος του εξαήμερου πολέμου, το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τα υψίπεδα του Γκολάν και τη χερσόνησο του Σινά.

Αγρότες, οπωροπώλες, ταξιτζήδες και γυναίκες επιστρατεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ από το Ισραήλ. Ο πόλεμος των 6 ημερών με τoυς Άραβες

5 Ιουνίου 1989: Πέθανε ο Νότης Καπνίσης

Στην Κατοχή, εντάχθηκε με τη σύζυγό του Άννα στο ΕΑΜ και το 1944 ορίστηκε γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του Μετώπου στο νομό Εύβοιας. Οι δυο τους οργάνωναν συσσίτια για βρέφη και παιδιά, με τη συνδρομή του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού.

Το 1961, αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σε συνέδριο στην Τσεχοσλοβακία.

Μετά τον Εμφύλιο και κατά τη διάρκεια της Χούντας, υπέστη διώξεις.

5 Ιουνίου 2012: Πέθανε ο Αθηνόδωρος Προυσάλης

Στον κινηματογράφο υποδυόταν το λαϊκό τύπο. Στην πραγματικότητα, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης είχε υψηλή μόρφωση και η οικογένεια του ήταν σχετικά ευκατάστατη.

Στο τέλος του εμφυλίου, γράφτηκε κρυφά από τους δικούς του στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Ποτέ δεν παραπονέθηκε για τους μικρούς ρόλους που του έδιναν στο σινεμά. Αντιθέτως ήταν ευγνώμων, γιατί εκείνες τις δύσκολες εποχές κέρδισε αρκετά χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια ο πιο επιτυχημένος ρόλος του ήταν στην τηλεοπτική σειρά “Εγκλήματα”.

Αθηνόδωρος Προύσαλης. Αψήφησε τον Σακελλάριο και πληγώθηκε όταν κάποιος τον είπε “νεκρόφιλο”, επειδή κέρδισε την συμπάθεια της Κυβέλης

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.