Σήμερα γιορτάζουν οι: Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαβούλη, Σαββούλα, Σαβούλα
5 Δεκεμβρίου 1791: Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα την αιτία θανάτου του Αυστριακού συνθέτη, σε ηλικία 35 ετών. Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο Μότσαρτ πέθανε εξαιτίας «στρεπτοκοκκικής λοίμωξης που οδήγησε σε οξύ νεφρικό σύνδρομο».
Συνέθεσε το πρώτο του έργο στα πέντε του χρόνια και σύντομα έμαθε να παίζει πιάνο, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «παιδί θαύμα». Δημιούργησε περισσότερα από 600 έργα, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ το περίφημο «Ρέκβιεμ», παραγγελία του κόμη Φραντς φον Βάλζεγκ-Στούπαχ, για το οποίο έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.
5 Δεκεμβρίου 1870: Πέθανε ο Αλέξανδρος Δουμάς
“Όλοι για έναν και ένας για όλους”
Πολυγραφότατος και πολυδιαβασμένος Γάλλος συγγραφέας, γνωστός για μυθιστορήματα όπως “Οι Τρεις Σωματοφύλακες” και “Κόμης Μοντεχρήστος“. Αν και παντρεμένος, είχε δεκάδες ερωμένες και τουλάχιστον τέσσερα νόθα παιδιά. Ένα από αυτά ήταν ο συνονόματος γιος του, ο οποίος έγινε επίσης διάσημος συγγραφέας.
Το πάντρεμα του μύθου με την ιστορία, η θεατρικότητα, η πρωτοτυπία και οι πολύπλοκοι χαρακτήρες με έντονα στοιχεία ιπποτισμού είναι τα θέματα που διατρέχουν τις ιστορίες του Δουμά.
5 Δεκεμβρίου 1890: Γεννήθηκε ο Φριτς Λανγκ
Αυστριακός σκηνοθέτης που, μαζί με τον Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, θεωρείται ο βασικός εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Άνοιξε νέους ορίζοντες στην “έβδομη τέχνη”, έκανε μεγάλη καριέρα στις ΗΠΑ και σκηνοθέτησε κλασικές ταινίες όπως το “Μετρόπολις” (1927), “Ο Δράκος του Ντίσελντορφ” (1931) και “Το ανθρώπινο κτήνος” (1954).
5 Δεκεμβρίου 1901: Γεννήθηκε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ
«Ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουμε ένα πράγμα: όλα ξεκίνησαν με ένα ποντίκι»
Ο «πατέρας» του Μίκι Μάους και ο άνθρωπος που ταύτισε όσο κανένας άλλος το όνομά του με τον κόσμο των κινούμενων σχεδίων. Ήταν όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και επιχειρηματική ιδιοφυία, όπως επίσης και εκπρόσωπος του «αμερικανικού ονείρου».
Λέγεται ότι η απώλεια της μητέρας του τον σημάδεψε και επηρέασε τη διαμόρφωση των ταινιών του, ενώ αρκετοί τον κατηγόρησαν ως αντισημίτη, θαυμαστή του Χίτλερ, μισογύνη και καταδότη κομμουνιστών την περίοδο του Μακαρθισμού.
Σύμφωνα με έναν διαδεδομένο μύθο, η σορός του Ντίσνεϊ έχει καταψυχθεί και φυλάσσεται κάτω από το τρενάκι των Πειρατών της Καραϊβικής στην ξακουστή Disneyland, για να επιστρέψει κάποτε στη ζωή.
Διαβάστε περισσότερα για τον «κατεψυγμένο» Γουόλτ Ντίσνεϊ στο παρακάτω άρθρο:
5 Δεκεμβρίου 1926: Πέθανε ο Κλωντ Μονέ
Γάλλος ζωγράφος, τα έργα του οποίου έθεσαν τις βάσεις του καλλιτεχνικού ρεύματος του ιμπρεσιονισμού. Ανάμεσα στους πιο διάσημους πίνακές του συγκαταλέγονται οι: “Ανατολή του ηλίου“, “Φθινόπωρο στον Σηκουάνα” και “Νούφαρα“.
Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στον Σηκουάνα, επειδή δεν μπορούσε να ζήσει από τους πίνακές του. Κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου του 1870-71, κατέφυγε στο Λονδίνο, με σκοπό να αποφύγει τη στράτευση. Έχασε και τις δύο συζύγους του.
Περισσότερα για τη ζωή του Κλωντ Μονέ μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
5 Δεκεμβρίου 1934: Γεννήθηκε ο Νίκος Κούρκουλος
Αρχικά ακολουθούσε καριέρα ποδοσφαιριστή στον Παναθηναϊκό. Τον «κέρδισε», όμως, η υποκριτική και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Έχασε τον έναν αδερφό του σε ναυάγιο, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στην οικοδομή. Το 1965 δικάστηκε για τεντιμποϊσμό, εξύβριση αρχής και αντίσταση, σύμφωνα με τον νόμο 4000.
Λέγεται ότι, για να συμμετάσχει στην ταινία «Κοινωνία ώρα μηδέν», έθεσε ως όρο να έχει παρτενέρ τη Μαίρη Χρονοπούλου. Στα γυρίσματα του «Αστραπόγιαννου» κόντεψε δύο φορές να σκοτωθεί, ενώ στα γυρίσματα του «Κατήφορου» προκάλεσε κατά λάθος τραυματισμό στον Κώστα Βουτσά.
Διαβάστε παρακάτω για την καριέρα του Νίκου Κούρκουλου και ως τραγουδιστής:
5 Δεκεμβρίου 1940: Σκοτώθηκε ο Μαρδοχαίος Φριζής
Ελληνοεβραίος αξιωματικός στο έπος του ‘40. Ως επικεφαλής του αποσπάσματος Αώου της 8ης Μεραρχίας, περικύκλωσε και συνέτριψε την πανίσχυρη μεραρχία «Τζούλια», ανακόπτοντας την προέλαση των Ιταλών και επιτυγχάνοντας την αναστροφή του μετώπου.
Ενώ βρισκόταν πάνω στο λευκό άλογό του βορειοανατολικά της Πρεμετής, δέχθηκε θραύσμα βόμβας ιταλικού αεροπλάνου και σκοτώθηκε, σε ηλικία 47 ετών.
Ο Φριζής πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ουκρανία εναντίον των Μπολσεβίκων και στο μέτωπο της Μικρασίας, όπου, κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, πιάστηκε αιχμάλωτος.
Διαβάστε αναλυτικά για τη ζωή και τη δράση του Μαρδοχαίου Φριζή κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
5 Δεκεμβρίου 1945: Το «Χαμένο Σμήνος»
Με την ονομασία αυτή έμεινε γνωστή η εξαφάνιση πέντε βομβαρδιστικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Φλόριντα, ευρέως γνωστή ως «Τρίγωνο των Βερμούδων».
Παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας που στήθηκε, δεν εντοπίστηκε ίχνος κανενός από τα πέντε μαχητικά αεροσκάφη και τα 14 μέλη των πληρωμάτων.
Το συμβάν, σε συνδυασμό με διηγήσεις για παλαιότερες εξαφανίσεις, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διάδοση του θρύλου για την «άγνωστη δύναμη» που «εξουσιάζει τα νερά» του «Τριγώνου των Βερμούδων» και προκαλεί τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις πλοίων και αεροπλάνων.
Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο κείμενο:
5 Δεκεμβρίου 2001: Η συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
18 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στο σπίτι του στα Κατεχόμενα.
Ο Κληρίδης πέρασε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974, όταν έγινε ο «Αττίλας», γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τα έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ.
5 Δεκεμβρίου 2013: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής
Ήταν φυλακισμένος για σχεδόν 30 χρόνια, αλλά δεν «λύγισε». Ακολούθησε την κλασική συνταγή των πολιτικών κρατουμένων: “Τρώγε το φαΐ σου, αγάπα το κελί σου, διάβαζε πολύ“. Ένας άνθρωπος που, σύμφωνα με τον περίγυρό του, του άρεσε να αυτοσαρκάζεται και δεν κρατούσε κακία σε όσους του φέρθηκαν σκληρά.
Παρέμεινε πιστός στον αγώνα του εναντίον του απαρτχάιντ, έγινε οικουμενικό σύμβολο ελευθερίας και ισότητας και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Όπως είχε πει, “απεχθάνομαι τον ρατσισμό, επειδή πιστεύω ότι είναι κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από μαύρο είτε από λευκό“.
Ακούστε παρακάτω 10 τραγούδια που γράφτηκαν για τον Νέλσον Μαντέλα:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr