4 Νοεμβρίου 1847: Οι αναισθητικές ιδιότητες του χλωροφόρμιου
Ο Σκωτσέζος μαιευτήρας Τζέιμς Γιανγκ Σίμπσον ανακάλυψε τις αναισθητικές ιδιότητες του χλωροφορμίου, όταν αυτός και οι φίλοι του πειραματίζονταν με διαφορετικές ουσίες στον ευατό τους. Αναζητούσαν τον αντικαταστάτη του αιθέρα ως γενικό αναισθητικό. Έμεινε τόσο έκπληκτος από την επιτυχία της προσπάθειας, που το επόμενο πρωί προσέλαβε ένα χημικό και μέσα στις επόμενες λίγες μέρες το χορήγησε σε ασθενείς του κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η χρήση του χλωροφόρμιου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης επεκτάθηκε γρήγορα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη δεκαετία του 1850, το χλωροφόρμιο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού των δύο τελευταίων παιδιά της Βασίλισσας Βικτωρίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χλωροφόρμιο άρχισε να αντικαθιστά τον αιθέρα ως αναισθητικό, στις αρχές του 20ου αιώνα.
4 Νοεμβρίου 1883: Γεννήθηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας
Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Έγινε γνωστός για τη δράση του κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου απέκτησε το προσωνύμιο “Μαύρος Καβαλάρης” και τη Μικρασιατική εκστρατεία, ενώ συμμετείχε σε πολλά στρατιωτικά κινήματα. Ήταν φιλοβενιζελικός και κυβέρνησε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1950-1952.
Ο Πλαστήρας θεωρήθηκε ικανότατος στρατιωτικός, τίμιος πολιτικός, υπόδειγμα ανθρώπου, και υπήρξε ιδιαίτερα λαοφιλής. Τον χαρακτήρισαν η ανδρεία, οι πολεμικές του ικανότητες, η διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς. Δεν δέχτηκε να “βολέψει”, ως πρωθυπουργός τον άνεργο αδερφό του και ο ίδιος πέθανε χωρίς ποτέ να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία.
4 Νοεμβρίου 1922: Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών
Ο Άγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο. Είναι η πιο διάσημη ανακάλυψη στην ιστορία της Αιγυπτιολογίας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο αρχαίος τάφος βρέθηκε σχεδόν άθικτος και ήταν από τους πλουσιότερους.
Η ανακάλυψη του Βρετανού αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ έγινε δυνατή με επιχορηγήσεις από τον Λόρδο Κάρναρβον. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ασύλητο ταφικό μνημείο προκάλεσαν φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης. Ο θάνατος του χρηματοδότη του Κάρτερ στη μέση της διαδικασίας της ανασκαφής και μία σειρά άλλων μακάβριων γεγονότων, ενέπνευσαν την φημολογία ότι ο τάφος ήταν καταραμένος. Ωστόσο η κατάρα του Φαραώ αμφισβητήθηκε με στοιχεία.
Ο Τουταγχαμών έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Φαραώ και ορισμένα αντικείμενα από τον τάφο του, όπως η χρυσή νεκρική μάσκα του, είναι από τα πιο γνωστά έργα τέχνης από την αρχαία Αίγυπτο.
Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο:
4 Νοεμβρίου 1944: Η μάχη του Κιλκίς
Η εμφύλια Μάχη του Κιλκίς μεταξύ του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά, και εθνικιστικών ομάδων και Ταγμάτων Ασφαλείας της Μακεδονίας από την άλλη, διήρκεσε εννέα ώρες και κατέληξε σε πλήρη επικράτηση του ΕΛΑΣ. Ακολούθησαν εκτελέσεις αιχμαλώτων. Αποτέλεσε την φονικότερη εμφύλια μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων από το 1942 έως και το 1949.
Διαβάστε αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
4 Νοεμβρίου 1961: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Οι εκλογές εκείνες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Χαρακτηριστική ήταν η ρήση της εποχής “ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα”. Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, την 1η Δεκεμβρίου 1961 κήρυξε τον «Ανένδοτο αγώνα» και μην αναγνωρίζοντας την νομιμότητα της νέας κυβέρνησης, ζητούσε ακύρωση των εκλογών και διενέργεια νέων.
Τόσο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και την ημέρα των εκλογών σημειώθηκαν πρωτοφανή επεισόδια εις βάρος των ψηφοφόρων των κομμάτων του Κέντρου και της ΕΔΑ. Ήταν τέτοιας έκτασης που, σύμφωνα με τον αρχηγό της Ένωσης Κέντρου, έφτασαν να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Για να τονίσει το μέγεθος της νοθείας ο Γεώργιος Παπανδρέου σε λόγο του είχε πει χιουμοριστικά: “Στην αρχαία Αθήνα υπήρχε βωμός τω αγνώστω Θεώ. Προτείνω εις την ΕΡΕ να αναγείρει βωμόν τω αγνώστω εκλογέα”.
Διαβάστε αναλυτικά για την ΕΡΕ, τις εκλογές «βίας και νοθείας» και το τέλος του κόμματος, στον παρακάτω σύνδεσμο:
4 Νοεμβρίου 1966: Ο ποταμός Άρνο πλημμύρισε τη Φλωρεντία
Στις 4 και 5 Νοεμβρίου 1966, η Ιταλία καταποντίστηκε από τις Άλπεις μέχρι τη Σικελία, καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπεφταν αδιάλειπτα επί 40 ώρες. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Συνολικά 35 άτομα βρήκαν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν από τις τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης που έπνιξαν τις πεδιάδες και απομόνωσαν επί ημέρες τεράστια τμήματα της χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Μπελούνο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου οι άστεγοι ξεπέρασαν τους 15.000. Η Βενετία πλημμύρισε σε ύψος 1,94 μ., που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο όλων των εποχών. Τρομερές ήταν οι καταστροφές στην Τοσκάνη, όπου τα αγριεμένα νερά του ποταμού παρέσυραν σπίτια και γέφυρες και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα αριστουργήματα της Αναγέννησης και σπάνια βιβλία.
4 Νοεμβρίου 1973: Η Ολλανδία χωρίς αυτοκίνητο
Η Ολλανδία βίωσε την πρώτη της Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. Οι αυτοκινητόδρομοι χρησιμοποιήθηκαν μόνο απ’ όσους μετακινούνται με ποδήλατα και πατίνια.
4 Νοεμβρίου 1995: Δολοφονήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ράμπιν.
Ο Γιτζάκ Ράμπιν, πέμπτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δολοφονήθηκε στις 21:30 μ.μ, στο τέλος μιας συγκέντρωσης για την υποστήριξη των Συμφωνιών του Όσλο, στην Πλατεία Βασιλέων του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ. Δράστης ήταν ο Γιγκάλ Αμίρ, ένας 25χρονος πρώην ακροδεξιός φοιτητής νομικής που είχε αντιταχθεί στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα στην υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο.
Ο Αμίρ πλησίασε το αυτοκίνητο από το πίσω μέρος και την ώρα που ο Ράμπιν έμπεινε, τον πυροβόλησε δύο φορές. Ο Ράμπιν χτυπήθηκε στην κοιλιά και στο στήθος. Ο Αμίρ ακινητοποιήθηκε αμέσως από τους σωματοφύλακες και την αστυνομία πρόλαβε όμως και πυροβόλησε ακόμη μια φορά έναν σωματοφύλακα, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.
Ο Γιτζάκ Ράμπιν, σωριάστηκε στο έδαφος, αιμόφυρτος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε λίγο αργότερα. Λίγο καιρό αργότερα η συμφωνία ακυρώθηκε και μια μεγάλη ευκαιρία για την ειρήνη χάθηκε.
Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω σύνδεσμο:
4 Νοεμβρίου 1996: Το ναυτικό δυστύχημα έξω από το Βαθύ της Σάμου
Ήταν 18:35 όταν το επιβατικό πλοίο “Σάμαινα”, εμβόλισε την πυραυλάκατο “Κωστάκος”. Το πολεμικό σκάφος κόπηκε στα δύο, παρέμεινε για λίγα λεπτά στην επιφάνεια της θάλασσας και κατόπιν βυθίστηκε σε βάθος 150 μέτρων, λιγότερο από ένα μίλι από την ακτή. Από το σφοδρό εμβολισμό σκοτώθηκαν ακαριαία τέσσερις υπαξιωματικοί, που κοιμούνταν.
Η πυραυλάκατος βρισκόταν στα Αυλάκια της Σάμου, σε κατάσταση πλήρους συσκότισης, με τις μηχανές στο ρελαντί και το ραντάρ σε λειτουργία, λόγω της συμμετοχής στην άσκηση “Παρμενίων”. Οι αξιωματικοί του πολεμικού πλοίου παρακολουθούσαν το φωτισμένο «Σάμαινα» να κατευθύνεται βορειοανατολικά.
Οι ισχυροί άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα παρέσυραν την πυραυλάκατο και της άλλαξαν κατεύθυνση με την πρύμνη πλέον στο οχηματαγωγό. Από την άλλη, ο πλοίαρχος του “Σάμαινα”, γύρισε απρόβλεπτα το πλοίο πλησιάζοντας την ακτή.
Η πυραυλάκατος μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 33 κόμβων για να αποφύγει τον μοιραίο εμβολισμό, αλλά δεν το έκανε.
Το πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού έριξε ευθύνες και στις δύο πλευρές για τη μοιραία σύγκρουση. Στο μεν επιβατικό πλοίο, αφορούσαν κυρίως ευθύνες για την πρόκληση της σύγκρουσης, στο δε πολεμικό για τη μη αποφυγή της.
4 Νοεμβρίου 2008: Ο Μπάρακ Ομπάμα πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Μπαράκ Ομπάμα, μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών, εκλέχθηκε 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που υπηρέτησε στο ανώτατο αξίωμα, από το 2009 έως το 2017. Συγκέντρωσε το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του αντιπάλου του Τζον ΜακΚέιν.
Ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2009, αφού πριν ορκίστηκε σε μια φαντασμαγορική τελετή ενώπιον πλήθους κόσμου. Μία ημέρα μετά, ο Ομπάμα διάβασε ξανά τον όρκο, εξαιτίας ανακολουθίας σε μια από τις λέξεις στην επίσημη τελετή. Ο δικαστής Ρόμπερτς είχε κάνει λάθος σε μία λέξη.
Τον Οκτώβριο του 2009, έγινε ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που έλαβε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ έχει ανακηρυχθεί δύο χρονιές (2008 και 2012) “Πρόσωπο της Χρονιάς” από το περιοδικό “Time”.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία. Παραποιούσε τις φωτογραφίες των κοριτσιών και τις διακινούσε
- Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η πρώτη αντίδρασή του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ