Σήμερα είναι του Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου (γιορτάζουν οι: Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα)
4 Μαρτίου 1827: Η Μάχη του Κερατσινίου με τον Καραϊσκάκη ηγέτη
Με 4.000 πεζούς, 2.000 ιππείς και κανόνια, ο Κιουταχής επιτέθηκε εναντίον 250 ανδρών του Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Κερατσίνι. Παρά τους ανελέητους κανονιοβολισμούς, οι ολιγάριθμοι Έλληνες κράτησαν τις θέσεις τους και ανάγκασαν τους Οθωμανούς να υποχωρήσουν.
Η υποχώρηση μετατράπηκε σε άτακτη φυγή, όταν εμφανίστηκε το ιππικό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Οι Τούρκοι μέτρησαν περίπου 300 νεκρούς και 500 τραυματίες, ενώ η ελληνική πλευρά είχαν μόνο τρεις νεκρούς και 25 τραυματίες, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές.
4 Μαρτίου 1851: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Έμεινε γνωστός ως “ο κοσμοκαλόγερος των ελληνικών γραμμάτων” και ο Μίλαν Κούντερα έγραψε ότι είναι ο σημαντικότερος Έλληνας πεζογράφος.
Τα διηγήματά του τα δημοσίευαν εφημερίδες. Κανένα έργο του δεν εκδόθηκε σε βιβλίο όσο ήταν εν ζωή. “Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους κι εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας“, είχε γράψει σε ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα.
Ήταν βαθιά θρησκευόμενος και τακτικός ψάλτης στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι. Στην Αθήνα αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης και παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα, για να κερδίσει τα προς το ζην. Είχε γραφτεί στη Φιλοσοφική Σχολή, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο.
Διαβάστε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο για τα Χριστούγεννα που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πήγε να παραδώσει το διήγημά του σε εφημερίδα και τον πέρασαν για άπορο:
4 Μαρτίου 1904: Γεννήθηκε ο Ηλίας Βενέζης που επιβίωσε από την αιχμαλωσία στην Τουρκία
Ο συγγραφέας του συγκλονιστικού “Νούμερο 31328“
Γεννήθηκε στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Ηλίας Μέλλος. Αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, μαζί με 3.000 Έλληνες της Μικρασίας και στάλθηκε στα αμελέ ταμπουρού. Το 31328 ήταν ο αριθμός του Βενέζη στα τάγματα εργασίας.
Για 14 μήνες, ο συγγραφέας ζούσε τον εξευτελισμό, την πείνα, το κρύο και τη συστηματική κακομεταχείριση. Ήταν από τους ελάχιστους που κατάφεραν να επιβιώσουν, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να διηγηθούν τις εμπειρίες τους.
Διώχθηκε κατά τη δικτατορία του Μεταξά, ενώ στα χρόνια της Κατοχής συνελήφθη και κλείστηκε στο “Μπλοκ C” των φυλακών Αβέρωφ. Απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού.
Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1973 στην Αθήνα, από καρκίνο του λάρυγγα. Εκτός από το “Νούμερο 31328“, δημοφιλή είναι τα μυθιστορήματά του “Γαλήνη“, “Αιολική Γη” και “Ωκεανός“.
4 Μαρτίου 1913: Γεννήθηκε ο Τζον Γκάρφιλντ
Αμερικανός ηθοποιός της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Ερμήνευσε κυρίως χαρακτήρες επαναστατικούς, ανυπότακτους και προερχόμενους από την εργατική τάξη. “Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα δύο φορές” (1946) και “Συμφωνία κυρίων” (1947) είναι μερικές από τις ταινίες, στις οποίες ξεχώρισε.
Την περίοδο του Μακαρθισμού, ο Γκάρφιλντ αρνήθηκε να καταδώσει ονόματα συναδέλφων του στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών, από καρδιακή προσβολή και θεωρείται ότι επηρέασε ηθοποιούς, όπως ο Μάρλον Μπράντο και ο Μοντγκόμερι Κλιφτ.
4 Μαρτίου 1943: Γεννήθηκε ο Λούτσιο Ντάλα
Ιταλός τραγουδοποιός που συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Κυκλοφόρησε δεκάδες δίσκους και πέθανε από καρδιακή προσβολή, τρεις ημέρες πριν τα 69α γενέθλιά του.
Δημοφιλές είναι το τραγούδι του με τίτλο “Caruso“, το οποίο ερμήνευσε ο Λουτσιάνο Παβαρότι και το “L’ anno che verra“, το οποίο μετέφερε στα ελληνικά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Επίσης, οι αδελφοί Κατσιμίχα έχουν τραγουδήσει το κομμάτι του με τίτλο “Marco e Anna“.
4 Μαρτίου 1952: Πέθανε ο Σερ Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον
Βρετανός νευροφυσιολόγος, που, μαζί με τον Έντγκαρ Ντάλας Άντριαν, κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1932, “για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις λειτουργίες των νευρώνων“. Η πειραματική έρευνα του Σέρινγκτον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της νευροεπιστήμης. Ασχολήθηκε, ακόμη, με την ιστολογία και τη βακτηριολογία.
4 Μαρτίου 1966: Η επίμαχη δήλωση του Τζον Λένον
“Είμαστε πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό”
Τα παραπάνω λόγια είπε ο τραγουδιστής των Beatles, Τζον Λένον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο άκουσμα της δήλωσης ήταν άνευ προηγουμένου. Ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν εμπάργκο στo συγκρότημα και εξαγριωμένοι Χριστιανοί έκαιγαν φωτογραφίες και δίσκους του σε δημόσια θέα.
Έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και εκτός των αμερικανικών συνόρων, ενώ μέλη της Κου Κλουξ Κλαν κάρφωναν φωτογραφίες των “Σκαθαριών” σε ξύλινους σταυρούς που μετά τους έκαιγαν. Για να ηρεμήσει το κλίμα, ο Λένον “αναγκάστηκε” να ζητήσει συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τη χριστιανική πίστη.
Διαβάστε εδώ το χρονικό της δήλωσης του Άγγλου τραγουδιστή που προκάλεσε σάλο
4 Μαρτίου 2006: Πέθανε η Μαρία Πλυτά
Ελληνίδα σκηνοθέτρια, η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Γύρισε συνολικά 25 ταινίες, μεταξύ των οποίων τα “Αρραβωνιάσματα” (1950), “Το κορίτσι της γειτονιάς” (1954) και “Ο Λουστράκος” (1962), με πρωταγωνιστή τον ανήλικο Βασίλη Καΐλα. Η Μαρία Πλυτά έγραψε, επίσης, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ενώ υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
4 Μαρτίου 2008: Πέθανε η Έλενα Ναθαναήλ
Μία από τις πιο όμορφες και ταλαντούχες ηθοποιούς. Πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά το 1964, στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη “Κάτι να καίει” και ξεχώρισε για τις ερμηνείες της στις ταινίες “Επιχείρησις Απόλλων” και “Ραντεβού με μία άγνωστη“.
Σύμφωνα με τον Λάκη Κομνηνό, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ερωτικού δράματος “Εκείνο το καλοκαίρι” υπήρχε επαγγελματική αντιπαλότητα μεταξύ εκείνου και της Ναθαναήλ. Το 1966, φωτογραφήθηκε με αρχαία κοσμήματα στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το περιοδικό “Paris Match“.
Δεν πρόβαλλε την ιδιωτική της ζωή. Έκανε μία κόρη με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη και πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες, σε ηλικία 61 ετών.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ