Σήμερα γιορτάζει η Μάρθα.
4 Ιουνίου 1798: Πέθανε ο Τζιάκομο Καζανόβα
Ο πιο διάσημος εραστής όλων των εποχών λέγεται ότι «κατέκτησε» 122 γυναίκες. Ο Καζανόβα απέδιδε τις ερωτικές επιδόσεις του στην ποσότητα σοκολάτας που έπινε.
Ένας μύθος είναι ότι οι γυναίκες τον κυνηγούσαν. Τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή του ερωτεύτηκε σφοδρά και έτρεχε πίσω από τις γυναίκες.
Στα 45 του, ο άλλοτε γόης που τον παρακαλούσαν να συνάψει σχέση μαζί τους, αναγκάστηκε να πληρώνει για να κάνει σεξ, ενώ όταν πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, το μόνο θηλυκό που είχε συντροφιά του ήταν η σκυλίτσα του, η Φινέτ.
Πέρα από γυναικοκατακτητής, ήταν και απατεώνας, καθώς υποδυόταν τον ιεροκήρυκα ή τον δημοσιογράφο για να κλέψει τα πορτοφόλια αφελών βενετών ευγενών.
4 Ιουνίου 1929: Γεννήθηκε ο Κάρολος Παπούλιας
Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2005-2015. Υπήρξε αθλητής του άλματος επί κοντώ. «Πηδάγαμε με τα μπαμπού, θυμάμαι σε κάποιους αγώνες με εθνικές ομάδες μου είχε σπάσει το κοντάρι και διασώθηκα, γιατί τότε ήταν και άμμος κάτω», είχε πει. Είχε αγωνιστεί και στο άθλημα του βόλεϊ.
4 Ιουνίου 1952: Πέθανε η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού
Διανοούμενη και χορογράφος που μελέτησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του χορού. Η Εύα διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Ισιδώρα Ντάνκαν. Το καλοκαίρι του 1906, την επισκέφτηκε στο σπίτι της, όπου γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό. Η Εύα γοητεύτηκε από το καλλιεργημένο πνεύμα του ποιητή, τον οποίο παντρεύτηκε λίγο καιρό αργότερα.
Μαζί με τον Σικελιανό, διοργάνωσαν τις Δελφικές Γιορτές, κατά τις οποίες αναβίωνε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με παραστάσεις, αγώνες και εκθέσεις.
Σε ηλικία 78 χρόνων, η Εύα τάφηκε δίπλα στον αγαπημένο της στους Δελφούς, ο οποίος είχε πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα, στις 19 Ιουνίου 1951.
4 Ιουνίου 1965: Κυκλοφόρησε το «Satisfaction»
Το τραγούδι μπήκε στο Billboard Hot 100 ενώ στις 10 Ιουλίου «σκαρφάλωσε» στην πρώτη θέση. Παρέμεινε νούμερο 1 για τέσσερις εβδομάδες.
Το 1976, το βρετανικό New Musical Express κατέταξε το “Satisfaction” στην 7η θέση των 100 κορυφαίων σινγκλ όλων των εποχών.
Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone του έδωσε την 2η θέση στη λίστα των 500 Καλύτερων Τραγουδιών Όλων των Εποχών.
4 Ιουνίου 1975: Γεννήθηκε η Αντζελίνα Τζολί
Η σταρ του Χόλιγουντ στην εφηβεία της έπασχε από κατάθλιψη. Οι συμμαθητές της την κορόιδευαν γιατί ήταν πολύ αδύνατη, φορούσε γυαλιά και σιδεράκια. Για αυτό η Τζολί ξεκίνησε να ντύνεται με μαύρα ρούχα, έκανε τατουάζ και άρχισε να παίρνει ναρκωτικά, από τα οποία απεξαρτήθηκε μετά από πολλά χρόνια.
Έκανε τρεις γάμους. Ο τελευταίος ήταν με τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος διήρκησε από το 2014-2019. Απέκτησαν 6 παιδιά, εκ των οποίων τα τρία τα υιοθέτησαν.
Το 2013, υποβλήθηκε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, όταν έμαθε ότι διέτρεχε 87% κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο του μαστού εξαιτίας του BRCA1. Η μητέρα της είχε καρκίνο του μαστού και «έφυγε» από καρκίνο των ωοθηκών.
Έχει κερδίσει ένα Όσκαρ και τρία Βραβεία Χρυσής Σφαίρας.
4 Ιουνίου 1989: Πνίγηκε στο αίμα η φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
Τον Απρίλιο του 1989, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος, Χου Γιαομπανγκ, που θεωρούταν σημαντικός μεταρρυθμιστής, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Με αφορμή τον θάνατό του, δέκα χιλιάδες φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του Πεκίνου κατέλαβαν την πλατεία Τιέν Αν Μεν και φώναζαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας.
Στο φοιτητικό κίνημα ενσωματώθηκε και η εργατική τάξη, διεκδικώντας πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Το βράδυ της 4ης Ιουνίου, 50 τανκς και 300.000 στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Σε λίγη ώρα ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και αμέσως επικράτησε χάος. Η επίσημη αναφορά έλεγε ότι οι νεκροί ήταν 241, αλλά ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος.
4 Ιουνίου 1994: Πέθανε ο Μάσιμο Τροΐζι
Στη σύντομη ζωή του επεδίωκε πάντα να γίνει γνωστός ηθοποιός σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ταινία «Ταχυδρόμος» του Μάικλ Ράντφορντ ήταν καθοριστική καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η καρδιά του ήταν πολύ αδύναμη, επειδή στην εφηβεία του προσβλήθηκε από ρευματικό πυρετό, που του άφησε μόνιμες βλάβες. Για χάρη της ταινίας, ανέβαλε τη μεταμόσχευση καρδιάς.
Την 3η μέρα γυρισμάτων, κατέρρευσε. Παρόλα αυτά, κάθισε 2 μέρες και επανήλθε στα πλατό. Μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, πέθανε από ανακοπή. Η παγκόσμια καταξίωση που τόσο πολύ επιθυμούσε ήρθε μετά θάνατον.
4 Ιουνίου 2001: Πέθανε ο Ντίνος Ηλιόπουλος
Όταν ήταν μικρός, χαλούσε όλο το χαρτζιλίκι του στα εισιτήρια του κινηματογράφου. Έδωσε εξετάσεις στο εθνικό θέατρο. αλλά «κόπηκε».
Στις περισσότερες ταινίες που συμμετείχε, επιδείκνυε τις αυτοσχέδιες χορευτικές του φιγούρες, τις οποίες, όπως ανέφερε, είχε αντιγράψει από τους αγαπημένους του, Φρεντ Αστέρ και Τζιν Κέλλυ.
Στην ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κωντογιώργηδες», στη σκηνή που ο Ηλιόπουλος με τον Χατζηχρήστο έπεσαν από την πολυκατοικία έπαιξαν οι ίδιοι οι ηθοποιοί και όχι κασκαντέρ. «Κώστα τι πάμε να κάνουμε; Κι εσύ κι εγώ έχουμε παιδιά», είχε πει ο Ηλιόπουλος.
Tη δεκαετία του ’60, όταν αποφάσισε να γίνει θεατρικός επιχειρηματίας σχεδόν χρεοκόπησε.
Είχε ζητήσει στον τάφο του να γράφει «Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ». Έτσι κι έγινε.
4 Ιουνίου 2007: Πέθανε ο Σωτήρης Μουστάκας
Κατά το 1955-1959, ο ηθοποιός πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΑΚΑ εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας, μαχόμενος για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ενώ ήταν μαθητής μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Τη δράση του ανακάλυψαν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για 7 μήνες.
Πριν το περιστατικό, ο Μουστάκας είχε συναντηθεί με τον Νίκο Σταυρίδη και του είπε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Έτσι, έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα. Τελικά, ο 1958 κατάφερε να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ελλάδας με πλαστό διαβατήριο.
Στις πρώτες εξετάσεις για τη δραματική σχολή απέτυχε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έδωσε για δεύτερη φορά και τα κατάφερε.
4 Ιουνίου 2008: Δολοφονήθηκε ο Νίκος Σεργιανόπουλος
Λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του, ο ηθοποιός είχε απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας σε υπόθεση ναρκωτικών. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, συνελήφθη καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 35 γραμμάρια κοκαΐνης ενώ κατηγορήθηκε για διακίνηση. Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι ήταν χρήστης παράνομων ουσιών.
Στις 4 Ιουνίου, 7 π.μ. η οικιακή βοηθός του Σεργιανόπουλου τον εντόπισε νεκρό στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι. Ο ηθοποιός είχε 21 μαχαιριές στην καρδιά, το λαιμό και τους πνεύμονες.
Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε ως δράστη έναν 30χρονο Γεωργιανό, ο οποίος ομολόγησε το έγκλημά του. Υποστήριξε ότι συνάντησε τον ηθοποιό στην Πλατεία Βικτωρίας τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο Σεργιανόπουλος του είπε να βρεθούν το βράδυ στο σπίτι του και ότι θα έφερνε γυναίκες και ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τον Γεωργιανό, όταν έφτασε στο διαμέρισμα, ο ηθοποιός τον ανάγκασε να συνευρεθούν ερωτικά υπό την απειλή μαχαιριού. Τότε, ο Γεωργιανός τον σκότωσε και αποχωρώντας από το σπίτι έκλεψε 100 ευρώ, δύο φορητούς υπολογιστές, ένα κινητό, τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου του Σεργιανόπουλου.
Διαβάστε ακόμη:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ