4 Ιανουαρίου 1643 (ν.η.): Γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων
Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, που θεωρείται ο “πατέρας της Κλασικής Φυσικής“. Οι ιδέες του άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούσαν το σύμπαν. Ασχολήθηκε, επίσης, με την αλχημεία.
Το 1687, κυκλοφόρησε το τρίτομο έργο του “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica“, στο οποίο παραθέτει τους τρεις νόμους της κίνησης και το γνωστό σε όλους “νόμο της βαρύτητας”. Λέγεται ότι ο Νεύτων διατύπωσε το νόμο αφότου έπεσε ένα μήλο από μια μηλιά στο κεφάλι του, αν και πολλοί αμφισβητούν την ακρίβεια αυτής της ιστορίας.
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
4 Ιανουαρίου 1809: Γεννήθηκε ο Λουί Μπράιγ
Γάλλος που εφηύρε τον “Κώδικα Μπράιγ”, ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς. Όταν ήταν μικρός, βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης. Έχασε το ένα του μάτι από αιχμηρό αντικείμενο εν ώρα εργασίας και το άλλο μετά από μόλυνση. Παρά την ατυχία του, κατάφερε να σπουδάσει μουσική στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών Νέων στο Παρίσι.
Για να βοηθήσει και τους υπόλοιπους τυφλούς να διαβάζουν και να σπουδάζουν, επινόησε μια μέθοδο που βασίστηκε στο σύστημα του αξιωματικού Σαρλ Μπαρμπιέ, χάρη στο οποίο ένας στρατιώτης που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, θα μπορούσε να διαβάσει ένα μήνυμα τη νύχτα.
Ο Λουί Μπράιγ πέθανε δύο ημέρες μετά τα 43α γενέθλιά του από φυματίωση.
4 Ιανουαρίου 1877: Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Ο μεγαλέμπορος, εφοπλιστής και τραπεζίτης, Παναγής Βαλλιάνος προσέφερε το ποσό των 2.500.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), που μέχρι τότε στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια.
Το Βαλλιάνειο Μέγαρο, μέρος της “νεοκλασικής τριλογίας της οδού Πανεπιστημίου”, σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα, Θεόφιλο Χάνσεν. Άνοιξε τις πύλες του το 1903 και αποτέλεσε την έδρα της ΕΒΕ μέχρι το 2017.
Το 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος“. Περιλαμβάνει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά και πλήθος σπάνιων χειρόγραφων κωδίκων από τον 9ο ως τον 19ο αιώνα.
4 Ιανουαρίου 1885: Το επεισόδιο Νίκολσον
Έτσι έμεινε γνωστό το διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, με πρωταγωνιστή τον Άγγλο διπλωμάτη, Άρθουρ Νίκολσον. Έκανε περίπατο με τη σύζυγό του σε μια ζώνη του λόφου του Λυκαβηττού, όπου είχε απαγορευτεί η διέλευση λόγω δεντροφύτευσης.
Ένας άνδρας της Χωροφυλακής, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο στην τήρηση της νομιμότητας, επιτέθηκε στον διπλωμάτη και τον χτύπησε. Ο Νίκολσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη και απαίτησε όχι μόνο την απόλυση του χωροφύλακα, αλλά και τη δημόσια συγγνώμη του σώματος στην πλατεία Συντάγματος.
O εξευτελισμός της χώρας προκάλεσε λαϊκή οργή και η αξιοπιστία της κυβέρνησης επλήγη.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το επεισόδιο Νίκολσον στο ακόλουθο άρθρο:
4 Ιανουαρίου 1901: Πέθανε ο Νικόλαος Γύζης
Ζωγράφος με καταγωγή από την Τήνο που θεωρείται από τους κορυφαίους εκπροσώπους της “Σχολής του Μονάχου”. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και ήταν φίλος με τον Νικηφόρο Λύτρα. Μερικοί από τους πιο διάσημους πίνακές του είναι η “Εαρινή Συμφωνία“, “Το κρυφό σχολειό“, “Η Ιστορία” και οι “Παιδικοί αρραβώνες“.
4 Ιανουαρίου 1941: Πέθανε ο Ανρί Λουί Μπεργκσόν
Γάλλος φιλόσοφος που το 1927 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε καθηγητής σε Λύκειο και Πανεπιστήμιο, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικής Συνεργασίας της Κοινωνίας των Εθνών.
Τις διαλέξεις του στο Κολέγιο της Γαλλίας παρακολουθούσε πλήθος φοιτητών, ανάμεσά τους και ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος είχε πάει στο Παρίσι, για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη νομική. Μερικά ρητά που αποδίδονται στον Μπεργκσόν είναι τα ακόλουθα:
- “Να σκέφτεσαι σαν άνθρωπος της δράσης και να ενεργείς σαν άνθρωπος της σκέψης”
- “Να υπάρχεις σημαίνει να αλλάζεις, να αλλάζεις σημαίνει να ωριμάζεις, να ωριμάζεις σημαίνει να δημιουργείς τον εαυτό σου συνεχώς”
- “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να αισθάνεται κανείς δημιουργός. Ο θρίαμβος της ζωής εκφράζεται με τη δημιουργία”
4 Ιανουαρίου 1943: Εκτελέστηκε ο Γεώργιος Ιβάνωφ
Ελληνοπολωνός αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που έμεινε στην ιστορία για τα παράτολμα σαμποτάζ του την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανατίναζε αποθήκες καυσίμων, εγκαταστάσεις αεροδρομίων, αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια.
Το μεγαλύτερο απ’ όλα τα σαμποτάζ έγινε στο εργοστάσιο του Μαλτσινιώτη (νυν ΠΥΡΚΑΛ) στον Υμηττό. Οι συνεργάτες του Ιβάνωφ κατέστρεφαν συστηματικά τους κινητήρες των πολεμικών αεροσκαφών της Λουφτβάφε, τα οποία στέλνονταν στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής.
Ήταν για χρόνια επικηρυγμένος από τους Γερμανούς. Συνελήφθη και εκτελέστηκε στην Καισαριανή, μαζί με τους άλλους πατριώτες. Προς τιμήν του, το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλή ονομάστηκε “Ιβανώφειο“.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη ζωή και τη δράση του θρυλικού σαμποτέρ, Γεώργιου Ιβάνωφ:
4 Ιανουαρίου 1956: Ιδρύθηκε η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ)
Κόμμα του δεξιού πολιτικού φάσματος, το οποίο, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τα μέσα του ’60. Σταμάτησε να υπάρχει μετά την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών και ο μεταπολιτευτικός “διάδοχός” της ήταν η Νέα Δημοκρατία.
4 Ιανουαρίου 1960: Σκοτώθηκε ο Αλμπέρ Καμί
“Οι άνθρωποι βιάζονται να κρίνουν, για να μην κριθούν οι ίδιοι”
Γεννήθηκε στη Γαλλική Αλγερία και ο πατέρας του σκοτώθηκε μαχόμενος κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π.. Λάτρευε το ποδόσφαιρο, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό, επειδή προσβλήθηκε από φυματίωση.
“Όλα όσα γνωρίζω περί ηθικής και πειθαρχίας, τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο“, είχε πει. “Ο Ξένος” και “Η Πανούκλα” είναι τα δύο δημοφιλέστερα έργα του.
Τρία χρόνια μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μαζί με τον φίλο του και εκδότη, Μισέλ Γκαλιμάρ, σε ηλικία 46 ετών. Σύμφωνα με τον Ιταλό συγγραφέα, Τζιοβάνι Κατέλι, η KGB ενεπλάκη στο θάνατο του Καμί, επειδή είχε ασκήσει κριτική στη Σοβιετική Ένωση.
4 Ιανουαρίου 2011: Πέθανε ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι και άρχισε η “Αραβική Άνοιξη”
Τυνήσιος μικροπωλητής φρούτων και λαχανικών, του οποίου το εμπόρευμα κατέσχεσαν οι αρχές, επειδή δεν είχε άδεια. Αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις 17 Δεκεμβρίου 2010 και εξέπνευσε 18 ημέρες μετά, σε ηλικία 26 ετών. Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν: “Πώς περιμένετε να ζήσω;“.
Η αυτοκτονία του Μπουαζίζι προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο και πυροδότησε την “Αραβική Άνοιξη“, ένα κύμα διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αίτημα τον εκδημοκρατισμό. Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω κείμενο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ