10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου. Εκτέλεση Περρίκου, Κολοκοτρώνης και Κατερίνα Στεφανίδου

Σήμερα γιορτάζουν οι Ιάσιμος, Ιασίμη, Ισιδώρα και Ισίδωρος.

4 Φεβρουαρίου 1815: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες τη Ελλάδας του 19ου αιώνα. Τασσόταν κατά της βασιλείας. Έγινε 10 φορές πρωθυπουργός, 2 Πρόεδρος της Βουλής και 18 Υπουργός. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1864, στην Σταδίου μπροστά από τη Βουλή, έγινε απόπειρα δολοφονίας του.

Στη διάρκεια της πολιτικής θητείας του, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωσε τους νόμους για τη φορολογία των πολιτών, φρόντισε για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ περιόρισε τις ληστείες και την πειρατεία. Ένα επίτευγμα ανυπολόγιστης αξίας την εποχή της ληστοκρατίας, που νόμος ήταν το δίκιο του Νταβέλη. Ωστόσο η ληστοκρατία κράτησε τουλάχιστον άλλα εξήντα χρόνια.

Πηγή: Wikipedia

4  Φεβρουαρίου 1843: Πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Λίγο πριν το τέλος του, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ένιωσε πως η ώρα του πλησίαζε. Περιόδευσε στον Μοριά, αποχαιρετώντας φίλους και εχθρούς, δίνοντας και παίρνοντας συγχώρεση. Στις 1 Φεβρουαρίου 1843, πάντρεψε τον γιο του Κολίνο, ζώντας μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές του. Δύο μέρες μετά, παρευρέθηκε σε χορό στο παλάτι, χορεύοντας με κέφι ελληνικούς χορούς. Τη νύχτα, επιστρέφοντας σπίτι, υπέστη εγκεφαλική συμφόρηση.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1843 άφησε την τελευταία του πνοή. Το νέο προκάλεσε θρήνο στην πρωτεύουσα. Πλήθος λαού, αυθόρμητα και αμίλητα, τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. Στο φέρετρό του τοποθετήθηκαν η στολή και το σπαθί του, ενώ στα πόδια του έβαλαν μια τουρκική σημαία, συμβολικά πατημένη. Με κανονιοβολισμούς, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον στρατηγό της. Ο λαός απέδωσε αβίαστα και χωρίς καμία υποκίνηση τις τιμές που άξιζαν, στον ηγέτη, που γεννήθηκε σκλάβος και πέθανε λεύτερος.

Γιατί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε στον Όθωνα, “οι βιολιτζήδες άλλαξαν, αλλά ο χαβάς μένει ο ίδιος”

4 Φεβρουαρίου 1904: Γεννήθηκε ο Τσαρλς Λίντμπεργκ

Έγινε διάσημος το 1927 ως ο πρώτος πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό σόλο, χωρίς στάση, με το Spirit of St. Louis, κερδίζοντας 25.000 δολάρια και το Μετάλλιο της Τιμής. Το 1932, η απαγωγή και δολοφονία του γιου του συγκλόνισε την Αμερική. Επισκέφθηκε τη Ναζιστική Γερμανία, επαίνεσε τον Χίτλερ και δέχτηκε παράσημο του Ράιχ. Οι ρατσιστικές και φιλοναζιστικές του θέσεις προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ.

4 Φεβρουαρίου 1915: Πέθανε ο Αρμάν Πεζό

Γάλλος βιομήχανος, που μετέτρεψε την Peugeot από κατασκευαστική επιχείρηση μεταλλικών προϊόντων σε αυτοκινητοβιομηχανία. Αρχικά, μαζί με τον ξάδερφό Eugène του παρήγαγαν ποδήλατα και το 1889 παρουσίασε ένα τρίκυκλο με ατμοκινητήρα.

Το 1896, ο Αρμάν αφού ήρθε σε σύγκρουση με τον ξάδελφό του, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Société Anonyme des Automobiles Peugeot, και αφιερώθηκε στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το 1910, συγχώνευσε την εταιρεία του με αυτή του Eugène, και έως το 1913, η Peugeot ήταν η κορυφαία γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία με παραγωγή 10.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Πηγή: Wikipedia

4 Φεβρουαρίου 1943: Εκτελέστηκε ο Κώστας Περρίκος

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και αγωνιστής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων (Π.Ε.Α.Ν). Καταδικάστηκε σε θάνατο, για την ανατίναξη των γραφείων της ελληνικής φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, η οποία στρατολογούσε Έλληνες ναζί, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών. Κάτι που γινόταν σε  όλη την κατεχόμενη ευρώπη, αλλά μετά την έκρηξη, απέτυχε να γίνει μαζική κίνηση στην Ελλάδα.

«Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για την δικιά τους πατρίδα αγωνίζονται κι εκείνοι, οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει, στο μέλλον, με τους σημερινούς αντιπάλους», είχε γράψει σε ένα από τα τελευταία του γράμματα.

“Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει”. Η εκτέλεση του αεροπόρου Κώστα Περρίκου που ανατίναξε τα γραφεία της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στην κατεχόμενη Αθήνα

4 Φεβρουαρίου 1990: Γεννήθηκε η Κατερίνα Στεφανίδου

Η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ κατέχει διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, με επίδοση 4,85 μέτρων.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012, 2020 και 2024. Το ατομικό της ρεκόρ είναι 4,91 μέτρα στον ανοιχτό στίβο και 4,90 μέτρα στον κλειστό.

Πηγή: Wikipedia

4 Φεβρουαρίου 1991: Πέθανε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Ελλάδα

“Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων”

Η Ελένη Σκούρα ήταν η δικηγόρος , η οποία εξελέγη στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου. Κέρδισε στις επαναληπτικές εκλογές, αποσπώντας 47.112 ψήφους έναντι 43.034 ψήφων του υποψηφίου της ΕΔΑ, Ιωάννη Πασαλίδη.

Παρέμεινε βουλευτής έως το 1956 και ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δράση στους τομείς των κοινωνικών και γυναικείων θεμάτων. Την περίοδο της Κατοχής, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Γερμανούς.

Η εκλογή της Σκούρα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες, για πολλά χρόνια, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι είχαν περίοδο, που τις επηρέαζε, ώστε η ψήφος τους να είναι “επικίνδυνη και αποκρουστέα”.

“Ψήφο στη γυναίκα” διακήρυττε η Εφημερίδα των Κυριών το 1887. Σχεδόν μισό αιώνα μετά οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά

4 Φεβρουαρίου 2001: Πέθανε ο Ιάννης Ξενάκης

Γεννημένος στη Ρουμανία από Έλληνες γονείς, μουσικοσυνθέτης και αρχιτέκτονας, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός ως «Iannis Xenakis».

Η μητέρα του πέθανε από ιλαρά, όταν ήταν πέντε ετών. Έπαιζε ερασιτεχνικά πιάνο και πρόλαβε να του εμφυσήσει την αγάπη της για τη μουσική.

Συμμετείχε, ως μέλος του ΚΚΕ, στην Εθνική Αντίσταση και φυλακίστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι, από τους Άγγλους στα Δεκεμβριανά και το 1947, διέφυγε στην Ιταλία και στη συνέχεια στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο για λιποταξία.

Συνέθεσε έργα για μπαλέτο, φωνητικά – χορωδιακά για μεικτά μέσα και πολύτεχνα, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για αρχαίο δράμα, κ.ά..

Iannis_Xenakis

Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

4 Φεβρουαρίου 2004: «Ανέβηκε» στο διαδίκτυο το Facebook

Το Facebook ιδρύθηκε το 2004, αρχικά ως πλατφόρμα αποκλειστικά για φοιτητές του Χάρβαρντ, και στη συνέχεια επεκτάθηκε. Το 2006 έγινε διαθέσιμο σε όλους άνω των 18 ετών. Το 2014, η Facebook Inc. εξαγόρασε την Oculus VR, επενδύοντας στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας.

Το 2018, η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου Cambridge Analytica, καθώς αποκαλύφθηκε η κατάχρηση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, για πολιτική εκμετάλλευση. Το 2020, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το Facebook έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Τέλος, τον Οκτώβριο του 2021, η Facebook Inc. μετονομάστηκε σε Meta Platforms, σηματοδοτώντας τη στροφή της εταιρείας προς το «μετασύμπαν».

Ο Μπαμπινιώτης «διορθώνει» τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το Meta. Ποιος είναι ο ακριβής ορισμός της λέξης

4 Φεβρουαρίου 2010: Πέθανε ο Κώστας Αξελός

Έλληνας στοχαστής και φιλόσοφος που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. Από μικρός διάβαζε τα έργα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Μαρξ, ο Νίτσε και ο Ρίλκε.

Σπούδασε νομική, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) και φυλακίστηκε στα Δεκεμβριανά.

Τον Μάρτιο του 2009, στο πλαίσιο της τελευταίας του επίσκεψης στην Ελλάδα, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr