31 Οκτωβρίου 1517: Οι “95 θέσεις” του Λούθηρου
Η μαζική πώληση συγχωροχαρτιών στη Γερμανία από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μοναχού και θεολόγου, Μαρτίνου Λουθήρου. Θυροκόλλησε σε ναό της Βιτεμβέργης ένα κατάλογο με “95 θέσεις”, δηλαδή επιχειρήματα με τα οποία καταδίκαζε τα συγχωροχάρτια και την απόλυτη εξουσία του Ποντίφικα.
Ο Πάπας Λέων I’ αφόρισε τον Λούθηρο και ο αυτοκράτορας, Κάρολος Ε’ τον κήρυξε αιρετικό, φοβούμενος τη διάσπαση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι οπαδοί του Λούθηρου διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα να ονομαστούν Διαμαρτυρόμενοι ή Προτεστάντες
Η θυροκόλληση των “95 θέσεων” αποτέλεσε την αφετηρία της “Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης” του 16ου αιώνα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία “απάντησε” με τη λεγόμενη “Αντιμεταρρύθμιση”. Διαβάστε αναλυτικότερα στο παρακάτω κείμενο:
31 Οκτωβρίου 1908: Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου
Ήταν οι τέταρτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, μετά από εκείνους της Αθήνας (1896), του Παρισιού (1900) και του Σεντ Λιούις των ΗΠΑ (1904). Ξεκίνησαν στις 27 Απριλίου και αρχικά επρόκειτο να διοργανωθούν στη Ρώμη, όμως η ΔΟΕ άλλαξε την επιλογή της, λόγω της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 1906.
Η Ελλάδα πήρε μέρος με 20 αθλητές και κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια: δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Μιχάλη Δώριζα στο ακόντιο.
Η πιο συγκλονιστική ιστορία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αφορούσε τον Ιταλό μαραθωνοδρόμο, Ντοράντο Πιέτρι, ο οποίος τερμάτισε υποβασταζόμενος και τελικά έχασε το χρυσό μετάλλιο. Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
31 Οκτωβρίου 1922: Άρχισε η “Δίκη των Έξι“
Ήταν το έκτακτο στρατοδικείο που συγκρότησε η επαναστατική κυβέρνηση, για να δικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες όσοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν οκτώ πρόσωπα, τα επτά εκλεγμένα: τρεις πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερις πρώην υπουργοί και ένας στρατηγός. Οι έξι που εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 15 Νοεμβρίου ήταν οι: Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Στράτος, Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Γεώργιος Χατζανέστης.
Οι εκτελέσεις, στο πνεύμα του Εθνικού Διχασμού και της τρομερής απόγνωσης για την Καταστροφή, ήταν και μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής οργής. Το 2010, έγινε επανάληψη της δίκης από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε αθώους μετά θάνατον τους “Έξι”.
Διαβάστε παρακάτω για την κόρη του εκτελεσθέντα Νικόλαου Στράτου, Δόρα Στράτου:
31 Οκτωβρίου 1936: Γεννήθηκε ο Μάικλ Λάντον
Αμερικανός ηθοποιός που έμεινε γνωστός για το ρόλο του Τσαρλς Ίνγκαλς στη σειρά “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι“, που έκανε θραύση τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Πρωταγωνίστησε επίσης στις σειρές “Μπονάντσα” και “Λεωφόρος για τον Παράδεισο“.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε στην παιδική ηλικία ήταν οι συχνές απόπειρες αυτοκτονίας της μητέρας του και μία φορά την έσωσε από βέβαιο πνιγμό στην παραλία. Παντρεύτηκε συνολικά τρεις φορές και απέκτησε εννέα παιδιά. Πέθανε σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας.
Περισσότερα για τον Μάικλ Λάντον μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
31 Οκτωβρίου 1964: Γεννήθηκε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν
Ολλανδός ποδοσφαιριστής, ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς που ανέδειξε το άθλημα. Είχε αξιοζήλευτη τεχνική κατάρτιση και οξυδέρκεια, ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι και εξαιρετικά τελειώματα.
Μεσουράνησε με τις φανέλες του Άγιαξ (1981-1987) και της Μίλαν (1987–1995), σκοράροντας περισσότερα από 100 γκολ και με τις δύο ομάδες. Στον τελικό του Euro του 1988 εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, σημείωσε από πλάγια θέση ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Όλοι πιστεύουν ότι ο Φαν Μπάστεν θα είχε πετύχει ακόμη περισσότερα, αν δεν είχε τραυματιστεί στην καλύτερη φάση της καριέρας του.
Διαβάστε περισσότερα για τον “Κύκνο της Ουτρέχτης”, όπως ήταν το παρατσούκλι του, κάνοντας κλικ στο ακόλουθο άρθρο:
31 Οκτωβρίου 1975: Κυκλοφόρησε το “Bohemian Rhapsody”
Ένα από τα εμβληματικότερα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής. “Δεν θα παίξει σε κανένα ραδιόφωνο“, είπαν οι παραγωγοί, όταν το πρωτοάκουσαν, λόγω της ανορθόδοξης δομής του που δεν περιλαμβάνει ρεφρέν. Διαψεύστηκαν.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει πλήρως το κρυφό νόημα του κομματιού. Σε συνέντευξή του ο στιχουργός Τιμ Ράις είχε υποστηρίξει ότι οι στίχοι “Mama, I just killed a man / Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” ήταν ίσως η πρώτη έμμεση παραδοχή του Φρέντι Μέρκιουρι ότι ήταν ομοφυλόφιλος.
Διαβάστε περισσότερα για το θρυλικό τραγούδι των Queen στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
31 Οκτωβρίου 1984: Δολοφονήθηκε η Ίντιρα Γκάντι
Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για 15 χρόνια. Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο και δεν είχε συγγένεια με τον Μαχάτμα Γκάντι.
Εφάρμοσε σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις, εθνικοποίησε τις τράπεζες, πήρε μέτρα για την καταπολέμηση της πείνας και διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ. Οι αντίπαλοί της την κατηγόρησαν για εξουσιομανία.
Δολοφονήθηκε με δεκάδες σφαίρες από δύο σωματοφύλακές της στον κήπο της. Ήταν Σιχιστές, με τους οποίους η Γκάντι είχε έρθει σε σύγκρουση λίγους μήνες νωρίτερα.
31 Οκτωβρίου 1985: Πέθανε ο Νίκος Εγγονόπουλος
Ποιητής, ζωγράφος και ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 και του καλλιτεχνικού ρεύματος του υπερρεαλισμού. “Η τέχνη και η ποίηση δεν μας βοηθούν να ζήσουμε, αλλά μας βοηθάνε να πεθάνουμε“, έλεγε.
Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας και αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς. Μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εργασίας, απ’ όπου δραπέτευσε και επέστρεψε στην Αθήνα με τα πόδια. Στα χρόνια της Κατοχής, έγραψε το “Μπολιβάρ“, το κορυφαίο του ποίημα, το οποίο διαβάστηκε σε συγκεντρώσεις αντιστασιακού χαρακτήρα.
Διαβάστε περισσότερα για τον Νίκο Εγγονόπουλο στο παρακάτω άρθρο:
31 Οκτωβρίου 1985: Η έκρηξη σε αστικό λεωφορείο με μαθητές
Η βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο της γραμμής 159, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ακαδημία-Αργυρούπολη. Ήταν γεμάτο από μαθητές και μαθήτριες που επέστρεφαν από τα φροντιστήρια του κέντρου.
Όταν το λεωφορείο τινάχτηκε στον αέρα, βρισκόταν στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Δάφνης. 39 επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και αρκετοί έμειναν πολύ καιρό καθηλωμένοι στο κρεβάτι. Ένας από αυτούς ακρωτηριάστηκε.
“Αν ήμουν γυρισμένη προς την άλλη πλευρά, θα δεχόμουν τα θραύσματα της βόμβας στην κοιλιά και στο στήθος και σήμερα δεν θα ζούσα“, είχε πει μία 41χρονη επιβάτης, ενώ μία συνομήλικη συνεπιβάτης ανέφερε: “Τα θραύσματα από την έκρηξη με χτύπησαν στην πλάτη και στη σπονδυλική στήλη. Έμεινα 15 ημέρες στην Εντατική“.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το ποιοι βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη της 31ης Οκτωβρίου 1985 στο ακόλουθο link:
31 Οκτωβρίου 2020: Πέθανε ο Σον Κόνερι
Ο πρώτος “Τζέιμς Μποντ“
Μεγάλωσε σε σπίτι με ένα μόνο δωμάτιο και κοιμόταν στο κάτω συρτάρι της ντουλάπας. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο, εργάστηκε ως γαλατάς και στα 16 του χρόνια έγινε δεκτός στο Βασιλικό Ναυτικό.
Αποστρατεύτηκε τρία χρόνια αργότερα για ιατρικούς λόγους. Ακολούθησε καριέρα στο bodybuilding και φωτογραφιζόταν ως μοντέλο στη Σχολή Τεχνών του Εδιμβούργου. Συμμετείχε και σε διαγωνισμό για τον «Μίστερ Υφήλιος», κατακτώντας την τρίτη θέση.
Αγαπούσε το ποδόσφαιρο και λέγεται ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του πρότεινε συμβόλαιο 25 λιρών την εβδομάδα. Όμως εκείνος προτίμησε να αφοσιωθεί στην υποκριτική. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να σκορπιστεί η τέφρα του στη Σκωτία.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Σον Κόνερι κάνοντας κλικ στο παρακάτω άρθρο:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr