Σήμερα γιορτάζει ο Υπάτιος.
31 Μαρτίου 1596: Γεννήθηκε ο Ρενέ Ντεκάρτ
«Σκέφτομαι, άρα υπάρχω»…
Ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, ήταν ένας γάλλος στοχαστής, μαθηματικός και επιστήμονας στον τομέα των φυσικών επιστημών. Έχει χαρακτηριστεί σαν ο «φιλόσοφος της αμφιβολίας».
Ο Ντεκάρτ αγαπούσε βαθιά την κόρη του, αν και την παρουσίαζε ως ανιψιά του. Το 1640, σχεδίαζε να τη στείλει στη Γαλλία για εκπαίδευση, αλλά εκείνη πέθανε από οστρακιά σε ηλικία πέντε ετών.
Ο θάνατός της τον συγκλόνισε και τον οδήγησε σε φιλοσοφική έρευνα πέρα από την ιατρική. Η μητέρα της, Έλενα, που ήταν υπηρέτριά του, αποτέλεσε τη μοναδική σύντροφό του. Παρέμειναν δεμένοι μετά την απώλεια, αλλά δεν έμειναν μαζί. Αργότερα, εκείνη παντρεύτηκε, και ο Ντεκάρτ της εξασφάλισε προίκα 1000 φιορινιών.
31 Μαρτίου 1685: Γεννήθηκε ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Έγραψε περισσότερα από 1000 έργα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής, όσο και της φωνητικής μουσικής. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και υψηλή πνευματικότητα.
Προς το τέλος της ζωής του άρχισε να χάνει την όρασή του και αποφάσισε να συμβουλευτεί έναν οφθαλμίατρο που αποδείχθηκε απατεώνας. Η εγχείρηση στην οποία τον υπέβαλε όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την όραση του αλλά επιβάρυνε σημαντικά την υγεία του. Τελικά πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο λίγους μήνες αργότερα. Ο θάνατός του πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μετεγχειρητική μόλυνση. Ο ίδιος γιατρός είχε κάνει χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και στον συνθέτη Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ περίπου την περίοδο, με αποτέλεσμα την ολική του τύφλωση.
31 Μαρτίου 1727: Πέθανε ο Ισαάκ Νεύτων
Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, που θεωρείται ο “πατέρας της Κλασικής Φυσικής”. Οι ιδέες του άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούσαν το σύμπαν. Ασχολήθηκε, επίσης, με την αλχημεία.
Το 1687, κυκλοφόρησε το τρίτομο έργο του “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica”, στο οποίο παραθέτει τους τρεις νόμους της κίνησης και το γνωστό σε όλους “νόμο της βαρύτητας”. Λέγεται ότι ο Νεύτων διατύπωσε το νόμο αφότου έπεσε ένα μήλο από μια μηλιά στο κεφάλι του, αν και πολλοί αμφισβητούν την ακρίβεια αυτής της ιστορίας.
31 Μαρτίου 1898: Αυτοκτόνησε η Ελέανορ Μαρξ σε ηλικία 43 ετών
Ήταν κόρη του Καρλ Μαρξ. Η αποκάλυψη ότι ο σύντροφός της, Έντουαρντ Άβελινγκ, είχε παντρευτεί κρυφά μια ηθοποιό την οδήγησε στην απόγνωση. Ο Άβελινγκ της πρότεινε κοινή αυτοκτονία, αλλά μόνο εκείνη έθεσε τέρμα στη ζωή της, καταναλώνοντας υδροκυάνιο που εκείνος της προμήθευσε.
Είχε ήδη βυθιστεί σε κατάθλιψη λόγω της απερίσκεπτης οικονομικής διαχείρισής του και των συνεχών απουσιών του. Παρά την οργή της κοινής γνώμης, ο Άβελινγκ απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε ευθύνη. Πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα, απομονωμένος από τον σοσιαλιστικό και εργατικό χώρο.
31 Μαρτίου 1934: Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, γνωστός από τη σειρά Dr. Kildare (1961-1966). Κέρδισε Χρυσές Σφαίρες για τις μίνι σειρές Σόγκουν (1981) και Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας (1984). Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, θεατρικά έργα και μιούζικαλ.
31 Μαρτίου 1980: Πέθανε ο Τζέσε Όουενς
Σε ηλικία 15 ετών εντυπωσίαζε στο σχολείο με τις επιδόσεις του στα αθλήματα και μέχρι τα 18 του είχε κερδίσει σε όλους τους σχολικούς αγώνες στίβου.
Στα 20 ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων.
Την περίοδο εκείνη ο ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία ήταν έντονος. Όταν ο Όουενς ταξίδευε με την ομάδα των αθλητών του πανεπιστημίου του, αναγκαζόταν να μένει σε ξεχωριστό ξενοδοχείο και να τρώει σε διαφορετικό εστιατόριο από τους υπόλοιπους αθλητές.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ, ο Όουενς τερμάτισε πρώτος στην κούρσα των 100 μέτρων και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Την επόμενη ημέρα με άλμα στα 8.06 ξεπέρασε το ρεκόρ του Γερμανού αθλητή Λουζ Λονγκ και κέρδισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο.
Ακολούθησαν δύο ακόμα ολυμπιακά μετάλλια στα 200 μέτρα και τη σκυταλοδρομία. Οι 100.000 θεατές που ήταν στο γήπεδο χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον Αμερικανό.
Πολλοί ανέφεραν ότι η νίκη του είχε εκνευρίσει τον Χίτλερ σε σημείο που έφυγε από το γήπεδο για να μην τον χαιρετήσει.
Η αλήθεια είναι ότι ο Χίτλερ είχε επιλέξει να μη μιλήσει σε κανέναν αθλητή από την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών αγώνων.
31 Μαρτίου 1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε το Όσκαρ
Για τη μουσική επένδυση του φιλμ “Chariots of Fire” (1981) που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Η ταινία είναι δραματικού, ιστορικού και αθλητικού περιεχομένου. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.
31 Μαρτίου 1983: Γεννήθηκε ο Βλάσης Μάρας
Παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πρωτέα Αιγάλεω και αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών. Μέσα σε τρία χρόνια κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ένα χάλκινο σε Πανευρωπαϊκούς εφήβων.
Το 2004 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο μονόζυγο και το σύνθετο ατομικό, αποτελώντας τον ελαφρύτερο Έλληνα αθλητή της διοργάνωσης, με βάρος 50 κιλά. Το 2010 έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής στο μονόζυγο που κατέκτησε πέντε χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στο άθλημα.
31 Μαρτίου 1995: Δολοφονήθηκε η τραγουδίστρια Σελίνα
Μία από τις πιο εμβληματικές Λατίνες τραγουδίστριες, η Σελίνα δολοφονήθηκε σε ηλικία 23 ετών από τη Γιολάντα Σαλντίβαρ, πρόεδρο του fan club της, η οποία είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση χρημάτων.
Η Σελίνα συναντήθηκε μαζί της σε ξενοδοχείο στο Κόρπους Κρίστι, προκειμένου να παραλάβει οικονομικά έγγραφα που η Σαλντίβαρ αρνούνταν να της δώσει. Μετά από έντονη λογομαχία, η Σαλντίβαρ την πυροβόλησε στον δεξί ώμο, τραυματίζοντας σοβαρά μια αρτηρία. Η Σελίνα προσπάθησε να φτάσει στο λόμπι για βοήθεια, αλλά κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε από ακατάσχετη αιμορραγία στις 01:05 π.μ., μόλις 16 μέρες πριν συμπληρώσει τα 24 της χρόνια.
Η δολοφονία της διάσημης αμερικανίδας τραγουδίστριας Σελένα, από την πιο φανατική της θαυμάστρια
31 Μαρτίου 2008: Πέθανε ο Ζυλ Ντασσέν
Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, με σημαντική καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έζησε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, όπου και πέρασε τα τελευταία του χρόνια.
Μετά τον γάμο του με τη Μελίνα Μερκούρη, η ζωή του συνδέθηκε άρρηκτα με την Ελλάδα. Ακόμα και στο τέλος της ζωής του, του απονεμήθηκε η ελληνική ιθαγένεια ως ένδειξη αναγνώρισης της πολιτιστικής του προσφοράς. Όπως έλεγε ο ίδιος: “Ήμουν Έλληνας πριν γνωρίσω τη Μελίνα”.
10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 26 Μαρτίου. «Σποκ», Στίβεν Τάιλερ και συνθήκη Σένγκεν
Ακούστε podcast από τη Μηχανή του Χρόνου στο podstories.gr

Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε η σύζυγος του Γιάννη Αλαφούζου, Βίκυ Δούμα
- Η Δήλος αποκτά το πρώτο της έργο σύγχρονης τέχνης. Η συνεργασία του καλλιτέχνη Antony Gormley και του ΝΕΟΝ (Βίντεο)
- Δασμοί Τραμπ. Μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μειωμένη η τιμή του πετρελαίου
- Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα για κινηματογράφηση στην Ακρόπολη για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ