1791. Η όπερα «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
Το έργο είναι γραμμένο στη μορφή του γερμανικού ζίνγκσπιλ (singspiel) και συντέθηκε το 1791, κατά το τελευταίο έτος ζωής του Μότσαρτ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου 1791 στη Βιέννη, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Χαρακτηρίζεται ως η τελευταία όπερα του συνθέτη, αν και το μεγαλύτερο μέρος της συντέθηκε πριν το έργο “Η Μεγαλοψυχία του Τίτο”, το οποίο ωστόσο παρουσιάστηκε νωρίτερα. Ο Μαγικός Αυλός, έργο πλούσιο σε συμβολισμούς, για το οποίο έχουν προταθεί πολυάριθμες ερμηνείες, διαπνέεται από τις ιδέες του Διαφωτισμού και του Τεκτονισμού, ενσωματώνοντας παράλληλα στοιχεία παραμυθιού.
1876. Ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών
Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου 1876, όταν επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η έγκριση για τη σύσταση του.
Η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), ύστερα από μακρόχρονη προεργασία, επίπονες ταλαντεύσεις και πολυκύμαντες διαδικασίες, υπήρξε σταθμός στην οικονομική ιστορία του έθνους. Ανταποκρίθηκε μαχητικά στην ανάγκη εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για την οικονομική ανόρθωση του τόπου. Παράλληλα, από τη σύσταση του έως και σήμερα, προσαρμόστηκε με σχετική ευελιξία στα διεθνή πρότυπα και τις χρηματοοικονομικές αντιλήψεις των εποχών.
1939. Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία
Μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, Αγγλία και Γαλλία τής κηρύσσουν τον Πόλεμο. Ήταν η αρχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, που διήρκησε από το 1939 έως το 1945. Περιλάμβανε τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής τη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και τη Γαλλία) σχηματίζοντας δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους και τις Δυνάμεις του Άξονα.
Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες, που διέθεσαν όλες τις οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές ικανότητες τους στην παγκόσμια προσπάθεια, εξαλείφοντας τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών πόρων.
1955. Σκοτώθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ντιν.
Το είδωλο του Αμερικανικού κινηματογράφου, ο “Επαναστάτης χωρίς αιτία” βρήκε τραγικό θάνατο οδηγώντας το αυτοκίνητό του, Porsche 550 Spyder, κοντά στο Χολάμ της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν ο υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο καθώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του ηθοποιού. Ο Ρολφ Γούδεριχ, συνοδηγός του Ντιν, και ο φοιτητής τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά επέζησαν.
Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχοντας ελάχιστη αλλά ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία στο χώρο της υποκριτικής και του κινηματογράφου. Επιπλέον, κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομα του και να παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σπουδαιότερες και πιο αινιγματικές μορφές της αμερικανικής κουλτούρας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Διαβάστε:
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1966
δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Παραπέμφθηκαν σε δίκη 28 αξιωματικοί, με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν στάση και την οργάνωση συνωμοσίας προς εκτέλεση πράξεων εσχάτης προδοσίας. «Προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία» για τους πολιτικούς Ανδρέα Παπανδρέου, Παύλο Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Στυλιανό Χούτα.
1968. Η σιδηροδρομική τραγωδία στο Δερβένι Κορινθίας
34 άτομα σκοτώθηκαν και 125 τραυματίστηκαν στη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα. Αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς Αθήνα έπεσε με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων σε άλλη αμαξοστοιχία που επίσης κατευθυνόταν προς την Αθήνα κι έχει ακινητοποιηθεί 500 μέτρα από το σταθμό του Δερβενίου Κορινθίας, όταν κάποιος από τους επιβάτες τράβηξε το σήμα κινδύνου.
Και οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν ξεκινήσει από τον Πύργο και μετέφεραν ετεροδημότες, που είχαν πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου για την έγκριση του χουντικού Συντάγματος.
1980. Το ναυάγιο της Ζακύνθου
Πλοίο προερχόμενο από Ιταλία και που ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα ναυάγησε, στη Ζάκυνθο.
Το πλοίο εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Το πλήρωμα υποστήριξε πως, αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι. Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Βολίμες.
Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως “Ναυάγιο” και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα.
διαβάστε αναλυτικά
1983. Η συναυλία ρεκόρ του Γιώργου Νταλάρα στο Ολυμπιακό Στάδιο
Ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε συναυλία στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, σημειώνοντας ρεκόρ για Έλληνα καλλιτέχνη, όσον αφορά στην προσέλευση κόσμου. «Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των σταδίων» έγραψε το περιοδικό «Rolling Stone».
160.000 κόσμου αποθέωσαν τον τραγουδιστή στις δύο συναυλίες (αυτήν της 30ης Σεπτεμβρίου ακολούθησε και μία ακόμη στις 3 Οκτωβρίου). Στις συναυλίες συμμετείχε ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, αλλά και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου παρακολουθούσαν ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Μελίνα Μερκούρη.
1987. Γκάζι. Το παλιό εργοστάσιο, μετατράπηκε σε πολυχώρο πολιτισμού
Το «Γκάζι», το παλιό εργοστάσιο, άλλαξε σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ.
Παλαιότερα η περιοχή λεγόταν Γκαζοχώρι ή και Φωταέριο και η συνοικία βρίσκονταν μεταξύ της Ιεράς Οδού και της οδού Πειραιώς. Οφείλει την ονομασία της στις γειτονικές εγκαταστάσεις του φωταερίου.
Διαβάστε σχετικά:
1989. Ανατολικογερμανοί πρόσφυγες της Πράγας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, εκφώνησε τον φημισμένο λόγο του από την πρεσβεία της χώρας του στην Πράγα. Τον άκουσαν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και ανακοίνωσε, ότι ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr