30 Οκτωβρίου 1821. Γεννήθηκε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
“Είναι καλύτερο να είσαι δυστυχισμένος και να γνωρίζεις το χειρότερο παρά να είσαι ευτυχισμένος στον παράδεισο των ηλιθίων.”
Ο Ρώσος λογοτέχνης θεωρείται από τους σπουδαιότερους ψυχογράφους όλων των εποχών. Τα διασημότερα έργα του είναι το “Έγκλημα και Τιμωρία” (1866), “Ο Ηλίθιος” (1869), “Οι Δαιμονισμένοι” (1872) και οι “Αδερφοί Καραμαζώφ” (1880).
Ο πατέρας του είχε σπουδάσει ιατρική και ήταν διευθυντής ενός πτωχοκομείου. Ο νεαρός Φιοντόρ μεγάλωσε ζώντας από κοντά την ανέχεια, καθώς παρατηρούσε τους τροφίμουςενω ο ίδιος είχε άνετη ζωή. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε το 1839 καθώς ήταν ιδιαίτερα μισητός λόγω του αυταρχικού του χαρακτήρα.
30 Οκτωβρίου 1849. Η κηδεία του Σοπέν
Ο πολωνός πιανίστας πέθανε σε ηλικία 39 ετών μετά από πολυετή μάχη με τη φυματίωση. Στην κηδεία, που έγινε στο Παρίσι, παρευρέθηκαν 3.000 άνθρωποι και σύμφωνα με τη θέλησή του ακούστηκε το “Ρέκβιεμ” του Μότσαρτ.
30 Οκτωβρίου 1863. Έφτασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Α’
Μέχρι τότε ήταν ο Δανός πρίγκιπας Βίλχεμ προορισμένος για μια εύκολη πριγκιπική ζωή. Με την άφιξή του στην ελληνική πρωτεύουσα και την άνοδό του στον θρόνο, μετονομάστηκε σε Γεώργιος Α’. Ήταν μόλις 17 ετών.
Όταν ο πατέρας του διαπραγματευόταν την ελευσή του στην Ελλάδα, φοιτούσε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Δανίας και κατά τύχη έμαθε τι συνέβαινε από μια εφημερίδα στην οποία είχαν τυλίξει το κολατσιό του. Μόλις πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες, έσπευσε να δηλώσει ότι «ανήκε ολόψυχα στην Ελλάδα».
30 Οκτωβρίου 1888. Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας
Ο Έλληνας δρομέας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς της Σουηδίας το 1912. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ο κόσμος τον υποδέχτηκε θριαμβευτικά. Τον παρέλαβαν απ’ τον σταθμό του τρένου και τον συνόδευσαν μέχρι το γήπεδο του Πανελληνίου, στο Πεδίον του Άρεως. Ο Κωστής όμως δεν πρόλαβε να χαρεί το θρίαμβό του.
Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του, ξέσπασε ο A’ Βαλκανικός, και ο Τσικλητήρας έσπευσε να καταταγεί αμέσως. Παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε να τον στείλει στα μετόπισθεν για να μην κινδυνεύσει η ζωή του, ο Κωστής δεν υπάκουσε, καθώς ντρεπόταν να μείνει πίσω όταν τ΄ αδέλφια του βρίσκονταν στο μέτωπο.
Τελικά προσβλήθηκε από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών.
30 Οκτωβρίου 1896. Γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης
Ανήκει στη λογοτεχνική γενιά του ’20, τα ποιήματα της οποίας αποπνέουν την αίσθηση της παρακμής, της ματαιότητας και της απαισιοδοξίας. Ο Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή επηρέασαν την ποίηση του Καρυωτάκη και όπως έγραψε, “κάθε πραγματικότης μού ήταν αποκρουστική“.
Κάτι που επίσης τον στιγμάτισε βαθιά ήταν ο ανεκπλήρωτος έρωτας με τη Μαρία Πολυδούρη.
Το πιστόλι Pieper Bayard, με το οποίο έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 32 ετών, οι σφαίρες και η αποχαιρετιστήρια επιστολή του εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.
30 Οκτωβρίου 1910. Πέθανε ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντινάν
Έφυγε από τη ζωή πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης. Εννιά χρόνια νωρίτερα είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Διέθεσε το χρηματικό έπαθλο, όπως και όλη την περιουσία του για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού.
30 Οκτωβρίου 1960. Γεννήθηκε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Μέχρι τα 14 του έπαιζε στην παιδική ομάδα “Cebollitas”. Από πολύ νωρίς ξεχώρισε αν και ατομιστής. Ωστόσο, χάρη σε αυτόν τον «εγωισμό» αναδείχθηκε το ταλέντο του.
Έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική αντρών της Αργεντινής σε ηλικία 16 ετών και 4 μηνών. Στην καριέρα του έλαβε μέρος σε 4 Μουντιάλ και σημείωσε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.
Το Μουντιάλ του Μεξικού το 1986, απογείωσε τη φήμη και καθιέρωσε το ποδοσφαιρικό μύθο του. Στον προημιτελικό με την Αγγλία, σκόραρε με το χέρι και 3 λεπτά αργότερα “κλείδωσε” τη νίκη, βάζοντας ένα από τα εντυπωσιακότερα γκολ στην ιστορία του αθλήματος.
30 Οκτωβρίου 1988. Πέθανε ο Τάσος Λειβαδίτης
Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Έχει τιμηθεί με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1976 για τη συλλογή «Βιολί για μονόχειρα» και με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1979 για το «Εγχειρίδιο ευθανασίας». Υπήρξε ακόμα ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων».
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.
30 Οκτωβρίου 1989. Η καταστροφική πυρκαγιά στο θέατρο “Αθήναιον”
Το “Αθήναιον” ανήκε στην Τζένη Καρέζη και το χαρακτήριζε “δεύτερο σπίτι της”. Η φωτιά ξεκίνησε από το παιδικό θέατρο με το οποίο συστεγαζόταν. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες.
Ο Γιώργος Λεμπέσης βλέποντας την απελπισία της Καρέζη και ξέροντας ότι κινδύνευε να χαθεί η σεζόν, της υποσχέθηκε ότι θα έφτιαχνε το θέατρο μέσα έντεκα ημέρες.
Η ηθοποιός δεν τον πίστεψε, αλλά ο Λεμπέσης είχε κάνει αναλυτική μελέτη των εργασιών πριν δώσει την υπόσχεσή του.
Από την επόμενη κιόλας ημέρα, μαζεύτηκαν στο Αθήναιον τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, συνεργεία κατασκευής σκηνικών, αλλά και προσωπικοί φίλοι του ζευγαριού, όπως ο Φρέντι Γερμανός, που κουβάλαγε μαζί με τους εργάτες.
Φυσικά, στις επισκευές συμμετείχαν και η Καρέζη και ο Καζάκος, αλλά και ο γιος τους, Κωνσταντίνος.
Όλοι δούλεψαν χωρίς αμοιβή και κατάφεραν το ακατόρθωτο.
Όπως είχε πει ο Λεμπέσης, σε έντεκα ημέρες το Αθήναιον ήταν έτοιμο να υποδεχτεί ξανά το κοινό.
30 Οκτωβρίου 2002. Πέθανε η Αλίκη Διπλαράκου
Η στέψη της Μανιάτισσας καλλονής ως Μις Ευρώπη το Φεβρουάριο του 1930 έχει μείνει στην ιστορία. Τα ρεπορτάζ της εποχής την περιέγραφαν σαν μια θρυλική θεά.
Την πρωτομαγιά στις Δελφικές γιορτές, ο Άγγελος Σικελιανός την επέλεξε για τον ρόλο της Ωκεανίδας στον Προμηθέα.
Εκτός από σπάνια ομορφιά, διέθετε και υψηλή μόρφωση. Ήταν γλωσσομαθής, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή της, και μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr