Σήμερα γιορτάζουν οι Αργυρή, Ασημάκης, Μαλαματένια, Ματίνα, Δονάτος, Δονάτα, Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα και Γιακουμής.
30 Απριλίου 1883: Πέθανε ζωγράφος ο Εντουάρ Μανέ
Αν και από μικρός είχε δείξει ότι ήθελε να γίνει ζωγράφος, ο πατέρας του τον ήθελε νομικό και τελικά τον ανάγκασε να δώσει εξετάσεις για να γίνει ναυτικός.
Δε του χάλασε το χατήρι. Έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Η θάλασσα ίσως να μην έχασε τίποτα. Ο ιμπρεσιονισμός όμως βρήκε έναν σπάνιο εκφραστή δίπλα στον Πικάσο. τον Μονέ και τον Πώς Σεζάν.
Ο πίνακας «Ολυμπία» είχε προκαλέσει σκάνδαλο, καθώς το γυμνό για τον 19ο αιώνα ήταν αρκετά τολμηρό. Μάλιστα, επικριτές συμβούλευαν τις εγκύους να μην βλέπουν τη ζωγραφιά!
Πολέμησε στο γαλλοπρωσικο πόλεμο και παρασημοφορήθηκε. Δύο χρόνια μετά υπέφερε από σύφιλη που ήταν και η αιτία θανάτου του.
Λίγο πριν εκπνεύσει του έκοψαν το πόδι.
30 Απριλίου 1903: Γεννήθηκε η Ελένη Καζαντζάκη
Γνωρίστηκε με τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό της Νίκο Καζαντζάκη το 1924, όταν ήταν 21 ετών. Ο συγγραφέας είχε τραβήξει χωριστούς δρόμους με την πρώτη του σύζυγο, Γαλάτεια.
Αφού υπήρξαν ζευγάρι για περίπου 2 δεκαετίες, το 1954 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου με κουμπάρο τον Άγγελο Σικελιανό.
Με παρότρυνση του Καζαντζάκη, η Ελένη ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία και καθημερινά επιμελούνταν το έργο του.
Υπήρξε ο άνθρωπος που κληρονόμησε τα δικαιώματα του συγγραφικού του έργου.
Δείτε το τρέιλερ της Μηχανής του Χρόνου για την εκπομπή «Νίκος Καζαντζάκης. Πως επηρεάστηκε από τη θρησκεία και τις γυναίκες»:
30 Απριλίου 1910: Πέθανε ο Ζαν Μορέας
Το πραγματικό όνομα του ποιητή ήταν Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. Η συμβολή του στον γαλλικό πολιτισμό ήταν καθοριστική σημασίας, γι’ αυτό και το ψευδώνυμό του στα γαλλικά. Μερικά από τα έργα του είναι «Τρυγόνες και Έχιδναι», «Les Cantilènes», «En rêvant sur un album de dessins» και «Οι Στροφές».
30 Απριλίου 1916: Γεννήθηκε ο Κλοντ Σάνον
Αμερικανός μαθηματικός ο οποίος ασχολήθηκε με τη θεωρία της πληροφορίας. Η μελέτη του βοήθησε στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, συνέβαλε στη στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ενώ η θεωρία του για την πληροφορία χρησιμοποιήθηκε σε κλάδους όπως η γλωσσολογία, η φωνητική και η τεχνητή νοημοσύνη.
Τομείς όπως η ηλεκτρονική μηχανική και η πληροφορική οφείλουν πολλά στη μελέτη του Σάνον.
30 Απριλίου 1945: Αυτοκτόνησαν ο Χίτλερ και η Μπράουν μία μέρα μετά τον γάμο τους
Η Εύα Μπράουν υπήρξε ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ ενώ ο Φύρερ είχε σχέση με την ηθοποιό Ρενάτε Μίλερ. Αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό, καθώς ζήλευε παθολογικά τον ηγέτη του ναζιστικού κινήματος. Ωστόσο, κατάφερε να ζήσει.
Ο Χίτλερ, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της Μπράουν και την αυτοκτονία της Μίλερ, κατάλαβε πόσο αγαπούσε την ερωμένη του.
Το 1935, η Μπράουν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για δεύτερη φορά με υπνωτικά χάπια. Επέζησε.
Στις 29 Απριλίου 1945, με τους Σοβιετικούς να έχουν φτάσει στο Βερολίνο, ο Χίτλερ αποφάσισε να παντρευτεί την Μπράουν. Την επόμενη μέρα, αυτοκτόνησαν μαζί.
30 Απριλίου 1983: Πέθανε ο Μάντι Γουότερς, Like a Rollin’ Stone
«Πατέρας των Σικάγο Μπλουζ»
Έχει λάβει την 17η θέση στη λίστα με τους εκατό σπουδαιότερους μουσικούς όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone. Ενώ δούλευε σε εργοστάσιο, σε ηλικία 37 ετών έβγαλε ένα τραγούδι, το «Rollin’ Stone», του οποίου η επιτυχία ήταν τέτοια που τελικά παραιτήθηκε. Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδι όλων των εποχών. Ήταν η αρχή της μεγαλειώδους καριέρας του.
30 Απριλίου 1989: Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε
Ιταλός σκηνοθέτης που θεμελίωσε το είδος του «σπαγγέτι γουέστερν», έκανε διάσημο τον Κλιντ Ίστγουντ και άσκησε μεγάλη επίδραση στον παγκόσμιο κινηματογράφο. «Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια» και «Κάποτε στη Δύση» φέρουν την υπογραφή του.
Στα γυρίσματα του «Καλού, Κακού και Άσχημου«, ο «άσχημος» Γουάλας παραλίγο να αποκεφαλιστεί. Ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και ξαπλωμένος στις σιδηροδρομικές γραμμές, το τρένο πέρασε σε απόσταση 15 εκατοστών από το κεφάλι του.
Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν «Ο Κολοσσός της Ρόδου», για την οποία έλεγε ότι τη γύρισε, προκειμένου να βγάλει λεφτά για το μήνα του μέλιτος στην Ισπανία.
30 Απριλίου 2002: Πέθανε η Νίτσα Τσαγανέα
Ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, η οποία στην Κατοχή, έδρασε στην Εθνική Αντίσταση. Έκανε δύο γάμους, τον πρώτο με τον Γιώργη Βιτσώρη και τον δεύτερο με τον Χρήστο Τσαγανέα.
«Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ένας ήρως με παντούφλες» και «Το πιο λαμπρό αστέρι» είναι μερικές από τις ταινίες που έχει συμμετάσχει.
30 Απριλίου 2011: Πέθανε ο Λάκης Σάντας, που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη.
«Δεν μ’ αρέσει η πολιτική. Εδώ στην Ελλάδα, εγώ τους πολιτικούς τους αποκαλώ πολιτικάντηδες».
Μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, την περίοδο της Κατοχής, σκαρφίστηκαν ένα παράτολμο σχέδιο: την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη.
Πήγαν στην Εθνική βιβλιοθήκη και άρχισαν να μελετούν ό,τι σχετικό βρήκαν με τη μορφολογία του απότομου βράχου της Ακρόπολης. Στις 30 Μαΐου του 1941, οι δύο 19χρονοι πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει στα χέρια των Γερμανών. Το ίδιο βράδυ, εξοπλισμένοι με ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι, άρχισε η επιχείρηση ανάβασης.
«Ο ένας ευχόταν στον άλλον: να σε βρει καλό βόλι για να μην υποφέρεις και να μην πέσεις στα χέρια του εχθρού. Αλλά είχαμε πει ότι όποιος ζήσει πρέπει να προσέξει τα όνειρα των παιδιών να τα κάνει πράξη». Τελικά και επέζησαν κι οι δύο και ολοκλήρωσαν με επιτυχία το σχέδιό τους.
30 Απριλίου 2011: Πέθανε ο Ερνέστ Σάμπατο
Αργεντίνος λογοτέχνης, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής. Χαρακτηρίζεται ως ο συγγραφέας που διαδέχτηκε τον Μπόρχες.
Υπήρξε μέλος του του κομμουνιστικού κόμματος. Εγκατέλειψε τη θέση του, όταν το 1934 πήρε μέρος σε συνέδριο κατά του φασισμού και του πολέμου στις Βρυξέλλες, όπου έμαθε για τις βιαιοπραγίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ.
Μερικά από τα έργα του είναι «Το τούνελ», «Περί ηρώων και τάφων» και «Αβαδδών ο εξολοθρευτής».
Πέθανε δύο μήνες πριν τα 100α του γενέθλια.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr