10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Μαρτίου. Αρλέτα, το τέλος της δραχμής και το τέλος του Γρηγόρη Αυξεντίου

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Μαρτίου. Αρλέτα, το τέλος της δραχμής και το τέλος του Γρηγόρη Αυξεντίου

Σήμερα γιορτάζουν οι Κλεόνικος, Κλεονίκη, και Θεοδώρητος.

3 Μαρτίου 1804: Γεννήθηκε ο Γκιστάβ ντ’ Εστάλ

Γάλλος φιλέλληνας και υποστηρικτής του σαινσιμονισμού. Το 1832, κατέφυγε στην Ελλάδα λόγω διώξεων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανόρθωση της χώρας μέσω του Γραφείου της Δημοσίου Οικονομίας, με την υποστήριξη του Ιωάννη Κωλέττη.

Ήταν μέλος της Σαινσιμονικής Εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά η Αντιβασιλεία του εναντιώθηκε. Το 1836, μετά την απομάκρυνση του Κωλέττη από την πρωθυπουργία, επέστρεψε στο Παρίσι. Υποστήριξε την ελληνική γλώσσα και ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου προς ενίσχυσιν των ελληνικών σπουδών.

Πηγή: Wikipedia

3 Μαρτίου 1845: Γεννήθηκε ο Γκέοργκ Κάντορ

Γερμανός μαθηματικός, γνωστός για τη θεμελίωση της θεωρίας των άπειρων συνόλων. Ανέπτυξε τη θεωρία της «καρδινικότητας», με την οποία απέδειξε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άπειρου.

Πηγή: Wikipedia

3 Μαρτίου 1847: Γεννήθηκε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

Στις 7 Μαρτίου 1876, κατάθεσε αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ. Είχε ανακαλύψει το τηλέφωνο.

Καταλυτική υπήρξε η συμβολή του ηλεκτροτεχνίτη και συνεργάτη του Μπελ, Τόμας Γουότσον. Η ανακάλυψη δεν ήταν μόνο δική του καθώς και άλλοι εφευρέτες είχαν καταλήξει στην ίδια τεχνολογία.

Αλλά ο Γκράχαμ έκοψε πρώτος το νήμα της κατοχύρωσης και κέρδισε όλες τις δικαστικές διαμάχες.

Ο Γκράχαμ Μπελ πρόλαβε να κατοχυρώσει την εφεύρεση του τηλεφώνου δύο ώρες νωρίτερα από τον Ελίσα Γκρέυ! Ακολούθησε δικαστική διαμάχη με τον ιταλό, Μεούτσι, ο οποίος δικαιώθηκε

3 Μαρτίου 1915: Γεννήθηκε ο Νίκος Γούναρης

Πρωτοεμφανίστηκε στο πάλκο το 1936 και έγινε σύμβολο του ελαφρού τραγουδιού. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Αντίσταση, τιμήθηκε με το Αριστείο Εθνικής Αντίστασης και αναδείχθηκε ως τραγουδιστής. Στη δεκαετία του ’50 θεωρούταν μεγάλο όνομα, είτε ως σόλο είτε με το «Τρίο Μπελκάντο».

Ο Τσιτσάνης έλεγε πως όσο υπήρχε, το λαϊκό δεν μπορούσε να «σηκώσει κεφάλι». «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», αποτελούν μεγάλες επιτυχίες του. Στη Ζαγορά Πηλίου υπάρχει η προτομή του.

Η προτομή του Νίκου Γούναρη. Πηγή: Wikipedia

3 Μαρτίου 1945: Γεννήθηκε η Αρλέτα

Η Αργυρώ – Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε από τις μπουάτ του ’60. Κυνηγήθηκε από τη Χούντα, έκλεισε τη «Ταβάνια» και έμεινε εκτός τραγουδιού για χρόνια, μέχρι που την επανέφερε στη σκηνή ο Ζωρζ Μουστακί στο Παρίσι.

Το 1981 έγραψε τον πρώτο δίσκο της ενώ τη δεκαετία του ’80 απογειώθηκε με τις επιτυχίες «Τσάι Γιασεμιού» και «Μπαρ το Ναυάγιο». Το 1986 γιόρτασε 20 χρόνια καριέρας στο Λυκαβηττό με 6.000 θεατές. Έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο Από πού πάνε για την Άνοιξη και το 2009 «είπε» Και πάλι χαίρετε! με νέο δίσκο.

Η λογοκρισία της Χούντας στην Αρλέτα για τον “τρελό του χωριού”, το λουκέτο στην Μπουάτ της και η σωτήρια παρέμβαση του Μουστακί

3 Μαρτίου 1957: Το τέλος του Γρηγόρη Αυξεντίου

Ήταν Ελληνοκύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 κατά της αγγλικής κατοχής. Είχε τεράστια αγάπη για την Ελλάδα και από μικρός ονειρευόταν να μοιάσει με τους ήρωες του 1821.

Από τις βομβιστικές επιθέσεις της 1ης Απριλίου 1955 αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του Αυξεντίου στους Βρετανούς. Αμέσως έγινε βασικός καταζητούμενος στο νησί. Για να μην συλληφθεί, ανέλαβε τη διοίκηση των ανταρτών στα βουνά της Κύπρου.

Τον Μάρτιο του 1957, έπειτα από προδοσία, οι Άγγλοι ανακάλυψαν τη σπηλιά, όπου κρυβόταν. Κύπριοι και Βρετανοί έδωσαν σκληρή μάχη, με τους δεύτερους να μετρούν πολλούς νεκρούς. Τελικά, οι εχθροί έβαλαν φωτιά στο κρησφύγετό του και τον έκαψαν ζωντανό.

Ακόμα και οι διώκτες του αναγνώρισαν την ανδρεία του. Ο βρετανός κυβερνήτης Τζον Χάρντινγκ είπε πάνω από το πτώμα «Εσύ είσαι ήρωας».

Διαβάστε περισσότερα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η θρυλική μάχη στα Σπήλια. Ο ηρωικός Γρηγόρης Αυξεντίου στήνει παγίδα θανάτου στους Βρετανούς, που μπερδεύονται και αλληλοεξοντώνονται!

3 Μαρτίου 1961: Πέθανε ο Πάουλ Βιτγκενστάιν

Υπήρξε αδερφός του φιλόσοφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και έγινε διάσημος ως ο πιανίστας που έπαιζε μόνο με το αριστερό χέρι. Έχασε το άκρο του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αιχμαλωτίστηκε στη Σιβηρία, αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Σπουδαίοι συνθέτες όπως ο Ραβέλ, ο Στράους και ο Προκόφιεφ έγραψαν έργα ειδικά γι’ αυτόν. Μετά το Anschluss το 1938, κατέφυγε στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε και έδωσε συναυλίες. Η επιμονή του ενέπνευσε γενιές μουσικών.

Ο καταπληκτικός μονόχειρας πιανίστας. Έχασε το δεξί του χέρι στον πόλεμο

3  Μαρτίου 1983: Πέθανε ο Ερζέ

Ήταν ο δημιουργός του καρτούν Τεν Τεν. Ο Ζωρζ Ρεμί, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα,

Ξεκίνησε να δημιουργεί τον χαρακτήρα χωρίς κάποια ειδική γνώση στα κόμικς. Η έμπνευση για τον Τεντέν ήρθε, όταν ένας 15χρονος πρόσκοπος από την Δανία, ο Πάλλε Χούλντ, κέρδισε τον διαγωνισμό μιας τοπικής εφημερίδας, για τον εορτασμό των 100 χρόνων προσφοράς του Ιουλίου Βερν, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να κάνει τη διαδρομή του Φιλέα Φονγκ στο βιβλίο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» μέσα σε 46 ημέρες, χωρίς παρέα και χωρίς να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.

Τεν τεν. Ο ατίθασος ρεπόρτερ με το όρθιο τσουλούφι, είχε αντίπαλο έναν ελληνοαμερικανό μεγιστάνα. Κατακρίθηκε, λογοκρίθηκε, αλλά κυρίως ενέπνευσε, πουλώντας πάνω από 200 εκατ. αντίτυπα

3 Μαρτίου 1993: Πέθανε ο Άλμπερτ Σέιμπιν

Αμερικανός ιατρικός ερευνητής. Έφτιαξε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, το οποίο ήταν πιο οικονομικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό με εκείνο του πρωτοπόρου Τζόνας Σαλκ.

Εμπόδιζε τον πολιοϊό να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.  Το εμβόλιο του Σάμπιν διέκοψε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, προσφέροντας ελπίδα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Ο επιστήμονας ανέπτυξε επίσης εμβόλια για άλλες ιογενείς ασθένειες

Πηγή: Wikipedia

3 Μαρτίου 2002: Σταματάει η χρήση της δραχμής

Στις 3 Μαρτίου 2002, η δραχμή έπαψε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, δίνοντας τη θέση της στο ευρώ. Η ισοτιμία μετατροπής ήταν 1 ευρώ = 340,750 δραχμές. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, είχαν αποσυρθεί περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δραχμές, το 90% των δραχμών σε κυκλοφορία.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.