Τι συνέβη σήμερα, 3 Μαΐου, στον κόσμο…
3 Μαΐου 1481. Πέθανε ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής
Ο Οθωμανός σουλτάνος, που ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 18 ετών.
Τον Απρίλιο του 1453 έφτασε μπροστά στις πύλες της Πόλης, οδηγώντας ένα στρατό άνω των 100 χιλιάδων. Μετά από πολιορκία 47 ημερών, η Πόλη έπεσε στις 29 Μαΐου.
Ο Μωάμεθ πέθανε σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, σε ηλικία 49 ετών στην Κωνσταντινούπολη. Βασικός ύποπτος για τον θάνατό του θεωρήθηκε ο γιατρός του, Γιακούμπ Πασάς, εβραίος που ασπάστηκε το Ισλάμ.
Ήταν μορφωμένος, ικανός πολεμιστής και στρατηγικό μυαλό. Ενίσχυσε τις τέχνες και τις επιστήμες και έδειχνε ανοχή στις άλλες θρησκείες υπό τον όρο της υπακοής στην εξουσία του.
3 Μαΐου 1808. «Οι εκτελέσεις της 3ης Μαΐου»
Ένα από τα διασημότερα έργα του Φρανθίσκο Γκόγια είναι βασισμένο στα τραγικά γεγονότα του 1808.
Στις 2 Μαΐου ο πληθυσμός της Μαδρίτης εξεγέρθηκε εναντίον των Γάλλων κατακτητών. Ο Βοναπάρτης έστειλε τους Μαμελούκους, τμήμα του ιππικού που αποτελούνταν από σκληροτράχηλους και άρτια εκπαιδευμένους Άραβες, για να καταπνίξουν την επανάσταση.
Με διαταγή του Ναπολέοντα, όσοι επαναστάτες συνελήφθησαν θα εκτελούνταν την επόμενη ημέρα.
Στο έργο «3η Μαΐου 1808», ο Γκόγια απεικόνισε τις μαζικές εκτελέσεις, στις οποίες εκατοντάδες Ισπανοί πατριώτες έχασαν τη ζωή τους.
3 Μαΐου 1837. Ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΚΠΑ
Ιδρύθηκε με νόμο της αντιβασιλείας τον Δεκέμβριο του 1836 και λειτουργεί αδιαλείπτως από τις 3 Μαΐου του 1837. Στην αρχή ονομαζόταν Οθώνειον Πανεπιστήμιον. Όταν ο Όθωνας εγκατέλειψε τη χώρα μετονομάστηκε σε Εθνικόν Πανεπιστήμιον. Το 1911 διχοτομήθηκε σε δύο ανεξάρτητες νομικά οντότητες, το Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον (στο οποίο ανήκαν οι θεωρητικές σχολές) και το Εθνικόν Πανεπιστήμιον (στο οποίο ανήκαν οι θετικές σχολές).
Τα δύο νομικά πρόσωπα συγχωνεύθηκαν ξανά με τον οργανισμό του 1932 και το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Αθήνησι Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, ονομασία που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα.
Αποτελεί το παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας και το πρώτο χρονικά πανεπιστήμιο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
3 Μαΐου 1887. Γεννήθηκε η Μαρίκα Κοτοπούλη
Έμεινε ονομαστή για τις ερμηνείες και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Ήταν αυτοδίδακτη στο θέατρο και στα γράμματα, καθώς οι γονείς της, που ήταν ηθοποιοί, δεν την έστειλαν σχολείο.
Ο δεσμός της με τον Ίωνα Δραγούμη ήταν σκάνδαλο για την Αθήνα γιατί συζούσαν ανύπαντροι!
Ήταν φιλομοναρχική αλλά χωρίς φανατισμό. Την περίοδο της κατοχής προστάτευσε αριστερούς συναδέλφους της.
Έπαιξε μία φορά στον κινηματογράφο, στην ελληνοτουρκική παραγωγή Κακός δρόμος το 1933, που ήταν βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ξενόπουλου.
3 Μαΐου 1892. Θρίαμβος του Χαρίλαου Τρικούπη στις εκλογές
Ένα χρόνο πριν το ιστορικό “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν”, ο Τρικούπης θριάμβευσε στις εκλογές, με το κόμμα του να λαμβάνει 180 από τις 207 έδρες. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, αντιθέτως, γνώρισε εκλογική συντριβή.
Ένα από τα δημοφιλέστερα συνθήματα των τρικουπικών ήταν:
«Στο δεξί χέρι την Ελιά, στο στόμα τον Τρικούπη, και στην καρδιά τον βασιλιά, κορδόνι μέσ’ στο κιούπι».
Τελικά, ένα χρόνο αργότερα, ο Τρικούπης ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά Γεώργιο, όταν θέλησε να συνάψει ένα δάνειο με τους Άγγλους, όμως με επαχθείς όρους. Η άρνηση υπογραφής από μεριάς του Βασιλιά, οδήγησε στην παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού.
3 Μαΐου 1946. Συνάντηση Τρούμαν-Κυριακίδη
Ο “απόγονος του Φειδιππίδη”. Έτσι ονόμασαν τα αμερικανικά μέσα τον Στέλιο Κυριακίδη, τον πρώτο Έλληνα που κέρδισε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946.
“Ήρθα να τρέξω για 7 εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες”, ήταν τα λόγια του όταν έφτασε στην Αμερική. Έπρεπε όμως να ξεπεράσει ένα ακόμα εμπόδιο. Οι Αμερικανοί γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να αγωνιστεί. Ήταν τόσο αδύνατος από την πείνα της κατοχής, που δεν πίστευαν ότι θα αντέξει.
Ο Κυριακίδης χρειάστηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι φέρει ο ίδιος την ευθύνη αν του συμβεί κάτι.
Μετά τον εντυπωσιακό θρίαμβό του, ο Στέλιος Κυριακίδης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο, ο οποίος ήθελε να τον συγχαρεί. Τότε, εξασφάλισε αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που την εποχή εκείνη δοκιμαζόταν από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
3 Μαΐου 1978. Το πρώτο spam στην ιστορία
Το Arpanet θεωρείται από πολλούς ως ο πρόγονος του διαδικτύου. Μέσω αυτού στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 1971.
Το spam, το ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γεννήθηκε στις 3 Μαϊου 1978, όταν ένας μαρκετίστας έστειλε ιδιαίτερο email σε κάθε χρήστη του Arpanet στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ήθελε να προωθήσει τον καινούργιο υπολογιστή της εταιρίας του.
Το μήνυμα έφτασε σε σχεδόν 400 ανθρώπους. Σήμερα εκτιμάται ότι κάθε 24ωρo αποστέλλονται 200 δισεκατομμύρια spam.
3 Μαΐου 2007. Η εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν
Πρόκειται για μία από τις διασημότερες άλυτες υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η 3χρονη Μαντλίν έκανε διακοπές με την οικογένειά της σε τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας, όταν ένα βράδυ που οι γονείς της είχαν βγει για ποτό, η μικρή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το δωμάτιό της.
Ανά τα χρόνια, εκατοντάδες μαρτυρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Θεωρίες ότι την απήγαγαν, την πούλησαν, ακόμη κι ότι της έκαναν κακό οι γονείς της. Πολλά κορίτσια έχουν ισχυριστεί επίσης ότι βρίσκουν ομοιότητες με την Μαντλίν και έχουν κάνει τεστ DNA. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει άλυτη τα τελευταία 16 χρόνια.
3 Μαΐου 2009. Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός
Επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-71, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, για πέμπτη φορά στην ιστορία του. Παράλληλα, ο Βέλιμιρ Ομπράντοβις έγινε ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του θεσμού με 7 τίτλους (4 με τον Παναθηναϊκό).
3 Μαΐου 2011. Πέθανε ο Θανάσης Βέγγος
Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου, ενώ έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως ο “καλός άνθρωπος”. Η φράση βγήκε τυχαία, όταν ένας ηλικιωμένος τον αποκάλεσε έτσι στον δρόμο.
Καθοριστική ήταν η γνωριμία του με τον Νίκο Κούνδουρο, στη Μακρόνησο.
Ο Κούνδουρος ήταν εξόριστος και ο Βέγγος έκανε τη θητεία του στο τάγμα ανεπιθύμητων. Έτσι γνώρισε την έβδομη τέχνη. Η εξοντωτική σκόνη της Μακρονήσου, τον έκανε εμμονικό με την καθαριότητα.
Πρωταγωνίστησε σε πάνω από 50 ταινίες, έπαιξε συνολικά σε 126 και σκηνοθέτησε 7.
Η φράση «καλέ μου άνθρωπε» βγήκε τυχαία. Μια ημέρα ο Βέγγος έπεσε πάνω σε ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο άνδρας αναγνώρισε τον ηθοποιό και τον πλησίασε για του μιλήσει.
“Καλέ μου άνθρωπε σ’ ευχαριστώ για τις ταινίες και για το γέλιο που μας χαρίζεις. Όταν σε βλέπω στον κινηματογράφο ξαλαφρώνω για τρεις μέρες από τις έννοιες μου.”
Τα λόγια του επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον ηθοποιό και μέσα σε αυτή την ειλικρινή έκφραση, βρήκε και ο ίδιος την δική του αλήθεια.
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
- Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ