Σήμερα γιορτάζουν οι Ιερία και Υπατία.
3 Ιουνίου 1875: Πέθανε ο Ζωρζ Μπιζέ
Το σπουδαιότερο έργο του γάλλου συνθέτη ήταν η όπερα «Κάρμεν». Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 1875, αλλά δεν είχε την επιθυμητή απήχηση. Τρεις μήνες αργότερα, έπαθε καρδιακή προσβολή. Δεν πρόλαβε να δει ποτέ τη λαμπρή πορεία που σημείωσε αργότερα η όπερα. Τον 20ο αιώνα, κριτικοί και κοινό χαρακτήρισαν την «Κάρμεν» αριστούργημα.
3 Ιουνίου 1899: Γεννήθηκε ο Γκέοργκ φον Μπέκεσυ, για να ακούμε καλύτερα.
Βιοφυσικός που τιμήθηκε το 1961 με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής. Μελέτησε τις λειτουργίες του κοχλία στα ακουστικά όργανα ανθρώπων και ζώων. Αν και επιστήμονας, ασχολήθηκε με την ασιατική τέχνη. Δημιούργησε μεγάλη συλλογή με έργα, α οποία δώρισε στο Ίδρυμα Νομπέλ στη Σουηδία.
3 Ιουνίου 1899: Πέθανε ο συνθέτης Γιόχαν Στράους ο νεότερος
«Ο βασιλιάς του βαλς»
Σπούδασε μουσική και κατά τη φοίτησή του εντάχθηκε στο δημοφιλές κουαρτέτο Λανέρ, που αποτελούσαν οι Τζόσεφ Λανέρ και τα αδέρφια Καρλ και Γιόχαν Ντραχάνεκ. Αργότερα, ο Στράους αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει δικό του συγκρότημα, για να συνθέτει χορευτική μουσική. Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθεί ανταγωνισμός μεταξύ Στράους και Λανέρ.
Το να θέλει ο ένας να ξεπεράσει τον άλλο οδήγησε στην ανάπτυξη του βαλς στη Βιέννη, καθώς έπρεπε να συνθέτουν ολοένα καλύτερα κομμάτια.
Το πιο γνωστό του έργο είναι «Ο ωραίος γαλάζιος Δούναβης».
3 Ιουνίου 1922: Γεννήθηκε ο Αλέν Ρενέ
Ο Γάλλος σκηνοθέτης γνώρισε την πρώτη του σημαντική επιτυχία με το ντοκιμαντέρ «Νύχτα και ομίχλη» (1956), το οποίο αφορούσε τα ναζιστικά στρατόπεδα. Η καταξίωση και η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με την ταινία «Χιροσίμα, αγάπη μου» (1959).
Ανήκει στο καλλιτεχνικό ρεύμα, Νουβέλ Βαγκ, με το οποίο οι σκηνοθέτες αντιστέκονταν στην εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου.
3 Ιουνίου 1926: Γεννήθηκε ο Άλεν Γκίνσμπεργκ
Αμερικανός ποιητής και βασικός εκπρόσωπος της γενιάς των μπητ, ενός λογοτεχνικού ρεύματος των δεκαετιών του ’50 και του ’60, που πραγματευόταν θέματα αμφιλεγόμενα για την εποχή. Το σεξ, τα ναρκωτικά και ο ηδονισμός ήταν μερικά από αυτά.
Το ποίημα-σταθμός στην καριέρα του ήταν το «Ουρλιαχτό», με το οποίο έθεσε ζητήματα όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τα ναρκωτικά.
«Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου διαλυμένα από την τρέλα,
υστερικά γυμνά και λιμασμένα,
να σέρνονται μέσα στους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας
μιαν αναγκαία δόση,
χίπστερς με αγγελικά κεφάλια να φλέγονται για την αρχαία ουράνια ένωση
με την άστρική γεννήτρια μέσα στη μηχανή της νύχτας,
που φτωχοί κουρελιασμένοι με βαθουλωμένα μάτια και φτιαγμένοι στάθηκαν καπνίζοντας
μέσα στο υπερφυσικό σκοτάδι τιποτένιων διαμερισμάτων αιωρούμενοι»
3 Ιουνίου 1941: Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το χωριό Κάνδανος Χανίων
Στις 23 Μαΐου 1941, οι Γερμανοί προσπάθησαν να εισβάλουν στην Κάνδανο, αλλά οι Κρήτες τους απώθησαν. Τελικά, στις 25 Μαΐου, κατέλαβαν το χωριό. Ως αντίποινα για τον θάνατο 25 στρατιωτών τους, εκτέλεσαν όλους τους ντόπιους, περίπου 180 σε αριθμό.
Οι Γερμανοί ξεκίνησαν να λεηλατούν τα σπίτια. Κατέστρεψαν το χωριό μέσα σε λίγες μέρες. Μάλιστα, επέβαλλαν θανατική ποινή, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να το ανοικοδομήσει.
3 Ιουνίου 1967: Καθιερώθηκε στην Ελλάδα το αλκοτέστ
Με υγειονομική διάταξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιερώθηκε ο τρόπος ελέγχου της μέθης των οδηγών.
«Πρόκειται περί ενός φορητού ὀργάνου το ὁποῖον ἀποτελεῖται από ἕναν ἀσκό και ἕνα εἰδικῆς κατασκευής δοκιμαστικό σωλήνα. Το σύστημα θα φέρουν μαζί τους τα ἁρμόδια αστυνομικά όργανα και δι᾿ αὐτοῦ θά μποροῦν να ἐλέγχουν ἄν οἱ ὀδηγοί ἔχουν κάμει χρήσιν οινοπνευματωδών ποτών. Η ανίχνευσες γίνεται δι’ έξετά σεως τοῦ ἐκπνεομένου αέρος του ὁδηγοῦ», έγραφε δημοσίευμα της εποχής.
3 Ιουνίου 1981: Εμπρησμός στα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ»
Λίγους μήνες μετά τον του «Κατράντζου» και του «Μινιόν», εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα ωρολογιακές βόμβες στα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτου» και «Ατενέ». Τα καταστήματα και τα διπλανά κτίρια καταστράφηκαν τελείως.
«Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και η αστυνομία είχαν αρχίσει την προσπάθεια καταστολής της πυρκαϊάς, των καταστημάτων Κλαουδάτου, έγινε αντιληπτός και ο εμπρησμός του “Ατενέ”. Πυροσβεστικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν και στο κατάστημα αυτό, εισήλθαν στο εσωτερικό του και άρχισαν το έργο της κατασβέσεως από τον δεύτερο ή τον τρίτο όροφο, όπου είχε γίνει αντιληπτή η πυρκαϊά», ανέφερε δημοσίευμα της Καθημερινής.
3 Ιουνίου 2001: Πέθανε ο Άντονι Κουίν
Αναμφίβολα, ο ρόλος που σημάδεψε την καριέρα του ήταν του Αλέξη Ζορμπά στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Άντονι Κουίν είχε πει ότι μέσα από τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Κρητικού κατάφερε να αποδεχτεί το θάνατο του γιου του. «Τελικά, ο Ζόρμπας κι εγώ μοιάζουμε παρά πολύ», είχε παραδεχτεί.
Ο Κακογιάννης για τις ανάγκες της ταινίας προσπάθησε να του μάθει συρτάκι. Όμως, ο ηθοποιός χόρευε λανθασμένα και δεν πειθαρχούσε. Για αυτό χρειάστηκε να τον ντουμπλάρει χορευτής. Αν και οι σχέσεις τους στα γυρίσματα ήταν τεταμένες, ο Κουίν είχε ομολογήσει ότι ο Κακογιάννης ήταν ο καλύτερος σκηνοθέτης που είχε συναντήσει στην καριέρα του.
3 Ιουνίου 2016: Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι
«Ακόμα κι αν απλώς ονειρεύεσαι ότι με δέρνεις, καλύτερα να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη»
Θρυλικός πυγμάχος που σημείωσε 56 νίκες σε 61 αναμετρήσεις, 37 από τις οποίες νοκ άουτ. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. «Σήκω πάνω και συνέχισε, κορόιδο», είχε πει στον αντίπαλό του, Σόνι Λίστον μέσα στο ρινγκ.
Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό, την περίοδο του Βιετνάμ επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και του αφαιρέθηκε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ήταν κορυφαία πράξη του αντιπολεμικού κινήματος και ίσως ο Άλι, ήταν ο μοναδικός διάσημος που αρνήθηκε τη στράτευση και δέχθηκε τις συνέπειες που ήταν σοβαρές για την καριέρα και τα οικονομικά του.
«Δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον, αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμονέγρο», είχε δηλώσει. Παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 9 παιδιά.
Διαβάστε επίσης
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr