3 Ιουλίου 1882. Η αποξήρανση της Κωπαΐδας
Η κυβέρνηση Τρικούπη πέτυχε την ψήφιση νόμου που προέβλεπε την αποξήρανση της λίμνης. Το έργο κρίθηκε αναγκαίο για την εξυγίανση της περιοχής από την ελονοσία. Μετά ο κάμπος, θα κάλυπτε τις τρομερές ανάγκες της χώρας σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι.
Οι πρώτες απόπειρες αποξήρανσης που έγιναν μέσα στα επόμενα χρόνια απέτυχαν. Το έργο θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία σχεδόν μισό αιώνα μετά την ψήφιση του νόμου. Το 1931 η λίμνη αποστραγγίστηκε και έγινε κάμπος. Αποξηράνθηκαν περίπου 250.000 στρέμματα. Η πεδιάδα της Κωπαΐδας άρχισε να καλλιεργείται εντατικά, με κύρια προϊόντα το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα όσπρια και τις ντομάτες. Επίσης, ξεκίνησε η εκτροφή αιγοπροβάτων, βοοειδών και γαλοπούλων.
3 Ιουλίου 1883. Γεννήθηκε ο Φραντς Κάφκα
Έμεινε στην ιστορία για τα μυθιστορήματα του, «Η Μεταμόρφωση» και «Η Δίκη».
Η σχέση του Κάφκα με τον αυταρχικό του πατέρα είχε επηρεάσει καταλυτικά την ψυχοσύνθεσή του. Σπούδασε νομικά επειδή του το επέβαλε ο πατέρας του και ακολούθησε καριέρα ασφαλιστή. Τις νύχτες όμως έγραφε ακατάπαυστα.
Ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας η οποία είχε βιώσει πολλά δράματα, καθώς οι δύο αδελφοί του πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Τραγική μοίρα είχαν και οι τρεις αδελφές του, καθώς δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.
Ο Κάφκα πέθανε το 1924, από φυματίωση. Τα έργα του έγιναν στόχος όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ου αιώνα. Τα έριξαν στην πυρά στη ναζιστική Γερμανία, τα απαγόρευσαν στη Σοβιετική Ένωση χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα επικίνδυνο και παρακμιακό, ενώ στην πατρίδα του την Τσεχοσλοβακία, απαγόρευσαν τον Κάφκα ως δεξιό ρεβιζιονιστή.
3 Ιουλίου 1884. Δείκτης Dow Jones
Ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο ήταν έμπνευση του συντάκτη της Wall Street Journal, Τσαρλς Ντόου και του συνεργάτη του, Έντουαρντ Τζόουνς.
Καθώς είναι ο δεύτερος παλαιότερος δείκτης στην αγορά, έχει «διανύσει» όλες τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων αιώνων. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η κρίση του 1929, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, η μαύρη Δευτέρα του 1987, και οι δύο πιο πρόσφατες και πανομοιότυπες κρίσεις στην Αμερικάνικη Οικονομία, των dot-com του 2000 και της κρίσης στη στεγαστική πίστη του 2008
3 Ιουλίου 1886. Η πρώτη βόλτα του πρώτου αυτοκινήτου
Ο Γερμανός μηχανικός Καρλ Μπενζ έκανε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες και πέρασαν χρόνια μέχρι να δημιουργήσει το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα της ανθρωπότητας. Ολοκληρώθηκε το 1885 και ονομάστηκε Benz Patent Motorwagen.
Διέθετε τρεις τροχούς και κινητήρα 984 κυβικών εκατοστών, ο οποίος απέδιδε 0,9 του ίππου στις 400 στροφές και επιτύγχανε τελική ταχύτητα 16 χιλιόμετρα την ώρα.
Το πρώτο μακρινό ταξίδι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το έκανε η γυναίκα του Μπενζ μαζί με τα δύο τους παιδιά. Ήθελε να επισκεφτεί τη μητέρα της και διένυσε απόσταση 106 χιλιομέτρων σε εφτά ώρες.
Πέρασαν δύο χρόνια έως ότου το αυτοκίνητο να είναι έτοιμο να βγει στην αγορά. Κόστιζε 1.000 δολάρια και ο πρώτος αγοραστής ονομαζόταν Εμίλ Ρότζερ.
3 Ιουλίου 1905. Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας στη Γαλλία
Αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της Γαλλικής Επανάστασης. Ο συγκεκριμένος νόμος ήρθε προς ψήφιση στη γαλλική βουλή από την κυβέρνηση Ζιλ Φερί. Μεταξύ άλλων επέβαλλε για πρώτη φορά την υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε κρατικά σχολεία για όλα τα παιδιά της Γαλλίας.
Η γαλλική κυβέρνηση αποσκοπούσε στον περιορισμό της εκκλησιαστικής επιρροής και όχι της θρησκευτικής έκφρασης, καθώς είχε ως θεμελιώδεις αρχές την ελευθερία της πίστης, την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου και τον σαφή διαχωρισμό της εκκλησίας από τα δημόσια πράγματα.
Οι καθολικοί και ο Πάπας αντέδρασαν έντονα, αλλά η απόφαση είχε ληφθεί.
3 Ιουλίου 1909. Γεννήθηκε ο Σταύρος Νιάρχος
Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του ομώνυμου ιδρύματος.
Μέχρι τα 30 του χρόνια o Σταύρος Νιάρχος ήταν ήδη εκατομμυριούχος, καθώς όπως έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, “κανένας δεν υπήρξε τόσο καπάτσος ή τόσο τυχερός, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις την κατάλληλη ώρα, όσο ο Σταύρος Νιάρχος”.
Ήταν ο πρωταγωνιστής ενός κολοσσιαίου ομίλου, αλλά και μιας πολυτάραχης προσωπικής ζωής. Η ερωτική ζωή του Έλληνα κροίσου απασχολούσε διαρκώς τον Τύπο της εποχής. Παντρεύτηκε πέντε γυναίκες, δύο από τις οποίες ήταν αδερφές!
Η συλλογή έργων τέχνης του, ήταν μια από τις σπουδαιότερες διεθνώς. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής του, ξεχωρίζει μια πολύ ακριβή αυτοπροσωπογραφία του Πάμπλο Πικάσο (Yo, Picasso), του 1901, που ανήκει στην μπλε περιόδο του καλλιτέχνη. Άλλοι σημαντικοί πίνακες είναι κάποιοι του Βίνσεντ βαν Γκογκ, καθώς και ο πίνακας του Πωλ Γκωγκέν, Cavaliers sur la plage, του 1902.
Όταν πέθανε το 1996, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
3 Ιουλίου 1919. Τα γερμανικά χρώματα
Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε επίσημα για τη σημαία της χώρας το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό. Ήταν τα χρώματα που χρησιμοποιούσε το εθελοντικό στρατιωτικό σώμα «Λύτσοβ» την διάρκεια των απελευθερωτικών πολέμων εναντίον του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη.
Επειδή το σώμα αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές εθελοντές από όλα τα γερμανικά βασίλεια, υπήρχαν αναλόγως πολλές και διάφορες μορφές στρατιωτικών στολών. Ο μόνος τρόπος εξομοίωσής τους ήταν να βαφτούν μαύρες. Οι γιακάδες είχαν χρώμα κόκκινο και τα κουμπιά χρυσό. Σκοπίμως διαδόθηκε εκείνο το διάστημα ο λαϊκός θρύλος ότι τα χρώματα αυτά ήταν και τα χρώματα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, για να δημιουργηθεί ενθουσιασμός στους γερμανούς στρατιώτες.
3 Ιουλίου 1962. Γεννήθηκε ο Τομ Κρουζ
Μεγάλωσε σε ένα φτωχό προάστιο της Νέας Υόρκης και η παιδική του ηλικία ήταν δύσκολη. Όντας το μόνο αγόρι, ξεκίνησε να εργάζεται στην ηλικία των 8. Μοίραζε εφημερίδες, κούρευε το γρασίδι, μάζευε τα φύλλα των δέντρων από τα πεζοδρόμια και τις αυλές, πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες. Τα λεφτά που μάζευε βοηθούσαν στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών της οικογένειας.
Όταν αποφοίτησε από το λύκειο, ήξερε ότι το όνειρό του ήταν το σινεμά. Έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος και εκμεταλλευόταν τα ρεπό και τα διαλείμματα για να πηγαίνει σε ακροάσεις. Ο πρώτος μικρός ρόλος ήρθε το 1981 στην ταινία “Endless Love” και για τα δύο επόμενα χρόνια συνέχισε να συμμετάσχει με μικρές παραγωγές. Το 1983 κέρδισε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Risky Business”. Η ταινία έγινε αμέσως εισπρακτική επιτυχία.
Η συνέχεια γνωστή…
3 Ιουλίου 1971. Πέθανε ο Τζιμ Μόρισον
Ο θρύλος της ροκ ανήκει στο “καταραμένο κλαμπ των 27”, καθώς βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του ξενοδοχείου του στη Γαλλία σε ηλικία 27 ετών, όπως πολλοί μεγάλοι αστέρες.
Ξεκίνησε να γράφει στίχους στη σχολή σκηνοθεσίας. Μετακόμισε στην ακτή Βένις, όπου γνώρισε τους ανθρώπους, με τους οποίους δημιούργησε το θρυλικό συγκρότημα, “The Doors”.
Εμπνευστής του ονόματος ήταν ο φίλος του Τζιμ Μόρισον, Ντένις Τζέικομπ. Μία μέρα, ανέφερε ένα ποίημα του Βρετανού ζωγράφου Γουίλιαμ Μπλέικ: “Αν οι πόρτες της αντίληψης καθαρίζονταν, τα πάντα θα φαίνονταν στον άνθρωπο όπως αληθινά είναι. Άπειρα.”
Από αυτό τον στίχο εμπνεύστηκε ο Μόρισον το όνομα που θα έδινε στο συγκρότημά του, αν ποτέ σχημάτιζε ένα. Το όνομα ήταν “Οι Πόρτες: Ανοιχτές και Κλειστές”.
“Υπάρχει το γνωστό και υπάρχει και το άγνωστο. Και αυτό που χωρίζει αυτά τα δύο είναι η πόρτα κι αυτό θέλω να είμαι”, εξήγησε ο Μόρισον.
Τελικά, επικράτησε το πιο σύντομο “the doors”. Λάτρευε την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γνώριζε την αρχαία ελληνική γραμματεία. Είχε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευφυίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ