10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου. «Η μέρα που πέθανε η μουσική» και «Λούνα 9»

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου. «Η μέρα που πέθανε η μουσική» και «Λούνα 9»

Σήμερα γιορτάζουν οι Σταμάτιος, Στάμος, Σταματία, Συμεών και Συμεωνία.

3 Φεβρουαρίου 1468: Πέθανε ο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ

Ο «πατέρας» της τυπογραφίας

Γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος, εφηύρε τον τρόπο να δημιουργεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία, δηλαδή γράμματα φτιαγμένα από ξύλο ή μέταλλο, τοποθετημένα σε καλούπια.

Αυτά τα στοιχεία σχημάτιζαν λέξεις, φράσεις, σελίδες και βιβλία. Εφάρμοζε μελάνι πάνω τους και τα τύπωνε σε χαρτί χρησιμοποιώντας ένα πιεστήριο που είχε ανακαλύψει, βασισμένο σε σταφυλοπιεστήριο. Μετά, τα στοιχεία διαλύονταν και ξαναχρησιμοποιούνταν σε νέες εκδόσεις. Έτσι, ο Γουτεμβέργιος κατάφερε να τυπώνει βιβλία γρήγορα και οικονομικά, καθιστώντας τα προσβάσιμα στον κόσμο. Πριν την ανακάλυψή του, τα βιβλία ήταν χειρόγραφα, πανάκριβα και προστικά σε μια οικονομική ελίτ.

Πηγή: Wikipedia

3 Φεβρουαρίου 1791: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Υπήρξε κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία της Ελληνικής Επανάστασης και πρωταγωνιστής στην οργάνωση του νέου κράτους. Ξεχώρισε για τη διπλωματική του ικανότητα, ενώ ξένοι παράγοντες τον θεωρούσαν τον μοναδικό αξιόλογο πολιτικό της εποχής.

Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ανέλαβε τέσσερις φορές πρωθυπουργός (1833-1834, 1841, 1844, 1854-1855). Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνταγματικής διακυβέρνησης και συνέβαλε στην εδραίωση θεσμών.

Η φιλοαγγλική στάση του προκάλεσε αντιπαραθέσεις, κυρίως με το Ρωσικό Κόμμα. Παρά τις πολιτικές συγκρούσεις και τις ατελείωτες ίντριγκες στις οποίες συμμετείχε, η συμβολή του στην οργάνωση του ελληνικού κράτους θεωρείται καθοριστική.

Πηγή: Wikipedia

3 Φεβρουαρίου 1877: Γεννήθηκε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Λογοτέχνης, ποιητής, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, έγραψε και εξέδωσε πολλά έργα, με πιο γνωστό το διήγημα «Τα ψηλά βουνά». Εργάστηκε ως αρθογράφος και ανταποκριτής στο Παρίσι, ενώ διετέλεσε νομάρχης και Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης. Εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1938.

Που βρίσκονται “Τα Ψηλά Βουνά” που ενέπνευσαν τον Ζαχαρία Παπαντωνίου να γράψει το θρυλικό αναγνωστικό της Γ’ Δημοτικού

3 Φεβρουαρίου 1908: Ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός

Ο Γιώργος Καλαφάτης, δυσαρεστημένος από την άρνηση του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου να εντάξει το ποδόσφαιρο, ίδρυσε τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ). Τότε, το άθλημα θεωρούταν ευτελές και δεν το είχαν σε καμία υπόληψη. Μαζί του, μια ομάδα νεαρών αθλητών που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για το νέο άθλημα. Η ομάδα έδωσε το πρώτο της ματς το 1908, ξεκινώντας μια ιστορία γεμάτη διακρίσεις.

Ο ΠΟΑ έδωσε τον πρώτο του επίσημο αγώνα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 στα Τρίκαλα, όπου αντιμετώπισε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη με σκορ 9-0.

Μετά από αρκετές αλλαγές, στις 15 Μαρτίου 1924, ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), με σύμβολο το τριφύλλι και το πράσινο χρώμα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ένδοξης πορείας στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο “τελικός της νύχτας” που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η επεισοδιακή αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με ξένο διαιτητή

3 Φεβρουαρίου 1946: Γεννήθηκε ο Βασίλης Σκουλάς

Γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου και προέρχεται από οικογένεια με μουσική παράδοση. Ξεκίνησε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του καθιερώθηκε ως λυράρης και τραγουδιστής. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως όπου ζουν Κρητικοί.

Η δισκογραφία του ξεκίνησε το 1965 και από το 1980 συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Το 1995 στράφηκε στο έντεχνο τραγούδι και το 2002 κυκλοφόρησε διπλό δίσκο με επιτυχίες του. Διατηρεί τη δική του ταβέρνα, “Ντελίνα”, στα Ανώγεια, όπου έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός πρότυπου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

3 Φεβρουαρίου 1952: Γεννήθηκε η Μαλβίνα Κάραλη

Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Σακκά. Υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών.

Στην τελευταία περίοδο της καριέρας της ειδικεύτηκε σε ένα ιδιαίτερο είδος πολιτικής σάτιρας, που την έκανε δημοφιλή τη δεκαετία του ’90.

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 50 ετών. Όπως έλεγε, “δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και χαζοί, όμορφοι και άσχημοι, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν“.

Malvina_karali

Πηγή εικόνας: Wikipedia

3 Φεβρουαρίου 1959: Σκοτώθηκαν σε αεροπορικό οι Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς και «Μπιγκ Μπόπερ»

«Η μέρα που πέθανε η μουσική»

Οι τρεις νεαροί μουσικοί, οι οποίο είχαν μία λαμπρή πορεία στο χώρο της ροκ εντ ρολ σκηνήες, έκαναν περιοδεία στις ΗΠΑ. Ταξίδευαν καθημερινά και μετακινούνταν με ένα παλιό πούλμαν μέσα στο βαρύ χειμώνα. Οι τρεις καλλιτέχνες είχαν εξαντληθεί από το κρύο καθώς  η θέρμανση το όχημά τους δεν δούλευε και ο Χόλι νοίκιασε αεροπλάνο για τον επόμενο προορισμό τους, προκειμένου να είναι πιο άνετοι.

Λίγο μετά την απογείωση, το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω κακών καιρικών συνθηκών και λανθασμένων χειρισμών του άπειρου πιλότου Ρότζερ Πίτερσον.

Ο θάνατός τους προκάλεσε σοκ στη μουσική σκηνή. Ο Ντον Μακ Λιν αναφέρθηκε στην αεροπορική τραγωδία στο τραγούδι «American Pie».

“Ελπίζω το παλιαεροπλάνο σου να πέσει”. Το αστείο που βγήκε αληθινό με τη συντριβή του αεροπλάνου που μετέφερε διάσημους καλλιτέχνες, όπως το Ρίτσι Βάλενς που τραγούδησε το “Λα Μπάμπα”

3 Φεβρουαρίου 1966: Προσεδαφίστηκε στη Σελήνη το «Λούνα 9»

Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο έκανε την πρώτη ομαλή προσελήνωση και αυτή η επιτυχία της ΕΣΣΔ, αποτέλεσε ένα ισχυρό κίνητρο για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές των ΗΠΑ.

Το «Λούνα 9», βάρους 99 κιλών, εκτοξεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 1966 από το Μπαϊκονούρ. Μετά από ταξίδι τριών ημερών, προσεληνώθηκε στον Ωκεανό των Καταιγίδων στις 3 Φεβρουαρίου 1966.

Πέντε λεπτά αργότερα, άρχισε να στέλνει φωτογραφίες και τηλεοπτικό υλικό από τη Σελήνη, μέρος των οποίων διέρρευσε από το Αστεροσκοπείο του Μάντσεστερ. Η αποστολή του έληξε στις 6 Φεβρουαρίου, όταν εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες.

Η επιτυχία του «Λούνα 9» γέννησε εικασίες για σοβιετική επανδρωμένη αποστολή, όμως η NASA με το «Απόλλων 11» κατέκτησε πρώτη τη Σελήνη το 1969.

Πηγή: Wikipedia

3 Φεβρουαρίου 1989: Πέθανε ο Τζον Κασσαβέτης

Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, από τους πρωτοπόρους του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο του θεάματος ως ηθοποιός. Οι ταινίες του αντλούσαν θέματα κυρίως από τα προβλήματα των απλών καθημερινών ανθρώπων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν άρεσε στη βιομηχανία του Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Αντίθετα, η Ευρώπη, όπου ανθούσε το «νέο κύμα», είχε άλλη άποψη για τα έργα του.

Με τη μέθοδο της “μυικής τέχνης”, τους αυτοσχεδιασμούς και την οικονομική βοήθεια από  φίλους, ο Τζον Κασσαβέτης θεωρείται σήμερα ένας από τους σκηνοθέτες που “επηρέασαν βαθιά τον κινηματογράφο του 20ου αιώνα”.

Τζον Κασσαβέτης: “Έγινα αναγκαστικά επαγγελματίας. Θα προτιμούσα να ήμουν ερασιτέχνης”. Πώς ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης έγινε εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου

3 Φεβρουαρίου 2004: Πέθανε ο Ζήσιμος Λορεντζάτος

Κριτικός λογοτεχνίας. Επηρεάστηκε από αρχαίους πολιτισμούς και μεγάλους δημιουργούς όπως οι Μπλέικ, Ρεμπώ, Γέιτς και Σολωμός. Αφιέρωσε τη ζωή του στην ποίηση και τη μελέτη μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, ενώ έψαχνε τα πνευματικά ρεύματα που καθορίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Έκανε κριτική στη σύγχρονη τέχνη και ενσωμάτωσε στα έργα του τη Χριστιανική Παράδοση της Ορθοδοξίας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.