10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Μαρτίου. Κοσκωτάς, Καμπανέλης και η πρώτη νίκη του Κολοκοτρώνη

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Μαρτίου. Κοσκωτάς, Καμπανέλης και η πρώτη νίκη του Κολοκοτρώνη

29 Μαρτίου 1553  Γεννήθηκε ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο συγγραφέας του Ερωτόκριτου

Η συγγραφή του Ερωτόκριτου διήρκησε περισσότερα από είκοσι χρόνια και στην οριστική του μορφή το έργο εκδόθηκε μετά το 1601. Το έμμετρο μυθιστόρημα εκτείνεται σε 10.012 στίχους και είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο δίστιχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο όπως οι μαντινάδες. Αφηγείται τον έρωτα του Ερωτόκριτου και της πριγκίπισσας Αρετούσας αλλά και τον αγώνα για την απελευθέρωση από κάθε μορφής εξουσία.

Ο Κρητικός ποιητής γεννήθηκε  το 1553 στη Σητεία της Κρήτης και θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής Αναγέννησης. Ο συγγραφέας του ‘Ερωτόκριτου’ ήταν γόνος εξελληνισμένης βενετσιάνικης οικογένειας με ευγενική καταγωγή. Κατά τη διάρκεια της βενετοτουρκικής σύρραξης (1570-1573) εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο), όπου ανέλαβε δημόσια αξιώματα. Ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στον Βιτσέντζο Κορνάρο και το θρησκευτικό δράμα Η θυσία του Αβραάμ.

29 Μαρτίου 1821 Πρώτη μάχη της επανάστασης υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Η Μάχη στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας ήταν η πρώτη της επανάστασης του ’21. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 300 Μανιάτες αντιμετώπισε 3000 τούρκους.

Αυτοί νόμιζαν ότι οι Έλληνες ήταν πολλαπλάσιοι και οπισθοχώρησαν προς το ποτάμι όπου πολλοί πνίγηκαν και άλλοι σφαγιάστηκαν.

Τα λάφυρα, κυρίως όπλα, αποδείχθηκαν πολύτιμα για τη συνέχεια του αγώνα

Καρύταινα. Η πρώτη τακτική μάχη του Αγώνα. Ποιοι εγκατέλειψαν τον Κολοκοτρώνη και η νίκη έγινε πανωλεθρία

29 Μαρτίου 1864  Ανακοινώθηκε η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα

Τα Επτάνησα προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1863 έπειτα από δωρεά της Βρετανίδας Βασίλισσας Βικτώριας προς το νέο μονάρχη. Ο Γεώργιος Α΄ (1845 – 1913) ήταν Δανός πρίγκιπας, παντρεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας και υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων μέχρι τη δολοφονία του στις 18 Μαρτίου του 1913. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από την εδαφική επέκταση της χώρας, πρώτα με τα Ιόνια Νησιά το 1864 και μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο με την περιοχή της Θεσσαλίας.  Ο Γεώργιος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, αφού είχε καταληφθεί μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.

29 Μαρτίου 1870 Γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς

Ο Παύλος Μελάς, ήταν Έλληνας στρατιωτικός και κυρίαρχη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Γεννήθηκε στη Μασσαλία και εγκαταστάθηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών στην Αθήνα. Ήταν γιος μεγαλέμπορου, φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας, μιας ομάδας επιρροής που όπλιζε αμάχους με σκοπό την εισβολή στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία.

29 Μαρτίου 1896  Ο Σπύρος Λούης τερμάτισε πρώτος στο Μαραθώνιο

Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1873 από φτωχή αγροτική οικογένεια και δούλευε με τον πατέρα του ως νερουλάς. Έλαβε μέρος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και τερμάτισε πρώτος μεταξύ δεκαεφτά δρομέων στο Μαραθώνιο με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Στο Καλλιμάρμαρο στάδιο τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου με τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο. Μετά τους Ολυμπιακούς του 1896 δεν συμμετείχε ποτέ ξανά σε αγώνα δρόμου. Πέθανε λίγους μήνες πριν από την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.

29 Μαρτίου 1943 Γεννήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αγριά Βόλου και ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος μουσικός και συνθέτης θεωρήθηκε πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού ήχου. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τη συμμετοχή στο συγκρότημα Forminx. Το 1967 δημιούργησε στην Ελλάδα τους Aphrodite’s Child με τον Ντέμη Ρούσο και τον Λουκά Σιδερά, με τους οποίους στη συνέχεια βρέθηκαν στο Παρίσι. Το 1970 έγραψε για πρώτη φορά μουσική για τον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων οι Ρίντλεϊ Σκότ, Ρόμαν Πολάνσκι και Όλιβερ Στόουν. Διακρίθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982 για την ταινία ‘Οι δρόμοι της φωτιάς’ καθώς και με Χρυσό Λέοντα το 1992 για τη σύνθεση της μουσικής στην ταινία ‘1492: Χριστόφορος Κολόμβος’. Το 2001 η μουσική σύνθεση ‘Μυθωδία’ συνόδευσε τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ, ‘2001: Οδύσσεια στον Άρη’. Η μουσική του τριλογία ‘Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα’ συνόδευσαν και την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη το 2014. Προς τιμήν του η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis. Πέθανε στις 17 Μαϊου 2022 σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

29 Μαρτίου 1993 Ξεκίνησε η δίκη Κοσκωτά

Στις 29 Μαρτίου 1993 άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του τραπεζίτη, εκδότη και επιχειρηματία Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων για την υπεξαίρεση 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης.

Το σκάνδαλο αφορούσε την ανεξήγητη επιχειρηματική και οικονομική επέκταση του Κοσκωτά.

Το 1979, ήρθε από τη Νέα Υόρκη με πτυχίο λογιστή. Διορίσθηκε Διευθυντής Συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης και στην επόμενη πενταετία την είχε αγοράσει χωρίς να διαθέτει το κεφάλαιο.

Ακολούθως εξαγοράσε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό “ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε” και την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η “ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε” εξαγόρασε τρεις “αντί-κυβερνητικές” εφημερίδες τη “Βραδυνή”, την “Εβδόμη” και την “Καθημερινή”, μέσω των οποίων στήριξε το ΠΑΣΟΚ.

Η παντοδυναμία και η επιθετική του πολιτική στην οικονομία και την κοινωνία προκάλεσε αντιδράσεις και αντιδράσεις των εκδοτών (“Ελευθεροτυπία”, “Έθνος”, “Βήμα”) και κατηγορίες για δωροδοκία του ίδιου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου έπειτα από άρνηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για φορολογικό έλεγχο. Επιπλέον, όταν τον Ιούλιο του 1988, ο εισαγγελέας εφετών, Δημήτρης Τσεβάς αποφάσισε τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μένιος Κουτσόγιωργας ψήφισε το νόμο 1806/1988, γνωστός και ως “Κουτσονόμος”, ο οποίος προέβλεπε ευνοϊκή μεταχείριση για τον Κοσκωτά. Σε αυτό το κλίμα διεξήχθησαν εκλογές στις 8 Ιουνίου 1989 από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη η οποία κίνησε τις διαδικασίες για παραπομπή των εμπλεκόμενων σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ο Κοσκωτάς καταδικάστηκε κι έμεινε αρκετά χρόνια στη φυλακή.

Η “δίκη του αιώνα” για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο τραπεζίτης που προκάλεσε πολιτικό σεισμό και έστειλε στο εδώλιο τους υπουργούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι φήμες για τα “Πάμπερς” και ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα μέσα στο δικαστήριο (βίντεο)

29 Μαρτίου 1996 Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Κοεμτζής

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας, αποφυλακίστηκε ο ισοβίτης Νίκος Κοεμτζής μετά από 23 χρόνια. Ο Κοεμτζής είχε καταδικαστεί τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Το 1973 σκότωσε δύο αστυνομικούς και έναν πολίτη στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας». Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια το 1977 και αποφυλακίστηκε το 1996. Μετά την αποφυλάκισή του πουλούσε την αυτοβιογραφία του σε υπαίθριες αγορές στην οποία περιγράφει τη ζωή του. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 2011 στο Μοναστηράκι από έμφραγμα ενώ πουλούσε βιβλία.

Τρεις νεκροί και δέκα τραυματίες. Το έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή για ένα ζεϊμπέκικο σε νυχτερινό κέντρο. Το αποκριάτικο γλέντι κατέληξε σε σφαγή. Αστυνομικοί ανάμεσα στα θύματα

29 Μαρτίου 2005 Πέθανε ο Μίλτος Σαχτούρης

Ο  Μίλτος Σαχτούρης ήταν ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Δημητρίου Σαχτούρη, δικαστικού και νομικού συμβούλου του κράτους με καταγωγή από την υδραϊκή οικογένεια του Γιώργη Σαχτούρη, ναυμάχου του ’21. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ενώ φοιτούσε στο τέταρτο έτος της Νομικής, έκαψε τα βιβλία που διάβαζε και πούλησε τα νομικά βιβλία του πατέρα του αποφασισμένος να ασχοληθεί με την ποίηση. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1941 με το ψευδώνυμο Μίλτος Χρυσάνθης. Το 1945 εξέδωσε την ποιητική συλλογή ‘Η λησμονημένη’ με το όνομά του. Τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία μεταξύ των οποίων το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1987 για το έργο του ‘Εκτοπλάσματα’.

29 Μαρτίου 2011 Πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Μετά από την απελευθέρωσή του τον Μάιο του 1945 από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν επέστρεψε στην Ελλάδα. Επηρεασμένος από τις πρώτες μεταπολεμικές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν θέλησε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο αποκλεισμός του από το Εθνικό Θέατρο λόγω έλλειψης απολυτήριου γυμνασίου τον οδήγησε στη συγγραφή. Έγραψε πλήθος θεατρικών έργων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 έγραψε τα σενάρια για τις βραβευμένες ταινίες ‘Στέλλα’ του Μιχάλη Κακογιάννη και ‘Ο Δράκος’ του Νίκου Κούνδουρου. Διετέλεσε διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και το 1999 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που του απένειμε τη νέα έδρα του Θεάτρου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.