29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
«Η πόλις εάλω»
Το γεγονός που σήμανε το τέλος της παραπαίουσας Αυτοκρατορίας. Έπειτα από πολιορκία σχεδόν δύο μηνών, ο Μωάμεθ Β’ κυρίευσε την Κωνσταντινούπολη, παρά την ηρωική αντίσταση των ολιγάριθμων υπερασπιστών της.
Ακολούθησαν φοβερές σφαγές και λεηλασίες. Ο τελευταίος αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος έμεινε μόνος, αλλά συνέχιζε να πολεμά με αυταπάρνηση.
«Δεν υπάρχει κάποιος χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;», ήταν η φράση που φέρεται να είπε λίγο πριν δεχθεί το θανατηφόρο χτύπημα του εχθρού.
Πολλά έχουν γραφτεί για τις αιτίες που οδήγησαν στην Άλωση και όλες έπαιξαν το ρόλο τους: η Κερκόπορτα, η βοήθεια που δεν ήρθε από τη Δύση, οι έριδες ανθενωτικών και ενωτικών, η πολιτική και στρατιωτική παρακμή, ο ρόλος της εκκλησίας και των αρχόντων που κοίταζαν το θησαυροφυλάκιό τους και όχι την Πόλη.
Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
29 Μαΐου 1917: Γεννήθηκε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (J.F.K.)
Ο 35ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας του Τέξας, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.
Ήταν γιος του εκατομμυριούχου Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι. Ταλαντούχος πολιτικός, με όραμα και ιδέες αλλά κακομαθημένος άνδρας.
Τον περιέγραψαν ως «σεξουαλικά αχόρταγο», επειδή διέθετε δεκάδες ερωμένες, με πιο γνωστή απ’ όλες τη Μέριλιν Μονρόε. Όλα εν γνώσει και της συζύγου του Τζάκι Κένεντι.
Ο JFK ήταν υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων και κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, ώστε να πάψουν οι φυλετικές διακρίσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.
29 Μαΐου 1925: Γεννήθηκε ο Θανάσης Βέγγος
Ο ηθοποιός που έτρεξε στις ταινίες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, γιατί έτσι ήταν και στη ζωή.
Έκανε τη θητεία του στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον εξόριστο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος του γνώρισε το χώρο του κινηματογράφου. Πολλά χρόνια αργότερα έγινε ηθοποιός και πήρε άδεια εξάσκησης ως εξαίρετο ταλέντο.
Στη Μακρόνησο, όπου η σκόνη του νησιού τον ταλαιπώρησε αφάνταστα, απέκτησε εμμονή με την καθαριότητα. Το 1964, έφτιαξε τη δική του εταιρεία παραγωγής.
Ήταν τελειομανής και ικανός να επαναλάβει κάθε σκηνή αμέτρητες φορές. Αυτό κόστιζε πανάκριβα και το πλήρωσε με τεράστια χρέη, που τον οδήγησαν στην πτώχευση κι έχασε το σπίτι του.
29 Μαΐου 1985: Η τραγωδία στο Χέιζελ
Ο «ματωμένος» τελικός
39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια άγριων συμπλοκών ανάμεσα σε οπαδούς της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, μία ώρα πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Οι Άγγλοι οπαδοί παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους Ιταλούς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να οπισθοχωρήσουν προς έναν τοίχο.
Όσοι βρέθηκαν κοντά στον τοίχο, συνεθλίβησαν. Οι φίλοι της Γιουβέντους, βλέποντας την κατάσταση στην κερκίδα τους, κινήθηκαν προς το μέρος των Άγγλων για εκδίκηση.
Η βελγική αστυνομία αποδείχτηκε ανέτοιμη και οι σκηνές με τα έκτροπα και τους ποδοπατημένους οπαδούς συγκλόνισαν τον κόσμο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, επέβαλλε πενταετή αποκλεισμό σε όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εξαετή στη Λίβερπουλ.
Για την ιστορία, ο τελικός διεξήχθη κανονικά και έληξε με σκορ 1-0 υπέρ της Γιουβέντους. Η Λίβερπουλ είχε αποκλείσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό.
29 Μαΐου 1922: Γεννήθηκε ο Ιάννης Ξενάκης
Γεννημένος στη Ρουμανία από Έλληνες γονείς μουσικοσυνθέτης και αρχιτέκτονας, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός ως «Iannis Xenakis».
Η μητέρα του πέθανε από ιλαρά, όταν ήταν πέντε ετών. Έπαιζε ερασιτεχνικά πιάνο και πρόλαβε να του εμφυσήσει την αγάπη της για τη μουσική.
Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και φυλακίστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Τραυματίστηκε στα Δεκεμβριανά και, το 1947, διέφυγε στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο για λιποταξία.
Συνέθεσε έργα για μπαλέτο, φωνητικά – χορωδιακά για μεικτά μέσα και πολύτεχνα, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για αρχαίο δράμα, κ.ά..
29 Μαΐου 1931: Εκτελέστηκε ο Μικέλε Σίρου
Ιταλός αναρχικός που πολιτογραφήθηκε Αμερικανός και σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι. Αν και δεν πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, συνελήφθη και δικάστηκε από Ειδικό Φασιστικό Δικαστήριο.
Τιμωρήθηκε με την εσχάτη των ποινών και, λίγο πριν τον τουφεκίσουν Σαρδήνιοι πολιτοφύλακες, φώναξε: «Ζήτω η αναρχία!».
29 Μαΐου 1935: Γεννήθηκε ο Κώστας Καζάκος
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και πολιτικός, με πολυσχιδή προσφορά στο χώρο του πολιτισμού. Όνειρό του ήταν να γίνει φιλόλογος, αλλά δεν του επέτρεψαν να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή δεν προσκόμισε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων
Το 1968, παντρεύτηκε την Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Ο έρωτάς τους “γεννήθηκε” μέσα από το τάβλι, το οποίο συνήθιζαν να παίζουν στα διαλείμματα των γυρισμάτων της ταινίας «Κοντσέρτο για Πολυβόλα».
Καζάκος και Καρέζη στοχοποιήθηκαν από τη Χούντα λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του πρώτου. Το αποκορύφωμα έφτασε το 1973, όταν το ζευγάρι αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».
Ήταν ένα σπονδυλωτό έργο, με υπονοούμενα κατά της δικτατορίας, το οποίο με διάφορα τεχνάσματα εγκρίθηκε από τη λογοκρισία. Αμέσως αγαπήθηκε από το κοινό που αντιλήφθηκε τα μηνύματα κατά της χούντας.
Η Καρέζη συνελήφθη και έμεινε μερικές μέρες κρατούμενη.
Ακούστε στο ακόλουθο podcast τον Κώστα Καζάκο να μιλάει για τη σύλληψή του από το καθεστώς της 21ης Απριλίου:
29 Μαΐου 1982: Βρέθηκε νεκρή η Γερμανίδα ηθοποιός, Ρόμι Σνάιντερ
H “θλιμμένη πριγκίπισσα”
Έγινε γνωστή μέσα από τον ρόλο της στην τριλογία Σίσσυ με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή περισσότερο ως “πριγκίπισσα Σίσσυ“.
Ο μεγάλος έρωτας της ζωής της ήταν ο Αλέν Ντελόν, αλλά η σχέση τους έληξε άδοξα και η Σνάιντερ “βυθίστηκε” στη θλίψη και τα ηρεμιστικά.
Πέθανε από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και αλκοόλ, καθώς δεν ξεπέρασει ποτέ το θάνατο του 14χρονου γιου της, ενώ εκείνος έπαιζε στον κήπο του σπιτιού της. Ήταν μόλις 43 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για την Ρόμι Σνάιντερ στο ακόλουθο άρθρο:
29 Μαΐου 1996: Οι διαμαρτυρίες για την Αγιά Σοφιά
Στην Τουρκία, εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλωτές ζητούσαν να μετατραπεί o ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί. Η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα τον Ιούλιο του 2020, επί προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε για την ιστορία του μεγαλύτερου ναού της Ορθοδοξίας στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
29 Μαΐου 2017: Πέθανε ο δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα
Κυβέρνησε απολυταρχικά τον Παναμά από το 1983 έως το 1989. Συνεργάστηκε με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέχρι που οι ΗΠΑ, για δικούς τους λόγους, εισέβαλαν στη χώρα και ανέτρεψαν τη διεφθαρμένη κυβέρνησή του,
Είχε “πάρε δώσε” με τον διαβόητο Κολομβιανό λαθρέμπορο ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ και υπήρξε ιθύνων νους στη δολοφονία του Παναμέζου γιατρού, Ούγκο Σπανταφόρα, ο οποίος σκόπευε να αποκαλύψει τις διασυνδέσεις του με τα καρτέλ ναρκωτικών.
Διαβάστε περισσότερα για “τα έργα και τις ημέρες” του Νοριέγκα στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ