1836: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.
Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου είναι νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα – μνημείο μορφής θριαμβικής αψίδας. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού στην πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ κι έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία ματαιοδοξίας.
Την επομένη της νίκης του στο Αούστερλιτς ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ είπε απευθυνόμενος προς το στράτευμά του: “Δεν θα επιστρέψετε στις εστίες σας, παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων”. Έδωσε εντολή για την κατασκευή της στις 18 Φεβρουαρίου 1806. Την εκπόνηση των σχεδίων ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Ζαν Σαλγκρέν αντλώντας την έμπνευσή του από την αρχαιότητα. Οι διαστάσεις της είναι 55 μ. ύψος, 45 μ. μήκος και 22 μ. βάθος, ενώ το ύψος της κεντρικής αψίδας είναι 29,2 μ. και το πλάτος της 14,62 μ.
Οι εργασίες θεμελίωσής της κράτησαν δύο χρόνια. Η κατασκευή εγκαταλείφθηκε ύστερα από τις ήττες του Ναπολέοντα στην εκστρατεία του στη Ρωσία το 1812. Άρχισαν πάλι ύστερα από εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου Φιλίππου του Α’ το 1832. Ολοκληρώθηκαν το 1836 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γκιγιώμ Μπλουέ, ο οποίος δεν άλλαξε τη σχεδίαση του Σαλγκρέν. Η απλή σχεδίαση και το τεράστιο μέγεθος του μνημείου είναι τυπικά χαρακτηριστικά του ρομαντικού νεοκλασσικισμού του τέλους του 18ου αιώνα.
Το έργο είναι αφιερωμένο στη δόξα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αψίδα φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των Γαλλικών Στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 660 προσωπικοτήτων. Τα υπογραμμισμένα ονόματα καταδεικνύουν όσους από αυτούς έπεσαν σε μάχες.
1899: Υπογράφεται η Πρώτη Σύμβαση της Χάγης.
Οι Συμβάσεις της Χάγης του 1899 και του 1907 είναι μια σειρά διεθνών συνθηκών και δηλώσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε δύο διεθνείς ειρηνευτικές διασκέψεις στη Χάγη της Ολλανδίας. Μαζί με τις Συμβάσεις της Γενεύης, συγκαταλέγονται στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των νόμων και των εγκλημάτων πολέμου στο διεθνές δίκαιο. Πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση, του Ρώσου Τσάρου Νικόλαου Β΄. Και οι δύο διασκέψεις περιλάμβαναν διαπραγματεύσεις σχετικά με τον αφοπλισμό, τους νόμους του πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου.
1919: Υπογράφτηκε το σύμφωνο Βενιζέλου-Τιτόνι
Υπογράφτηκε μυστική συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, κόμη Τομάζο Τιτόνι. Με αυτήν καθορίζεται διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μικρά Ασία μεταξύ των στρατευμάτων τους, παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική και Δυτική Θράκη και γίνεται αποδεκτή η απαίτηση ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε. Η Ιταλία στην πραγματικότητα υπονόμευσε την Ελλάδα στη Μικρασιατική εκστρατεία και ενίσχυσε τους τούρκους.
1948: Άρχισαν στο Λονδίνο οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Ήταν οι πρώτοι αγώνες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά συμμετείχαν περισσότεροι αθλητές από όλους τους προηγούμενους αγώνες. Η Γερμανία και η Ιαπωνία δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής, καθώς είχαν προσωρινά αποκλειστεί, ως υπαίτιες για τον πόλεμο. Αντιθέτως, η Σοβιετική Ένωση εκλήθη να λάβει μέρος, αλλά αρνήθηκε και προτίμησε να στείλει μόνο παρατηρητές, προκειμένου να προετοιμαστεί για τους επόμενους αγώνες το 1952 στο Ελσίνκι.
Διαβάστε για τα χρυσά μετάλλια του θρυλικούς Εμίλ Ζάτοπεκ και της γυναίκας του στο ακόλουθο άρθρο:
1957: Ιδρύθηκε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Ιδρύθηκε στην Ουάσινγκτον, με έδρα τη Βιέννη, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την προώθηση της ειρηνικής ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας. Σκοποί της ΙΑΕΑ, είναι αφενός η επιτάχυνση και η διεύρυνση της συμβολής της ατομικής ενέργειας στην παγκόσμια ειρήνη, υγεία και την ευημερία, των λαών της Γης και αφετέρου η διασφάλιση ότι κάθε βοήθεια την οποία μπορεί να παρέχει δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς.
1958: Ιδρύθηκε η NAΣA
Ιδρύθηκε επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NAΣA.
Η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος, (ΝΑSΑ) είναι κρατικός αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης. Η έδρα της βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.
1973: Το δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου για την κατάργηση της μοναρχίας
Η χούντα πραγματoποίησε δημοψήφισμα το οποίο κατήργησε τη μοναρχία με ποσοστό 78,4%. Η Ελλάδα θεωρήθηκε «προεδρική δημοκρατία», με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ήταν το δεύτερο δημοψήφισμα της χούντας με αντικείμενα την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος του 1968, την εκλογή του Γεώργιου Παπαδόπουλου ως προέδρου της Δημοκρατίας και του Οδυσσέα Αγγελή ως αντιπροέδρου και την έγκριση της κατάργησης της μοναρχίας που είχε αποφασίσει την 1η Ιουνίου ο δικτάτορας. Είχε προηγηθεί το κίνημα του Ναυτικού. Ψήφισε «Ναι» το 78,43% και «Όχι» το 21,57%. Η αξιοπιστία δημοψηφίσματος εν μέσω χούντας, προφανώς είναι λέξη άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.
Διαβάστε για τα επτά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα στο ακόλουθο άρθρο:
1981: Ο “παραμυθένιος” γάμος του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Στις 27 Ιουλίου ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, παντρεύτηκε την 20χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας, λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
Ο “γάμος της χρονιάς” μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ πάνω από 600.000 θεατές πλημμύρισαν τους δρόμους για να δουν το ζευγάρι καθ’ οδόν προς την τελετή. Ο γάμος του πρίγκιπα της Ουαλλίας τυπικά, είχε σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις χώρες της Κοινοπολιτείας, αφού με αυτόν θα συνεχιζόταν η δυναστεία. Ουσιαστικά διάδοχοι υπήρχαν. Το θέαμα ήταν και το κουτσομπολιό ήταν αυτό που συγκινούσε τα πλήθη.
Κατά την τελετή, η Νταϊάνα αντέστρεψε κατά λάθος τη σειρά των δυο πρώτων ονομάτων του Καρόλου λέγοντας «Φίλιππος Κάρολος» Αρθούρος Γεώργιος και επίσης δεν ανέφερε ότι θα «υπακούει» σε αυτόν. Ο παραδοσιακός όρκος έμεινε εκτός του τελετουργικού, από αίτημα του ζευγαριού, γεγονός που προκάλεσε σχόλια εκείνη την εποχή.
Η Νταϊάνα φορούσε ένα φόρεμα αξίας 9.000 λιρών με ένα τούλι 7,62 μέτρων. Η μουσική και τα τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου συμπεριλάμβαναν τα «Prince of Denmark’s March», «I Vow to Thee, My Country», «Pomp and Circumstance No.4» και «God Save the Queen».
Παρά την εντυπωσιακή αρχή, ο γάμος δεν ευτύχησε. Τα δύο παιδιά που απέκτησαν οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρρυ, δεν κατάφεραν να τους φέρουν κοντά. Οι συζυγικές δυσκολίες του ζευγαριού αναφέρονταν δημοσίως ήδη από το 1985. Η ασυμβατότητα των χαρακτήρων και τα προβλήματα που δημιουργούσε, οδήγησαν στον χωρισμό.
Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων τον φιλικό χωρισμό του ζεύγους των διαδόχων. Ο χωρισμός ωστόσο δεν ήταν τόσο φιλικός, καθώς και οι προσπάθησαν με συνεντεύξεις τους και με αποκαλύψεις να εμφανιστούν ως θύματα και να κερδίσουν την κοινή γνώμη. Τον Αύγουστο του 1996, εκδόθηκε το διαζύγιό τους.
Ο Κάρολος ήταν αποφασισμένος να επισημοποιήσει τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, με την οποία διατηρούσε μακροχρόνια σχέση και την αγαπούσε σίγουρα περισσότερο από την σύζυγό του. Ο θάνατος της Νταϊάνας, στις 31 Αυγούστου του 1997, τον σταμάτησε. Ο αντίκτυπός του θανάτου, η λύπη και το σοκ που προκάλεσε, καθυστέρησαν τον γάμο, που τελικά έγινε τον Απρίλιο του 2002.
Διαβάστε για το τραγικό τέλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο ακόλουθο άρθρο:
1925: Γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης
Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης, γεννήθηκε στη Χίο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής και ενώ είχε συνθέσει, ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό. Το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964). Είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες, μουσική δωματίου και μουσική για σόλο πιάνο.
Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Κώστας Βάρναλης (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1959) Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979).
Η Χούντα των Συνταγματαρχών, τον φυλάκισε, τον εξόρισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του. Πρακτικά ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να τα παίξει!
Διαβάστε σχετικά στο ακόλουθο άρθρο:
2004: Πέθανε η Ρένα Βλαχοπούλου
Η Ειρήνη (Ρένα) Βλαχοπούλου, γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Ωδείο του Δραματικού Συλλόγου της γενέτειράς της, όπου έκανε και τις πρώτες της εμφανίσεις.
Ορόσημο για την καριέρα της υπήρξε το 1962, όταν η συμμετοχή της στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», έγινε αφορμή να την προσέξει ο Γιάννης Δαλιανίδης και να την κάνει πρωταγωνίστρια του μιούζικαλ «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963). Μάλιστα ο ίδιος ο Φίνος, όταν την άκουσε να τραγουδά, φέρεται να της πρότεινε να υπογράψει ισόβιο συμβόλαιο με την εταιρεία του, με την οποία γύρισε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Ορισμένες από τις ταινίες της Ρένας Βλαχοπούλου που ξεχωρίζουν: «Κάτι να καίει», «Ένα κορίτσι για δύο», «Η χαρτοπαίχτρα», «Κορίτσια για φίλημα», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Η Παριζιάνα» (1969), «Η θεία μου η χίπισσα», «Μια τρελλή, τρελλή σαραντάρα», «Ζητείται επειγόντως γαμπρός», «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», «Η Ρένα είναι οφσάιντ», «Η Κόμισσα της Κέρκυρας».
Το 1995 βραβεύτηκε με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά για την ερμηνεία της στη «Χαρτοπαίχτρα» του Ψαθά, στο θέατρο «Μπρόντγουεϊ», ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για την αγαπημένη ηθοποιό στο ακόλουθο άρθρο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ