28 Σεπτεμβρίου 1746. Γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Τζόουνς
Ο Βρετανός γλωσσολόγος είναι γνωστός από τις μελέτες του αναφορικά με τις κοινές ρίζες των ευρωπαϊκών και ινδικών γλωσσών.
Συγκεκριμένα, το 1796 παρουσίασε τις ομοιότητες ανάμεσα στις τέσσερις από τις παλιότερες γλώσσες που ήταν γνωστές στην εποχή του, τη λατινική, την ελληνική, τη σανσκριτική και την περσική. Η ανακάλυψη αυτή συντάραξε την επιστημονική κοινότητα.
Τρεις δεκαετίες μετά, η υπόθεση διαφωτίστηκε περισσότερο, καθώς ο Γερμανός γλωσσολόγος Φραντς Μπομπ δημοσίευσε μία Γραμματική στην οποία τις συνέκρινε πιο αναλυτικά. Τότε καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο όρος “ινδοευρωπαϊκές” για να περιγράψει αυτό το γλωσσικό σύνολο.
28 Σεπτεμβρίου 1875. Πέθανε ο Αλεξέι Τολστόι
Ρώσος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Ήταν δεύτερος ξάδερφος του Λέοντα Τολστόι. Θεωρείται ο σημαντικότερος Ρώσος ιστορικός δραματουργός του 19ου αιώνα, κυρίως λόγω της τριλογίας του «Ο θάνατος του Ιβάν του Τρομερού» (1866), «Ο Τσάρος Φιοντόρ Ιβάνοβιτς» (1868) και «Ο Τσάρος Μπορίς» (1870).
28 Σεπτεμβρίου 1891. Πέθανε ο Χέρμαν Μέλβιλ
Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος έμεινε στην ιστορία για τον αριστουργηματικό “Μόμπυ Ντικ”, που εξέδωσε το 1851. Η έμπνευση του ήταν βιωματική καθώς πέρασε μία μακρά περίοδο της ζωής του σε φαλαινοθηρικά. Ο Μέλβιλ βασίστηκε σε ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1820, όταν ένα πλοίο βυθίστηκε από ένα γιγάντιο λευκό φυσητήρα.
Ο καπετάνιος Τζορτζ Πόλαρντ Τζούνιορ, που ήταν μόλις 29 ετών, κατάφερε να επιζήσει, να επιστρέψει στο Νάντουκετ για να διοικήσει ένα δεύτερο φαλαινοθηρικό υπό την ονομασία «Δύο Αδελφοί». Το πλοίο όμως προσέκρουσε σε αχαρτογράφητους υφάλους και ο καπετάνιος έβγαλε τη φήμη του γκαντέμη, με αποτέλεσμα να μην τον εμπιστεύεται πλέον κανένας πλοιοκτήτης.
Ο καπετάνιος διηγήθηκε στον Μέλβιλ πως επέζησε του ναυαγίου μαζί με άλλα οχτώ μέλη του πληρώματος. Η ιστορία βοήθησε τον Μέλβιλ να γράψει το βιβλίο με την περιπέτεια του Μόμπι Ντικ. Περιέγραψε τις εφιαλτικές 92 μέρες των ναυαγών στη μέση του ωκεανού, μέσα σε μία βάρκα που έμπαζε νερά.
28 Σεπτεμβρίου 1895. Πέθανε ο Λουί Παστέρ
Ο κορυφαίος Γάλλος χημικός ανέπτυξε τη θεωρία των μικροβίων και εφηύρε τη μέθοδο της παστερίωσης.
Ο Παστέρ ήθελε να αποδείξει ότι οι μικροοργανισμοί προκαλούν πολλά από τα νοσήματα από τα οποία πάσχουν άνθρωποι και ζώα.
Ο άνθρακας έγινε η πρώτη ανθρώπινη ασθένεια που ο Παστέρ κατάφερε να αναχαιτίσει με τη δημιουργία ενός εμβολίου.
Έμαθε πώς να καθιστά ασθενέστερο το βακτήριο του άνθρακα, μεταβάλλοντας τις περιβάλλουσες συνθήκες, όπως είναι η θερμοκρασία, η τροφή που χρησιμοποιούσε ή εκθέτοντάς το στον αέρα.
28 Σεπτεμβρίου 1924. Γεννήθηκε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι
Χαρακτηρίστηκε ως ο εθνικός σταρ της Ιταλίας. Ξεχώρισε από νωρίς για την γοητεία, το ταλέντο και τον χαρακτήρα του. Ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του ’30, η ταινία όμως που εκτόξευσε τη φήμη του παγκοσμίως ήταν το «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι το 1960. Ο Φελίνι τον επέλεξε για τον ρόλο ενός απογοητευμένου δημοσιογράφου που περνούσε τις νύχτες του εξερευνώντας την παρακμάζουσα υψηλή κοινωνία της Ρώμης.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, βρέθηκε τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, ενώ αποτέλεσε τον πρώτο άνδρα ηθοποιό που προτάθηκε για το βραβείο σε ξενόγλωσση ταινία. Επιπλέον, αποτελεί τον τρίτο ηθοποιό παγκοσμίως, που έλαβε δυο φορές βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Ντιν Στόκγουελ.
28 Σεπτεμβρίου 1934. Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό
Για τους Γάλλους τη δεκαετία του ’50 ήταν η εθνική σταρ, η οποία απασχολούσε το 47% των συζητήσεων και ήταν το νούμερο ένα θέμα, ξεπερνώντας την πολιτική.
Το μετέπειτα “σύμβολο του σεξ” στην πραγματικότητα μεγάλωσε σε ένα αστικό σπίτι με αυστηρές αρχές.
Πήγαινε σε καθολικό κολέγιο και κυκλοφορούσε πάντα με την γκουβερνάντα της μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Τότε άρχισε να ασφυκτιά και να θέλει να απελευθερωθεί.
Ένας φίλος της μητέρας της την σύστησε σε έναν οίκο με ακριβά καπέλα, όπου δούλεψε ως μοντέλο. Έπειτα έκανε φωτογράφιση για το εξώφυλλο του περιοδικού “ELLE” και άρχισε να γίνεται το επίκεντρο των συζητήσεων. Τότε την πρόσεξε ο σκηνοθέτης Ροζέρ Βαντίμ με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1952, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της. Ο Βαντίμ την βοήθησε να κάνει τα πρώτα της βήματα στο κινηματόγραφο.
28 Σεπτεμβρίου 1952. Γεννήθηκε η Σίλβια Κρίστελ, η κινηματογραφική “Εμανουέλα”
Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα που τη βίασαν σε μικρή ηλικία και εξαιτίας της ψυχοσύνθεσής της, δεν κατάφερε να μείνει μακριά από τις καταχρήσεις και την αυτοκαταστροφή.
Το 1974 η Σίλβια έγινε ευρέως γνωστή ως Εμμανουέλα, αφού πρωταγωνίστησε στην ομώνυμη ερωτική ταινία, η οποία έγινε παγκόσμια εμπορική επιτυχία και η καριέρα της απογειώθηκε. Ακολούθησαν άλλες έξι συνέχειες της Εμμανουέλα, ενώ η όμορφη ηθοποιός πήρε μέρος και σε άλλες παραγωγές, όπως «η Μάτα Χάρι» και «ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι. Οι ρόλοι της ήταν πάντα της μοιραίας γυναίκας και οπωσδήποτε της ερωμένης.
28 Σεπτεμβρίου 1956. Πέθανε ο Γουίλιαμ Μπόινγκ, ιδρυτής της Boeing
Ήταν ένας φιλόδοξος νέος επιχειρηματίας όταν στις αρχές του 20ου αιώνα αγόρασε το πρώτο του αεροπλάνο. Η ιδέα της αεροπορικής γεννήθηκε όταν έπαθε βλάβη και ο μηχανικός του είπε ότι θα χρειάζονταν μήνες για να επισκευαστεί.
Τότε, λέγεται ότι ο Μπόινγκ είπε σε φίλο του που ήταν μηχανικός στο αμερικανικό ναυτικό: «Θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα καλύτερο αεροπλάνο μόνοι μας και μάλιστα, γρηγορότερα». Στις 15 Ιουλίου του 1916, ο Boeing μαζί με τον Westervelt ίδρυσαν την “Pacific Aero Products Co”. Έναν χρόνο αργότερα, ο Westervelt αποχώρησε για να αφοσιωθεί στα στρατιωτικά του καθήκοντα. Έτσι, ο Γουίλιαμ έμεινε μόνος του και η εταιρεία μετονομάστηκε σε “Boeing Airplane Company”.
28 Σεπτεμβρίου 2000. Το χρυσό του Κεντέρη
“Ποιος είναι αυτός ο Con;”αναρωτιόταν η εφημερίδα The Sydney Morning Herald. O άγνωστος τότε Έλληνας αθλητής, Κώστας Κεντέρης είχε μόλις περάσει στο πάνθεον των Ολυμπιονικών.
Πήρε καθαρή διαφορά, νίκησε τον αντίθετο άνεμο, που ήταν κόντρα -0.6, σήκωσε τα χέρια θριαμβευτικά και πέρασε πρώτος πάνω από τη γραμμή τερματισμού.Το χρονόμετρο είχε σταματήσει στα 20.09 δευτερόλεπτα. Σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα πιο ιστορικά χρυσά μετάλλια στην ιστορία μας.
“Τα έχω όλα προγραμματίσει στο μυαλό μου εδώ και έξι μήνες. Ξέρω πως πρέπει να τρέχω. Οι 200αρηδες δεν πρέπει να έχουν δυνάμεις μόνο στα 150μέτρα τα τελευταία 50 κάνουν τη διαφορά”.
Η Ελλάδα είχε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φόρας.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr