10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, «Εν τούτω νίκα», η Θεσσαλονίκη στους Έλληνες

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, «Εν τούτω νίκα», η Θεσσαλονίκη στους Έλληνες

Σαν σήμερα γιορτάζουν οι Νεφέλη, Βήλη και Ευνίκη.

28 Οκτωβρίου 312: «Εν τούτω νίκα»

ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νίκησε το στρατό του Μεξέντιου στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα».

Ο Σταυρός έγινε πλέον ένα ισχυρό και νικηφόρο σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Η αναγνώριση της θρησκείας έγινε μετά από πολλά χρόνια αλλά ο Κωνσταντίνος σταμάτησε τις διώξεις και οι χριστιανοί βγήκαν από τις κατακόμβες.

Σταδιακά κατάλαβαν και αξιώματα. Όχι ο Κωνσταντίνος δεν ήταν χριστιανός.

Η απόλυτη κυριαρχία του όμως και η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη ήταν η νέα αρχή για την κυριαρχία της χριστιανικής θρησκείας απέναντι στην πανίσχυρη ειδωλολατρία.

“Εν τούτω νίκα”. Σε ποια μάχη ειπώθηκε η ιστορική φράση από τον ειδωλολάτρη Κωνσταντίνο και πολέμησε με σύμβολο τον Σταυρό

28 Οκτωβρίου 1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Κούβα

Στο νησί ζούσαν 1000 ιθαγενείς. Υποτάχθηκαν όλοι, έγιναν σκλάβοι και 100 χρονιά μετά είχαν εξολοθρευθεί.

Το νησί έγινε ισπανική αποικία, μεταφέρθηκαν σκλάβοι από την Αφρική και τελικά περίπου πεντακόσια χρόνια μετά έγινε ανεξάρτητο το 1898. Σύντομα μετατράπηκε στην παιδική χαρά των ΗΠΑ και της μαφίας, ώσπου ήρθε ο Φιντέλ.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων. Τι κατέγραψε στο ημερολόγιο ο Χριστόφορος Κολόμβος; Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα σήριαλ των 70s

28 Οκτωβρίου 1794: Γεννήθηκε ο σκωτσέζος φυσιολόγος Robert Uston

Πριν την ερευνά του κάθε εγχείρηση μικρή ή μεγάλη ήταν ένας απερίγραπτος πόνος. Όμως το 1846, ανακάλυψε το αναισθητικό, μόλις οκτώ μήνες πριν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Η κληρονομιά του είναι ανεκτίμητη. Φανταστείτε ακόμη και μια απλή εξαγωγή δοντιού χωρίς αναισθησία.

28 Οκτωβρίου 1846: Γεννήθηκε ο Αύγουστος Εσκοφιέ

Γάλλος σεφ που επινόησε περίπου δέκα χιλιάδες συνταγές.

Ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστούμε ότι αναφερόμαστε στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης που χιλιάδες Γάλλοι πέθαιναν από την πείνα ή ζητιάνευσαν στους δρόμους του Σηκουάνα για ένα κομμάτι ψωμί.

28 Οκτωβρίου 1912: Η παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες

Η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στους Έλληνες και ο διάδοχος Κωνσταντίνος, έκανε επίσης είσοδο στην πόλη. Επειδή ο ελληνικός πληθυσμός δεν ήταν η πλειοψηφία, το επίτευγμα οφείλεται στην πολιτική ιδιοφυία του Βενιζέλου. Αυτός επέμεινε να στραφεί ο στρατός προς την πόλη και να μην καταδιώξει τους Τούρκους προς το Μοναστήρι, όπως ήθελε ο διάδοχος και αρχιστράτηγος.

Στρατηγικά αυτό ήταν το σωστό. Πολιτικά όμως ίσως κόστιζε την απώλεια της πόλης που εποφθαλμιούσαν οι Βούλγαροι. Με την επιμονή του Βενιζέλου, ο ελληνικός στρατός μπήκε πρώτος και ο διοικητής της πόλης, Ταχσίν πασάς, απέφυγε την αιματοχυσία παραδίνοντας την.

Όταν έπρεπε να διαλέξει είπε: «από του Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε». Αυτό και έγινε. Στην Τουρκία θεωρήθηκε προδότης και η Ελλάδα του προσέφερε καταφύγιο. Μέχρι πρόσφατα ένας απόγονός του ζούσε στα Εξάρχεια και είχε καταπληκτική ομοιότητα με τον παππού του.

Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης. Ποιος ύψωσε πρώτος την ελληνική σημαία στο Λευκό Πύργο πριν από την επίσημη παράδοση της πόλης. Σε ποια εκκλησία έγινε η πρώτη δοξολογία

28 Οκτωβρίου 1912: Γεννήθηκε ο βρετανός φυσιολόγος William Richard Dοll

Γιατί τον μνημονεύουμε; Ήταν αυτός που παρατήρησε για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Εννοείται ότι πέρασαν πολλές δεκαετίες μέχρι η έρευνά του να αναγνωριστεί καθώς οι καπνοβιομηχανίες έβαζα γιατρούς να λένε ότι το τσιγάρο κάνει καλό σε διάφορες παθήσεις!

28 Οκτωβρίου 1919: Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση

Οι υπερσυντηρητικοί της εποχής κατάφεραν να περάσουν τη νομοθεσία πιστεύοντας ότι για όλα τα δεινά της χώρας έφταιγε το αλκοόλ.

Αυτό που κατάφεραν ήταν να εκτοξεύσουν τα έσοδα της μέχρι τότε σχετικά ασήμαντής μαφίας και την ισχύ της στην αμερικανική κοινωνία. Όταν η απαγόρευση έληξε, το οργανωμένο έγκλημα είχε βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινή αξία, με αποτέλεσμα να έχει αρκετά χρήματα για να δημιουργήσει νόμιμες εταιρείες και να εδραιώσει την παρουσία του στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία.

Μπορούσε να δράσει με βιτρίνα τις νόμιμες εταιρείες και να εξαγοράσει μικρούς ή μεγάλους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα.

Η Ποτοαπαγόρευση μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες. Θησαύρισε ο Αλ Καπόνε και βούλιαξε η οικονομία. Εκατομμύρια λίτρα αλκοόλ καταστράφηκαν και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας

28 Οκτωβρίου 1923: Η Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Οθωμανική αυτοκρατορία τέλος. Η Δυναστεία που άντεξε 650 χρόνια έληξε με τελευταίο σουλτάνο τον ανίκανο Αμπντούλ Μετζίτ Β΄.

Ο «οίκος του Οσμάν» δεν έπεσε ποτέ από την εξουσία και την αυτοκρατορία κυβερνούσε διαχρονικά η ίδια οικογένεια που έδωσε και το όνομά της σε όλη την περίοδο και τους πολίτες που λέγονταν Οθωμανοί από το όνομα της δυναστείας.

Ο Κεμάλ παρά τη γενική εντύπωση ότι ήταν κυρίαρχος δυσκολεύθηκε να εδραιωθεί στην εξουσία καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους που προέρχονταν απο το στρατό.

Τα κατάφερε, με υπομονή πολιτική διορατικοτητα, συμαμχίες και εφαρμόζοντας «δημοκρατικούς θεσμούς», σύμφωνα με την κρίση και τα συμφέροντά του.

28 Οκτωβρίου 1940: Ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος

Πέντε και μισή το πρωί 28η Οκτωβρίου 1940, ξεκινά η ιταλική εισβολή στο γεφύρι της Μέρτζιανης. Είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία της ελληνοαλβανικής μεθορίου, όπου παραβιάστηκαν τα σύνορα.

Η πρώτη φάλαγγα που πέρασε ήταν αυτή του Συνταγματάρχη Σολίνα, η οποία αποτελούνταν από ένα τάγμα πεζικού και μία επιλαρχία αρμάτων της μεραρχίας των Κενταύρων που προσπάθησαν να περάσουν τα τεθωρακισμένα από το Σαραντάπορο ποταμό στο ελληνικό έδαφος.

Η ελληνική φρουρά πήρε θέσεις μάχης στο γειτονικό φυλάκιο Πανταζή και αργότερα συνεπτύχθη κατόπιν διαταγής του ανεξάρτητου τάγματος προκαλύψεως της Κόνιτσας προς τη θέση της προς το Μπουραζάνι.

Ο ελληνικός στρατός οπισθοχωρούσε βάση σχεδίου ανατινάζοντας όλες τις σημαντικές γέφυρες.

Η γέφυρα της Μέρτζιανης σηματοδότησε το ΟΧΙ των Ελλήνων και στη συνέχεια το Έπος στα βουνά της Αλβανίας.

Η θρυλική γέφυρα της Μέρτζιανης απ’ όπου εισέβαλαν οι Ιταλοί την 28η Οκτωβρίου. Όταν την ξαναπέρασαν ήταν καταδιωκόμενοι (βίντεο)

28 Οκτωβρίου 1959: Ξεκίνησε η λειτουργία του μεγάλου ατμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Πολύ απλά η ισχύς του ήταν τέτοια που ένα τεράστιο κομμάτι τα χώρας ηλεκτροδοτήθηκε και πέρασε από τον σκοτάδι στο φως! Κυριολεκτικά.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

28 Οκτωβρίου 1940: Γεννήθηκε η Πόλυ Πάνου (Πολυτίμη Κολιοπάνου)

28 Οκτωβρίου 1949: Γεννήθηκε ο αμερικανός αθλητής και Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο, Μπρους Τζένερ, ο οποίος έκανε αλλαγή φύλου (Κεϊτλίν Τζένερ).

28 Οκτωβρίου 1955: Γεννήθηκε ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.