28 Νοεμβρίου 1820: Γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ένγκελς
Γερμανός επιχειρηματίας και φιλόσοφος που στήριζε οικονομικά τον Καρλ Μαρξ, συνέγραψε το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” και επιμελήθηκε την έκδοση του δεύτερου και του τρίτου τόμου του “Κεφαλαίου“. Τα δύο έργα αποτέλεσαν τη βάση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και άσκησαν τεράστια επιρροή σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.
Σταμάτησε το σχολείο, για να ασχοληθεί με το εμπόριο. Έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, ανέπτυξε ενδιαφέρον για γραπτά φιλελεύθερου και επαναστατικού περιεχομένου και αρθρογραφούσε με ψευδώνυμο. Πέθανε στις 5 Αυγούστου 1895 στο Λονδίνο.
Μπορείτε να διαβάσετε για το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο”, που θεωρείται η “Βίβλος” του κομμουνισμού, κάνοντας κλικ στο παρακάτω κείμενο:
28 Νοεμβρίου 1852: Πέθανε ο Εμμανουήλ Ξάνθος
Έλληνας έμπορος από την Πάτμο, εμπνευστής και συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας, της μυστικής οργάνωσης που “άναψε” την “σπίθα” της Επανάστασης του 1821. Οι άλλοι ιδρυτές ήταν ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Νικόλαος Σκουφάς.
Το 1820, συνάντησε τον Ιωάννη Καποδίστρια και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον πείσει να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης. Μυήθηκε στον τεκτονισμό και ταξίδεψε στα κέντρα των ελληνικών παροικιών, με σκοπό να εξασφαλίσει την οικονομική ενίσχυση του Αγώνα.
Μεταεπαναστατικά, ιδιώτευσε στο Βουκουρέστι και πολλοί πίστευαν ότι είχε πεθάνει. Κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση των χρημάτων της Φιλικής Εταιρείας και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1837. Έζησε παραγκωνισμένος και πάμπτωχος και σκοτώθηκε όταν έπεσε από την πίσω σκάλα της Βουλής.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για την αόρατη αρχή και τους μυστικούς κώδικες της Φιλικής Εταιρείας:
28 Νοεμβρίου 1906: Γεννήθηκε ο Εμμανουήλ Κριαράς
Διακεκριμένος Έλληνας φιλόλογος και καθηγητής με ειδίκευση στη μεσαιωνική και νέα ελληνική φιλολογία. Το σημαντικότερο έργο του είναι το “Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669)“.
Έγραψε χιλιάδες άρθρα και 60 αυτοτελή βιβλία. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην αναγνώριση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους και στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος.
Ο Κριαράς πέθανε σε ηλικία 107 ετών, στις 22 Αυγούστου 2014. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Νοέμβριο του 2013, με αφορμή τα 107α γενέθλιά του, είχε δηλώσει:
“Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι – ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν «δηλώσεις», δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την προσωπικότητά μου. Είναι η ηλικία μου που τους κάνει εντύπωση. Δεν επεπόθησα ξέρετε τόσο μακρύ βίο… Έγινε“.
28 Νοεμβρίου 1910: Οι εκλογές που θριάμβευσε ο Βενιζέλος
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων κέρδισε τη συντριπτική πλειονότητα των εδρών της Βουλής (307 σε σύνολο 362) και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Βενιζέλος είχε οριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ ενάμιση μήνα πριν (6 Οκτωβρίου).
Όμως, επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα με την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, προχώρησε σε διάλυση της Βουλής, σε συνεννόηση με τον βασιλιά και προκήρυξη νέων εκλογών. Τα αντιβενιζελικά κόμματα (Θεοτόκη, Ράλλη και Μαυρομιχάλη) θεώρησαν αντισυνταγματική την κίνηση του μονάρχη και αποφάσισαν να απέχουν από τις κάλπες.
28 Νοεμβρίου 1912: Πέθανε ο Λορέντζος Μαβίλης
“Δεν είχα φανταστεί ότι θα είχα την τιμή να πεθάνω για την πατρίδα”
Αυτά λέγεται πως ήταν τα τελευταία λόγια του ποιητή, που έπεσε μαχόμενος για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, κατά τη μάχη του Δρίσκου, σε ηλικία 52 ετών.
Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, συντόνισε 70 εθελοντές με δικά του έξοδα, για να κατέβουν στην πρώτη γραμμή. Επειδή δεν τον στρατολογούσαν λόγω ηλικίας, στους Βαλκανικούς Πολέμους τάχθηκε στο πλευρό των Ιταλών Γαριβαλδινών που είχαν έρθει να ενισχύσουν τους Έλληνες.
Στο γλωσσικό ζήτημα πήρε θέση υπέρ της δημοτικής και ιστορική έμεινε η φράση του στη Βουλή: “Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι”. Η μητέρα του, Ιωάννα Σούφη ήταν ανιψιά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και ο πατέρας του είχε ισπανικές ρίζες.
Διαβάστε περισσότερα για τον Λορέντζο Μαβίλη κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link:
28 Νοεμβρίου 1939: Πέθανε ο Τζέιμς Νέισμιθ
Ο “πατέρας” του μπάσκετ
Του ζητήθηκε να φτιάξει τους κανόνες ενός αθλήματος, το οποίο θα παιζόταν σε κλειστό χώρο, για να προστατεύει τους αθλητές από το κρύο.
Τα πρώτα καλάθια ήταν κοφίνια για ροδάκινα που είχε καρφώσει σε τοίχους στις δύο άκρες του γυμναστηρίου. Αγωνίζονταν εννέα παίκτες σε κάθε ομάδα και χρησιμοποιήθηκε μπάλα ποδοσφαίρου.
Το μπάσκετ κέρδισε γρήγορα πολλούς θαυμαστές και διαδόθηκε σε όλες τις ΗΠΑ. Το 1936 συμπεριελήφθη στα ολυμπιακά αγωνίσματα. Ο Νέισμιθ απένειμε τα μετάλλια στους νικητές και έγινε επίτιμος πρόεδρος της FIBA.
Διαβάστε περισσότερα για τον Καναδοαμερικανό καθηγητή φυσικής αγωγής, Τζέιμς Νέισμιθ στο παρακάτω άρθρο:
28 Νοεμβρίου 1947: Γεννήθηκε η Μαρία Φαραντούρη
Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, με διεθνή απήχηση και σήμα κατατεθέν την εμβληματική φωνή της. Στην παιδική ηλικία, ταλαιπωρήθηκε από την πολιομυελίτιδα και ανακάλυψε το πάθος της για τη μουσική, όταν πήρε μέρος στη χορωδία του “Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής“.
Σε μια εκδήλωση του ΣΦΕΜ, το 1963, ο Μίκης Θεοδωράκης άκουσε την Φαραντούρη να τραγουδά ένα τραγούδι του. Στο τέλος της συναυλίας, τη συνάντησε στα παρασκήνια και λέγεται ότι της είπε: “Το ξέρεις ότι έχεις γεννηθεί για να τραγουδάς τα τραγούδια μου;“.
Συνεργάστηκε επίσης με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μάνο Λοΐζο και ερμήνευσε δεκάδες τραγούδια με κοινωνικά-πολιτικά μηνύματα και αγωνιστικό παλμό, όπως το “Γελαστό Παιδί“, ο “Αντώνης” του Μαουτχάουζεν και το “Bella Ciao“.
28 Νοεμβρίου 1953: Γεννήθηκε ο Έβαλντ Λίνεν
Γερμανός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής που έγινε γνωστός στην Ελλάδα ως κόουτς του Πανιωνίου (2006–2008), του Ολυμπιακού (2010) και της ΑΕΚ (2012–2013). Ως παίκτης αγωνίστηκε με τα χρώματα της Αρμίνια Μπίλεφελντ και της Γκλάντμπαχ.
Τον Αύγουστο του 1981, σε αγώνα της Μπίλεφελντ εναντίον της Βέρντερ Βρέμης του Ότο Ρεχάγκελ, ο αμυντικός της Βέρντερ, Νόρμπερτ Ζίγκμαν έκανε ένα αντιαθλητικό τάκλιν στον Λίνεν και του έσκισε στην κυριολεξία τον δεξιό μηρό. Η πληγή είχε μήκος 25 εκατοστών και χρειάστηκαν 23 ράμματα, για να κλείσει.
Διαβάστε περισσότερα για τον σοκαριστικό τραυματισμό και την καριέρα του Έβαλντ Λίνεν στο ακόλουθο άρθρο:
28 Νοεμβρίου 1994: Δολοφονήθηκε ο Τζέφρι Ντάμερ
Ο “Κανίβαλος του Μιλγούοκι”
Ήταν ένας από τους χειρότερους serial killers στην ιστορία των ΗΠΑ. Υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες 17 νεαρών ανδρών, μεταξύ των ετών 1978 και 1991. Ήταν νεκρόφιλος και τεμάχιζε τα θύματά του, με σκοπό είτε να φάει τα μέλη τους είτε να τα διαλύσει σε οξύ.
Τα περισσότερα από τα θύματά του τα στραγγάλιζε, αφού πρώτα τα νάρκωνε. Όταν η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του, εντόπισε τέσσερα κομμένα κεφάλια στο ψυγείο του και κουτιά με μουμιοποιημένα χέρια και γεννητικά όργανα.
Το 1992, ο Ντάμερ καταδικάστηκε σε 15 φορές ισόβια κάθειρξη. Δύο χρόνια μετά, ένας συγκρατούμενός του, ο Κρίστοφερ Σκάρβερ, τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.
Διαβάστε αναλυτικά για τη ζωή του Τζέφρι Ντάμερ στο παρακάτω κείμενο:
28 Νοεμβρίου 2010: Πέθανε ο Γιώργος Φούντας
Η ατάκα του “Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!“, στην ταινία “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη, έχει μείνει αξέχαστη. Όταν τελείωσε το Δημοτικό, άρχισε να εργάζεται στο γαλατάδικο του πατέρα του στου Ψυρρή. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού.
Λέγεται ότι στα γυρίσματα της ταινίας “Πυρετός στην άσφαλτο“, είδε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ και του είπε: “Γεια σου Κώτσο! Τι κάνει η κυρά; Τι κάνουν τα κουτσούβελα;“. Σύμφωνα με μια διαδεδομένη φήμη, είχε δεχθεί πρόταση να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ, αλλά δεν πήρε το ρόλο, γιατί δεν προλάβαινε να μάθει αγγλικά. Μάλλον δεν ισχύει…
Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως “Ποτέ την Κυριακή” και “Τα κόκκινα φανάρια” και πήρε μέρος στη σειρά “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται“.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και την καριέρα του Γιώργου Φούντα στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
- Νεκρό 3χρονο αγοράκι στο Μαρκόπουλο μετά από πυροβολισμούς. Το σενάριο ενέδρας εξετάζουν οι αρχές
- Έρευνα. Πάνω από τους μισούς θανάτους από ζέστη το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη αποδίδονται στην υπερθέρμανση
- Εντός κατοικημένων περιοχών τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα με πεζούς στην Ελλάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ