28 Ιουλίου 1741. Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι
Ο Ιταλός έμαθε βιολί κοντά στον πατέρα του, ο οποίος ήταν επαγγελματίας μουσικός σε μια τοπική ορχήστρα. Δεν άργησε να τον ξεπεράσει, καθώς μέχρι τα 20 του ήταν ήδη διάσημος μουσικός και συνθέτης.
Μέσα στην επόμενη 30ετία έγραψε πάνω από 400 κονσέρτα, μεταξύ αυτών και το γνωστότερο έργο του, “Οι Τέσσερις Εποχές”. Το κοινό το αγάπησε από την πρώτη στιγμή.
Ο Λουδοβίκος ΙΕ’ της Γαλλίας ενθουσιάστηκε τόσο που το ζήτησε σε ειδική εκτέλεση.
Ο Βιβάλντι ταξίδευε σε όλη τη χώρα και ανέβαζε τις όπερές του με τεράστια επιτυχία. Μεταξύ 1713 και 1739 έγραψε περίπου πενήντα όπερες, κατά μέσο όρο σχεδόν δύο το χρόνο.
Το έργο του “Τίτο Μάνλιο” γράφτηκε μέσα σε πέντε μέρες!
Ωστόσο, όσο περνούσαν τα χρόνια, το άστρο του άρχισε να δύει. Ο Ιταλός συνθέτης δεν ήταν πια της μόδας και ξεκίνησε να πουλά τα χειρόγραφα των συνθέσεών του για να
επιβιώσει.
Το καλοκαίρι του 1741 αρρώστησε βαριά. Πέθανε μέσα σε λίγες βδομάδες.
28 Ιουλίου 1750. Πέθανε ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Εννέα χρόνια μετά τον Βιβάλντι, έφυγε από τη ζωή ένας ακόμη σπουδαίος συνθέτης, την ίδια μέρα. Ο Μπαχ θεωρείται ο στυλοβάτης της δυτικής μουσικής.
Έγραψε περισσότερα από 1000 έργα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής, όσο και της φωνητικής μουσικής. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και υψηλή πνευματικότητα.
Προς το τέλος της ζωής του άρχισε να χάνει την όρασή του και αποφάσισε να συμβουλευτεί έναν οφθαλμίατρο που αποδείχθηκε απατεώνας. Η εγχείρηση στην οποία τον υπέβαλε όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την όραση του αλλά επιβάρυνε σημαντικά την υγεία του. Τελικά πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο λίγους μήνες αργότερα. Ο θάνατός του πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μετεγχειρητική μόλυνση. Ο ίδιος γιατρός είχε κάνει χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και στον συνθέτη Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ περίπου την περίοδο, με αποτέλεσμα την ολική του τύφλωση.
28 Ιουλίου 1794. Αποκεφαλίστηκε ο Ροβεσπιέρος
Υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ηγετικές φυσιογνωμίες της Γαλλικής Επανάστασης. Η περίοδος του Ροβεσπιέρου στο τιμόνι της Γαλλίας κράτησε λίγους μήνες και είναι γνωστή ως «η Μεγάλη Τρομοκρατία».
Στα χρόνια του κυριαρχούσαν οι μηχανορραφίες, οι συκοφαντίες και η πολιτική ίντριγκα.
Με συνοπτικές διαδικασίες ο καθένας μπορούσε να κατηγορηθεί ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου ως «εχθρός του λαού» και της Επανάστασης και να οδηγηθεί στη γκιλοτίνα.
Πολλές φορές οι πληροφορίες για το κατηγορητήριο ήταν αβάσιμες ή κάποιος απλά ήταν θύμα συνωνυμίας.
Σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων, μόνο στο Παρίσι, τη λαιμητόμο αντίκρισαν περισσότερα από 1.400 άτομα! Συνολικά θανατώθηκαν περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. Το αίμα έρρε ποτάμι στους δρόμους του Παρισιού και δεν πρόκειται για υπερβολή αλλά για πραγματικότητα.
Όταν έγινε πραξικόπημα εις βάρος του, οι αντίπαλοί του με συνοπτικές διαδικασίες, εφαρμόζοντας νόμο που είχε ο ίδιος θεσπίσει, τον οδήγησαν στη λαιμητόμο.
28 Ιουλίου 1817. Πέθανε η Τζέιν Ώστιν
Η συγγραφέας του κλασικού μυθιστορήματος “Περηφάνια και Προκατάληψη” ήταν μια γυναίκα που προσπάθησε να ζήσει τη ζωή της κόντρα στην ακραία συντηρητική βρετανική κοινωνία του 19ου αιώνα. Η πρώτη πράξη αντίστασης στα ταμπού κατά των γυναικών, ήταν ότι έγινε συγγραφέας. Η επόμενη ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ.
Η προσωπική της διαδρομή ίσως χαρακτηρίζεται από τη φράση μια ηρωίδας της: “Μετά απ’ όλα αυτά, δηλώνω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το διάβασμα”.
Η Ώστιν συνέχισε να γράφει έως το τέλος της ζωής της. Πέθανε στα 42 της χρόνια από κάποια ανεξιχνίαστη ασθένεια. Πιθανολογείται ότι υπέφερε από τη νόσο του Άντισον ή από καρκίνο.
To 2017 η Βρετανική βιβλιοθήκη παρουσίασε την πιθανότητα να δηλητηριάστηκε από αρσενικό.
28 Ιουλίου 1913. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου
Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου υπογράφηκε από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις του Β’ Βαλκανικού. Από την μία πλευρά ήταν η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία και από την άλλη η Βουλγαρία. Με την υπογραφή της, ο πόλεμος τερματίστηκε. Μεγάλη χαμένη βγήκε η Βουλγαρία, καθώς έχασε μέρος της Μακεδονίας, που προσαρτήθηκε στην Ελλάδα.
Κέρδισε βέβαια τη Δυτική Θράκη. Παρότι οι ελληνικές δυνάμεις την είχαν απελευθερώσει, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στους ηττημένους Βούλγαρους. Η δυτική Θράκη απελευθερώθηκε οριστικά τον Μάιο του 1920…
28 Ιουλίου 1929. Γεννήθηκε η Τζάκι Κένεντι Ωνάση
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ως Ζακλίν Λι Μπουβιέ. Πήρε το επώνυμο του πρώτου της συζύγου το 1953, όταν παντρεύτηκε τον Γερουσιαστή, Τζον Φ. Κένεντι. Έμειναν μαζί για μια δεκαετία, μέχρι και τη δολοφονία του.
Έπειτα, η Τζάκι συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες. Μεταξύ αυτών και οι δύο αδερφοί του Τζον Κένεντι, Ρόμπερτ και Τεντ. Παντρεύτηκε όμως τον Αριστοτέλη Ωνάση, σε ιδιωτική τελετή στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968. Σύμφωνα με τους βιογράφους της, ήταν ο τρόπος της για να εκδικηθεί τον Τεντ επειδή την απατούσε. Ο Ωνάσης ήταν κόκκινο πανί για τους αμερικάνους και το κατεστημένο των Κένεντι και αυτή ήταν μια πρώην Πρώτη Κυρία…
28 Ιουλίου 1954. Γεννήθηκε ο Ούγκο Τσάβες
Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο «ηγέτης των φτωχών». Εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας το 1998 και επανεξελέγη το 2006 και το 2012.
Ήταν εκπρόσωπος του ποπουλισμού, του κινήματος δηλαδή που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής το λαό και το πιο φτωχό κομμάτι του, όπως είναι η πλειονότητα των ιθαγενών στη Λατινική Αμερική.
Ο Τσάβες είχε άμεση επαφή με τον λαό, παραμερίζοντας πολλές φορές τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Επέβαλε νέο Σύνταγμα, περιφερειακά δημοκρατικά συμβούλια, κρατικοποίησε μεγάλες επιχειρήσεις και με τα έσοδά τους αύξησε τις κυβερνητικές δαπάνες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ μείωσε το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Απομάκρυνε επιτυχώς τη χώρα του από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και συνεργάστηκε στενά με τις κυβερνήσεις της Κίνας, της Κούβας και της Ρωσίας. Ο Τσάβες κατάφερε να διατηρήσει την πολύ υψηλή δημοφιλία του χρηματοδοτώντας προγράμματα κρατικής πρόνοιας διαμέσου των εσόδων από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Πέθανε το 2013, μετά από 2ετή μάχη με τον καρκίνο.
28 Ιουλίου 1974. Γεννήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε στο λύκειο ακόμα, συμμετέχοντας ενεργά στο μαθητικό κίνημα την περίοδο των καταλήψεων το 1990- 1991, που στιγματίστηκαν από τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα στην Πάτρα. Στα φοιτητικά του χρόνια, εντάχθηκε στον Συνασπισμό. Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας της νεολαίας του κόμματος, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης τον Μάρτιο του 2003.
Το 2006 έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων, πηγαίνοντας ανέλπιστα καλά για τα δεδομένα του κόμματός.
Συγκέντρωσε το 10,51% των ψήφων και ξεπέρασε τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή.
Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο Αλέκος Αλαβάνος παραιτήθηκε από την προεδρία του Συνασπισμού, ο Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία.Τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Υπήρξε ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που έδωσε πολιτικό όρκο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Συνέδεσε τη θητεία του με το σλόγκαν «Πρώτη φορά Αριστερά», αλλά και με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
Μετά την ήττα των εκλογών του Ιουνίου του 2023, υπέβαλε την παραίτησή του.
28 Ιουλίου 2000. Ο γηραιότερος λαμπαδηδρόμος
Ο 109 ετών Τζακ Λόκετ, γεννημένος το 1891 -δηλαδή 5 χρόνια πριν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896-, μετέφερε με τη βοήθεια του μπαστουνιού του για 200 μέτρα την Ολυμπιακή Φλόγα προς το Σίδνεϊ. Περίπου 15.000 Αυστραλοί ήταν παρόντες για να τον χειροκροτήσουν. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 111 ετών. Διατηρεί όμως το ρεκόρ του γηραιότερου λαμπαδηδρόμου μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr