Σήμερα γιορτάζουν οι: Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Κυρατσούλα
28 Φεβρουαρίου 1897: Πέθανε ο Δημήτριος Καλλιφρονάς
Έλληνας αγωνιστής του 1821, υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις και δήμαρχος Αθηναίων από το 1837 μέχρι το 1841. Πήρε μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και πρωτοστάτησε στην έξωση του Όθωνα, τον Οκτώβριο του 1862. Μέχρι το τέλος της ζωής του, φορούσε φουστανέλα.
28 Φεβρουαρίου 1925: Πέθανε ο Φρίντριχ Έμπερτ
Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, από το 1919 έως το θάνατό του από σηπτικό σοκ, σε ηλικία 54 ετών.
Η αριστερή επαναστατική πτέρυγα του SPD, με επικεφαλής την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ, ήρθαν σε ρήξη με τον Έμπερτ και συνίδρυσαν την “Ένωση Σπαρτακιστών“, η οποία μετεξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας.
Στις 5 Ιανουαρίου 1919, πραγματοποίησαν εξέγερση εναντίον του Έμπερτ, η οποία κατεστάλη δέκα ημέρες μετά με την υποστήριξη των παραστρατιωτικών ομάδων Φράικορπς. Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο:
28 Φεβρουαρίου 1935: Η επινόηση του νάιλον
“Ανθεκτικό σαν ατσάλι, λεπτό σαν ιστός αράχνης“
Εφευρέτης της συνθετικής ύλης ήταν ο Αμερικανός χημικός, Γουάλας Χιουμ Καράδερς. Δούλευε για λογαριασμό της εταιρείας DuPont και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την επινόησή του, το Φεβρουάριο του 1937. Δύο μήνες μετά, όμως, αυτοκτόνησε πίνοντας χυμό λεμονιού με υδροκυάνιο.
Το νάιλον έφερε επανάσταση στο χώρο της μόδας και γενικότερα στον τρόπο ζωής. Χρησιμοποιήθηκε από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο γυναικείο φύλο και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία. Διαφημίστηκε με το σλόγκαν “Ανθεκτικό σαν ατσάλι, λεπτό σαν ιστός αράχνης“.
Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία του νάιλον, καθώς επίσης και τις εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του, κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
28 Φεβρουαρίου 1942: Γεννήθηκε ο Μπράιαν Τζόουνς
Βρετανός μουσικός και ιδρυτής του ροκ συγκροτήματος Rolling Stones. Βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του εξοχικού του στο Ανατολικό Σάσεξ, στις 3 Ιουλίου 1969. Ήταν 27 ετών και ο θάνατός του παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο.
28 Φεβρουαρίου 1943: Η κηδεία του Κωστή Παλαμά
Έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ήταν πάνδημη και πήρε μορφή αντικατοχικού συλλαλητηρίου. “Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα” είπε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και απήγγειλε το περίφημο “Ηχήστε οι σάλπιγγες“.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά:
28 Φεβρουαρίου 1953: Το Βαλκανικό Σύμφωνο που έμεινε στα χαρτιά
Στην Άγκυρα υπογράφτηκε συνθήκη φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία, η οποία προέβλεπε συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, με ετήσιες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών, όπως και δημιουργία περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας στα Βαλκάνια. Το σύμφωνο δεν προχώρησε, λόγω της όξυνσης του Κυπριακού.
28 Φεβρουαρίου 1986: Δολοφονήθηκε ο Ούλοφ Πάλμε
Υπήρξε ο πιο γνωστός Σουηδός πολιτικός. Ανήκε στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Σουηδίας: την περίοδο 1969-1976 και από τον Οκτώβριο του 1982 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1986, που δολοφονήθηκε. Το έγκλημα δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και πολλές θεωρίες συνωμοσίας διατυπώθηκαν.
Ο Πάλμε ήταν ένθερμος φιλειρηνιστής και αντιρατσιστής και υποστήριζε σθεναρά τις θέσεις του. Άσκησε έντονη κριτική στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, καταδίκασε τα πυρηνικά όπλα, το απαρτχάιντ, την αποικιοκρατία στις χώρες της Αφρικής και υπερασπίστηκε τα κοινωνικά κινήματα.
Έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Έλληνες, είχε αγοράσει σπίτι στην Κρήτη και συνήθιζε να κυκλοφορεί χωρίς τη συνοδεία σωματοφυλάκων.
Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να μάθετε ποιο ήταν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που ζήτησε ο Ούλοφ Πάλμε να ακουστεί στην κηδεία του:
28 Φεβρουαρίου 1991: Έληξε ο Πόλεμος του Κόλπου
Η “Καταιγίδα της Ερήμου”
Έτσι ονομάστηκε η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και ένα συνασπισμό κρατών με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αφορμή στάθηκε η εισβολή του στρατού του Σαντάμ στο μικρό και πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο του Κουβέιτ, στις 2 Αυγούστου 1990.
Ο ΟΗΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ και η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Κουβέιτ ονομάστηκε “Καταιγίδα της Ερήμου“.
Την πρώτη εβδομάδα των αεροπορικών επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής του Ιράκ είχε καταστραφεί. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν με την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Ο Σαντάμ παρέμεινε στη θέση του.
Ο Πόλεμος του Κόλπου έμεινε γνωστός ως ο “πρώτος τηλεοπτικός πόλεμος σε απευθείας μετάδοση”, ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν νέα όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Βιντεοκάμερες σε οπλικά συστήματα, κατευθυνόμενες βόμβες, κ.ά.. Στην πραγματικότητα, ήταν κυρίως ένας πόλεμος που ήθελε η Αμερική και μια παγκόσμια επίδειξη νέων όπλων.
28 Φεβρουαρίου 2003: Πέθανε ο Ντίνος Δημόπουλος
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας. “Κοντσέρτο για πολυβόλα“, “Αστέρω“, “Μανταλένα“, “Πυρετός στην άσφαλτο” και “Κοινωνία ώρα μηδέν” είναι ορισμένες από τις δεκάδες εμπορικές ταινίες που φέρουν την “υπογραφή” του.
28 Φεβρουαρίου 2023: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς
Η τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα
Περίπου στις 23:21, στον οικισμό Ευαγγελισμός στα Τέμπη, ο επιβατικός συρμός Intercity 62, που μετέφερε γύρω στους 350 επιβάτες και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, βρέθηκε να κινείται στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.
Από τη μετωπική σύγκρουσή τους, προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά. 57 επιβάτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι. Το σοκ σε όλη τη χώρα, ήταν τρομερό.
Οι λανθασμένοι χειρισμοί του άπειρου και ανεκπαίδευτου σταθμάρχη, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, η έλλειψη των απαραίτητων συστημάτων ασφαλείας και οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού σιδηρόδρομου ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.
Στον απόηχο της τραγωδίας, παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Οργανώθηκαν, ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ακολουθούν ορισμένες συγκλονιστικές μαρτυρίες:
- “Έχασα τον 15χρονο αδερφό μου και τον πατέρα μου. Πλήρωσαν εισιτήρια θανάτου” – συγγενής θυμάτων
- “Είδα μια κοπέλα να κρατάει το κομμένο της πόδι, ακρωτηριασμούς, νεκρούς, τραυματίες, αίματα παντού” – επιζήσασα φοιτήτρια
- “Δεν θέλω να με αποκαλείτε ήρωα. Είμαι ένας θνητός που έτυχε να έχω μια καλύτερη ψυχολογία” – νεαρός επιβάτης που έσπασε το τζάμι του δεύτερου βαγονιού και έσωσε συνανθρώπους του από τη φωτιά
- “Από ένα σημείο και μετά βγάζαμε μόνο πτώματα. Είχα δει σε ένα σημείο κάποια καλλυντικά, το άρωμα μιας γυναίκας μύριζε ακόμη” – διασώστης της Πυροσβεστικής
Διαβάστε το χρονικό στο ακόλουθο άρθρο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Απεργία πείνας ξεκινά ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Οι λόγοι που τον ώθησαν
- Θάνατος βρεφών-Αμαλιάδα. Η “Ειρήνη” φωτογράφιζε τα νεκρά βρέφη. Στον Εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης
- Αμπελόκηποι. Σύλληψη άνδρα από την Αντιτρομοκρατική για την έκρηξη στο διαμέρισμα
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ