28 Απριλίου 1993: Ο τραυματισμός του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς
Η στιγμή που «πάγωσε» η Ελλάδα
Ο αγώνας μπάσκετ για το πρωτάθλημα ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Παναθηναϊκό βρισκόταν στο τρίτο δεκάλεπτο και το σκορ ήταν 50-56 υπέρ των «πράσινων».
Ο 30χρονος Σέρβος σέντερ των «πανθήρων» ευστόχησε σε σουτ δύο πόντων, αλλά ο διαιτητής καταλόγισε φάουλ υπέρ του αντιπάλου του.
Ο Γιάνκοβιτς εκνευρισμένος από την απόφαση του διαιτητή, χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας και αμέσως σωριάστηκε στο παρκέ.
Οι γιατροί έτρεξαν κοντά του. Όμως, ο Γιάνκοβιτς δεν μπορούσε να σηκωθεί. Δεν ένιωθε τα πόδια και τα χέρια του. Το τηλεοπτικό στιγμιότυπο του αυτοτραυματισμού του έκανε το γύρο του κόσμου.
Για τα υπόλοιπα 13 χρόνια της ζωής του, έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Το 2002, ο Πανιώνιος απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 8. Ο γιος του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Βλαδίμηρος ακολούθησε τα βήματά του.
Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
28 Απριλίου 1945: Το τέλος του Μπενίτο Μουσολίνι
Ιταλοί παρτιζάνοι συνέλαβαν και εκτέλεσαν τον Ιταλό φασίστα και την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι, μαζί με 16 άτομα. Στην προσπάθειά του να διαφύγει στην Ελβετία, ο Ντούτσε είχε μεταμφιεστεί σε Γερμανό στρατιώτη.
Μία ημέρα μετά, τα πτώματα του Μουσολίνι και της Πετάτσι εκτέθηκαν στην πλατεία Λορέτο του Μιλάνου. Σε αυτό το μέρος είχαν εκτελεστεί 15 παρτιζάνοι, τον Αύγουστο του 1944, και είχαν εκτεθεί οι σοροί τους σε δημόσια θέα.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία. Από τα χτυπήματα του πλήθους, το πρόσωπο του Μουσολίνι παραμορφώθηκε.
Η επίσημη εκδοχή για το τέλος του Ντούτσε βασίζεται στην αφήγηση του πρώην κομμουνιστή αντάρτη, Walter Audisio. Όμως, σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, εκτελέστηκε από Βρετανούς πράκτορες πριν παραδοθεί στους αντάρτες.
28 Απριλίου 1918: Πέθανε ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ
Ήταν ο Σερβοβόσνιος φοιτητής που «άναψε τη σπίθα» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 28 Ιουνίου 1914, δολοφόνησε με πιστόλι τον διάδοχο του Αυστρουγγρικού θρόνου, Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του, Σοφία στο Σαράγεβο.
Συνεργάτης του Πρίντσιπ, ήταν ο Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς, που πέταξε μία χειροβομβίδα, η οποία, όμως, προσέκρουσε στην άμαξα του διαδόχου και εξερράγη σε διπλανό όχημα, τραυματίζοντας δύο συνοδούς αξιωματικούς.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Πρίντσιπ δήλωσε: «Είμαι Γιουγκοσλάβος εθνικιστής που επιδιώκω την ενοποίηση όλων των Γιουγκοσλάβων και μου είναι αδιάφορη η μορφή του κράτους που θα δημιουργηθεί, αλλά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την Αυστρία».
Η Αυστροουγγαρία θεώρησε τη Σερβία ως υπεύθυνη για τη δολοφονία του πριγκιπικού ζεύγους και κήρυξε τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου 1914. Ήταν η αρχή ενός από τους πιο αιματηρούς πολέμους της ιστορίας.
28 Απριλίου 1758: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Μονρόε
Ήταν ο 5ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, από το 1817 μέχρι το 1825. Έμεινε γνωστός από το ομώνυμο δόγμα, σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε ανάμιξη των ευρωπαϊκών κρατών στα πολιτικά πράγματα των χωρών της Βόρειας ή της Νότιας Αμερικής θα θεωρείτο επιθετική ενέργεια.
Η διακήρυξη έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1823 και έκτοτε αποτελεί έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.
28 Απριλίου 1908: Γεννήθηκε ο Γερμανός βιομήχανος, Όσκαρ Σίντλερ
Αρχικά ήταν μέλος των Ναζί, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε περισσότερους από 1.000 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η ιστορία του έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ».
28 Απριλίου 1923: Ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ
Διεξήχθη ανάμεσα στην Μπόλτον και τη Γουέστ Χαμ και έληξε με σκορ 2-0. Υπολογίζεται ότι 150 με 200.000 άτομα μπήκαν στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, ακόμα και σπάζοντας τις κλειστές πύλες εισόδου.
Από αυτούς, οι 126.000 είχαν εισιτήριο και 10.000 φίλαθλοι στέκονταν πάνω στο τερέν. Πρωταγωνιστής του αγώνα αναδείχθηκε ο Μπίλι, ένα λευκό άλογο που μαζί με τον αστυνομικό που το ίππευε, Τζορτζ Σκόρι, απομάκρυνε όσο πιο ήρεμα γινόταν τον κόσμο.
Από αυτό το γεγονός ο τελικός απέκτησε το προσωνύμιο «ο τελικός του λευκού αλόγου» και άρχισε με 45 λεπτά καθυστέρηση, παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Ε’.
Δείτε στιγμιότυπα από την ιστορική αναμέτρηση στο παρακάτω βίντεο:
28 Απριλίου 1932: Επινοήθηκε το εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού
Λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, ενδημεί στην υποσαχάριο Αφρική και τη Νότια Αμερική και προκαλεί ακόμη και θάνατο. Όποιος θελήσει να ταξιδέψει στα μέρη αυτά, πρέπει να κάνει το εμβόλιο, το οποίο ισχύει εφ’ όρου ζωής.
28 Απριλίου 1967: Ο αρνητής Μοχάμεντ Άλι
Ο θρυλικός μποξέρ, Μοχάμεντ Άλι αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό, επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και του αφαιρέθηκε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή.
“Δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον, αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμονέγρο“, είπε και αποδέχθηκε τις συνέπειες.
28 Απριλίου 1974: Γεννήθηκε η Ισπανίδα ηθοποιός, Πενέλοπε Κρουζ
Πριν ξεκινήσει τις σπουδές της στο θέατρο, ήταν μπαλαρίνα. Έκανε το ντεμπούτο της στο σινεμά σε ηλικία 18 ετών. Είχε δεσμούς με τον Τομ Κρουζ και τον Μάθιου ΜακΚόναχι και είναι παντρεμένη με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ.
Στο ελληνικό κοινό είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στην ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά.
28 Απριλίου 1986: Πέθανε ο Σπύρος Μουστακλής
Σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας
Τον βασάνιζαν 45 ημέρες στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ και υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. «Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις» ήταν η φράση, με την οποία ο βασανιστής Σπανός εκφόβιζε καθημερινά τον ηρωικό ταγματάρχη.
Ο Μουστακλής νοσηλεύτηκε αργότερα στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε φυσικοθεραπείες. Κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να περπατήσει με δυσκολία. Όμως η ομιλία του δεν επανήλθε.
Δείτε τη μαρτυρία του Σπύρου Μουστακλή στη μοναδική του εμφάνιση στην τηλεόραση πατώντας κλικ στο ακόλουθο link:
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ