Σήμερα γιορτάζουν οι Αλύπιος, Αλυπία, Θεράπων, Ιωάννης και Ιωάννα.
27 Μαΐου 1774: Γεννήθηκε ο Φράνσις Μποφόρ
Υπήρξε αξιωματικός του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επινόησε τη μέθοδο μέτρησης της έντασης των ανέμων που φέρει το όνομά του.
Στα 14 εργάστηκε ως μούτσος στο εμπορικό ναυτικό. Την επόμενη χρονιά το πλοίο ναυάγησε. Κατάφερε να σωθεί κολυμπώντας μέχρι ένα ερημονήσι αλλά κινδύνευσε να πεθάνει από ασιτία.
Είχε εμμονή να δημιουργεί ναυτικούς χάρτες, με όσο το δυνατόν πιο ακριβείς ενδείξεις.
Η κλίμακα που επινόησε αφορούσε ένα εμπειρικό τρόπο μέτρησης με βάση την παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα. Είχε 13 βαθμίδες από το 0 μέχρι το 12.
27 Μαΐου 1840: Πέθανε ο Νικολό Παγκανίνι
Από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του βιολιού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως μουσική θεότητα. Αποτέλεσε από τους πρώτους μουσικούς που έκαναν περιοδείες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με έναν θρύλο, το παίξιμό του είχε διαβολική δύναμη. Λεγόταν ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο και γι’ αυτό έπαιζε τόσο εκπληκτικά. Λίγο πριν το τέλος του, η εικόνα του ήταν σε άθλια κατάσταση. Ήταν αποστεωμένος, με εξογκωμένα μάτια και χλωμή επιδερμίδα ενώ τα δάχτυλά του είχαν παραμορφωθεί, ενισχύοντας την λαϊκή ψευδαίσθηση ότι ήταν «τσιράκι» του διαβόλου.
Πέθανε από σύφιλη και η εκκλησία αρνήθηκε να τον θάψει, με αποτέλεσμα το σώμα του να παραμείνει για μήνες στα ψυγεία του νοσοκομείου.
27 Μαΐου 1910: Πέθανε ο Ρόμπερτ Κοχ
Γερμανός γιατρός ο οποίος με τον Λουί Παστέρ, θεωρείται ο θεμελιωτής της μικροβιολογίας. Ανακάλυψε τα μικρόβια της φυματίωσης και της χολέρας και άνοιξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση δύο ασθενειών που για αιώνες αποτέλεσαν μάστιγα για την ανθρωπότητα.
Ασχολήθηκε συστηματικά με τα λοιμώδη νοσήματα, έθεσε τα κριτήρια, με βάση τα οποία μία ασθένεια οφείλεται σε παθογόνο μικροοργανισμό και συστηματοποίησε την έρευνα μέσω του μικροσκοπίου. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1905. Η ανθρωπότητα του χρωστάει ευγνωμοσύνη.
27 Μαΐου 1922: Γεννήθηκε ο Κρίστοφερ Λι
Άγγλος ηθοποιός που έγινε διάσημος για το ρόλο του “Κόμη Δράκουλα”, τον οποίο υποδύθηκε σε σειρά κινηματογραφικών ταινιών. Πολλοί ηθοποιοί ενσάρκωσαν το διάσημο βαμπίρ στο πέρασμα των χρόνων, αλλά ο Λι «κατέκτησε» τις καρδιές των φίλων του κινηματογράφου.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε ως εθελοντής στον Ρωσοφινλανδικό Πόλεμο (1939-1940), στο πλευρό των Φιλανδών. Κατόπιν υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών στη RAF, αφού προηγουμένως είχε αποτύχει να γίνει πιλότος, λόγω προβλημάτων με την όρασή του.
Για τα χρόνια του στον στρατό, ο Κρίστοφερ Λι είχε πει: «Έχω ήδη επιφορτιστεί με πολλά μυστικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχω υπογράψει την Επίσημη Μυστική Πράξη που με δεσμεύει για μια ζωή. Οπότε αν μου ζητηθεί να κρατήσω κάτι μυστικό, θα το πάρω στον τάφο μου».
27 Μαΐου 1923: Γεννήθηκε ο Χένρι Κίσινγκερ
Υπήρξε Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Νίξον και αργότερα Τζέραλντ Φορντ.
Γεννήθηκε από γερμανοεβραίους γονείς και στα 15 του αναγκάστηκε να καταφύγει στις ΗΠΑ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς επιχείρησε την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την ΕΣΣΔ ενώ προσέγγισε και την κομμουνιστική Κίνα του Μάο, υπό άκρα μυστικότητα, προετοιμάζοντας το «έδαφος» για την ιστορική επίσκεψη του Νίξον στο Πεκίνο, το 1972.
Οι διπλωματικές του ενέργειες οδήγησαν στο τέλος της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης το 1973 ενώ πραγματοποίησε μυστικές διασκέψεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, για το οποίο κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο, η απονομή του βραβείου κρίθηκε αμφιλεγόμενη.
Προηγουμένως, ο Κίσινγκερ μαζί με τον Νίξον, αποφάσισαν τον μυστικό βομβαρδισμό της Καμπότζης, για να πλήξει το στρατό και τις προμήθειες των κομμουνιστών. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 50.000 άμαχοι.
Επιπλέον, του απέδιδαν κατηγορίες ότι υποστήριζε το πραξικόπημα στη Χιλή και ότι δεν ενήργησε κατά του «βρώμικου πολέμου» του στρατού της Αργεντινής εναντίον του λαού της.
27 Μαΐου 1933: Γεννήθηκε η Ζωζώ Σαπουντζάκη
Η «βασίλισσα της νύχτας»
Ξεκίνησε την υποκριτική σε ηλικία 7 ετών. Με την αδερφή της, Βάσω, υπήρξαν θεατρικό δίδυμο, αποκαλώντας τους εαυτούς τους «το κουκί και το ρεβίθι». Έμαθε να χορεύει από τον γείτονα της, Γιάννη Δαλιανίδη.
Έκανε δύο γάμους. Με τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα, έμειναν μαζί 23 χρόνια, μέχρι το θάνατο του συζύγου της.
Το όνομά της «συνοδεύουν» ένα δικαστικό σκάνδαλο και δυνατοί έρωτες. Ο Ωνάσης δήλωσε ότι έτρεμε όταν τη φίλησε και ο Νιάρχος είπε δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία της.
Η μητέρα της, σε ρόλο μάνατζερ, ζητούσε πολλά λεφτά για να υπογράψει η Ζωζώ οποιοδήποτε συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να μην πάρει μέρος σε πολλές ταινίες. Έκανε καριέρα σε Κωνσταντινούπολη και Αμερική.
27 Μαΐου 1939: Γεννήθηκε ο Γιόζεφ Ροτ
Ο αυστριακός συγγραφέας έζησε κατά τον Μεσοπόλεμο και στα έργα του μεταφέρει το ταραγμένο κλίμα της περιόδου. Έγινε ευρύτερα γνωστός για «Το εμβατήριο Ραντέτσκυ».
27 Μαΐου 1957: Γεννήθηκε η Σιούξι Σιου
Τραγουδίστρια από την Αγγλία που έγινε γνωστή από το συγκρότημα Siouxsie and the Banshees. Η μπάντα κυκλοφόρησε 11 άλμπουμ και πολλά από τραγούδια τους συμπεριλήφθηκαν στο βρετανικό Top 20. «Hong Kong Garden», «Happy House» και «Peek-a-Boo» είναι μερικά από αυτά. Το «Kiss Them for Me» μπήκε στη λίστα των 25 κορυφαίων τραγουδιών στο Billboard Hot 100.
27 Μαΐου 1963: Δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά την ομιλία του σε αίθουσα της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι από παρακρατικούς. Εξέπνευσε στις 27 Μαΐου και την επόμενη μέρα η κηδεία του κατέληξε να έχει τη μορφή παλλαϊκού συλλαλητηρίου.
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου Θεσσαλονίκης αθώωσε 22 από τους 31 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του. Οι δέκα ένορκοι της υπόθεσης έκριναν ότι «Εξ αμελείας προήλθε ο θάνατός του».
Ο εισαγγελέας Παύλος Δελλαπόρτας είχε σχολιάσει: «Το χυθέν διά της αποφάσεως φως εις την υπόθεσιν ομοιάζει με φως ριπτόμενον από εξησθενημένην ηλεκτρικήν στήλην». Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» έγραφε: «Η ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ».
Η δολοφονία του προκάλεσε την κατακραυγή των πολιτών για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, των Σωμάτων Ασφαλείας και για την ανεξέλεγκτη δράση του παρακράτους και του παλατιού.
27 Μαΐου 1995: Γεννήθηκε ο Ζαννίνο
Το πραγματικό όνομα του ηθοποιού ήταν Ιωάννης Παπαδόπουλος. Ένα βράδυ στις αρχές του ’40, ο θίασος στον οποίο συμμετείχε, θα εμφανιζόταν στη Μάνδρα του Αττίκ. Όταν ο Αττίκ τον ρώτησε πως τον λένε, η διευθύντρια Ραμαζώφ τον αποκάλεσε Νίνο. Τότε, ο συνθέτης είπε «τι Γιάννης και αηδίες. Γιάννης δηλαδή Ζαν, Ζαν και Νίνο ίσον Ζαννίνο. Έτσι θα σε παρουσιάσω».
Γνώρισε την αγαπημένη του ενώ ήταν φαντάρος. Όταν είχε άδεια, συναντήθηκαν σε υπόγειο στέκι καλλιτεχνών στην Ομόνοια. Εκείνη του εξήγησε ότι ήταν δευτεροετής μιας θεατρικής σχολής και έμενε σαν φιλοξενούμενη σε φιλικό της σπίτι στο Φάληρο.
Τελικά, νεαρή είχε εξαπατηθεί και την προόριζαν για κονσομασιόν. Ο Ζαννίνο αποφάσισε να τη σώσει και να την πάρει υπό την προστασία του.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr