27 Ιουνίου 1880. Γεννήθηκε η Έλεν Κέλερ
Τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας. Έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο θαύμα θέλησης του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα και στην ηλικία των 19 μηνών, κόλλησε μια ασθένεια, πιθανόν μηνιγγίτιδα ή οστρακιά, με αποτέλεσμα να μείνει τυφλή και κουφή. Όταν έγινε 7, οι γονείς της έφεραν στο σπίτι μια 20χρονη δασκάλα για να την βοηθήσει να επικοινωνεί. Της δίδαξε νοηματική με τη μέθοδο της αφής, σχηματίζοντας την κάθε λέξη στην παλάμη της. Αργότερα, η Έλεν έμαθε να μιλάει, να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της αγγίζοντάς τα, καθώς και να διαβάζει βιβλία με τη μέθοδο Μπράιγ.
Η Έλεν εξελίχθηκε σε μια δυναμική προσωπικότητα που υπερασπιζόταν τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία 88 ετών. Αποτεφρώθηκε σύμφωνα με την επιθυμία της και η στάχτη της τοποθετήθηκε δίπλα στην αγαπημένη της δασκάλα.
27 Ιουνίου 1929. Το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα
Ήταν μία δοκιμαστική μετάδοση μπροστά σε ένα ολιγάριθμο κοινό στη Νέα Υόρκη. Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες ήταν ένα μπουκέτο με τριαντάφυλλα και η αμερικανική σημαία.
Θα περνούσαν πολλά χρόνια έως ότου οι έγχρωμες τηλεοράσεις να μπουν στα σπίτια. Ενδεικτικά, το 1939 χρησιμοποιούνταν παγκοσμίως περίπου 200 τηλεοράσεις. Στην ελλάδα η μαζική πώληση άρχισε μετά το 1980.
27 Ιουνίου 1939. Η σύνταξη της Νέας Ελληνικής
Με εντολή του καθεστώτος της “4ης Αυγούστου”, συστάθηκε επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της σύνταξης της νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.
Στην επιτροπή συμμετείχε και ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης που δύο χρόνια αργότερα θα εξέδιδε την κλασική «Νεοελληνική Γραμματική», το χαρακτηριστικό μπλε βιβλίο.
Θεωρείται η πληρέστερη και εγκυρότερη γραμματική της δημοτικής.
27 Ιουνίου 1940. Οι Γερμανοί εγκαινίασαν την συσκευή “Enigma”
Σε πρώτη όψη, έμοιαζε με μια απλή γραφομηχανή. Όμως, κρυβόταν ένα ολόκληρο σύστημα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που κινούσαν τα νήματα ανάμεσα στους Γερμανούς και τους συμμάχους τους.
Πάνω από το πληκτρολόγιο υπήρχε ένα φωτιζόμενο πάνελ με το αλφάβητο. Η βασική αρχή της συσκευής ήταν απλή, καθώς βασιζόταν στην αντικατάσταση γραμμάτων. Για κάθε γράμμα που πατούσε ο χρήστης, άναβε στο πάνελ ένα άλλο γράμμα, το οποίο αποτελούσε το κρυπτόγραμμά του. Αυτό που το έκανε περίπλοκο ήταν ότι ακόμη και αν ο χρήστης πατούσε στο πληκτρολόγιο το ίδιο γράμμα πολλές συνεχόμενες φορές, στο πάνελ θα άναβε άλλο γράμμα, δηλαδή θα κρυπτογραφούνταν διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν πατούσε το P, θα άναβε το κρυπτόγραμμα Α. Αν ξαναπατούσε το Ρ για δεύτερη φορά, θα άναβε το Ο.
Έτσι, κατάφερναν να έχουν πολλούς συνδυασμούς και να αποφεύγουν επαναλαμβανόμενα μοτίβο.
Από την άλλη πλευρά, ο παραλήπτης δεχόταν μια σειρά από γράμματα που δεν έβγαζαν κανένα νόημα, αν απλώς τα διάβαζε. Στη συνέχεια, τα πληκτρολογούσε στην συσκευή Enigma και το μήνυμα αποκρυπτογραφούνταν στο φωτεινό πάνελ. Ουσιαστικά, ήταν η ίδια διαδικασία αλλά ανάποδα.
Ωστόσο, ο κώδικας “έσπασε” από τον Άλαν Τούρινγκ και ο ροή πολέμου άλλαξε ριζικά. Πολλοί λένε ότι η αποκρυπτογράφηση των μυστικών επικοινωνιών των Γερμανών οδήγησε στην ταχύτερη λήξη του πολέμου, αλλά και στη σωτηρία εκατομμυρίων θυμάτων.
27 Ιουνίου 1951. Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου
Επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης από την Κωνσταντινούπολη.
Μαζί με τον αδερφό του, Αναστάσιο, συνέλαβε την ιδέα να κτιστεί στην Ελλάδα ένα Σανατόριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την περίθαλψη των πασχόντων από φυματίωση. Έτσι, στις 6 Νοεμβρίου 1936, μπήκαν τα θεμέλια του “Φυματιολογικού Ινστιτούτου Ιωάννου Α. Σισμάνογλου και του Οίκου αυτού” στα Μελίσσια Αττικής. Σήμερα λειτουργεί με την ονομασία Γενικό Νοσοκομείο Αττικής “Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ”.
Την ίδια περίοδο κτίστηκε και στην πόλη της Κομοτηνής το “Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο”, που επίσης λειτουργεί μέχρι σήμερα.
27 Ιουνίου 1962. Ο “Τελικός της Νύχτας”
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας προκειμένου να αναμετρηθούν για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.
Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα. Στο 100ό λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής Μέλα τον διέκοψε λόγω σκότους! Οι φίλαθλοι εξοργισμένοι, καθώς πίστεψαν ότι όλα ήταν κανονισμένα για να επαναληφθεί το ματς για περισσότερες εισπράξεις, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Τις επόμενες μέρες η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν όρισε τελικά επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά το 1962.
27 Ιουνίου 1969. Το “Stonewall” και η αρχή των Gay Pride
Η 27η Ιουνίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας. Αυτή τη μέρα, το 1969 ξεκίνησαν τα επεισόδια στο Stonewall.
Το γκέι μπαρ “Stonewall Inn” στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα ο εύκολος στόχος των αστυνομικών. Έως ότου μια μέρα οι ομοφυλόφιλοι αντιστάθηκαν στην αστυνομική βία.
Στο πλευρό τους στάθηκαν χιλιάδες πολίτες που δεν ήταν ομοφυλόφιλοι. Έτσι, τα επεισόδια γιγαντώθηκαν και η ένταση μεταφέρθηκε για πολλές ημέρες σε αρκετούς δρόμους της μεγαλούπολης. Για πρώτη φορά οι αστυνομικοί έβρισκαν αντίσταση και η κοινωνία μάθαινε τις αυθαιρεσίες τους εναντίον των γκέι.
Σε ανάμνηση των γεγονότων του μπαρ “Stonewall”, την επόμενη χρονιά, γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Νέα Υόρκη, η οποία θεωρείται ως σήμερα η πρώτη παρέλαση με την ονομασία “gay pride”.
27 Ιουνίου 1975. Το διαζύγιο Μπόνο-Σερ
Τη δεκαετία του ’60, η Σερ και ο Σόνι Μπόνο ήταν ντουέτο στη σκηνή και ζευγάρι στη ζωή. Είχαν ξεκινήσει να βγαίνουν όταν η Σερ ήταν 16 και ο Μπόνο 26. Γνώρισαν τη δόξα με επιτυχίες όπως το κλασικό I Got You Babe και είχαν τη δική τους τηλεοπτική εκπομπή. Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν το πιο διάσημο ζευγάρι στον πλανήτη.
Τον Μάρτιο του 1969 έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.
Το διαζύγιό τους αποτέλεσε πρώτη είδηση και “ταρακούνησε” το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Όπως αποκαλύφθηκε, όσο ήταν μαζί, ο Μπόνο έπαιρνε το 95% των εσόδων, με το υπόλοιπο 5% να πηγαίνει στους δικηγόρους. «Δουλέψαμε μαζί επί 11 χρόνια και κατέληξα να μην έχω τίποτα», παραδέχθηκε χρόνια αργότερα η Σερ.
27 Ιουνίου 1999. Πέθανε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος
Μετά το πραξικόπημα Ιωαννίδη το 1973, ο Έλληνας δικτάτορας τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι και την οριστική πτώση της Χούντας ένα χρόνο αργότερα, όποτε συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 23 Αυγούστου δικάστηκε μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με τις κατηγορίες της στάσης και της εσχάτης προδοσίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο και σε στρατιωτική καθαίρεση για τη στάση, και σε ισόβια για την εσχάτη προδοσία. Η θανατική ποινή, όμως, δεν εκτελέστηκε, καθώς με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή μετατράπηκε σε ισόβια.
Ο Παπαδόπουλος ποτέ δε δήλωσε μεταμέλεια για όσα έπραξε ούτε και δέχτηκε να χρησιμοποιήσει τις ευνοϊκές διατάξεις που του παρείχαν τη δυνατότητα να βγει από τη φυλακή, είτε με αίτηση χάριτος είτε επικαλούμενος λόγους υγείας- ρύθμιση που χρησιμοποίησαν πολλοί από τους χουντικούς, όπως οι Παττακός και Μακαρέζος.
Πέθανε στην Εντατική Μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου, σε ηλικία 80 ετών, όπου νοσηλευόταν από το καλοκαίρι του 1996, καθώς έπασχε από σπάνια νευρολογική νόσο και καρκίνο του οροποιητικού συστήματος.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ