27 Ιουλίου 1885. Το τροχαίο του Εμμανουήλ Ροΐδη
O συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρθηκε από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσµα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.
Η περίπτωσή του απασχόλησε την ιατρική κοινότητα και η πορεία της υγείας του καταγράφηκε πλήρως εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των Ελλήνων γιατρών του 19ου αιώνα για την αντιμετώπιση των γναθοπροσωπικών κακώσεων. Οι ειδικοί απέδωσαν και στον συγγραφέα ευθύνη για το τροχαίο, καθώς έπασχε από βαρηκοΐα από 13 ετών. Όταν συνέβη το ατύχημα ήταν ήδη 49 και μετά από λίγα χρόνια οδηγήθηκε σε πλήρη κώφωση.
27 Ιουλίου 1900. Γεννήθηκε ο Ευάγγελος Παπανούτσος
Φιλόσοφος, παιδαγωγός, δοκιμιογράφος. Θεωρείται ο σημαντικότερος μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης.
Οι κυριότερες αλλαγές που οφείλονται στον Ευάγγελο Παπανούτσο ήταν, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση της δημοτικής στην Εκπαίδευση και ο διαχωρισμός της Μέσης Εκπαίδευσης στις βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου. Το εκπαιδευτικό του έργο υπέστη έντονη κριτική από τους πραξικοπηματίες της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Αναιρέθηκε μάλιστα σχεδόν ολοσχερώς κατά την επταετία της Χούντας. Ωστόσο, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ράλλη του 1976 ουσιαστικά στηρίχθηκε στις δικές του ιδέες.
27 Ιουλίου 1922. Οι πρώτες πανελλαδικές
Με το νόμο 2905 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τελικά εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ειδοποιός διαφορά με το σύγχρονο σύστημα είναι ότι ο κάθε μαθητής έδινε ξεχωριστά εξετάσεις στην σχολή του ενδιαφέροντός του. Το 1964, επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, ξεκίνησε το λεγόμενο συγκεντρωτικό σύστημα για την είσοδο των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο διατηρείται με διάφορες παραλλαγές μέχρι σήμερα.
Οι «εισιτήριες εξετάσεις» του 1964 μετονομάστηκαν σε «πανελλήνιες» το 1980 από την κυβέρνηση Ράλλη, ενώ το 1982 παίρνουν την ονομασία «γενικές» από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Από το 2000 μέχρι σήμερα οι εξετάσεις διατηρούν την ονομασία «πανελλαδικές».
27 Ιουλίου 1940. Το ντεμπούτο του Μπαγκς Μπάνι
Ο διασημότερος λαγός στον κόσμο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά κινουμένων σχεδίων “A Wild Hare”.
Στην πρώτη του σκηνή, βγήκε από τη φωλιά του για να πει στον Έλμερ Φαντ την περίφημη ατάκα «Eh, what’s up, doc?», που αποτελεί έκτοτε το σήμα κατατεθέν του -μαζί με το καρότο του. Η καριέρα του Μπαγκς Μπάνι εκτοξεύτηκε τη δεκαετία του ’40 μέσα από τις σειρές κινουμένων σχεδίων Looney Tunes και Merrie Melodies, που παίζονται μέχρι σήμερα.
27 Ιουλίου 1948. Γεννήθηκε ο Παύλος Σιδηρόπουλος
Από μικρός ήταν καλλίφωνος, έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε όπερα. Όταν τελείωσε το σχολείο, πέρασε στο Μαθηματικό, αλλά το παράτησε για να αφοσιωθεί στη μουσική.
Κέρδισε το προσωνύμιο του πρίγκιπα της ελληνικής ροκ, ενώ το άλμπουμ του «Φλου» που συνηχογράφησε με το συγκρότημα Σπυριδούλα θεωρείται από τα κορυφαία του είδους.
«Η γυναίκα είναι ο καθρέφτης μας. Είναι το πλάσμα που αγαπάμε στο έπακρο και μισούμε στο έπακρο ταυτοχρόνως, όπως εμπεριέχουμε το Σατανά και το Θεό μαζί…»
Ήταν ένας ασυμβίβαστος μουσικός, “απροσάρμοστος” και γεμάτος πάθος για τη ροκ μουσική με ελληνικό στίχο. Κάτι σχεδόν περιθωριακό στην εποχή του.
Ο έρωτας ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του και πηγή έμπνευσης.
Ωστόσο, η μοναδική γυναίκα στην οποία είχε απεριόριστη αδυναμία ήταν η μητέρα του. Όταν εκείνη πέθανε την άνοιξη του 1990, ο Παύλος κατέρρευσε ψυχολογικά, ενώ το σοβαρό πρόβλημα που εμφάνισε στο χέρι του, χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο την ψυχολογική του κατάσταση. Δεν σταμάτησε όμως να δίνει συναυλίες και να προετοιμάζει τον καινούριο του δίσκο, για να διώξει τους “δαίμονες” του. Αλλά δεν ήταν αρκετό.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1990, έπειτα από υπερβολική δόση ηρωίνης , έπεσε σε κώμα στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο. Άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
27 Ιουλίου 1953. Το τέλος του πολέμου της Κορέας
Με την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τερματίστηκε ο 3ετής πόλεμος στην Κορέα. Κατά τη διάρκεια αυτού, σκοτώθηκαν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες και Κινέζοι και περισσότεροι από 118.000 στρατιώτες του ΟΗΕ.
Όταν ο Βορειοκορεάτης Κιμ εισέβαλε στην Νότιο Κορέα, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ άναψε το πράσινο φως, ώστε 21 κράτη να εκστρατεύσουν στην Κορέα και να αποκαταστήσουν την διεθνή τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα. 10.000 Έλληνες ταξίδεψαν στην κορεατική χερσόνησο. Άλλοι κατατάχτηκαν εθελοντικά και κάποιοι αργότερα έκαναν λόγο για υποχρεωτική συμμετοχή υπό την απειλή ξύλου ή της εξορίας.
27 Ιουλίου 1968. Κυκλοφόρησε το “A Saucerful of Secrets” στις ΗΠΑ
Ήταν ο δεύτερος δίσκος των Pink Floyd και ο τελευταίος στον οποίο συμμετείχε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Σιντ Μπάρετ.
Το τραγούδι “Jugband Blues”, το τελευταίο του άλμπουμ, αποτελεί μία αυτοδιάγνωση του Μπάρετ για τις σχιζοφρενικές του τάσεις. Παρότι ο κιθαρίστας πέθανε το 2006, η τελευταία φορά που τον είδαν τα μέλη της ροκ μπάντας ήταν το 1975. Από τότε ως και τον θάνατό του, παράτησε πλήρως τη μουσική και ζούσε απομονωμένος στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ.
27 Ιουλίου 1974. Κυκλοφόρησε το «Sweet Home Alabama»
Είναι το τραγούδι που έκανε διάσημους τους Lynyrd Skynard, αλλά και ένα από τα δημοφιλέστερα ροκ κομμάτια όλων των εποχών.
Η κατάληξη του συγκροτήματος από την άλλη, ήταν τραγική. Στις 20 Οκτωβρίου του 1977, επιβιβάστηκαν στο Convair CV-300 που θα τους μετέφερε στη Λουιζιάνα για την έκτη συναυλία της περιοδείας τους. Το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και οι πιλότοι αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη προσγείωση, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Έπεσαν στο δάσος κοντά στο Γκίλσμπουργκ του Μισισιπί και το αεροπλάνο καταστράφηκε ολοσχερώς. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο τραγουδιστής Ρόνι Βαν Ζαντ, ο κιθαρίστας Στιβ Γκέινς, η τραγουδίστρια Κάσι Γκέινς, ο μάνατζερ Ντιν Κιλπάτρικ και οι δύο πιλότοι.
Οι κιθαρίστες Άλεν Κόλινς, Γκάρι Ρόσινγκτον και ο μπασίστας Λέον Γουίλκiσον κόντεψαν να χάσουν τα χέρια τους και χρειάστηκαν πολλούς μήνες φυσιοθεραπείας για να μπορέσουν να ξαναπαίξουν μουσική. Ο ντράμερ Άρτιμους Πάιλ ήταν ο μόνος που είχε τις αισθήσεις του μετά την πτώση.
27 Ιουλίου 1992. Πέθανε η Τζένη Καρέζη
Διαγνώστηκε με καρκίνο τη σεζόν 1988-89 όταν έπαζε τον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχοφ, μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα Καζάκο. Οι παραστάσεις διακόπηκαν και η ηθοποιός ταξίδεψε στο εξωτερικό για εξετάσεις. Από την πρώτη στιγμή, είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Η ίδια αντέδρασε με γενναιότητα και μέχρι τέλους πάλεψε την ασθένεια με γενναιότητα.
Πέθανε μετά από τετραετή μάχη με την επάρατη νόσο. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε δημοσιευτεί στον Τύπο μια επιστολή της που έγραφε:
“Θέλω να ζω με τους δικούς μου. Θέλω να κάνω τη λατρεμένη μου δουλειά. Θέλω να προσφέρω. Να αγαπώ και να με αγαπούν. Δεν χάνονται αυτά. Δεν πρέπει να χαθούν. Δεν θέλω να χαθούν. Και πάντα ελπίζω”.
Στη μνήμη της ιδρύθηκε το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και τη με κάθε μέσο ανακούφισή τους από τον πόνο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ