27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα
Στις 08:25 το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, οι άνδρες της Βέρμαχτ εισέβαλαν στην Αθήνα, 18 ημέρες μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Στο καφενείο «Παρθενών» των Αμπελοκήπων, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, ο στρατηγός Χρήστος Καβράκος και ο δήμαρχος Αμβρόσιος Πλυτάς παρέδωσαν την πρωτεύουσα στον Γερμανό διοικητή φον Σέιμπεν.
Η σβάστικα υψώθηκε στην Ακρόπολη και η γερμανική κατοχή της χώρας ξεκίνησε κι επίσημα. Ο αυτόπτης μάρτυρας Ανδρέας Σταματόπουλος περιέγραψε τη «μαύρη» εκείνη ημέρα με τα ακόλουθα λόγια:
«Μέναμε στο ξενοδοχείο City Palace της οδού Σταδίου. Η νύκτα της 26/27 Απριλίου ήταν ένας αληθινός εφιάλτης, καθώς όλοι μας γνωρίζαμε ότι τα γερμανικά στρατεύματα είχαν φθάσει στα προάστια της πρωτεύουσας… Όταν ξημέρωσε, γύρω στις οκτώ, ένας θόρυβος μηχανής ακούστηκε από τον δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο.
Μια γκρίζα στρατιωτική μοτοσικλέτα που έφερε διπλωμένη πίσω από το κάθισμα του οδηγού μια κόκκινη σημαία με εμφανή τη μαύρη σβάστικα, πέρασε με ταχύτητα από την περιοχή της πλατείας Ομονοίας προς το Σύνταγμα. Ξαφνικά όλοι αισθανθήκαμε έναν κόμπο να πνίγει τον λαιμό μας. Είχαμε πλέον κατοχή!…».
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες από την εισβολή των Ναζί στην Αθήνα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
27 Απριλίου 1864: Πέθανε ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης
Ήταν 67 ετών, αλλά η σωματική και ψυχική του υγεία του είχε προ πολλού κλονιστεί. Πολέμησε γενναία εναντίον των Οθωμανών, τραυματίστηκε πολλές φορές στο πεδίο της μάχης, αλλά αποδείχθηκε «εφτάψυχος».
Στα μεταεπαναστατικά χρόνια, ανέπτυξε πολιτική δράση. Αν και αρχικά υποστήριξε τον βασιλιά Όθωνα, αργότερα αγωνίστηκε για την παραχώρηση Συντάγματος.
Το 1853, καταδικάστηκε σε θάνατο για συνωμοσία εναντίον του Στέμματος. Η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά, αλλά το 1854 του δόθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε.
Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Ιωάννης Τριαντάφυλλος. Το «Μακρυγιάννης» του το έδωσαν οι συγχωριανοί του για το ψηλό του ανάστημα.
Ορφάνεψε από μικρός, καθώς ο πατέρας του σκοτώθηκε από Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, και η οικογένεια του αναγκάστηκε να καταφύγει κυνηγημένη στη Λιβαδειά.
Τα «Απομνημονεύματά» του έμειναν στην ιστορία ως ένα λαμπρό πεζογραφικό πόνημα και τεκμήριο της εποχής. Ο ίδιος, αν και αγράμματος, «μορφώθηκε» στα γεράματα, προκειμένου να αφήσει αυτή την παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
27 Απριλίου 1875: Πρώτη φορά πρωθυπουργός ο Χαρίλαος Τρικούπης
Ανέλαβε το αξίωμα συνολικά επτά φορές. Ταύτισε το όνομά του με τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και την «αρχή της δεδηλωμένης», σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς δεν έπρεπε να διορίζει όποιον ήθελε ως πρωθυπουργό αλλά μόνο εκείνον που είχε τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της Βουλής. Δηλαδή την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Στα χρόνια της διακυβέρνησής του, εφάρμοσε ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους τομείς της γεωργίας, της φορολογίας και της άμυνας.
Επίσης δημιούργησε το σιδηρόδρομο και διάνοιξε τον ισθμό της Κορίνθου. Έργα φαραωνικά σε έξοδα και οργάνωση που άνοιξαν το δρόμο της Ελλάδας για πραγματικά καλύτερες μέρες.
Παρ’ όλ’ αυτά, η ελληνική οικονομία δεν «άντεξε» το και τα χρέη έγιναν δυσβάσταχτα. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος τον χαρακτήριζε «φορομπήχτη» και ο μεγάλος του αντίπαλος, Θεόδωρος Δηλιγιάννης πάσχιζε να καρπωθεί τη φθορά του.
Το χειμώνα του 1893, η Βουλή κήρυξε χρεοστάσιο και ο Τρικούπης αναφώνησε την ιστορική φράση «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν!». Αυτό ήταν ουσιαστικά το τέλος της καριέρας του ως πολιτικός.
27 Απριλίου 1791: Γεννήθηκε ο Σάμουελ Μορς
Έσωσε εκατομμύρια ζωές και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο πολιτισμό, με ασφάλεια στις μεταφορές και στην επικοινωνία. Ο Σάμουελ Μορς επινόησε τον ομώνυμο Κώδικα, που υπηρέτησε την ανθρωπότητα μέχρι τη δεκαετία του ’90, και τον ηλεκτρικό τηλέγραφο.
. _._ _ _ _ _ _ _ ._ ._. .. …-_ _ _ _._ _ _ _ .
Mετάφραση: Ευχαριστούμε.
Αν διαβάσει τον κώδικα κάποιος ειδικός και βρει λάθος, ζητούμε την κατανόησή του. Είναι η πρώτη μας απόπειρα.
Παρακάτω ο κώδικας:
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα γράμματα πού αποτελούνται μόνο από τελείες:
Ε( . ), Ι ( . . ), Σ( . . . ), Η(. . . .)
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα γράμματα πού αποτελούνται μόνον από παύλες:
Τ(-), Μ(_ _), Ο(_ _ _), Χ(_ _ _ _).
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα γράμματα πού αρχίζουν από μία τελεία:
Α(. -). Λ (. _.. ), Π(. _ _. ), Ρ (. _. ), Ω(._ _)
Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν τα γράμματα που αρχίζουν από μία παύλα:
Β (_… ), Δ(_..), Θ(_._.), Κ(_._), Ν(_.), Ξ(_.._), Υ(_._ _)
Στην πέμπτη κατηγορία ανήκουν τα γράμματα πού αρχίζουν από δύο τελείες ή από δύο παύλες:
Φ (.._. ), Γ(_ _.), Ζ(_ _..). Ψ(_ _._).
Οι αριθμοί αρχίζουν προοδευτικά με τελείες και από το 6 έως το 0, προχωρούν αντίθετα σε παύλες:
1 (._ _ _ _) |
6 (_….) |
2 (.._ _ _) |
7 (_ _…) |
3 (…_ _) |
8 (_ _ _ ..) |
4 (…._) |
9 (_ _ _ _ .) |
5 (…..) |
0 (_ _ _ _ _) |
27 Απριλίου 1810: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει το “Fur Elise“
Πρόκειται για το πιο πολυακουσμένο κομμάτι του Γερμανού μουσουργού. Η ημερομηνία της 27ης Απριλίου βρέθηκε σε χειρόγραφη παρτιτούρα που ήρθε στο φως 40 χρόνια μετά το θάνατό του.
Την ανακάλυψε το 1867 σε μία ιδιωτική συλλογή, ανάμεσα σε άλλες πρόχειρες σημειώσεις, ο μουσικολόγος Λούντβιχ Νολ και ανέλαβε να την καθαρογράψει. Το πρωτότυπο δεν σώζεται, καθώς ο Νολ ισχυρίστηκε ότι το έχασε.
Οι ειδικοί πάνω στο έργο του Μπετόβεν δεν έχουν καταφέρει να πουν με βεβαιότητα ποια ήταν η μυστηριώδης Ελίζ.
Η πρώτη θεωρία θέλει το «Ελίζ» να ήταν το χαϊδευτικό της Ελίζαμπεθ Ρόκελ, μιας Γερμανίδας σοπράνο με την οποία ο Μπετόβεν είχε συνεργαστεί.
Σύμφωνα με τους βιογράφους του, οι δυο τους συναντιόνταν συχνά εκτός όπερας και ο Μπετόβεν είχε αναπτύξει έντονα συναισθήματα για τη νεαρή καλλιτέχνιδα, τα οποία όμως δεν ήταν αμοιβαία.
Η δεύτερη και πιο διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει ότι η πραγματική παραλήπτρια του κομματιού ήταν η Τερέζα Μαλφάτι, μια κοπέλα, στην οποία ο Μπετόβεν έκανε μαθήματα πιάνου.
Ο συνθέτης είχε ερωτευθεί τη 18χρονη μαθήτριά του και της έκανε πρόταση γάμου. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Ρόκελ, η Μαλφάτι δεν έτρεφε ερωτικά αισθήματα για το πρόσωπό του.
27 Απριλίου 1900: Γεννήθηκε ο «πατέρας» του Γούντι του Τρυποκάρυδου
Ο λόγος για τον Αμερικανό σκιτσογράφο, Γουόλτερ Λαντζ.
Το δημιούργημά του, ένας ανθρωπόμορφος σκανταλιάρης τρυποκάρυδος με χαρακτηριστικό γέλιο, έγινε δημοφιλέστατο τη δεκαετία του ‘50, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση.
Ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος γεννήθηκε αρχικά στη φαντασία της συζύγου του Λαντζ, στα τέλη της δεκαετίας του 1930.
Στο ταξίδι του μέλιτος, ένας τρυποκάρυδος δεν τους άφηνε να κοιμηθούν. Mια ξαφνική καταιγίδα πλημμύρισε το σπίτι και φανέρωσε το μεγαλειώδες έργο του: η οροφή είχε γίνει «σουρωτήρι»! Η σύζυγος τον φαντάστηκε και ο Λαντζ τον σχεδίασε.
Ο Γούντι πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 200 ταινίες και έχει το δικό του αστέρι στη «Λεωφόρο της Δόξας» στο Χόλιγουντ. Τη φωνή του έχουν κάνει επτά καλλιτέχνες.
Διαβάστε περισσότερα για το καρτούν στο παρακάτω κείμενο:
27 Απριλίου 1909: Ανατράπηκε ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ Β’ από τους Νεότουρκους
Θεωρείται μεταρρυθμιστής, αλλά το παρατσούκλι του «ο αιμοσταγής σουλτάνος» δεν βγήκε τυχαία.
Η σφαγή περίπου 20.000 Αρμενίων ήταν ένα από τα έργα του. Επί των ημερών του, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε τη Συρία και σχεδόν όλα τα Βαλκάνια, μετά την ήττα από τη Ρωσία.
Η πολιτική του δράση εμπνέει τον Ερντογάν και στην Τουρκία το σίριαλ «Τελευταίος Σουλτάνος», κάνει θραύση, αν και έχει καταγγελθεί για αντισιμητισμό.
Παρεμπιπτόντως, μήπως ξέρετε πώς λέγεται ο Σουλτάνος που κυβερνούσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση; Μαχμούτ Β’ και ήταν ο ηγέτης που εξολόθρευσε μαζικά και οριστικά τους γενίτσαρους, οι οποίοι ήταν πια ανίκανοι πολεμιστές και παρασιτικοί εκβιαστές του κράτους. Κάτι που βόλεψε τρομερά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
27 Απριλίου 1935: Γεννήθηκε ο σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος
Μετά από σπουδές στο Παρίσι εργάστηκε για τρία χρόνια ως κριτικός κινηματογράφου. Το 1970, η πρώτη του ταινία «Αναπαράσταση» κέρδισε το Α’ Βραβείο στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης.
Ο Αγγελόπουλος και οι ταινίες του χαίρουν βαθύτατης εκτίμησης από μεγάλους σκηνοθέτες του κινηματογράφου.
Ο Βέρνερ Χέρτζογκ είδε τον «Θίασο» και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που φίλησε τα πόδια του Αγγελόπουλου. Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι δάκρυσε σε μία σκηνή της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα τον αποκάλεσε «μεγάλη μορφή του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου» και ο Ακίρα Κουροσάβα είχε πει για τον «Μεγαλέξαντρο»:
«… παρακολουθώντας αυτό το φιλμ, ένιωσα βαθιά την απόλαυση του κινηματογράφου, με την πιο απόλυτη έννοια του όρου».
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ανέφερε για τον «Μελισσοκόμο»: «Είναι ένα αριστούργημα. Είναι μια εμπειρία απίστευτα συγκλονιστική».
Ο Βιμ Βέντερς είχε μιλήσει για το βλέμμα του Οδυσσέα: «Έφυγα από τις Κάννες μαγεμένος με το Βλέμμα του Οδυσσέα. Ακόμα κι εδώ στο Τόκιο που βρίσκομαι τώρα με ακολουθεί η μαγεία. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που θα μείνει στην ιστορία του σινεμά».
27 Απριλίου 1945: Οι Σύμμαχοι απέρριψαν πρόταση ειρήνης από τον Χίμλερ
Αντί αυτού, επέμειναν στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Ο Χάινριχ Χίμλερ ήταν αρχηγός των Ες Ες και σπάνια περίπτωση διεστραμμένου εγκληματία.
Πριν τον πόλεμο, εκτέλεσε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους του Χίτλερ. Το 1936, έγινε αρχηγός της αστυνομίας και της Γκεστάπο που δημιούργησε φακέλους για σχεδόν όλους τους πολίτες.
Δημιούργησε και οργάνωσε τα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος. Αυτοκτόνησε καταπίνοντας υδροκυάνιο, για να γλιτώσει τη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.
27 Απριλίου 1981: Λανσαρίστηκε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή για προσωπική χρήση
Η ονομασία “ποντίκι” προήλθε από το στρογγυλό σχήμα της συσκευής και το καλώδιο που μοιάζει με ουρά. Αμέσως έγινε ο καλύτερος φίλος του υπολογιστή και του αυχενικού!
Today in 1981 Xerox introduced the first commercial Mouse that was used with the Xerox 8010 Star Information System, It was not a success, plunging the mouse into obscurity until 1983 when the apple Lisa came out. Do you remember what your first mouse looked like? pic.twitter.com/UQpcidkdrG
— Tilt Five (@tiltfive) April 28, 2022
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr