26 Μαΐου 1896: Στέφθηκε Τσάρος ο Νικόλαος Β’
O τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας
Ανήκε στη μακραίωνη δυναστεία των Ρομανώφ και διαδέχθηκε τον πατέρα του, Αλέξανδρο Γ’. Το Μάρτιο του 1917, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, υπό το βάρος της επανάστασης των Μπολσεβίκων, η οποία, οκτώ μήνες μετά, ανέτρεψε το θεσμό της μοναρχίας.
Οι Μπολσεβίκοι συνέλαβαν και κράτησαν αιχμάλωτο τον Νικόλαο Β’, μαζί με τη γυναίκα του, τα πέντε παιδιά του και το προσωπικό της οικογένειας. Τους εκτέλεσαν στις 17 Ιουλίου 1918, στην πόλη Γεκατερινμπούργκ.
Έτσι, “γράφτηκε” το τέλος μίας από τις μακροβιότερες δυναστείες του κόσμου. Τον Αύγουστο του 2000, η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακήρυξε τον Νικόλαο Β’ άγιο.
26 Μαΐου 1903: Πέθανε ο Γάλλος ραλίστας και επιχειρηματίας, Μαρσέλ Ρενό
Ναι, πρόκειται για έναν από τους ιδρυτές της πασίγνωστης αυτοκινητοβιομηχανίας, Renault. Οι άλλοι δύο ήταν οι αδερφοί του, Λουίς και Φερνάντ. O Μαρσέλ Ρενό σκοτώθηκε στα 31 του, κατά τη διάρκεια αγώνων ταχύτητας. Η Renault ιδρύθηκε επίσημα στις 25 Φεβρουαρίου 1899.
26 Μαΐου 1938: Ιδρύθηκε η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων
Αποτελείτο από μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και συστάθηκε με σκοπό να διερευνήσει και να ασκήσει διώξεις σε ιδιώτες, δημοσίους υπαλλήλους και οργανώσεις που θεωρούνταν ύποπτοι για κομμουνιστικά φρονήματα.
Η επιτροπή αναβαθμίστηκε και κυριάρχησε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και εξαπέλυσε “κυνήγι μαγισσών”. Διανοούμενοι και ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως ο Άρθουρ Μίλερ και ο Τσάρλι Τσάπλιν, μπήκαν σε μαύρη λίστα ως ύποπτοι κομμουνιστές .
Αν και δεν συμμετείχε στην επιτροπή, είναι δεδομένο ότι την επηρέασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και σφοδρός αντικομμουνιστής, Τζόζεφ Μακάρθι. Διαβάστε περισσότερα για τα “έργα και τις ημέρες” του Μακάρθι στο παρακάτω άρθρο:
26 Μαΐου 1951: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα φυσικός και αστροναύτισσα, Σάλι Ράιντ
Υπήρξε η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα, στις 18 Ιουνίου 1983, αλλά όχι η πρώτη γυναίκα που το κατόρθωσε, μια και είχαν προηγηθεί οι Ρωσίδες Βαλεντίνα Τερέσκοβα (16 Ιουνίου 1963) και Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (19 Αυγούστου 1982).
Η Ράιντ ήταν μέλος της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου “Challenger” και επανέλαβε τη διαστημική πτήση ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 1984.
Μετά την αποχώρηση της από τη NASA, το 1989, έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επιδίωξε να ενθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια να “βαδίσουν στα χνάρια της”.
Πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στις 23 Ιουλίου 2012.
26 Μαΐου 1975: Η ένταξη ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στην ΕΛ.ΑΣ.
Για πρώτη φορά τα σκυλιά τέθηκαν στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για γερμανικούς ποιμενικούς και η συνδρομή τους στο έργο της αστυνομίας είναι σημαντική: ανιχνεύουν ναρκωτικές ουσίες, εντοπίζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς και λειτουργούν ενισχυτικά στις πεζές περιπολίες.
26 Μαΐου 2008: Πέθανε ο Σίντνεϊ Πόλακ
Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών, βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία “Πέρα από την Αφρική” (1985). Αρχικά, ήθελε να γίνει οδοντίατρος, αλλά στα 17 του χρόνια ανακάλυψε τη Νέα Υόρκη και τον κόσμο του θεάματος.
Γύρισε ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές όπως: “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν” (1969), “Τζερεμάια Τζόνσον” (1972), “Τα καλύτερά μας χρόνια” (1973) και “Οι τρεις μέρες του Κόνδορα” (1975). Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, ύστερα από “μάχη” με τον καρκίνο.
26 Μαΐου 1978: Πέθανε η Κυβέλη Ανδριανού
Ηθοποιός του θεάτρου και θιασάρχης που έγινε γνωστή με το μικρό της όνομα. Παντρεύτηκε τρεις φορές, με πιο γνωστή απ’ όλες τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Έμειναν μαζί πάνω από 30 χρόνια και, όπως έλεγε η Κυβέλη, «αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη, δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας».
Οι φήμες έλεγαν ότι ήταν νόθο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α’. Τη βρήκαν στην πόρτα του σπιτιού τους, στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, ο Αναστάσης και η Μαρία Ανδριανού, με ένα μενταγιόν στο λαιμό που έφερε το όνομά της.
Παρότι ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές, οι θετοί γονείς της την ανέθρεψαν όσο το δυνατόν καλύτερα. Η μητέρα της Κυβέλης δεν έβλεπε θετικά την προοπτική να ακολουθήσει καριέρα στο θέατρο.
«Κάνεις λάθος! Ο Θεός την προίκισε με ένα θησαυρό. Δεν έχεις το δικαίωμα να στραγγαλίσεις ένα ταλέντο», αντέτεινε ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.
Η Κυβέλη συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη. Άφησε πίσω της τέσσερα παιδιά, τρία εγγόνια, έξι δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα.
Διαβάστε περισσότερα για την Κυβέλη στο ακόλουθο κείμενο:
26 Μαΐου 1907: Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζον Γουέιν
Αρρενωπός, εραστής, υπερσυντηρητικός
Έμεινε στην ιστορία ως ο δημοφιλέστερος καουμπόι του αμερικάνικου κινηματογράφου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριον Ρόμπερτ Μόρισον, αλλά ο σκηνοθέτης Ραούλ Γουόλς του έδωσε το ψευδώνυμο «Τζον Γουέιν», όταν ανέλαβε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κάπνιζε πέντε πακέτα τσιγάρα την ημέρα, έπινε συχνά και απατούσε τις συζύγους του. Υποστήριξε ανοικτά τον Νίξον, έδωσε τη φωνή του σε προεκλογικά σποτ του Ρήγκαν και ήταν αντικομμουνιστής.
Ο ρόλος που «απογείωσε» την καριέρα του Γουέιν ήταν στο κλασικό γουέστερν «Η ταχυδρομική άμαξα» (1939) σε σκηνοθεσία του Τζον Φορντ.
Άλλες ταινίες που πρωταγωνίστησε ήταν «Η Αιχμάλωτος Της Ερήμου», το «Ρίο Μπράβο» και το «Αληθινό θράσος». Για το τελευταίο κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, το 1969.
Διαβάστε αναλυτικότερα για τον Τζον Γουέιν στο ακόλουθο αφιέρωμα:
26 Μαΐου 1799: Γεννήθηκε ο Αλεξάντρ Πούσκιν
Υπήρξε ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής όλων των εποχών και ο θεμελιωτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. Όμως έμεινε στην ιστορία και για το γεγονός ότι σκοτώθηκε σε μονομαχία για την τιμή της γυναίκας του, Ναταλίας Γκοντσάροβα.
Κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Γκοντσάροβα είχε σχέση με τον Γάλλο αξιωματικό, Ζορζ Ντ’ Αντέ. Στο σπίτι του Πούσκιν έφταναν συνεχώς προσβλητικά γράμματα για την τιμή της γυναίκας του και του ίδιου και, όταν συνειδητοποίησε ότι προέρχονταν από τον Ντ’ Αντέ, τον προκάλεσε σε μονομαχία.
Ο Ντ’ Αντέ αποδέχθηκε την πρόκληση και οι δύο άνδρες αναμετρήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου 1837, στα χιονισμένα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης.
Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών ο Πούσκιν τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιά και, δυο ημέρες μετά, άφησε την τελευταία του πνοή. «Βύθισε» τους Ρώσους στο πένθος, αλλά άφησε πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη.
26 Μαΐου 1897: Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο «Δράκουλας»
Πρόκειται για το δημοφιλές μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα, Μπραμ Στόκερ, βασισμένο στο θρύλο του Κόμη Δράκουλα.
Η ιστορία ξεκινά με την επίσκεψη του βρετανού δικηγόρου, Τζόναθαν Χάρκερ στον πύργο του Δράκουλα, στα Καρπάθια Όρη, προκειμένου να βοηθήσει τον κόμη να αγοράσει ένα σπίτι στο Λονδίνο.
Ο Χάρκερ θα διαπιστώσει τη φρικτή αλήθεια για τον εντολέα του και θα μείνει φυλακισμένος στον πύργο του, ενώ ο Δράκουλας θα ταξιδέψει στην Αγγλία προς αναζήτηση των επόμενων θυμάτων του.
Ο «Δράκουλας» μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο και το ρόλο ενσάρκωσαν ηθοποιοί, όπως ο Μπέλα Λουγκόζι (1931) και ο Κρίστοφερ Λι (1958).
Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον λογοτεχνικό βρικόλακα ήταν ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Βλαντ Γ’ Τσέπες, γνωστός και ως “Ο Παλουκωτής”. Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ