26 Ιουνίου 363: Σκοτώθηκε ο Ιουλιανός
Ο τελευταίος Αυτοκράτωρ της Κωνσταντίνειας Δυναστείας
Ρωμαίος Αυτοκράτορας (361-363 μ.Χ.) που ο χριστιανικός κόσμος τον κατέγραψε στην ιστορία ως “Παραβάτης” ή “Αποστάτης“, επειδή προσπάθησε να επαναφέρει την ειδωλολατρία.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν θείος του και ο Ιουλιανός ανήλθε στο θρόνο μετά το θάνατο του ξαδέρφου του, Κωνστάντιου Β’, ο οποίος είχε ενορχηστρώσει τη μαζική δολοφονία των αρρένων συγγενών του Ιουλιανού. Ο ίδιος είχε γλιτώσει με εξορία και για αυτό επέζησε.
Είχε χριστιανική παιδεία καθώς ανατράφηκε υπό την εποπτεία του επισκόπου Νικομηδείας και στη συνέχεια υπό τον επίσκοπο Καππαδοκίας. Ωστόσο λάμβανε και κλασική μόρφωση. Σε μεγαλύτερη ηλικία επέλεξε την “ελληνική θρησκεία” και υπήρξε από τους πιο μορφωμένους αυτοκράτορες.
Όταν ο Ιουλιανός έγινε αυτοκράτορας, περιόρισε δραστικά τον αριθμό των αξιωματούχων για λόγους οικονομίας και εξορθολογισμού. Αναπόφευκτα απέκλεισε και πολλούς Χριστιανούς από τα υψηλά πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα ενώ τους απαγόρευσε να σπουδάζουν και να διδάσκουν την κλασική παιδεία. Παράλληλα, άνοιξε ξανά τους αρχαίους ναούς.
Ωστόσο, η θρησκευτική πολιτική του Ιουλιανού αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Η χριστιανική θρησκεία είχε αποκτήσει βαθιές ρίζες στην αυτοκρατορία.
Στα υπόλοιπα διοικητικά του καθήκοντα, υπήρξε ένας καλός και πετυχημένος αυτοκράτορας που έδειξε σεμνότητα και απλότητα η οποία μάλλον παραξένεψε τον λαό που είχε συνηθίσει να υπάρχει “απόσταση” από τον αυτοκράτορα. Ηγήθηκε όλων των μαχών αν και η στρατιωτική του εκπαίδευση άρχισε σε μεγάλη ηλικία για τα δεδομένα της εποχής.
Αν και πολέμιος του χριστιανισμού, δεν ακολούθησε πολιτική σκληρών διώξεων, όπως άλλοι ειδωλολάτρες αυτοκράτορες πριν τον Μ. Κωνσταντίνο. Ήταν όμως ο μόνος που προσπάθησε να τον “ξεριζώσει”.
Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του εναντίον των Περσών καθώς έπεσε στη μάχη χωρίς τον προστατευτικό θώρακα. Οι απόψεις για το ποιος του έμπηξε το δόρυ στο συκώτι διίστανται, αλλά δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ότι ήταν “φίλια πυρά”.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Ιουλιανού του Παραβάτη στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
26 Ιουνίου 1908: Γεννήθηκε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε
Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός και δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας από τις 3 Νοεμβρίου 1970 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 1973, όταν ανατράπηκε από τις δυνάμεις του στρατηγού, Αουγκούστο Πινοσέτ.
Το πραξικόπημα έγινε με την υποστήριξη των ΗΠΑ και οδήγησε τον Αλιέντε στην αυτοκτονία και τη Χιλή σε δικτατορία που διήρκεσε μέχρι το 1990 και περιελάμβανε βασανιστήρια, εκτελέσεις και εξαφανίσεις.
Ο Αλιέντε εθνικοποίησε τα ορυχεία χαλκού, τις βιομηχανίες και τις τράπεζες, απαλλοτρίωσε εκτάσεις γης προς όφελος αγροτικών συνεταιρισμών και σύνηψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.
Η πολιτική του Χιλιανού προέδρου θορύβησε τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν μεγάλα συμφέροντα στη βιομηχανία ορυκτών. Η δημοφιλής συγγραφέας, Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι ανιψιά του.
26 Ιουνίου 1913: Η απελευθέρωση της Καβάλας
Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Δόξα», «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» αποβίβασαν αγήματα και απελευθέρωσαν την Καβάλα χωρίς αντίσταση. Οι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τους ελευθερωτές τους.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο ελληνικός στόλος έκανε ναυτική επίδειξη γύρω από το λιμάνι της Καβάλας, για να δώσει την εντύπωση στους Βούλγαρους ότι θα έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση.
Φοβούμενοι το ενδεχόμενο αυτό και δεδομένου ότι δεν διέθεταν στόλο στο βόρειο Αιγαίο, οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν την πόλη και διευκόλυναν το έργο των Ελλήνων.
Η Καβάλα είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους τον Οκτώβριο του 1912. Θεωρήθηκε μία πόλη με μεγάλη στρατηγική σημασία, διότι το λιμάνι της εξασφάλιζε την υλοποίηση του οράματος της “Μεγάλης Βουλγαρίας”.
26 Ιουνίου 1924: Γεννήθηκε ο Κώστας Αξελός
Έλληνας στοχαστής και φιλόσοφος που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. Από μικρός διάβαζε τα έργα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Μαρξ, ο Νίτσε και ο Ρίλκε.
Σπούδασε νομική, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) και φυλακίστηκε στα Δεκεμβριανά.
Τον Μάρτιο του 2009, στο πλαίσιο της τελευταίας του επίσκεψης στην Ελλάδα, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ. Πέθανε στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου 2010, σε ηλικία 85 ετών.
26 Ιουνίου 1943: Πέθανε ο Καρλ Λαντστάινερ
Πρόκειται για τον Αυστροαμερικανό γιατρό που το 1901 ανακάλυψε τις τέσσερις κύριες ομάδες αίματος (σύστημα ΑΒΟ).
Μέχρι τότε, οι μεταγγίσεις αίματος γίνονταν με αμφίβολα αποτελέσματα και χάρη στον Λαντστάινερ μετατράπηκαν σε μία ασφαλή πράξη ρουτίνας. Επίσης, η ανακάλυψή του συνεισέφερε στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής επιστήμης και της γενετικής.
Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930. Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται προς τιμήν του την ημερομηνία της γέννησής του, στις 14 Ιουνίου.
26 Ιουνίου 1945: Υπογράφτηκε ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών
50 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέγραψαν τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.
Τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945 και μέχρι σήμερα καθορίζει τη δομή και τους σκοπούς των έξι οργάνων του οργανισμού.
Αρχικά, ο ΟΗΕ απαρτιζόταν από 51 χώρες μέλη. Μετά την προσχώρηση του Νοτίου Σουδάν το 2011, αριθμεί 193 μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα κράτη.
26 Ιουνίου 1954: Το παραγωγικότερο παιχνίδι στην ιστορία του Μουντιάλ
Ο λόγος για τον προημιτελικό μεταξύ της Αυστρίας και της διοργανώτριας Ελβετίας, ο οποίος έληξε με σκορ 7-5 υπέρ των Αυστριακών και διεξήχθη κάτω από αφόρητη ζέστη.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 κατέκτησε η Δυτική Γερμανία και έμεινε στην ιστορία για τα πολλά και ασυνήθιστα εντυπωσιακά σκορ, τόσο στη φάση των ομίλων όσο και στους επόμενους γύρους.
Στο παιχνίδι Δυτική Γερμανία-Ουγγαρία για τη φάση των ομίλων, οι Ούγγροι του Φέρεντς Πούσκας νίκησαν με 8-3 τους αντιπάλους τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, “φιλοδώρησαν” τη Νότια Κορέα με 9 γκολ.
Στα αξιοσημείωτα του τουρνουά το γεγονός ότι η Τουρκία σκόραρε επτά γκολ εναντίον της Νότιας Κορέας και δέχθηκε επτά τέρματα από τη Δυτική Γερμανία και αποκλείστηκε.
Η Ουρουγουάη σημείωσε επίσης μια εμφατική νίκη, επικρατώντας με 7-0 της Σκωτίας.
26 Ιουνίου 1963: Η ομιλία του Κένεντι στο διαιρεμένο Βερολίνο
«Είμαι ένας Βερολινέζος»
Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη διχοτομημένη γερμανική πρωτεύουσα και εκφώνησε ομιλία, στην οποία ξεχώρισε η φράση «Είμαι ένας Βερολινέζος» (“Ich bin ein Berliner”).
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, για να ακούσουν τον Κένεντι και να ζητωκραυγάσουν. Χρησιμοποίησε μία ακόμη φράση στα γερμανικά: “Lass’ sie nach Berlin kommen” («Αφήστε τους να έρθουν στο Βερολίνο»)
Στην αρχή της ομιλίας του, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, ο Κένεντι είπε:
“Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν περήφανο καύχημα να λες “Civis Romanus Sum” (“Είμαι ένας Ρωμαίος πολίτης”). Σήμερα, στον κόσμο της ελευθερίας, το πιο περήφανο καύχημα είναι “Ich bin ein Berliner!”
Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη διάσημη φράση:
“Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, όπου και αν ζουν, είναι πολίτες του Βερολίνου, και, ως εκ τούτου, ως ελεύθερος άνθρωπος, είμαι υπερήφανος για τις λέξεις “Ich bin ein Berliner!””
Ήταν μια συμβολική κίνηση, σχεδόν δύο χρόνια μετά το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, με την οποία ο Κένεντι εξέφρασε την υποστήριξη που θα προσέφεραν οι ΗΠΑ στο Δυτικό Βερολίνο.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Τζον Κένεντι στο παρακάτω βίντεο (διαθέσιμη και στη Wikipedia):
26 Ιουνίου 1996: Δολοφονήθηκε η Βερόνικα Γκέριν
Σύμβολο της μαχόμενης δημοσιογραφίας
Ιρλανδή δημοσιογράφος που αποκάλυψε τα κυκλώματα ναρκωτικών στη χώρα της και το πλήρωσε με τη ζωή της.
Είχε πείσμα, αψηφούσε τις επανειλημμένες απειλές που δεχόταν για τη ζωή της και αρνήθηκε την αστυνομική προστασία που προσφέρθηκε να της εξασφαλίσει ο διευθυντής της εφημερίδας Sunday Independent.
Εκτελέστηκε με έξι σφαίρες σε ένα φανάρι, από μέλη της συμμορίας του βαρόνου των ναρκωτικών, Τζον Γκίλιγκαν. Ήταν μόλις 36 ετών.
Η ιστορία της Βερόνικα Γκέριν ενέπνευσε τη δημιουργία δύο ταινιών: «Το Τίμημα της Αλήθειας» (2000) με πρωταγωνίστρια την Τζόαν Άλεν και «Βερόνικα Γκέριν» (2003), με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή της Ιρλανδής δημοσιογράφου στο ακόλουθο αφιέρωμα:
26 Ιουνίου 2003: Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή, Μαρκ Βιβιάν Φοέ
Καμερουνέζος αμυντικός μέσος που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών εναντίον της Κολομβίας, στο στάδιο “Gerland” της Λιόν.
Οι γιατροί προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή τον 28χρονο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως διαπιστώθηκε, ο θάνατος του Φοέ οφειλόταν σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Η είδηση προκάλεσε σοκ και θλίψη στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα και η Σίτι απέσυρε τη φανέλα με τον αριθμό “23”, την οποία φορούσε ο Καμερουνέζος παίκτης.
Ο Φοέ αγωνίστηκε επίσης στην αγγλική Γουέστ Χαμ και στις γαλλικές Λανς και Λιόν και πήρε μέρος με την Εθνική Καμερούν στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1994 και του 2002.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Τραμπ δεν αποκλείει να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία . Εξετάζει την επιβολή δασμών στη Δανία
- Οπαδοί Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώνουν τις φωνές τους κατά της αύξησης των εισιτηρίων
- 22χρονη Ισπανίδα σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο
- O Ζάκερμπεργκ καταργεί το πρόγραμμα fact-checking. Τι σημαίνει η ενέργεια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ