10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου. Ερντογάν, Κώστας Βουτσάς, Αμαλία Φλέμινγκ, Τζόνι Κας

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου. Ερντογάν, Κώστας Βουτσάς, Αμαλία Φλέμινγκ, Τζόνι Κας

Σήμερα γιορτάζουν οι Ανατολή, Πορφύριος, Πορφυρία, Σεβαστιανός, Φωτεινή, Φώτιος και Φώτης

26 Φεβρουαρίου 1725: Γεννήθηκε ο Νικολά-Ζοζέφ Κινιό

Ο εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου οχήματος

Ήταν δημιουργός του πρώτου ατμοκίνητου αυτοκινήτου. Το 1763, ενώ βρισκόταν στη Γαλλία, άρχισε να ασχολείται με τις εφευρέσεις. Είχε υπηρετήσει στο στρατό ως αξιωματικός και μία από τις ιδέες του ήταν η κατασκευή ενός οχήματος, το οποίο θα μετέφερε τα κανόνια του Πυροβολικού.

Το 1769 δημιούργησε το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο. Ήταν κατασκευασμένο με 4 τροχούς, ενώ μπορούσε να φτάσει τα 4 χλμ/ώρα.

Η εφεύρεσή του ήταν τεράστιας αξίας καθώς οι στρατιώτες και τα ζώα δεν θα έπρεπε να σέρνουν τα κανόνια. Το 1870, κατασκεύασε ένα δεύτερο μεγαλύτερο όχημα με τρεις τροχούς. Όμως, επειδή το ρεζερβουάρ δεν είχε αρκετό νερό, το ατμοκίνητο δεν μπορούσε κινηθεί για πολλή ώρα. Επιπλέον, η άνιση κατανομή βάρους δυσκόλευε την ισορροπία του. Δυσκολίες…αλλά η αρχή είχε γίνει!

26 Φεβρουαρίου 1802: Γεννήθηκε ο Βίκτωρ Ουγκώ

Ήταν Γάλλος συγγραφέας, με διασημότερο έργο «Οι άθλιοι». Έγραψε συνολικά 9 μυθιστορήματα, το πρώτο σε ηλικία 16 ετών και το δεύτερο σε ηλικία 72 ετών.

Είχε ασχοληθεί και με τη ζωγραφική. Για τα έργα του, χρησιμοποιούσε χαρτί μικρής κλίμακας και σκούρα καφέ ή μαύρη μελάνη.

Ο Ουγκώ με τη φωνή και την πένα του, τάχθηκε υπέρ των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα υπέρ του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Όταν πέθανε, στη χώρα μας διοργανώθηκαν τελετές προς τιμήν του ανάλογες με της Γαλλίας.

Το απίστευτο διαφημιστικό κόλπο που έστησε ο Βίκτωρ Ουγκώ για να προωθήσει το θεατρικό «Ερνάνης». Μοίρασε δωρεάν προσκλήσεις σε νεαρούς φασαριόζους και πιάστηκαν στα χέρια με το συντηρητικό κοινό της πλατείας!

26 Φεβρουαρίου 1883: Πέθανε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες τη Ελλάδας του 19ου αιώνα. Τασσόταν κατά της βασιλείας. Έγινε 10 φορές πρωθυπουργός, 2 Πρόεδρος της Βουλής και 18 Υπουργός. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1864, στην Σταδίου μπροστά από τη Βουλή, έγινε απόπειρα δολοφονίας του.

Στη διάρκεια της πολιτικής θητείας του, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωσε τους νόμους για τη φορολογία των πολιτών, φρόντισε για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ περιόρισε τις ληστείες στη στεριά και την πειρατεία. Ένα επίτευγμα ανυπολόγιστης αξίας την εποχή της ληστοκρατίας, που νόμος ήταν το δίκιο του Νταβέλη.

26 Φεβρουαρίου 1906: Γεννήθηκε ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας

Ήταν ζωγράφος και γλύπτης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «γενιάς του ’30» και απόγονος κορυφαίων αγωνιστών του 21.

Στα έργα του συνδύαζε την ελληνική παράδοση με τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, παρουσίασε την πρώτη του έκθεση στο Παρίσι. Από το 1941 έως το 1958 δίδασκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ελεύθερο σχέδιο.

Το 1991, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στο σπίτι του στη οδό Κριεζώτου 3 στο κέντρο της Αθήνας. Το ίδρυσε ο ίδιος και το παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη.

26 Φεβρουαρίου 1932: Γεννήθηκε ο Τζόνι Κας

Αμερικανός τραγουδοποιός που έμεινε γνωστός ως λαϊκός τραγουδιστής της κάντρι, παρόλο που ασχολήθηκε και με άλλα είδη μουσικής.

Στο λυκόφως της καριέρας του, διασκεύασε με μοναδικό τρόπο  κομμάτια της ροκ, από τους U2 ως  τους Depeche mode. Λατρεύτηκε από το κοινό σαν λαϊκός ήρωας που ανέδειξε στα τραγούδια του, τους απόκληρους και τους αδικημένους. Έδωσε επικές συναυλές σε φυλακές και μάχη για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και τους δαίμονές του. Ο Μπομπ Ντίλαν τον λάτρευε και για χάρη του εμφανίσθηκε στην τηλεόραση στο σώου που παρουσίαζε, επί πολλά χρόνια. Ο άνδρας με τα μαύρα, δήλωνε ανήσυχος χριστιανός και καταγόταν από μεσαιωνικής βασιλική οικογένεια της Σκωτίας.

26 Φεβρουαρίου 1954: Γεννήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2003 έως το 2014. Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος  της χώρας.

Έβγαλε την Τουρκία από την οικονομική κρίση του 2001 με έργα ανάπτυξης  και υποδομής. Επίσης κατάφερε να μηδενίσει την επιρροή του στρατού στη διακυβέρνηση και να φυλακίσει χιλιάδες αξιωματικούς και δημοσίους υπαλλήλους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από το 2014 και μετά ακολούθησε αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική με φυλακίσεις και διώξεις πολιτικών αντιπάλων, πολιτών, διανοούμενων και δημοσιογράφων. Ο πληθωρισμός της χώρας εκτοξεύθηκε και με τεχνητά μέσα αποφεύγει την επίσημη πτώχευση.

Πριν τον Ερντογάν ο μέσος όρος ζωής των κυβερνήσεων στην Τουρκία ήταν οι 18 μήνες και ο στρατός ήταν ο επίσημος εγγυητής της κεμαλικής πολιτικής κληρονομιάς.

26 Φεβρουαρίου 1986: Πέθανε η Αμαλία Φλέμινγκ

Ήταν επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Ο πατέρας της, Χαρίλαος Κουτσούρης, υπήρξε δερματολόγος. Έτσι, την μύησε στον κλάδο της επιστήμης.

Στην Κατοχή, με τα χρήματα που έβγαζε από το νοσοκομείο, αγόραζε μαλλί και το πήγαινε σε γυναίκες, για να πλέξουν κάλτσες για τους στρατιώτες. Στο τέλος του πολέμου, πήρε υποτροφία για να εργαστεί ως ερευνήτρια στο εξωτερικό. Στην αίτηση που έπρεπε να συμπληρώσει με ποιον καθηγητή επιθυμούσε να εργαστεί, δήλωσε το όνομα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ.

Εκείνος ήταν παντρεμένος και αρνείτο να εξομολογηθεί τον έρωτά του για την κατά 30 χρόνια μικρότερη του συνεργάτιδα του. Το 1953, αφού η σύζυγός του πέθανε, παντρεύτηκε την του Αμαλία Κουτσούρη, η οποία έμεινε γνωστή ως Αμαλία Φλέμινγκ.

Διαβάστε περισσότερα για την Αμαλία Φλέμινγκ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αμαλία Φλέμινγκ, η Κωνσταντινουπολίτισσα που σπούδασε γιατρός μετά τη λεηλασία της κλινικής του πατέρα της από τους Τούρκους. Στην κατοχή έκρυβε πατριώτες και όταν πήρε υποτροφία στο εξωτερικό γνώρισε τον νομπελίστα άντρα της

26 Φεβρουαρίου 2014: Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Το Ποτάμι»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία και το «Το Ποτάμι» μπήκε στη Βουλή με τις εκλογές του 2015 και διαλύθηκε το 2019.

Στις ευρωεκλογές του 2019, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού που έλαβε (1,52%), «Το Ποτάμι» διαλύθηκε.

26 Φεβρουαρίου 2020: Πέθανε ο Κώστας Βουτσάς

Πήρε το όνομα «Κώστας» από τον αδερφό του, ο οποίος πέθανε από δάγκειο πυρετό. Το πραγματικό επίθετο της οικογένειάς του ήταν Σαββόπουλος. Το «Βουτσάς» προέκυψε από τον παππού του, που ήταν βαρελοποιός. Κατασκεύαζε βαρέλια που τότε τα έλεγαν «βουτσιά».

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, κάποιος θιασάρχης του πρότεινε να αλλάξει το επίθετό του και να το κάνει Βέσελης, αλλά ο ηθοποιός αρνήθηκε.

Στην κατοχή για να επιβιώσει αντάλλασσε με Άγγλους αιχμαλώτους τσιγάρα. Ο Βουτσάς τους έδινε εκατό ελληνικά τσιγάρα κακής ποιότητας και εκείνοι του έδιναν τα δικά τους. Αν και ήταν πιο λίγα, μπορούσε να τα πουλήσει πιο ακριβά.

Στο “Ραντεβού στον Αέρα” ο Βουτσάς έγινε κατά λάθος πιλότος. Ίδιο περιστατικό συνέβη έξι μήνες μετά στην Βρετανική RAF!

26 Φεβρουαρίου 2020: Το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα. Η «ασθενής μηδέν» ήτανη  σχεδιάστρια μόδας από τη Θεσσαλονίκη Δήμητρα Βουλγαρίδου πουείχε ταξιδέψει στην Ιταλία για να παρακολουθήσει έκθεση μόδας στην οποία συμμετείχαν κινέζοι.

Το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η ασθενής νοσηλευόταν με ήπια συμπτώματα. «Θυμάμαι τα μάτια των γιατρών, μπορούσα να διακρίνω ότι κανείς δεν ήξερε την εξέλιξη, τότε για όλους ήταν κάτι άγνωστο», είχε δηλώσει στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.