Σήμερα γιορτάζουν οι Εμμανουήλ, Εμμανουέλλα, Κωνστάντιος και Κωνσταντία.
26 Δεκεμβρίου 1606: Κάνει πρεμιέρα ο «Βασιλιάς Λιρ»
Αποτελεί τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο βασιλιάς Λιρ αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του ανάμεσα στις τρεις κόρες του, Γονερίλη, Ρεγάνη και Κορδέλια, ζητώντας από κάθε μία να του δείξει πόσο πολύ τον αγαπά. Η μεγαλύτερη και η μεσαία κόρη τον κοροϊδεύουν με υπερβολική κολακεία. Ο πατέρας απορρίπτει τη μικρότερη κόρη του, την Κορδελία, η οποία τον νοιάζεται πραγματικά.
Στο τέλος, η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί. Η Κορδέλια δολοφονείται και ο Ληρ αφήνει την τελευταία του πνοή ενώ σφίγγει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα της κόρης του.
26 Δεκεμβρίου 1780: Γεννήθηκε η Μαίρη Σόμερβιλ
Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιστήμονες του 19ου αιώνα. Συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση των μαθηματικών, της αστρονομίας και της φιλοσοφίας της επιστήμης.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1826, διαβάστηκε στην Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου το πρώτο επιστημονικό της άρθρο και δημοσιεύτηκε στην «Philosophical Transactions», την επιστημονική επιθεώρηση της Βρετανικής Ακαδημίας. Έγινε το πρώτο άρθρο γυναίκας στην ιστορία της.
26 Δεκεμβρίου 1890: Πέθανε ο Ερρίκος Σλήμαν
Ήταν ο άνθρωπος που έκανε σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή της Τροίας και τις Μυκήνες, αν και ήταν ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Με βάση την Ιλιάδα, πήγε στο Κουμ Καλέ, όπου βρίσκονταν τα πλοία των Αχαιών.
Στις 30 Μαΐου 1873, εντόπισε χιλιάδες ορειχάλκινα, αργυρά και χρυσά αντικείμενα, κοσμήματα και αγγεία. Αρχαία αντικείμενα που μπορεί να έφθαναν και τις 9.000! Η επιμονή του όντως τον οδήγησε στα ερείπια της Τροίας.
Τότε στήθηκε η πιο ευφάνταστη σκηνοθεσία. Επειδή δεν γνώριζε στρωματογραφία, ό,τι ευρήματα εντόπισε από διαφορετικές τοποθεσίες, θεώρησε ότι είναι της ίδιας περιόδου. Τα τοποθέτησε μαζί και δημιούργησε απίστευτο σκηνικό.
Όσο κι αν κατηγορήθηκε από ιστορικούς και αρχαιολόγους ότι κατέστρεψε πολύτιμα στοιχεία με την έλλειψη μεθοδολογίας, καθώς δεν ήταν αρχαιολόγος, αναμφισβήτητα είχε πάθος, όραμα και αποφασιστικότητα, που τον οδήγησαν σε σημαντικές ανασκαφές.
26 Δεκεμβρίου 1893: Γεννήθηκε ο Μάο Τσε Τουνγκ
Ο ιδρυτής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα στο Εθνικιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνέβαλε στη δημιουργία του Κινεζικού Κόκκινου Στρατού.
Αφού έγινε ηγέτη της Κίνας, προέβη σε αγροτικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη διάλυση μεγάλων ιδιωτικών γαιοκτησιών ενώ το 1958, η εκστρατεία «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» οδήγησε σε γρήγορη οικονομική αλλαγή της χώρας.
Το 1966, άρχισε η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, η οποία πάλεψε για την απομάκρυνση των «αντι-επαναστατικών» στοιχείων της Κίνας. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες κοινωνικές εντάσεις με τα παιδιά να προπηλακίζουν τους γονείς και οι μαθητές να ξυλοκοπούν τους δασκάλους τους αγρίως. Ουσιαστικά για να κάνει ένα ξεκαθάρισμα των αντιπάλων, προκάλεσε χάος σε όλη τη χώρα, χρησιμοποιώντας τη νεολαία.
Στη διάρκεια του καθεστώτος του Μάο, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 40-80 εκατομμύρια άνθρωποι από λιμό, διώξεις πολιτικών αντιπάλων του, μαζικές εκτελέσεις και εργασία εντός των φυλακών.
26 Δεκεμβρίου 1916: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Ράλλης
Ο Γεώργιος Ι. Ράλλης διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 1980-1981 και ξεχώρισε για την προσπάθειά του, να κυριαρχήσει το ήθος στην προεκλογική εκστρατεία με το περίφημο “δεν θέλω ουουου”, που έλεγε στους Νεοδημοκράτες.
Οι συγκεντρωμένοι γιούχαραν όποτε ακουγόταν το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου ή του ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργικό του έργο περιλαμβάνεται η συμφωνία για την ίδρυση εθνικού αερομεταφορέα με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που οδήγησε στη σύσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η πρώτη τεχνική μελέτη για την κατασκευή υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου στην Αθήνα καθώς και η εισήγηση για την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και την καθιέρωση της δημοτικής.
26 Δεκεμβρίου 1976: Έκανε πρεμιέρα ο «Εξορκιστής»
Η αμερικανική ταινία θρίλερ που κέρδισε δύο Όσκαρ και για πάνω από 40 χρόνια αποτελούσε την πιο εμπορική ταινία τρόμου. Έως το 2017, κατείχε και τον τίτλο της πιο κερδοφόρας, φτάνοντας τα 998,7 εκ. δολάρια, μόνο στις ΗΠΑ.
Το 2010, η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ.
26 Δεκεμβρίου 1977: Γεννήθηκε η Σοφία Μπεκατώρου
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σε συνεργασία με την Αιμιλία Τσουλφά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470 και το 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Ίνγκλινγκ.
Σχετικά με την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση από στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), κάνοντας την αρχή για το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, είπε: «Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε».
26 Δεκεμβρίου 1985: Δολοφονήθηκε η Νταϊάν Φόσεϊ
Αμερικανίδα ζωολόγος που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και την προστασία του υπό εξαφάνιση ορεσίβιου γορίλα στην Αφρική. Τάχθηκε εναντίον της λαθροθηρίας, του εμπορίου άγριων ζώων και της εμπορευματοποίησης των οικοτόπων, με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών και των κυβερνητικών στελεχών της Ρουάντας.
Δολοφονήθηκε μέσα στο κατάλυμα της, κοντά στο ερευνητικό κέντρο που είχε ιδρύσει στη Ρουάντα. Το έγκλημα δεν διαλευκάνθηκε και η 53χρονη Φόσεϊ θάφτηκε δίπλα στους νεκρούς φίλους της γορίλες.
Άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα πρωτεύοντα και δέθηκε συναισθηματικά μαζί τους. Έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ταινία “Γορίλες στην Ομίχλη” (1988), η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της. Την Φόσεϊ υποδύθηκε η Σιγκούρνι Γουίβερ.
26 Δεκεμβρίου 1996: Δολοφονήθηκε η Τζον-Μπένετ Ράμσεϊ
«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς»
Η 6χρονη με τα χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια και ξανθά μαλλιά είχε κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς ομορφιάς. Βρέθηκε νεκρή στο υπόγειο της οικογένειάς της, με τα χέρια της δεμένα και το στόμα της καλυμμένο με ταινία.
Οι αρχικές έρευνες επικεντρώθηκαν στους γονείς, αλλά η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη παρά τα τεστ DNA. Στο πέρασμα των χρόνων, υπήρχαν διάφοροι ύποπτοι μεταξύ των οποίων και ο αδερφός της Μπεργκ. Η υπόθεση παρέμεινε ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα.
26 Δεκεμβρίου 1997: Πέθανε ο Κορνήλιος Καστοριάδης
Ο φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής ξεκίνησε να ασχολείται με την φιλοσοφία από την ηλικία των 11. Πριν ακόμα ενηλικιωθεί, συμμετείχε σε παράνομη κομμουνιστική οργάνωση και φυλακίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά.
Όταν αφέθηκε ελεύθερος, γράφτηκε επισήμως στο ΚΚΕ το 1941, αλλά σύντομα αποχώρησε. Το 1945 ταξίδεψε για σπουδές στο Παρίσι, όπου έμεινε μόνιμα. Το 1970 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα και μπορούσε πλέον να εκδίδει τα κείμενά του επώνυμα. Μέχρι τότε αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα.
Είχε πει: «Στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.Χ. Μιλώ για την πραγματική πολιτική ζωή του λαού ως αυτόνομου παράγοντα. Δεν μιλώ για μάχες για αυτοκράτορες για Μεγαλέξανδρους και Βασίλειους Βουλγαροκτόνους. Μετά τον 5ο π.Χ. αιώνα και την αυτοκυβέρνηση του λαού στις δημοκρατικές πόλεις, η ελληνική ελευθερία πεθαίνει. Οι ελληνικές πόλεις γίνονται υποχείριες των βασιλέων της Μακεδονίας».
10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου. Κιθ Ρίτσαρντς, Μπραντ Πιτ και Ιωσήφ Στάλιν
Ειδήσεις σήμερα:
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Έρχονται τρεις ημέρες με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ