10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 25 Μαΐου. Γιαρουζέλσκι, οι δικαστές του Κολοκοτρώνη, ο Γκούφι

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 25 Μαΐου. Γιαρουζέλσκι, οι δικαστές του Κολοκοτρώνη, ο Γκούφι

25 Μαΐου 1889: Αυτοκτόνησε ο Κλεάνθης Τριαντάφυλλος

Σατιρικός ποιητής του 19ου αιώνα και διευθυντής του περιοδικού “Ραμπαγάς“. Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο του σοσιαλιστή Ρόκκου Χοϊδά, το οποίο θεωρήθηκε προσβλητικό για το βασιλιά Γεώργιο Α’.

Τόσο ο Χοϊδάς όσο και ο Τριαντάφυλλος φυλακίστηκαν. Αν και ο δεύτερος αποφυλακίστηκε μετά από έξι μήνες, πήρε την απόφαση να αυτοκτονήσει.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, υπέφερε από σοβαρή ψυχική διαταραχή, ενώ το 1881 έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας. Με τον “Ραμπαγά” συνεργάστηκαν φημισμένοι ποιητές, όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Γεώργιος Δροσίνης

Kleanthis_Triantafyllos

Ο σατιρικός ποιητής και δημοσιογράφος, Κλεάνθης Τριαντάφυλλος. Πηγή εικόνας: Wikipedia

25 Μαΐου 1935: Τα ρεκόρ του Τζέσε Όουενς

Ο Αφροαμερικανός σπρίντερ και άλτης “έσπασε” τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ σε μία ημέρα, κατά τη διάρκεια πανεπιστημιακών αθλητικών αγώνων. Μεταξύ άλλων, έγινε ο πρώτος άλτης που πέρασε τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.

Ο Όουενς έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανέτρεψε το ιδεολόγημα του Γ’ Ράιχ για την υπεροχή της άριας φυλής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Εκεί κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια (100 μ., 200 μ., μήκος, 4Χ100 μ.) και μπήκε στο “πάνθεον” των Ολυμπιονικών. Ωστόσο, η Αμερική τον περιφρόνησε 

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Τζέσε Όουενς παρακάτω:

Ο Ολυμπιονίκης που για να επιβιώσει έτρεχε σε αγώνες κόντρα σε άλογα και σκυλιά. Είχε κερδίσει 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς, αλλά η Αμερική τον περιφρόνησε όσο και οι Ναζί

25 Μαΐου 1954: Σκοτώθηκε ο Ρόμπερτ Κάπα

“Αν οι φωτογραφίες σου δεν είναι αρκετά καλές, δεν είσαι αρκετά κοντά”

Από τους διασημότερους φωτορεπόρτερ όλων των εποχών. Κάλυψε πέντε πολέμους: τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939), τον Β’ Σινοϊαπωνικό Πόλεμο (1937-1945), τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1948, και τον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-1954).

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα περιοδικά κι εφημερίδες και προκάλεσαν αίσθηση.

Ο Ουγγροαμερικανός φωτογράφος κινδύνεψε πολλές φορές και τελικά σκοτώθηκε όταν πάτησε μια νάρκη στο Βιετνάμ.

Robert_Capa

Ο Ρόμπερτ Κάπα σε φωτογραφία την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου. Πηγή: Wikipedia

Στο Παρίσι, γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε την Γκέρντα Τάρο, επίσης φωτορεπόρτερ. Και η Τάρο σκοτώθηκε, καλύπτοντας την υποχώρηση των Δημοκρατικών στην Ισπανία.

Όταν ο Κάπα πληροφορήθηκε τον θάνατο της 26χρονης αγαπημένης του, στις 26 Ιουλίου 1937, κατέρρευσε και κατηγόρησε τον εαυτό του που δεν ήταν μαζί της.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ρόμπερτ Κάπα και την Γκέρντα Τάρο στο παρακάτω άρθρο:

Οι δύο πολεμικοί φωτορεπόρτερ που ερωτεύθηκαν στον πόλεμο. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε μάχες τραβώντας φωτογραφίες. Γκέρντα Τάρο και Ρόμπερτ Κάπα

25 Μαΐου 1961: Το όνειρο του Κένεντι

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι πριν το τέλος της δεκαετίας. Η προσδοκία έγινε πραγματικότητα οκτώ χρόνια μετά, αλλά ο Κένεντι δεν ζούσε για να το δει.

25 Μαΐου 1977: Η πρεμιέρα του “Πολέμου των Άστρων”

Η κλασική σήμερα ταινία επιστημονικής φαντασίας, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζορτζ Λούκας, προβλήθηκε σε μόλις 32 κινηματογράφους των ΗΠΑ και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Έλαβε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε έξι βραβεία. Ο προϋπολογισμός της ήταν 11 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτυλίσσεται στο απώτερο μέλλον, σε ένα μακρινό Γαλαξία και εξιστορεί την προσπάθεια του Λουκ Σκάιγουοκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λέια από τα χέρια του κακού Νταρθ Βέιντερ.

Ήταν η απαρχή ενός πολιτιστικού φαινομένου και ενός από τα πιο επικερδή franchise όλων των εποχών. Πρόσθετες ταινίες, βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες κ.ά. συναποτελούν το σύμπαν του “Star Wars“.

Star Wars A New Hope 1977 Trailer

25 Μαΐου 2014: Πέθανε ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι

Ήταν ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες κατά την τελευταία δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου.

451px-Gen._Wojciech_Jaruzelski_13_grudnia_1981

Ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 1981, προκειμένου να καταστείλει το κίνημα “Αλληλεγγύη” του Λεχ Βαλέσα, το οποίο απειλούσε να ανατρέψει το καθεστώς του. Κατά τη διακυβέρνησή του, χιλιάδες δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί υπέστησαν διώξεις.

Πολλοί Πολωνοί τον θεωρούσαν “ερυθρό δικτάτορα” που έπαιρνε εντολές από το Κρεμλίνο. Ωστόσο, εκείνος επέμενε πάντα ότι ήταν ένα πατριώτης που προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο για την χώρα του.

Το 1984, ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Γιαρουζέλσκι στη Βαρσοβία, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Αμερικανών. Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι. Η συμμαχία του Ανδρέα Παπανδρέου με τον στρατηγό που κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία και συνέλαβε τον Λεχ Βαλέσα

25 Μαΐου 1834: Η καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνωμοσίας κατά της Αντιβασιλείας.

Αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης, επειδή εκτίμησαν την προσφορά των δύο κατηγορουμένων στον Αγώνα.

Η ποινή τους μετατράπηκε σε κάθειρξη και απελευθερώθηκαν μόλις ο Όθων ενηλικιώθηκε.

collage_plapoutas_kolokotronis

Ο Δημήτριος Πλαπούτας (αριστερά) και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (δεξιά) καταδικάστηκαν το Μάιο του 1834 για συνωμοσία εναντίον της Αντιβασιλείας. Πηγή εικόνων: Wikipedia

Περισσότερα για τη δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα μπορείτε να μάθετε μέσα από την εκπομπή της «Μηχανής του Χρόνου» με τίτλο «Από τη διχόνοια στη δίκη του Κολοκοτρώνη»:

Από τη διχόνοια στην απελευθέρωση. Οι εμφύλιοι της επανάστασης και οι συνωμοσίες των πολιτικών. Τα ντοκουμέντα από τη δίκη του Κολοκοτρώνη. Νέα εκπομπή

25 Μαΐου 1932: Το ντεμπούτο του Γκούφι

Ο αφελής, αδέξιος και πλακατζής κολλητός του Μίκι Μάους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βουβό φιλμ “Mickey’s Revue”, διάρκειας 7 λεπτών και το όνομά του ήταν Ντίπι Ντογκ.

O ρόλος του ήταν μικρός, αλλά το γέλιο του έγινε αμέσως δημοφιλές. Το όνομα «Γκούφι» το απέκτησε στην ταινία “The Orphan’s Benefit” που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά.

Τα επόμενα χρόνια, ο Γκούφι χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές και έγινε σύμβολο της Disney.

Σύμφωνα με το βιογράφο του Γουόλτ Ντίσνεϊ, Νιλ Γκάμπλερ, ο Αμερικανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων αντιπαθούσε τον Γκούφι απλώς και μόνο επειδή του φαινόταν ανόητος.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν «έκοψε» το χαρακτήρα ήταν γιατί έδωσε δουλειά σε πολλούς σχεδιαστές.

Goofy

Ο Γκούφι έχει χαρίσει άφθονες στιγμές γέλιου με τα καμώματά του. Πηγή εικόνας: Wikipedia

25 Μαΐου 1973: Η ανταρσία του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ ΙΙ» κατά της Χούντας

Το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ ΙΙ» αποχώρησε από άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Σαρδηνίας και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος, μαζί με το πλήρωμά του, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την ιταλική κυβέρνηση.

Velos_D16

Το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ ΙΙ». Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η ανταρσία του «ΒΕΛΟΣ ΙΙ» ήταν η τελευταία και πιο ηχηρή του λεγόμενου «Κινήματος του Ναυτικού», το οποίο είχε στόχο την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν την απαγωγή ή ακόμα και την δολοφονία του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Ωστόσο, διέρρευσαν και οι Απριλιανοί πήραν τα μέτρα τους.

Συνέλαβαν και βασάνισαν μέλη του Κινήματος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλή, ο οποίος έμεινε ανάπηρος από το ξύλο των ΕΣΑτζήδων.

Ο κυβερνήτης του «ΒΕΛΟΣ ΙΙ», Νίκος Παππάς είχε πει στη «Μηχανή του Χρόνου»: «Η ιδέα ότι το Ναυτικό μπορεί όχι μόνο να ραγίσει τη δικτατορία, αλλά και να την γκρεμίσει είχε μπει μέσα στην ψυχή μου».

Διαβάστε περισσότερα για το «Κίνημα του Ναυτικού» και το θρυλικό αντιτορπιλικό στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Το σχέδιο απαγωγής του δικτάτορα Παπαδόπουλου από αξιωματικούς του ναυτικού. Η προδοσία του κινήματος και η διαφυγή του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ στην Ιταλία (βίντεο)

25 Μαΐου 2020: Η στυγερή δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ

I cant breathe

Τον συνέλαβε και τον ακινητοποίησε ο λευκός αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, στη Μινεάπολη. Επί 9 λεπτά, τον πατούσε με το γόνατο στο λαιμό, αδιαφορώντας για τα εξοργισμένα σχόλια και τις εκκλήσεις των περαστικών να σταματήσει.

Ο Φλόιντ ήταν 46 ετών και συνελήφθη με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα. Αρκετοί μάρτυρες κατέγραψαν το έγκλημα στα κινητά τους και ένα βίντεο που έδειχνε τον Φλόιντ να επαναλαμβάνει «Παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», έκανε το γύρο του κόσμου.

George_Floyd_mural_Mauerpark_Berlin_2020

Γκράφιτι προς τιμήν του δολοφονημένου Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η ανεξάρτητη νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «ανθρωποκτονία από ασφυξία λόγω πίεσης στο λαιμό και την πλάτη που οδήγησε σε έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο».

Η δολοφονία προκάλεσε γενικευμένη κατακραυγή στην αφροαμερικανική κι όχι μόνο κοινότητα και «γιγάντωσε» το αντιρατσιστικό κίνημα “Black Lives Matter” («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Ο Σόβιν καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2022 σε 21 χρόνια κάθειρξη. Αν και παραδέχθηκε την ενοχή του, δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια.

Les images de l'interpellation mortelle de George Floyd aux Etats-Unis

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr