10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου. «Black Friday», Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και Τάκης Λουκανίδης

Σήμερα γιορτάζουν οι Θέκλα, Κόπρος, Μυρσίνη,  Μυρτιά, Αμέρισσα, Πέρσης και Περσεφόνη.

24 Σεπτεμβρίου 1834: «Η Δίκη των Δικαστών»

Όταν ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνωμοσίας κατά της Αντιβασιλείας, οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση.

Δεν ήταν μόνο ότι εκτίμησαν την προσφορά τους στην Επανάσταση αλλά και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν ατεκμηρίωτα και βασισμένα σε ψευδείς μαρτυρίες. Η κακοδικία ήταν εξώφθαλμη.

Οι δυο δικαστές οδηγήθηκαν σε δίκη, με την κατηγορία ότι είχαν εξαγοραστεί «από τον χρυσόν της κολοκοτρωνικής φάρας». Τελικά, αθωώθηκαν.

24 Σεπτεμβρίου 1846: Αυτοκτόνησε ο Ανδρέας Λόντος

Αγωνιστής του 1821 και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Κατά τη βασιλεία του Όθωνα, πήρε το αξίωμα του συνταγματάρχη και έπειτα του υποστράτηγου. Μετά την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου, διετέλεσε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και έγινε υπουργός των Εσωτερικών.

Ήταν ιδιαίτερα σπάταλος και είχε πολλά χρέη. Πιθανότατα αυτή ήταν η αιτία που τον οδήγησε στη αυτοκτονία. Ο Μακρυγιάννης είχε γράψει στα απομνημονεύματά του: «Δεν άφησαν να τον θάψουν με παπάδες και με παράταξιν. Αυτό τό φιλονίκησαν καμόσες ημέρες, κι’ αφού δεν άφηναν να τον θάψουν με παράταξιν τον μπαλσάμωσαν και τον πήραν οι συγγενείς του και τον πήγαν εις την Βοστίτζα, την πατρίδα του…»

Πηγή: Wikipedia

24 Σεπτεμβρίου 1869: Η «Μαύρη Παρασκευή»

H ημέρα θεωρείται από τις χειρότερες του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία δεκάδων επιχειρήσεων ήταν οι κερδοσκόποι Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie.

Ο Γουλντ προσέγγισε τον Αμερικανό Πρόεδρο Οδυσσέα Γκραντ, προσπαθώντας να τον πείσει ότι οι υψηλές τιμές του χρυσού θα ωφελούσαν την οικονομία. Ο Γκουλντ ήρθε σε επαφή με τον τραπεζίτη Τζιμ Φισκ, ο οποίος έθεσε στη διάθεση του 7 εκατομμύρια σε χρυσό. Σε λίγο διάστημα, οι δυο τους είχαν αγοράσει 60 εκατομμύρια σε χρυσό.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Γκουλντ και ο Φισκ ξεκίνησαν να πωλούν κρυφά όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν. Την επόμενη ημέρα, η τιμή του χρυσού

εκτοξεύθηκε.

Ο Πρόεδρος Γκραντ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να ανοίξει τα θυσαυροφυλάκια και να πουλήσει 4  εκατομμύρια χρυσού. Αμέσως η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 30 μονάδες και η αγορά χρεοκόπησε.

Σήμερα ως «Μαύρη Παρασκευή» ονομάζεται η Παρασκευή που τα καταστήματα προχωρούν σε μεγάλες «πτώσεις» τιμών, όπως συνέβη το 1869.

“Μαύρη Παρασκευή”. Οι δύο κερδοσκόποι που ξεγέλασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ και κατέστρεψαν την οικονομία με την τιμή του χρυσού. Πώς κατέρρευσε το χρηματιστήριο 60 χρόνια πριν από το κραχ του 1929

24 Σεπτεμβρίου 1882: Γεννήθηκε ο Καρλ Ραπ

Ιδρυτής της BMW

Το 1913, ο γερμανός μηχανικός ίδρυσε μια εταιρεία για να κατασκευάζει κινητήρες αεροπλάνων. Το 1917, η εταιρεία πήρε το όνομα Bavarian Motor Works (Bayerische Motoren Werke).

Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου, απαγορεύτηκε η λειτουργία της. Όταν επαναλειτούργησε τα βρήκε «σκούρα» και η μόνη λύση ήταν να πωληθεί στη  Mercedes – Benz. Τελικά, οι μέτοχοί της απέτρεψαν την εξαγορά. Άρχισε  ην κατασκευή αυτοκινήτων τη δεκαετία του ’60.

Πηγή: Wikipedia

24 Σεπτεμβρίου 1891: Πέθανε η Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας

Ήταν από τα πιο αγαπητά μέλη της βασιλικής  οικογένειας στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1870 και ήταν το τρίτο παιδί της βασίλισσας Όλγας και του βασιλιά Γεωργίου Α’. Ήταν μία κοπέλα ξανθιά με γαλάζια μάτια, όμορφη και δημοφιλής, λόγω της απλότητά της.

Έχασε τη ζωή της σε ηλικία 21 ετών, την ώρα της γέννας στη Ρωσία όπου παντρεύτηκε παρά τη θέλησή της. Ήθελε να κάνει βόλτα με τη βάρκα στο ποτάμι και όπως έμπαινε μέσα, γλίστρησε και έπεσε.

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα που έδωσε το όνομά της στη Λεωφόρο. Πέθανε σε ηλικία 21 ετών πάνω στη γέννα. Το παιδί επέζησε και δολοφόνησε τον Ρασπούτιν

24 Σεπτεμβρίου 1920: Γεννήθηκε ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ

Από τους διασημότερους ρώσους κοσμηματοπώλες. Είναι γνωστός για τη δημιουργία των αυτοκρατορικών πασχαλινών αυγών, από πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, τα οποία κόσμησαν τη ρωσική και άλλες βασιλικές αυλές.

Διαβάστε εδώ για την τύχη του μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.

Αυγό που έχει φιλοτεχνήσει ο Φαμπερζέ. Πηγή: Wikipedia

24 Σεπτεμβρίου 1924: Γεννήθηκε η Βούλα Ζουμπουλάκη

Ηθοποιός και σύζυγος του θιασάρχη Δημήτρη Μυράτ, τον οποίο παντρεύτηκε στο Κάιρο το 1951. Δεν είχε ταλέντο μόνο στην υποκριτική, αλλά και στο τραγούδι. Ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία του “Εφτά τραγούδια θα σου πω” του Μάνου Χατζιδάκι, στην ταινία “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη (1955).

Το 1961 και το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο “Μαρίκα Κοτοπούλη” ως η καλύτερη θεατρική ηθοποιός, το 1966 με το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το ρόλο της στην ταινία “Σύντομο διάλειμμα” του Ντίνου Κατσουρίδη και το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας για τη ερμηνεία της στη ταινία του Γιάννη Αλεξάκη “Αθηναίοι”. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Πηγή: Wikipedia

24 Σεπτεμβρίου 1932: Γεννήθηκε ο Μάρκος Δράκος

Κύπριος αγωνιστής, ο οποίος εντάχθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. Κατέστρεψε το γεφύρι του Κοκκινόγκρεμου 2 φορές, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να τον συλλάβουν. Δραπέτευσε στις 23 Σεπτεμβρίου 1955, μαζί με άλλα 16 άτομα. Τον επικήρυξαν για 5.000 λίρες.

H βασίλισσα Ελισάβετ, οι αγχόνες και τα Φυλακισμένα Μνήματα. Τι συνέβη όταν επισκέφθηκε την Λευκωσία

24 Σεπτεμβρίου 1937: Γεννήθηκε ο Τάκης Λουκανίδης

Ο «Τάκαρος»

Έλαμψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και χαρακτηρίστηκε λαϊκός ήρωας. Υπήρξε παίκτης της Δόξας Δράμας, του Παναθηναϊκού και του Άρη. Μπορούσε να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε θέση μέσα στο γήπεδο, με τις εφημερίδες να αφιερώνουν πάντα στις σελίδες τους τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα.

Γεννήθηκε στη Δράμα και γνώρισε από μικρός την ορφάνια. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία, καθώς τον κρέμασαν οι βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις για τη σθεναρή του αντίδραση στον εκβουλγαρισμό της περιοχής.

Η περιπετειώδης ζωή του Τάκη Λουκανίδη. Κατηγορήθηκε ως τεντιμπόης γιατί έδειρε αστυνομικό και παντρεύτηκε 14χρονη μετά από καταγγελία. Πως πήγε στον Παναθηναϊκό

24 Σεπτεμβρίου 2004: Πέθανε η Φρανσουάζ Σαγκάν

Γαλλίδα συγγραφέας και σεναριογράφος. Έγραφε ρομαντικές ιστορίες με πλούσιους ήρωες και απογοητευμένους χαρακτήρες της υψηλής κοινωνίας. Το «Καλημέρα Θλίψη» είναι το διασημότερο έργο της, το οποίο έγραψε στα 16 της.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr