24 Οκτωβρίου 1795. Ο τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας
Για τρίτη φορά στην ιστορία της, η Πολωνία έπαψε να υπάρχει ως κράτος. Γερμανία, Ρωσία και Αυστρία αποφάσισαν τον διαμελισμό των εδαφών της.
Η Πολωνία ανέκτησε για λίγο την ημι-αυτονομία το 1807, όταν ο Ναπολέοντας δημιούργησε το Δουκάτο της Βαρσοβίας. Ανέκτησε τελικά την πλήρη ανεξαρτησία μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών και η κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας επέτρεψαν την ανάσταση της πολωνικής εθνικής κυριαρχίας.
24 Οκτωβρίου 1857. Το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο
Η αγγλική Σέφιλντ ΦΚ ιδρύθηκε από δύο μέλη ενός τοπικού συλλόγου κρίκετ. Για μία διετία διοργάνωναν ποδοσφαιρικούς αγώνες με δικούς τους κανόνες, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμα Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Σήμερα η Σέφιλντ αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League.
24 Οκτωβρίου 1862. Πέθανε ο Θεόδωρος Γρίβας
Υπήρξε οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821, συμμετείχε στην υπεράσπιση του Μεσολογγίου και συνδέθηκε με την Επανάσταση της Γ΄ Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της βασιλείας του Όθωνα, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιούς του.
Ο Γρίβας ασθένησε ξαφνικά και πέθανε μέσα σε λίγες μέρες, γεγονός που πυροδότησε τις φήμες ότι είχε δηλητηριαστεί. Δράστες θεωρήθηκαν πράκτορες των Άγγλων που δεν ήθελαν την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.
24 Οκτωβρίου 1909. Η αγορά του “Αβέρωφ”
Η Ελλάδα αγόρασε το θωρηκτό «Αβέρωφ» έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, τα 8 εκ των οποίων προήλθαν από κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η Τουρκία μόλις κατάλαβε το μέγεθος της αγοράς προσέφερε παραπάνω χρήματα χωρίς να γνωρίζει καν την τιμή πώλησης. Οι Ιταλοί όμως είπαν “όχι” στην αντιπροσφορά.
Το «Αβέρωφ» σφράγισε με τη δράση του τον διπλασιασμό της Ελλάδας. Παροπλίστηκε το 1952 και σήμερα βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, όπου λειτουργεί ως πλωτό ναυτικό μουσείο.
24 Οκτωβρίου 1922. Πέθανε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας
Ο Έλληνας πεζογράφος υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό, και ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία. Τα πιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα Ο ζητιάνος, και η συλλογή διηγημάτων, Λόγια της πλώρης.
Πέθανε από φυματίωση του λάρυγγα στην Αθήνα, σε ηλικία 57 ετών. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν ιδιαίτερα πικραμένος για την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, που την είδε να συμβαίνει λίγο πριν πεθάνει.
24 Οκτωβρίου 1926. Η τελευταία παράσταση του Χουντίνι
Σε μια επίδειξη στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά, ζήτησε από έναν εθελοντή να τον χτυπήσει στην κοιλιά για να αποδείξει την αντοχή του στον πόνο.
Πριν προλάβει να προετοιμαστεί, σωριάστηκε στο έδαφος από τις γροθιές ενός αθλητή του μποξ. Φαίνεται ότι έπασχε από σκωληκοειδίτιδα και δεν το ήξερε.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 1926, πέθανε από περιτονίτιδα στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Ήταν 52 ετών.
24 Οκτωβρίου 1929. Το Κραχ του ΄29
Η 24η Οκτωβρίου, ημέρα που σήμανε την αρχή της “ελεύθερης πτώσης”, έμεινε στην ιστορία ως Μαύρη Πέμπτη.
Μέσα σε πέντε μέρες, ο δείκτης Ντόου Τζόουνς (DJIA) είχε πέσει κατά 24,8%. Εκτιμάται ότι περίπου 140 δις δολάρια καταθέσεων εξατμίστηκαν και 10.000 τράπεζες έβαλαν λουκέτο. 85.000 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση. Πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν είχαν κανένα εισόδημα. Μέχρι το 1932 οι άνεργοι έφθασαν τα 14 εκατομμύρια
Η αγορά κατάφερε να ανακάμψει και να επιστρέψει στα προ του 1929 επίπεδα μόλις στα τέλη του 1954.
24 Οκτωβρίου 1931. Η καταδίκη του Αλ Καπόνε
Ο θρυλικός γκανκστερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή.
Αφού εξέτισε 6 έτη της ποινής του στο Αλκατράζ, ο Καπόνε μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Βαλτιμόρη. Εκεί έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και οι γιατροί κατέληξαν ότι είχε τις διανοητικές ικανότητες ενός 12χρονου παιδιού.
Στις 25 Ιανουαρίου, πέθανε από ανακοπή και θάφτηκε στο νεκροταφείο Mount Carmel του Ιλινόις.
24 Οκτωβρίου 1947. Όταν ο Ντίσνεϊ κατέδωσε κομμουνιστές καλλιτέχνες
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ κατέθεσε στην Επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων, κατονομάζοντας όσους υπαλλήλους του θεωρούσε ότι είναι κομμουνιστές.
Ήταν ταγμένος αντικομμουνιστής και μέλος της οργάνωσης «Συμμαχία του Κινηματογράφου για τη Διατήρηση του Αμερικανικού Ιδεώδους», ενώ πολλοί τον κατηγορούσαν και ως θαυμαστή του ναζιστικού προπαγανδισμού.
Την εποχή εκείνη, υπήρχε μια τάση της Ντίσνεϊ να κοροϊδεύει τα εβραϊκά στερεότυπα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην ταινία «Τα Τρία Γουρουνάκια», όπου ο κακός λύκος είναι ντυμένος με εβραϊκή περιβολή. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, προκάλεσε αντιδράσεις κι ο Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να αλλάξει την εμφάνιση του λύκου, ο οποίος έγινε ένας απλός πλασιέ.
24 Οκτωβρίου 2008. Η «ματωμένη Παρασκευή» των χρηματιστηρίων
Οι δείκτες σε πολλά μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη παρουσίασαν σημαντικές απώλειες με μέσο όρο 10%. Ήταν η αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που στην Ελλάδα η κατάληξή της ήταν τα μνημόνια.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ