24 Μαΐου 1883: Εγκαινιάστηκε η Γέφυρα του Μπρούκλιν
Η κατασκευή της διήρκεσε 14 χρόνια. Περνά πάνω από τον ποταμό East και συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα του Μανχάταν και του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει συνολικό μήκος 1.834 μέτρα και απέκτησε τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας της εποχής της.
Την έχουν φωτογραφίσει εκατομμύρια τουρίστες και είναι μία από τις πιο διάσημες εικόνες στις καρτ ποστάλ που αγοράζουν οι επισκέπτες στη Νέα Υόρκη.
24 Μαΐου 1917: Το τελεσίγραφο των Συμμάχων στον βασιλιά
Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ έφτασε στον Πειραιά ως επικεφαλής του στόλου της Αντάντ. Αποβίβασε αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξόρισε στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς, όπως τον Ιωάννη Μεταξά και τον Δημήτριο Γούναρη και απαίτησε την παραίτηση από τον θρόνο του γερμανόφιλου Κωνσταντίνου Α’. Όπως και έγινε την περίοδο του εθνικού διχασμού που παλάτι και βενιζέλος διαφωνούσαν για τη συμμετοχή της ελλάδας στον Α παγκ. πόλεμο.
24 Μαΐου 1931: Τα εγκαίνια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου
Έγιναν στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 22 στην Αθήνα. Το μέγαρο, γνωστό και ως “Βίλα Ιλίσσια”, κατασκευάστηκε την περίοδο 1840-1848, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη,
Το μουσείο διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.
24 Μαΐου 1956: Ο πρώτος τελικός Eurovision
Διεξήχθη στο Λουγκάνο της Ελβετίας και νικήτρια αναδείχθηκε η Ελβετίδα, Λις Άσια με το τραγούδι “Refrain“. Συνολικά έλαβαν μέρος επτά χώρες: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Δυτική Γερμανία.
24 Μαΐου 1964: Η ποδοσφαιρική τραγωδία στο Περού
Περισσότεροι από 300 οπαδοί σκοτώθηκαν και άλλα 500 άτομα τραυματίστηκαν. Πολλοί πέθαναν από ασφυξία, μια και οι πύλες του σταδίου ήταν κλειστές.
Από τις πιο αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Το Περού υποδέχθηκε την Αργεντινή στο Estadio Nacional της Λίμα, για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Τη σπίθα «άναψε» ο διαιτητής, όταν αποφάσισε να ακυρώσει γκολ της ομάδας του Περού. Απέμεναν δύο λεπτά για τη λήξη του αγώνα και με το γκολ αυτό οι Περουβιανοί θα ισοφάριζαν σε 1-1.
Το αφηνιασμένο πλήθος εισέβαλε στο γήπεδο, για να λιντσάρει τον διαιτητή και η αστυνομία παρενέβη. Οι συμπλοκές στον αγωνιστικό χώρο γρήγορα μετατράπηκαν σε γενική επίθεση με δακρυγόνα κατά των θεατών στις εξέδρες, οι οποίοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Ακολούθησε μακελειό.
24 Μαΐου 2001: Πέθανε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, που έγραψε τα ψάθινα καπέλα
Μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος. Έζησε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία και καθιερώθηκε με το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα «Τα ψάθινα καπέλα» (1946), το οποίο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1995 με δικό της σενάριο.
Έγραψε το σενάριο για την πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλις» (1954), η οποία αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
24 Μαΐου 1966: Γεννήθηκε ο Ερίκ Καντονά
Ο «Βασιλιάς Ερίκ»
Γάλλος ποδοσφαιριστής που διακρίθηκε για την τεχνική του κατάρτιση, το δυναμισμό του αλλά και το «εκρηκτικό» ταπεραμέντο του.
Ο Καντονά, ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έμεινε στην ιστορία για την κλωτσιά Kung Fu που έδωσε σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας το 1995, επειδή ο τελευταίος τον προπηλάκιζε.
«Ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου», έχει πει για το περιστατικό ο «Βασιλιάς Έρικ», ο οποίος νωρίτερα είχε αντικρίσει την κόκκινη κάρτα του διαιτητή.
Eric Cantona's kung-fu kick, 1995. pic.twitter.com/6wql9l9izm
— 90s Football (@90sfootball) April 22, 2021
Έμεινε συνολικά 8 μήνες εκτός γηπέδων και του επιβλήθηκε ποινή 120 ωρών κοινωφελούς εργασίας. Η παρουσία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπήρξε καθοριστική στην «αναγέννηση» της αγγλικής ομάδας.
Όπως τα μεγαλύτερα αστέρια, έτσι κι εκείνος φόρεσε τη φανέλα με τον αριθμό «7». Αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ασχολήθηκε με την υποκριτική.
Δείτε την αποβολή και την κλωτσιά του Ερίκ Καντονά στο ακόλουθο βίντεο:
24 Μαΐου 1941: Γεννήθηκε ο Μπομπ Ντίλαν
Πούλησε δεκάδες εκατομμύρια άλμπουμ, περιόδευσε σε όλο τον κόσμο και επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του.
Έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 20 ετών, στη Νέα Υόρκη. Την παρακολούθησαν μόλις 53 άτομα, οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς του τραγουδιστή.
Ο Ντίλαν φαινόταν αγχωμένος και τραγούδησε μόνο διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών. Κάποιες από αυτές συμπεριλήφθηκαν στον πρώτο του δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1962.
Το άλμπουμ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, καθώς μετά βίας πούλησε 5.000 αντίτυπα. Η συνέχεια, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική και ο Ντίλαν κατέστη θρύλος της ροκ και της φολκ μουσικής.
Το πραγματικό του όνομα είναι Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν και, το 2016, η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του δημοφιλούς τραγουδιού “Like A Rolling Stone” του Μπομπ Ντίλαν:
24 Μαΐου 1899: Γεννήθηκε η «θεά», Σουζάν Λενγκλέν
Γαλλίδα τενίστρια που άφησε εποχή στο άθλημα τη δεκαετία του 1920 και απέκτησε το προσωνύμιο «Η Θεά» (“La Divine”).
Κέρδισε 6 φορές το Γουίμπλεντον και 2 φορές το Ρολάν Γκαρός και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας (1920). Κατέχει το εκπληκτικό ρεκόρ 341 νίκες και 7 ήττες.
Όλοι θαύμαζαν το επιθετικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση παίξιμό της, το χορευτικό στυλ της και την αθλητική της ενδυμασία.
Πηδούσε στον αέρα, με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα και, όπως έλεγε, «απλώς πετάω με αξιοπρέπεια στους ανέμους και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο παρά μόνο το παιχνίδι».
Διαβάστε περισσότερα για την Σουζάν Λενγκλέν στον ακόλουθο σύνδεσμο:
24 Μαΐου 1998: Ο «Χρυσός Φοίνικας» του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Τιμήθηκε με το βραβείο στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».
Έλαβε διθυραμβικές κριτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ένας σοβαρά άρρωστος συγγραφέας με μετρημένες ημέρες ζωής, ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” και αναζητά μια γλωσσική και συγχρόνως υπαρξιακή ταυτότητα.
Προσπαθεί να βρει τις λέξεις που λείπουν από αυτό, αγοράζοντάς τες, όπως έκανε και ο Σολωμός για τις δικές του. Η συνάντησή του με ένα μικρό άστεγο αγόρι, θα τον ωθήσει σε ένα ταξίδι του μυαλού που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το ονειρικό στοιχείο.
Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» κέρδισε 7 βραβεία για καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο, καλύτερη μουσική, καλύτερη ηθοποιός Β’ γυναικείου ρόλου, καλύτερα κοστούμια και καλύτερα σκηνικά.
Δείτε ορισμένα αποσπάσματα από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο παρακάτω βίντεο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ