24 Ιουλίου 1802: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Δουμάς
“Όλοι για έναν και ένας για όλους”
Πολυγραφότατος και πολυδιαβασμένος γάλλος συγγραφέας, γνωστός για μυθιστορήματα όπως “Οι Τρεις Σωματοφύλακες” και “Κόμης Μοντεχρήστος“.
Αν και παντρεμένος, είχε δεκάδες ερωμένες και τουλάχιστον τέσσερα νόθα παιδιά. Ένα από αυτά ήταν ο συνονόματος γιος του, ο οποίος έγινε επίσης διάσημος συγγραφέας.
Το πάντρεμα του μύθου με την ιστορία, η θεατρικότητα, η πρωτοτυπία και οι πολύπλοκοι χαρακτήρες με έντονα στοιχεία ιπποτισμού είναι τα θέματα που διατρέχουν τις ιστορίες του Δουμά.
24 Ιουλίου 1897: Γεννήθηκε η Αμέλια Έρχαρτ
Η γυναίκα σύμβολο των αιθέρων
Αμερικανίδα πιλότος που υπήρξε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη τον Ατλαντικό Ωκεανό, στις 20-21 Μαΐου 1932.
Τον Ιούνιο του 1937, ξεκίνησε να κάνει το γύρο της Γης, με συνοδοιπόρο τον Φρεντ Νούναν, με ένα δικινητήριο αεροπλάνο. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στον Κεντρικό Ειρηνικό, έχοντας διανύσει τα 2/3 της διαδρομής.
Κηρύχθηκε αγνοούμενη στις 2 Ιουλίου 1937 και νεκρή στις 5 Ιανουαρίου 1939. Η ιστορία της ζωής της και οι αστικοί μύθοι γύρω από τη εξαφάνισή της δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα να εξάπτουν τη φαντασία. Στην αμερική το όνομά της είναι τρόπος για να εκφράσει κάποιος ότι μια υπόθεση είναι άλυτο μυστήριο ή ότι κάτι δεν πρόκειται αν βρεθεί ποτέ!
Το 2009 κυκλοφόρησε ταινία για τη ζωή της Έρχαρτ με πρωταγωνιστές την Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.
24 Ιουλίου 1901: Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος
“Δε χορηγώ το ναρκωτικό των λαοπλάνων”
Σατιρικός ποιητής και πεζογράφος με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Είχε δάσκαλο τον Ανδρέα Κάλβο και γνωρίστηκε με τον Διονύσιο Σολωμό.
Διακρίθηκε για το σπινθηροβόλο πνεύμα του και για την αυστηρή κριτική που ασκούσε στα κακώς κείμενα και τις αντιλήψεις της εποχής.
Το 1856, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, Σπυρίδων Κοντομίχαλος αφόρισε τον Λασκαράτο, διότι το βιβλίο του “Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς” θεωρήθηκε πως χλεύαζε τις χριστιανικές τελετές και παραδόσεις.
«Η κοινωνία μας νομίζει πως δεν πρέπει να ξεσκεπάζονται τα ελαττώματά της, και θεωρεί ως εγκληματίαν εκείνον οπού το κάμη […] Εγώ δεν ημπορώ, εν συνειδήσει, να ναναρίσω την κοινωνία μας με το ναρκωτικό νανάρισμα των λαοπλάνων», έγραφε ο Λασκαράτος στον πρόλογο του βιβλίου του.
24 Ιουλίου 1923: Υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης
Η συνθήκη που καθόρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν επεισοδιακή από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αντάντ και της κεμαλικής κυβέρνησης.
Τα πετρέλαια της Μοσούλης, το καθεστώς στα Στενά των Δαρδανελίων, οι διομολογήσεις και οι προηγούμενες οικονομικές συμφωνίες με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους Συμμάχους, που πρώτα έβαζαν τα δικά τους συμφέροντα.
Παράλληλα, άρχισε το δράμα για χιλιάδες Έλληνες και Tούρκους ανταλλάξιμους, λόγω της Σύμβασης Περί Ανταλλαγής Πληθυσμών που υπογράφτηκε έξι μήνες νωρίτερα, επίσης στη Λωζάνη.
Μέχρι σήμερα, ο ποταμός Έβρος είναι το χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές ανήκουν στην Ελλάδα, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “Μηχανής του Χρόνου” για το παρασκήνιο και τους πρωταγωνιστές της Συνθήκης της Λωζάνης:
24 Ιουλίου 1952: Τα χρυσά μετάλλια του ζεύγους Ζάτοπεκ
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, οι τελικοί των 5.000 μέτρων και του ακοντίου διεξήχθησαν την ίδια ημέρα. Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησε δύο Τσέχοι σύζυγοι: ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Εμίλ Ζάτοπεκ και η ακοντίστρια Ντάνα Ζατόπκοβα.
Κέρδισαν τις πρώτες θέσεις με διαφορά μίας ώρας και έγιναν το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα ζευγάρι που το κατορθώνει. Μάλιστα ο Ζάτοπεκ και η Ζατόπκοβα είχαν ακριβώς την ίδια ημερομηνία γέννησης: 19 Σεπτεμβρίου 1922.
Στην ίδια διοργάνωση, ο Εμίλ Ζάτοπεκ κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια: στα 10.000 μέτρα και στο μαραθώνιο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1948) είχε κατακτήσει ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο.
Κατέρριψε πολλά ρεκόρ και έμεινε στην ιστορία ως “ο άνθρωπος ατμομηχανή“. Η Ζατόπκοβα κέρδισε ξανά μετάλλιο στο ακόντιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960), αυτή τη φορά αργυρό.
24 Ιουλίου 1969: Γεννήθηκε η Τζένιφερ Λόπεζ (JLo)
Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια και παραγωγός με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της.
Το 2000, η JLO εμφανίστηκε στα βραβεία Grammy φορώντας ένα πράσινο φόρεμα που ήταν ανοιχτό μπροστά και προκάλεσε αίσθηση. Μέχρι σήμερα, είναι ένα από τα πιο διάσημα φορέματα στον κόσμο.
Εκμεταλλεύτηκε την εμφάνισή της, για να καλλιεργήσει μια σέξι εικόνα. Όμως το ταλέντο της είναι αυτό που κυριαρχεί διαχρονικά κι όχι η εμφάνισή της.
Διαβάστε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο για τη σύλληψη της Τζένιφερ Λόπεζ μετά από πιστολίδι σε μπαρ το 1999:
24 Ιουλίου 1974: Η αποκατάσταση της δημοκρατίας
Η απαρχή της Μεταπολίτευσης
Η Χούντα κατέρρευσε, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα με αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, στις 2 π.μ.. Ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι για 11 χρόνια.
Χιλιάδες Έλληνες τον υποδέχθηκαν θερμά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στις 4 τα ξημερώματα, ορκίστηκε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.
Το στρατόπεδο εξορίστων στη Γυάρο έκλεισε, οι πολιτικοί κρατούμενοι αμνηστεύθηκαν και το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε. Τέσσερις μήνες μετά, διεξήχθησαν οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, όπου ο Καραμανλής, ως πρόεδρος της ΝΔ πλέον, θριάμβευσε με ποσοστό 54,3%. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας κόστισε σχεδόν τη μισή Κύπρο.
Διαβάστε περισσότερα για την 24η Ιουλίου 1974, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στο παρακάτω κείμενο:
24 Ιουλίου 1980: Πέθανε ο Πίτερ Σέλερς
Άγγλος ηθοποιός της δεκαετίας του ’60 και του ’70 που έμεινε διάσημος μέσα από το ρόλο του Επιθεωρητή Κλουζό στη σειρά ταινιών «Ροζ Πάνθηρας».
Διασκεύασε το τραγούδι “A Hard Day’s Night” των Beatles και διατηρούσε φιλία με τον Τζορτζ Χάρισον και τον Ρίνγκο Σταρ. Ο Σέλερς δήλωνε πως δεν είχε καμία προσωπική ταυτότητα πέρα από τους ρόλους που υποδύθηκε.
Πάλευε με την κατάθλιψη, τις ανασφάλειες, το αλκοόλ και τα προβλήματα με την καρδιά του. Παντρεύτηκε τέσσερις γυναίκες και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών.
24 Ιουλίου 1982: Καταργήθηκε η ποινική δίωξη της μοιχείας
Με το νόμο 1272/82 επί Ανδρέα Παπανδρέου. Η ποινικοποίηση της μοιχείας, αποτέλεσε μελανή σελίδα στο σύγχρονο πολιτισμό, γιατί βασιζόταν στον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση.
Οι παραβάτες, που ονομάζονταν μοιχοί, “έπρεπε” να πιαστούν επ’ αυτοφώρω στο κρεβάτι και μάλιστα γυμνοί. (Ντυμένοι θα μπορούσαν να αρνηθούν την κατηγορία!).
Οι αρχές τους συνελάμβαναν και τους οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να τους επιτρέπουν να ντυθούν, ώστε να πιστοποιηθεί το αδίκημα.
Το παράνομο ζευγάρι διανυκτέρευε στο κρατητήριο και η υπόθεση εκδικαζόταν την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι τιμωρούνταν με 6 έως 8 μήνες φυλάκιση, ποινή την οποία εξαγόραζαν.
Ωστόσο η ζημιά από το στιγματισμό τους και μέσω των εφημερίδων είχε γίνει. Οι ντετέκτιβ έκαναν χρυσές δουλειές!
Διαβάστε για την περιοχή της Ελλάδας όπου η μοιχεία δεν αποτελούσε αδίκημα στο παρακάτω άρθρο:
24 Ιουλίου 2005: Πέθανε ο Ρίτσαρντ Ντολ
“Ούτε ένας δεν κάπνιζε από ευχαρίστηση”
Βρετανός επιδημιολόγος που απέδειξε πρώτος απ’ όλους τη σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο των πνευμόνων. Δίδαξε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έλαβε τον τίτλο του “Σερ” από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
“Αποφάσισα να ερευνήσω αν πραγματικά αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο κάπνιζαν οι άνθρωποι. Ζήτησα, λοιπόν, από τους γιατρούς, με τους οποίους συνεργαζόμουν, να ρωτήσουν τους ασθενείς τους γιατί κάπνιζαν.
Ούτε ένας δεν απάντησε από ευχαρίστηση. Όλοι είπαν πως δεν μπορούσαν να το σταματήσουν“, είχε αναφέρει ο Ντολ, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στα “Νέα“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πτώχευση για τη Stoli. Η βότκα και οι οικονομικές πιέσεις μετά τις ρωσικές αντιπαραθέσεις
- Κέιτ Μίντλετον. Εντυπωσιακή εμφάνιση στη νέα δημόσια εμφάνιση μετά την διάγνωσή της με καρκίνο
- Συνελήφθη 47χρονος που πιάστηκε να μαχαιρώνει σκύλο στην Κυψέλη. Σε κρίσιμη κατάσταση το ζώο
- Νότια Κορέα. Ο πρόεδρος κηρύσσει έκτακτο στρατιωτικό νόμο. Κατηγορεί την αντιπολίτευση για συμπόρευση με τη Βόρεια Κορέα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ