Σήμερα γιορτάζουν οι Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα, Ξένια, Ξένιος και Φίλωνας
24 Ιανουαρίου 76: Γεννήθηκε ο φιλέλληνας αυτοκράτορας Αδριανός
Ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας που ανήλθε στο θρόνο το 117 μ.Χ. και έμεινε γνωστός για την αγάπη του στον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες.
Το αποτύπωμά του στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα φανερό μέσα από έργα όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο και μνημεία όπως η Πύλη του Αδριανού και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού.
Επίσης φρόντισε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Ναού του Ολυμπίου Διός, έργο που ξεκίνησε επί τυραννίας Πεισίστρατου (6ος αιώνας π.Χ.).
Όταν ανήλθε στο θρόνο, αναμόρφωσε το φορολογικό σύστημα, φρόντισε για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και έγινε αγαπητός από τους υπηκόους του.
24 Ιανουαρίου 1776: Γεννήθηκε ο δημιουργός του «Καρυοθραύστη»
Οι ιστορίες του Γερμανού παραμυθά Ερνστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν έχουν αποτελέσει τη βάση για πολλές παραστάσεις της όπερας και του μπαλέτου.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού.
Σε ηλικία 19 ετών, ερωτεύτηκε μια παντρεμένη γυναίκα, η οποία ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερή του, στην οποία έκανε μαθήματα μουσικής.
Στις 25 Ιουνίου 1822, ο Χόφμαν πέθανε στο Βερολίνο από σύφιλη, σε ηλικία 46 ετών.
24 Ιανουαρίου 1822: Πέθανε ο Αλή Πασάς
Ο Αλή Πασάς με ίντριγκες και δολοπλοκίες, κατάφερε από ληστής να γίνει πανίσχυρος πασάς και να διοικήσει το “κράτος” του για 34 ολόκληρα χρόνια.
Οι οδαλίσκες του, δηλαδή οι παρθένες σκλάβες του χαρεμιού του, ήταν Ελληνίδες, Ρωσίδες, Γεωργιανές και Αρβανιτοπούλες. Οι μόνες κοπέλες που δεν κινδύνευαν από τον Αλή πασά ήταν οι Εβραιοπούλες, καθώς όπως έλεγε, “απεχθανόταν αυτό το γένος”.
Το κεφάλι του ταριχεύτηκε και μεταφέρθηκε στο Σουλτάνο. Το εξέθεσαν για ένα περίπου μήνα και μετά το έθαψαν μαζί με τα κομμένα κεφάλια των παιδιών και εγγονιών του, στην Πόλη. Το σώμα του, θάφτηκε στο εσωτερικό φρούριο των Ιωαννίνων.
24 Ιανουαρίου 1837: Ψηφίστηκε ο πρώτος ΚΟΚ στην Ελλάδα
Ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αφορούσε τα… ζώα. Συγκεκριμένα, όριζε τα «περί των κατά τις οδούς συναντώμενων αμαξών και εφίππων».
Όσο περνούσαν τα χρόνια ο Κώδικας εμπλουτίζονταν και με άλλους κανόνες, όπως αριθμός κυκλοφορίας στις άμαξες και η ύπαρξη διοδίων, των οποίων το ποσό αυξανόταν ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που έσερναν τη δίτροχη ή τετράτροχη καρότσα.
24 Ιανουαρίου 1948: Γεννήθηκε η Νόρα Βαλσάμη
Το πραγματικό όνομα της ηθοποιού είναι Ελεωνόρα Βαλσαμίδου.
Αν και η καριέρα της στον ελληνικό κινηματογράφο διήρκησε 9 χρόνια, με το ταλέντο της άφησε έντονο το καλλιτεχνικό στις στίγμα.
Συμπρωταγωνίστησε με σημαντικούς καλλιτέχνες του κινηματογράφου, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Βουτσάς, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ζωή Λάσκαρη.
Στην ταινία «Τζένη Τζένη» η Φίνος Φιλμ χρησιμοποίησε εν αγνοία της πλάνα από την οντισιόν της. Ο ρόλος της ήταν να «ντουμπλάρει» την τραγουδίστρια Καίτη Χωματά. Έτσι, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Χωρίς να το ξέρει!
24 Ιανουαρίου 1965: Πέθανε ο Γουίνστον Τσόρτσιλ
Έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας της νίκης», λόγω της καθοριστικής συμβολής του στη νίκη των Συμμάχων εναντίον του Άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πριν από το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία νίκη, μετά το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία ήττα», είχε πει. Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε με έμφαση στους συμπατριώτες του: «Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα».
Λέγεται ότι το επιτελείο του Χίτλερ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας του με ένα κουτί σοκολατάκια. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
24 Ιανουαρίου 1984: Κυκλοφόρησε στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh
Ήταν ο πρόδρομος για την Apple που έφερε επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας. Κόστιζε 2.495 δολάρια.
Ο Στηβ Τζομπς παρουσίασε έναν υπολογιστή διαφορετικό για τα τότε δεδομένα.
24 Ιανουαρίου 1991: Τα ανεξάρτητα Σκόπια.
Η Βουλή των Σκοπίων ψήφισε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
Τότε ήταν που ξεκίνησε το ζήτημα για το όνομα της χώρας. Η Π.Γ.Δ.Μ. αφού αποχώρησε από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα, καθώς ο όρος «Μακεδονία», αναφέρεται στο Βασίλειο και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων του ελληνικού έθνους.
Η τελική συμφωνία για το όνομα της χώρας ήρθε το 2018, με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που όριζε ότι το όνομα της χώρας θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
24 Ιανουαρίου 2012: Πέθανε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης είχε τιμηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την καλλιτεχνική του προσφορά, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία «Μία αιωνιότητα και μία μέρα».
Έργα του ήταν «Τοπίο στην Ομίχλη», «Μία αιωνιότητα και μία μέρα», «Ο Θίασος», «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» και «Μεγαλέξαντρος».
Πέθανε σε ηλικία 77 ετών από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στη Δραπετσώνα. Τον χτύπησε μοτοσυκλέτα ενω περπατούσε.
24 Ιανουαρίου 2022: Πέθανε ο Γιώργος Τρομάρας
“Ο Τρομάρας δεν τρομάζει”
Ήταν αθλητής της ελευθέρας πάλης, που συνέχισε τη μεγάλη λαϊκή παράδοση της επίδειξης μυϊκής δύναμης σε ανοιχτούς χώρους.
Συνήθιζε να λέει: «Ο Τρομάρας δεν τρομάζει!».
Όταν οι αγώνες κατς δεν προσέλκυαν κοινό, ο Τρομάρας στράφηκε στις επιδείξεις μυϊκής δύναμης.
Πάντα οργανωμένα, σε θέατρα και σχολεία, με εισιτήριο για τους θεατές και ποτέ με “πιατάκι”.
Πέθανε σε ηλικία 75 ετών, έπειτα από πολλαπλά εγκεφαλικά.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr