10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου. Γιουροβίζιον, Σεισμός του ’81, Γιώτα Λύδια και ο εξερευνητής Π.Ποταγός

24 Φεβρουαρίου 1704: Πέθανε ο Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ

Συνθέτης, ο οποίος δημιούργησε το πρελούδιο «Te Deum». Το κομμάτι είναι παγκοσμίως γνωστό, καθώς αποτελεί το επίσημο μουσικό σήμα της Eurovision!

Από το 1956, συνοδεύει την έναρξη των μεταδόσεων της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού τραγουδιού.

Η μελωδία αυτή έχει ταυτιστεί με το θεσμό και παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ηχητικά σήματα στην Ευρώπη, ακόμα και από όσους δεν γνωρίζουν τον συνθέτη ή το υπόλοιπο έργο του.

Πηγή: Wikipedia

24 Φεβρουαρίου 1810: Πέθανε ο Χένρι Κάβεντις

Βρετανός επιστήμονας, γνωστός για τις ανακαλύψεις του στη φυσική και χημεία. Ανακάλυψε το υδρογόνο, υπολόγισε τη μέση πυκνότητα της Γης και ανέπτυξε σημαντικές θεωρίες στον ηλεκτρισμό. Παρά την κοινωνική του απομόνωση, οι έρευνές του είχαν μεγάλη επίδραση, αν και πολλές από αυτές δεν αναγνωρίστηκαν μέχρι τον 19ο αιώνα.

Η μοναδική κοινωνική του δραστηριότητα ήταν οι συναντήσεις της Βασιλικής Εταιρείας. Το έργο του συνέβαλε στον προσδιορισμό της χημικής σύστασης της ατμόσφαιρας και άλλων επιστημονικών αρχών.

Πηγή: Wikipedia

24 Φεβρουαρίου 1903: Πέθανε ο Παναγιώτης Ποταγός

Γιατρός και εξερευνητής. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και το Παρίσι, όπου διακρίθηκε στην καταπολέμηση της χολέρας. Από το 1867 έως το 1882 πραγματοποίησε εξερευνήσεις στην Κεντρική Ασία και Αφρική, χωρίς κρατική υποστήριξη.

Ανακάλυψε τον ποταμό Μπόμου και μεσολάβησε στον εμφύλιο του Αφγανιστάν. Τιμήθηκε από τη Γαλλία, τη Γεωγραφική Εταιρεία και τον βασιλιά του Βελγίου.

Δημοσίευσε μόνο τον πρώτο τόμο των Περιηγήσεών του. Το 1887 αποσύρθηκε στην Κέρκυρα, όπου πέθανε. Στη χρυσή βίβλο των εξερευνητών υπέγραψε: «Εις Έλλην».

Πηγή:Wikipedia

24 Φεβρουαρίου 1934: Γεννήθηκε ο Χρήστος Λαμπράκης

Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης. Ο πατέρας του, Δημήτρης ήταν ο ιδρυτής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), του ισχυρότερου συγκροτήματος Τύπου στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα.

Η επιρροή του ήταν τέτοια, ώστε να υποστηρίζεται ότι ο Χρήστος Λαμπράκης “ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις”.

Ήταν, επίσης, συνιδρυτής και μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του σωματείου “Φίλοι της Μουσικής“. Μία από τις αίθουσές του έχει πάρει το όνομά του.

24 Φεβρουαρίου 1934: Γεννήθηκε η Γιώτα Λυδία

Η Παναγιώτα Μανταράκη, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, υπήρξε σπουδαία λαϊκή ερμηνεύτρια με μικρασιατικές ρίζες. Παντρεύτηκε στα 14 της τον συνθέτη Στράτο Ατταλίδη και μπήκε στη δισκογραφία το 1954.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας και ο Θεοδωράκης και τραγούδησε επιτυχίες όπως «Συ μου χάραξες πορεία» και «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα».

Την δεκαετία του ’60 βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της ενώ το «Γιατί θες να φύγεις» έσπασε ρεκόρ πωλήσεων. Αποθεώθηκε στην ομογένεια, έκανε θριαμβευτική επιστροφή το ’84 με τον Νταλάρα και επηρέασε γενιές τραγουδιστριών. Η τελευταία δισκογραφική της παρουσία ήταν το 1997.

ΣΥ ΜΟΥ ΧΑΡΑΞΕΣ ΠΟΡΕΙΑ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ

24 Φεβρουαρίου 1955: Γεννήθηκε ο Στηβ Τζομπς

“Θα έδινα όλη την τεχνολογία μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη”

Συνιδρυτής της Apple, εμπνευστής του iPhone και οραματιστής στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο πατέρας του ήταν από τη Συρία και ο Τζομπς δόθηκε για υιοθεσία, γιατί οι γονείς της μητέρας του δεν ενέκριναν τη σχέση της.

Ταξίδεψε νεαρός στην Ινδία, όπου εντρύφησε στο Βουδισμό, πειραματίστηκε με το LSD και ήρθε αντιμέτωπος με τη δυσεντερία και τις ψείρες. Έκανε σπάνια μπάνιο, διότι πίστευε ότι λόγω της χορτοφαγικής του διατροφής δεν μύριζε.

Για μεγάλο διάστημα αρνιόταν ότι ήταν ο πατέρας της εξώγαμης κόρης του, Λίζα. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 56 ετών, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s. Λέγεται πως τα τελευταία του λόγια του ήταν: “Ω ουάου. Ω ουάου. Ω ουάου”.

Κάντε παρακάτω ένα κουίζ 10 ερωτήσεων για τον Στιβ Τζομπς:

Quiz για τον Στηβ Τζομπς και την Apple. Από ποιο πανεπιστήμιο αποφοίτησε; Πότε βγήκε το πρώτο iphone;

24 Φεβρουαρίου 1981: Σεισμός 6,6 ρίχτερ «χτύπησε» τις Αλκυονίδες

Η δόνηση πολλών βαθμών ρίχτερ, που «χτύπησε» λίγο πριν τις 11 το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, «έσπειρε» το φόβο στους κατοίκους των τριγύρω περιοχών, όπως το Λουτράκι, η Κόρινθος και η Περαχώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού στις Αλκυονίδες νήσους απείχε 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι Αθηναίοι για πολλές μέρες διανυκτέρευσαν σε πάρκα και ελεύθερους χώρους, διστάζοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στις γύρω περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, πολλές οικογένειες έμειναν χωρίς στέγη, καθώς οι περισσότερες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες. Ο σεισμός κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Μόνο οι 4 σκοτώθηκαν από τα χαλάσματα κτιρίων, καθώς οι 8 πέθαναν από καρδιακή προσβολή και οι υπόλοιποι 4 άφησαν την τελευταία του πνοή στην προσπάθειά τους να φύγουν από κάποιο κτίριο.

Ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξεως των 6 ρίχτερ.

Τη στιγμή που χτύπησε ο «Εγκέλαδος» έπαιζε στην ΕΡΤ το δημοφιλές σίριαλ «Το Φως του Αυγερινού», στο οποίοι πολλοί λένε ότι οφείλουν τη ζωή τους, καθώς είχαν μείνει ξύπνιοι για να το παρακολουθήσουν.

1981. Οι σεισμοί των Αλκυονίδων που τάραξαν Αθήνα και Κόρινθο. Η πρώτη δόνηση έπεσε πάνω στο σήριαλ το “Φως του Αυγερινού”. Κάποιοι επέστρεψαν για να δουν την συνέχεια

24 Φεβρουαρίου 1984: Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας

Ο Ιωάννης Σίσκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν σημαντικός ηθοποιός της επιθεώρησης και της οπερέτας. Ξεκίνησε ως τενόρος και το 1933 εμφανίστηκε στην «Εύθυμη Χήρα».

Συνεργάστηκε με κορυφαίους θιάσους και διακρίθηκε σε νούμερα όπως «Γιουπιγιάγια» και «Ο Σταμούλης ο λοχίας».

Έπαιξε σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης» και «Έξω οι Κλέφτες». Το 1967 υπέστη έμφραγμα, περιορίζοντας τις εμφανίσεις του. Πέθανε το 1984, ζώντας τα τελευταία χρόνια απομονωμένος.

Πηγή: Wikipedia

24 Φεβρουαρίου 1990: Πέθανε ο Μάλκολμ Φορμπς

Αμερικανός επιχειρηματίας και εκδότης του Forbes, που ίδρυσε ο πατέρας του. Υποστηρικτής του καπιταλισμού, ζούσε πολυτελώς, συλλέγοντας έργα τέχνης, μοτοσικλέτες και αυγά Φαμπερζέ.

Υπηρέτησε στη Γερουσία του Νιου Τζέρσεϊ και διεκδίκησε την κυβερνεία.

Από το 1957 αφιερώθηκε στο Forbes, επεκτείνοντάς το και κερδίζοντας το Walter Cronkite Award. Φημιζόταν για τις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις του, όπως τα 70ά γενέθλιά του στο Μαρόκο. Μετά τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε η κρυφή ομοφυλοφιλία του. Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή στα 70 του χρόνια.

Πηγή: Wikipedia

24 Φεβρουαρίου 1994: H Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε την 19 Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»

Το 1994, η Βουλή των Ελλήνων, μετά από εισήγηση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και όρισε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης».

Το 1998, καθιερώθηκε και η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η γενοκτονία έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Κύπρο, την Αρμενία, τη Σουηδία, ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

“Χτυπούσαν ανελέητα τα παιδιά με τα μαστίγια και τα τρυπούσαν με τα ξίφη τους”. Μαρτυρίες από τη γενοκτονία των Ποντίων

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr