10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου. Διδώ Σωτηρίου, Πάμπλο Νερούδα και νομιμοποίηση ΚΚΕ

Σήμερα γιορτάζουν οι Ξανθίππη, Ξανθή, Πολυξένη, Ραΐς και Ίρις.

23 Σεπτεμβρίου 63 π.Χ.: Γεννήθηκε ο Οκταβιανός Αύγουστος

Ήταν ανιψιός του Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος τον υιοθέτησε και τον όρισε κληρονόμο του. Μετά τη δολοφονία του, ο Οκταβιανός, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Μάρκος Αιμίλιος Λέπιδος σχημάτισαν την Δεύτερη Τριανδρία.

Αφού κατάφεραν να νικήσουν στη μάχη των Φιλίππων, χώρισαν μεταξύ τους τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και κυβέρνησαν ως στρατιωτικοί δικτάτορες. Τελικά, η Τριανδρία διαλύθηκε λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων τους. Ο Λέπιδος εξορίστηκε ενώ ο Αντώνιος αυτοκτόνησε, αφού ηττήθηκε από τον Οκταβιανό στη ναυμαχία του Ακτίου.

Ο Αύγουστος αποκατέστησε προς τα έξω τημ εικόνα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Η καθημερινή ζωή στη Ρώμη του Αυγούστου, όπου ο πατέρας μπορούσε να καταδικάσει το παιδί του σε θάνατο

23 Σεπτεμβρίου 1823: Η Άλωση της Τριπολιτσάς

Από την αρχή του Επαναστατικού Αγώνα, ο Κολοκοτρώνης ήθελε να πάρει στα χέρια του την Τριπολιτσά, ο οποία είχε στρατηγική θέση ενώ αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο. Αν και στην αρχή η ιδέα του οπλαρχηγού δεν έγινε αποδεκτή, τελικά κατάφερε να τους πείσει.

Μετά από σειρά μαχών στο Λεβίδι, στο Βαλτέτσι και στα Δολιανά το ηθικό των Ελλήνων αναπτερώθηκε, συμβάλοντας καταλυτικά στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

Οι οπλαρχηγοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους μαινόμενους επαναστάτες. Στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης έγραψε: «Το ασκέρι, όπου ήτον μέσα, το Ελληνικόν, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, τριάντα δύο χιλιάδες, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς. Ένας Υδραίος έσφαξε ενενήντα. Έλληνες εσκοτώθηκαν εκατόν».

Η συγκλονιστική περιγραφή της άλωσης της Τριπολιτσάς. Πως ο Κολοκοτρώνης πολιόρκησε το προπύργιο των Οθωμανών

23 Σεπτεμβρίου 1926: Γεννήθηκε ο Τζον Κολτρέιν

Αμερικανός σαξοφωνίστας, από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της τζαζ. Μετά το θάνατό του, η εκκλησιαστική κοινότητα Ναός Γιάρντμπουρντ στο Σαν Φρανσίσκο άρχισε να τον λατρεύει ως ενσαρκωμένο Θεό. Η εκκλησία συνδέθηκε με την Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Κολτρέιν πήρε την ιδιότητα του Αγίου.

Είναι η μόνη αφρικανική ορθόδοξη εκκλησία που ενσωματώνει τη μουσική του καλλιτέχνη και τους στίχους του ως προσευχές στη λειτουργία της.

Πηγή: Wikipedia

23 Σεπτεμβρίου 1943: Γεννήθηκε ο Χούλιο Ιγκλέσιας

Ισπανός τραγουδιστής, ο οποίος θεωρείται από τους εμπορικότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Έχει πωλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως σε 14 γλώσσες ενώ υπολογίζεται ότι έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 5.000 συναυλίες.

Υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής -ήταν τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια στη Segunda División- αλλά ένα τροχαίο ατύχημα το 1963 τον άφησε ανίκανο να περπατήσει για δύο χρόνια.

Πηγή: Wikipedia

23 Σεπτεμβρίου 1971: Πέθανε ο Μπουρβίλ

Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός κυρίως κωμωδιών. Έμεινε γνωστόςγια τη συμμετοχή τους στις ταινίες Ένα έξυπνο κορόιδο (Le Corniaud, 1965) και το Ασύλληπτη απόδραση (La Grande Vadrouille, 1966), μαζί με τον Λουί ντε Φυνές .

23 Σεπτεμβρίου 1971: Πέθανε ο Μπίλι Γκίλμπερτ

Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος έμεινε γνωστός για το φτέρνισμά στις κωμωδίες! Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε από εκείνον τον χαρακτήρα του Σιναχομένου νάνου στο «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι», λόγω των εκφράσεων του προσώπου που έπαιρνε ενώ φτερνιζόταν.

23 Σεπτεμβρίου 1973: Πέθανε ο Πάμπλο Νερούδα

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο και το ψευδώνυμό του Πάμπλο Νερούδα το απέκτησε σε ηλικία 16 ετών.

Η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό του αναφέρει ότι πέθανε από καρκίνο και υποσιτισμό. Έχασε τη ζωή του 12 μέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοσέτ που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του φίλου του, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Πολλοί θεώρησαν ότι δολοφονήθηκε, καθώς ο Νερούδα ήταν ανοιχτά αντίθετος με το καθεστώς. Το 2013, διατάχθηκε η εκταφή του ποιητή αφού ο σοφέρ του, ο Μανουέλ Αράγια, αποκάλυψε πως ο Πάμπλο Νερούδα του είχε τηλεφωνήσει ταραγμένος από το νοσοκομείο στο οποίο έκανε θεραπεία και του είχε πει πως του είχαν κάνει ένεση στην κοιλιά, ενώ κοιμόταν.

Από τις αναλύσεις, προέκυψε πως η τοξίνη clostridium botulinum ήταν στον οργανισμό του Νερούδα όταν πέθανε, κάτι που δείχνει ότι «δηλητηριάστηκε».

Ο Πάμπλο Νερούδα δεν πέθανε από καρκίνο, αλλά δηλητηριάστηκε μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Νέα έρευνα εντόπισε ισχυρή τοξίνη

23 Σεπτέμβρη 1974: Νομιμοποιήθηκε το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατήργησε το νόμο 509, με τον οποίο δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, διώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τη χώρα ως πολιτικοί πρόσφυγες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας νομιμοποιήθηκε μετά από 27 χρόνια με νομοθετικό διάταγμα και στις 25 Σεπτέμβρη 1974, κυκλοφόρησε το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

23 Σεπτεμβρίου 1939: Πέθανε ο Σίγκμουντ Φρόιντ

Ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης

Κορυφαίος επιστήμονας στον κλάδο της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Ανέλυσε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η λίμπιντο, η σεξουαλικότητα και τα όνειρα.

Μία από τις μελέτες του ήταν το πώς η κοκαΐνη θα μπορούσε να έχει κλινική χρήση.

Με την εξάπλωση του ναζισμού στη Γερμανία, οι ναζί έκαιγαν δημόσια τα βιβλία του. Ο εβραϊκής καταγωγής ψυχαναλυτής είχε πει: «Μα τι εξέλιξη είναι αυτή! Στον Μεσαίωνα θα έκαιγαν εμένα. Τώρα καίνε μόνο τα βιβλία μου».

Ο Φρόιντ στη διαθήκη του που συνέταξε το 1919 δήλωσε την επιθυμία του να αποτεφρωθεί καθώς θεωρούσε τη διαδικασία φθηνότερη και ευκολότερη σε σχέση με την ταφή. Έτσι, είκοσι χρόνια αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο αποτεφρωτήριο του Γκόλντερς Γκριν στο βόρειο Λονδίνο.

Γιατί οι στάχτες του Φρόιντ φυλάσσονται σε αρχαιοελληνικό αγγείο. Η απόπειρα κλοπής της τέφρας. Που εκτίθεται

23 Σεπτεμβρίου 2004: Πέθανε η Διδώ Σωτηρίου

Συγγραφέας και δημοσιογράφος που εντάχτηκε στο ΕΑΜ. Όπως έλεγε, έζησε έναν φοβερό αιώνα, που ξεκίνησε με αισιοδοξία και τελείωσε με μια πικρία. Μικρή έζησε την προσφυγιά, καθώς το 1922 ήρθε πρόσφυγας στον Πειραιά από τη Σμύρνη.

Η πάλαι πλούσια οικογένειά της, όταν έφτασε στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με την πείνα, τις αρρώστιες, αλλά και το εχθρικό κλίμα από τους ντόπιους. Όταν κατάφεραν να ορθοποδήσου, η Σωτηρίου σπούδασε στο εξωτερικό.

Έγινε ανταποκρίτρια και ήρθε σε επαφή με το κίνημα της Αριστεράς και με σημαντικούς Γάλλους ιδεολόγους. Την περίοδο της Κατοχής έγινε αρχισυντάκτρια στον Ριζοσπάστη και δούλευε παράνομα στον Υμηττό.

Διδώ Σωτηρίου, η συγγραφέας που έγραφε αυτά που “έζησε στο πετσί της”. Γλύτωσε από την καταστροφή της Σμύρνης, αγωνίσθηκε στην κατοχή και αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα στον εμφύλιο

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr