23 Μαΐου 1906: Πέθανε ο Χένρικ Ίψεν
Θεωρείται ο πιο πολυπαιγμένος θεατρικός συγγραφέας στον κόσμο μετά τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Το “Κουκλόσπιτο” (1879) και οι “Βρυκόλακες” (1882) συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή έργα του Χένρικ Ίψεν, ο οποίος επηρέασε ακόμη και μυθιστοριογράφους, όπως ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, ο Όσκαρ Γουάιλντ και ο Άρθουρ Μίλερ.
23 Μαΐου 1941: Η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση
Ενώ μαίνονταν οι μάχες Ελλήνων και Γερμανών στην Κρήτη, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού αναχώρησαν από το νησί με προορισμό την Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονα.
Έφυγαν με τις οικογένειές τους, όσους μπορούσαν να τους συνοδεύσουν, το χρυσό της Ελλάδας και ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν για την άνεσή τους, όπως κατήγγειλαν οι αντίπαλοί τους.
23 Μαΐου 1945: Η καταδίκη των Τσάμηδων
Το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην σε θάνατο σχεδόν 2.000 Τσάμηδες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς στην Κατοχή.
Οι Τσάμηδες προσδοκούσαν τη «Μεγάλη Αλβανία» και στόχος τους ήταν να ενσωματωθούν στο αλβανικό κράτος. Οι κύριοι εκφραστές αυτής της ιδέας ήταν τα αδέλφια Νουρί και Μαζάρ Ντίνο.
Οι καταδρομείς της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις έκαναν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τους Τσάμηδες στη Θεσπρωτία, προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία θεωρούσαν ότι ενίσχυαν το ελληνικό αντάρτικο. Ευθύνονται για το ολοκαύτωμα της περιοχής και την εκτέλεση ελλήνων με ονομαστικούς καταλόγους.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ελληνική κυβέρνηση δήμευσε τις περιουσίες των Τσάμηδων και τις απέδωσε στους ντόπιους. Σήμερα οι Τσάμηδες αρνούνται ότι υπήρξαν συνεργάτες των Γερμανών και ζητούν να αποζημιωθούν.
Διαβάστε αναλυτικότερα ποιοι ήταν οι Τσάμηδες και τον ρόλο τους στην Κατοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο:
23 Μαΐου 1994: Ο «Χρυσός Φοίνικας» του Κουέντιν Ταραντίνο
Στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ο Αμερικανός σκηνοθέτης απέσπασε το βραβείο για την ταινία “Pulp Fiction”, στην οποία πρωταγωνίστησαν, Μπρους Γουίλις, ο Τζον Τραβόλτα και η Ούμαν Θέρμαν.
Για την ίδια ταινία, ο Ταραντίνο έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, αλλά του το «στέρησε» ο Ρόμπερτ Ζεμέκις με το “Forrest Gump”.
23 Μαΐου 2003: Ρεκόρ ανάβασης στο Έβερεστ
Ο 25χρονος Νεπαλέζος, Πέμπα Ντόρτζι Σέρπα ανέβηκε σε χρόνο ρεκόρ στην κορυφή του Έβερεστ: 12 ώρες και 45 λεπτά.
23 Μαΐου 2007: Ο τελικός του Champions League στην Αθήνα
Διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και αντίπαλοι τέθηκαν η Λίβερπουλ με τη Μίλαν. Με δύο γκολ του Φίλιππο Ιντζάγκι, η ιταλική ομάδα αναδείχθηκε νικήτρια (τελικό σκορ 2-1) και κατέκτησε το 7ο Champions League της ιστορίας της.
Ο προηγούμενος τελικός Champions League που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν το 1994, μεταξύ Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Και τότε η ομάδα του Μιλάνου ήταν η μεγάλη νικήτρια, επικρατώντας με 4-0 των Καταλανών.
23 Μαΐου 1925: Γεννήθηκε η Ζωρζ Σαρή
Ηθοποιός που πολέμησε τους Γερμανούς, επιβίωσε και έγινε συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Την περίοδο της Κατοχής, άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη και εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Στον Εμφύλιο, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε υποκριτική και το 1962 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Μετά την εγκαθίδρυση της Χούντας, έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο. Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με τον «Θησαυρό της Βαγίας», ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους.
Έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Έκτοτε έγραψε δεκάδες μυθιστορήματα για μικρά παιδιά και εφήβους, όπως το «Κόκκινη κλωστή δεμένη» και «Ο χορός της Ζωής».
Με τα βιβλία της οδήγησε στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε ο διδακτικισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου.
Όπως είχε πει, «στο γράψιμο βρήκα ό,τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για μένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ».
Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Γεωργία Σαρηβαξεβάνη.
Δείτε παρακάτω μία συνέντευξη της Ζωρζ Σαρή το 1999:
23 Μαΐου 1868: Πέθανε ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης
Ο μικρός γιος του «Γέρου του Μοριά»
Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Πάνος υστερούσε σε μόρφωση, αλλά ο Ιωάννης υπερτερούσε σε αυταπάρνηση. Αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο ηρωικούς αγωνιστές του 1821, εξού και το προσωνύμιο «Γενναίος».
Αμέσως τέθηκε στις διαταγές του πατέρα του και, σε ηλικία 16 ετών, έγινε ο νεότερος οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. Πολέμησε αποτελεσματικά τον Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο με τον γνωστό κλεφτοπόλεμο και πήρε μέρος σε δεκάδες μάχες, μεταξύ των οποίων στα Δερβενάκια.
Μεταεπαναστατικά, διακρίθηκε ως ανώτατος στρατιωτικός στην υπηρεσία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και αργότερα έγινε υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα.
Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες της μοναρχίας του Βαυαρού βασιλιά, από τις 26 Μαΐου έως τις 10 Οκτωβρίου 1862, και πέθανε σε ηλικία 63 ετών από ανίατη ασθένεια.
23 Μαΐου 1934: Σκοτώθηκαν οι Μπόνι και Κλάιντ
Το θρυλικό ζευγάρι κακοποιών που έγινε ταινία
Την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, η 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και ο 25χρονος Κλάιντ Μπάροου έγιναν ο φόβος κι ο τρόμος των νοτιοδυτικών Πολιτειών της Αμερικής.
Το διαβόητο ζευγάρι κακοποιών λήστευε τράπεζες, έκλεβε αυτοκίνητα και σκότωσε εννέα αστυνομικούς και τέσσερις πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν στο διάβα τους.
Τα κατορθώματά τους έγιναν πρωτοσέλιδο στον αμερικανικό Τύπο και τράβηξαν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.
Οι Μπόνι και Κλάιντ έπεσαν σε μπλόκο της αστυνομίας στη Λουιζιάνα, ενώ οδηγούσαν μία κλεμμένη Ford V8. Οι αστυνομικοί «γάζωσαν» το αυτοκίνητο με περισσότερες από 50 σφαίρες. Δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν ούτε έναν πυροβολισμό, αφού τα όπλα τους ήταν στο πορτ μπαγκάζ.
Λέγεται ότι ο Κλάιντ είχε στείλει την ακόλουθη επιστολή στον Χένρι Φορντ το 1934: «Οδηγούσα πάντα ένα Ford, αφού μόνο με ένα τέτοιο μπορούσα να διαφύγω… Δεν κοστίζει τίποτε να σου πω τι καταπληκτικό αυτοκίνητο έχεις φτιάξει».
Η φήμη των δύο κακοποιών αναβίωσε και εδραιώθηκε στην αμερικανική ποπ κουλτούρα το 1967, μέσα από την ομώνυμη ταινία του Άρθουρ Πεν. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Ντάναγουεϊ.
23 Μαΐου 1945: Αυτοκτόνησε ο Χάινριχ Χίμλερ
Το «νούμερο δύο» του Γ’ Ράιχ
Ως επικεφαλής των SS και έμπιστος του Αδόλφου Χίτλερ, είχε την κύρια ευθύνη για την οργάνωση του Ολοκαυτώματος. Επίσης, διετέλεσε αρχηγός της Γκεστάπο και διορίστηκε από τον Χίτλερ Υπουργός Εσωτερικών.
Ήταν σπάνια περίπτωση διεστραμμένου εγκληματία και, όπως έλεγε, «έχουμε καθήκον απέναντι στον λαό μας, να σκοτώσουμε αυτούς που μας θέλουν νεκρούς». Εκτέλεσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους και υπήρξε ανώτατος επιθεωρητής των στρατοπέδων όπου εξοντώνονταν οι Εβραίοι.
Βλέποντας την ήττα του Άξονα να πλησιάζει, προσπάθησε να διαπραγματευτεί την παράδοσή του στους Συμμάχους, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε. Μεταμφιέστηκε, για να δραπετεύσει, αλλά συνελήφθη από τους Βρετανούς και αυτοκτόνησε στο κελί του καταπίνοντας υδροκυάνιο.
Αυτός ο αδίστακτος Ναζί θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη αμαρτία του το γεγονός ότι είχε κάνει εξώγαμο παιδί με τη γραμματέα του, το οποίο είχε μάλιστα αναγνωρίσει.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ